Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 119 399
  • 1 270
  •   1
Отговори
# 1 260
Здравейте д-р Въндева и Честита Нова Година!!!

Бих искала да помоля за Вашето професионално мнение относно моето текущо състояние.
Жена, на 35 г., нераждала.
От около година изпитвам умора, не се чувствам енергична и имам често епизоди на замайване, ниско кръвно почти през ден със стойности 90/60, 80/50, 95/75 и близки граници на кръвното. Понякога имам и трудна концентрация, мозъчна мъгла, изтръпване на краката и по-точно в частта от коляното надолу (ходила и прасец), усещам ги като кухи краката особено при ниско кръвно, като се раздвижа това чувство преминава. Специфично също е, че се събуждам с ниско кръвно и замайване сутрин, почти всяка сутрин е така. Ставам от леглото и нямам никаква енергия да започна деня, денят ми минава все едно в "сън". Не мога да се събудя по цял ден съм мудна, ленива и без енергия. Цикълът е на 28 дни, но имам тежък ПМС, като около овулация и преди цикъл нещата много се влошиха - мигрени, световъртежи и липса на енергия.
Заспивам около 2 сутринта и ставам в 10,11 и пак съм като "пребита", ако мога така да се изразя.
Пускам и изследвания, които съм правила през последната година.
Половите хормони съм ги пускала на ден 3 от МЦ,  а ПКК, прогестерон и естроген на ден 21 от МЦ, като виждам че естрогена е висок спрямо прогестерона.
Кръвна захар на гладно 4,15, Инсулин 15, Гликиран хемоглобин - 4,53%
Имам нисък феритин и приемам Сидерал форте по препоръка на Хематолог.

Благодаря за насоките и успешна година!

Здравейте, Wild Card! Във връзка с ниското кръвно въз основа на нормалното ниво на сутрешния кортизол (въпреки, че ви дава high, тази стойност е нормална за здрави хора). Нормална е и функцията на щитовидната жлеза. По принцип такива стойности са конституционални за млади жени. По отношение на цикъла, прогестеронът в лутеинова фаза е нормален, което значи, че има овулация. При налична овулация от ендокринна гледна точка няма какво да оптимизираме. Да се обсъди с гинеколог обезболяваща терапия, в тежки случаи могат и временно да се приемат контрацептиви. Пролактинът е леко повишен, но той е стресов хормон и задължително трябва да се повтори след покой 20-30 мин. При положение, че е налична овулация, явно тази висока стойност е преходна. Изследвайте допълнително витамин Д и витВ12. Нарушенията в съня може да са причина за дневната умора. Нямам информация за теглото ви. При наднормено тегло може да се мисли за сънна апнея, при нормално тегло да се направи консултация с невролог и психолог, за да се изключи и скрита депресия.

# 1 261
Здравейте. Бихте ли споделила Вашето мнение относно прием на желязо и витамин d при установени дефицит?
Когато желязото е на таблетки, необходимо ли е да се приема съвместно с нещо друго за по-добро усвояване?
Има ли проблем приемането на витамин d в доза 300 000 I.U./ml веднъж на няколко месеца или препоръчвате чистя прием на по-малки дози? Необходимо ли е да се комбинира с витамин К2?

Здравейте, НефертитиЯ! Желязото може да се приема с витамин С за по-добра усвояемост. По отношение на витамин Д, няма съществено значение честотата на приема, по-важна е кумулативната доза. Важно е да се знае, че  стабилно ниво се постига за 3-4 месеца и затова проследяването и решение за промяна в дозировката се взима на такъв период. При млади хора с разнообразно хранене не е абсолютно задължително да се комбинира с витК2, добавяме го повече при възрастни.

# 1 262
Здравейте и за много години, д-р Въндева!
Мъж на 77 г.с диабет, който контролира с медикаменти. Преди около 2 г. установени възели на щит. жлеза, направена е биопсия- нищо притеснително. На около 6 месеца прави изследвания на ТСХ, Ft4, fT3- TСХ е винаги много близо до долна граница. Това са кръвните резултати от преди 2 дни: Какво е Вашето мнение? За 2 г. е отслабнал с около 10 кг. Няма други оплаквания. Благодаря Ви!
П.П. качвам и ехографско изследване.

Здравейте, stelaartois! От изследванията е с данни за променена функция на щитовидната жлеза, субклиничен хипертиреоидизъм, който може да обясни слабеенето. Добре е да коментирате изследванията с наблюдаващия ендокринолог. Изследвайте ТРАК/ТРАb и според нивото се определя поведението. Ако е негативен, да се направи сцинтиграфия, която ще даде отговор дали възелът е отговорен за тези резултати. Ако причината е възелът, се обсъжда операция според общото състояние и сърдечно-съдовия риск.

# 1 263
Здравейте,
Дали и ако да,кога трябва да направя обременяване с глюкоза след раждане,при установен гестационен диабет през бременноста си?
ГД брше овладян с диета.
Дали да пусна само изследване на кървна захър?
Благодаря

Здравейте, museto! Трябва да направите ново обременяване 2-3 месеца след раждането, не е достатъчно само кръвна захар на гладно. В повечето случаи въглехидратната обмяна се нормализира, но е важно да се знае дали е така.

# 1 264
Здравейте,
Жена на 33 год. съм, не раждала с един аборт. На какво може да се дължи високо DHEA-S и висок тестостерон като преди това никога не са били високи. Имам аденом на надбъбрека, който не е хормонално активен. По принцип съм диагностицирана и с Инсулинова резистентност, но на последните изследвания инсулина е спаднал доста от предходните.
Скрит текст:

Здравейте, MarieSt. Действително нивата на ДХЕАС и тестостерон са повишени, но леко, което обикновено не може да се свързже с аденома на надбъбрека. Обсъждан ли е някога поликистозен овариален синдром? В рамките на високи нива на инсулин, андрогените могат да се повишат и с траен спад в инсулина и те се нормализират. Трябва да се проследят в динамика и ако има прогресивно покачване да се огледа аденома в университетска клиника. При запазена овулация и при липса на поликистозни яйчници, нива от такъв порядък се приемат за идиопатични, тоест няма патологична причина за това.

# 1 265
Здравейте! Ще помоля за отговор следния въпрос.  С Хашимото и Инсулинова резистентност съм. Имам назначен Глюк0фаж 1000 XR, по едно вечер. По разни причини искам да спра да го пия. От 2 месеца съм разредила приема на през ден. Как да продължа  - да разредя ли още или мога го спра изведнъж?

Здравейте, Тони! Може да се спре изведнъж.

# 1 266
Здравейте д-р Въндева, след доказана остеопороза започнах лечение с Пролия.След поставени 4 инжекции съм с остеопения.Коментирахме с ендокриноложката ми след спирането на Пролия каква ще е поддържащата терапия, при което тя ми предложи да продължа с  Пролия ,но вече само веднъж годишно.Според вас това правилно ли е ? Можете ли Вие да ми кажете според вас как е най- добре да се постъпи?

Здравейте, Еличка! В никакъв случай приложението на Пролиа не се разрежда на веднъж годишно. След шестия месец се ускорява процесът на резорбция на костта и може да се стигне до фрактури. Прилага се Акласта на 6-ти месец от последната апликация на Пролиа и се следят Са-Р обмяна и маркери за костна резорбция.

# 1 267
Здравейте и за много години, д-р Въндева!
Мъж на 77 г.с диабет, който контролира с медикаменти. Преди около 2 г. установени възели на щит. жлеза, направена е биопсия- нищо притеснително. На около 6 месеца прави изследвания на ТСХ, Ft4, fT3- TСХ е винаги много близо до долна граница. Това са кръвните резултати от преди 2 дни: Какво е Вашето мнение? За 2 г. е отслабнал с около 10 кг. Няма други оплаквания. Благодаря Ви!
П.П. качвам и ехографско изследване.

П.П. качвам резултат и от сцинтиграфия, проведена преди една седмица

Здравейте, stelaartois! Преди малко отговорих на предходния пост. Сега с налична сцинтиграфия е ясно, че възелът е автономен и при липса на противопоказания е добре да се оперира щитовидната жлеза. Ако физическото състояние не позволява, може да се мисли за медикаментозна терапия, която обикновено е доживотна.

# 1 268
Здравейте д-р Въндева, след доказана остеопороза започнах лечение с Пролия.След поставени 4 инжекции съм с остеопения.Коментирахме с ендокриноложката ми след спирането на Пролия каква ще е поддържащата терапия, при което тя ми предложи да продължа с  Пролия ,но вече само веднъж годишно.Според вас това правилно ли е ? Можете ли Вие да ми кажете според вас как е най- добре да се постъпи?

Здравейте, Еличка! В никакъв случай приложението на Пролиа не се разрежда на веднъж годишно. След шестия месец се ускорява процесът на резорбция на костта и може да се стигне до фрактури. Прилага се Акласта на 6-ти месец от последната апликация на Пролиа и се следят Са-Р обмяна и маркери за костна резорбция.
Сърдечно благодаря за отговора !

# 1 269
Здравейте, д-р Въндева,

имам Хашимото и инсулинова резистентност, както и генни мутации (MTHFR – хомозигот C677T и PAI-1 – хетерозигот), които вероятно оказват влияние върху метаболитния ми баланс. При предишното ми лечение с Еутирокс нивата на TSH варираха в много широки граници /от 0,34 до 30,1 uU/mL/ ), без да успея да намеря ефективна доза. След преминаване към Акутирокс стойностите на TSH се доближиха до оптималните референтни граници, а симптомите ми се подобриха.

Притеснението ми обаче е свързано с помощните вещества в течната форма на препарата, който има много сладък вкус и се приема на гладно, поради което започнах да проследявам нивата на кръвната си захар чрез смарт пръстен. Напълно съзнавам, че това не е медицински сертифициран метод и тези устройства анализират само някои физиологични показатели, за да оценят евентуалния риск. Но наблюденията ми показват ясна и повтаряема тенденция: непосредствено преди приема стойностите са в норма, а след приема се отчита рязко покачване на захарта.

В тази връзка бих искала да Ви попитам:

1.   Възможно ли е помощните вещества в течната формула (напр. глицерол и подсладители) да предизвикват подобен гликемичен пик при прием на гладно?
2.   Има ли данни за подобен ефект при пациенти с ИР или е по-скоро индивидуална реакция?
3.   Възможно ли е да се запазят добрите резултати, постигнати с Акутирокс, без това да създава риск от влошаване на инсулиновата резистентност?

Предварително Ви благодаря за насоките!

# 1 270
Здравейте, д-р Въндева

След едно, на пръв поглед обикновено прилошаване на 29.12.2025 година, поради много ниско кръвно (аз по принцип съм с ниско кръвно), получих пристъп на сковаване на крайниците (в нетипични пози) и лицето. Потърсих спешна помощ, направиха ми нужните според тях изследвания и не откриха причината за състоянието ми.
След този случай, вече 2-3 седмици имам почти постоянни симптоми на сънливост , умора, отпадналост, чувство на студ и световъртеж. Пуснах изследванията и всички показатели изглеждат в норми.
Дозата на Л-тироксина ми е 100/75 през ден.
Възможно ли е ниските стойности на ТSH да са причина за тези оплаквания, въпреки че аз почти през всичките тези години поддържам тази стойност ?  Моля за съвет за причината за тези симптоми.

Диагнозата ми е цялостна тиреоидектомия поради папиларен карцином през 2018.

Прилагам и изследванията
Скрит текст:

Благодаря предварително за отделеното време.

Общи условия

Активация на акаунт