Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 271
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте д-р Въндева.

Бременна съм на 24г. Направих си първите кръвни изследвания (в 17 г.с. съм) като TSH излезе над нормата (6.090).Никога преди това не съм изследвала този хормон. Не съм имала и проблеми със забременяването, забременях след 4/5 месеца опити. Имала съм и редовен цикъл. Дали това високо ниво на TSH може да е дало отражение на плода, това най-много ме интересува? Имам и запазен час за ендокринолог, но чак след месец. Преди да го посетя трябва ли са пусна и допълнителни изследвания според Вас? Може ли и едно мнение от Вас дали този резултат е много притеснителен?

Благодаря Ви!

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 17:12 от Tddd21

# 511
Здравейте доктор Въндева! Ще се радвам да получа отговор. Възможно ли е кръвната захар да ми се покачва и заради нервно заболяване. Имам коренчево увреждане на L5, от една седмица кръвната захар ми е ту малко висока ту много ниска. Усещам мравучкане по ръцете, също и стават червени. Според личния лекар не е възможно да е от захарта. Изпратиха ме на ендокринолог, но не знам какви изследвания да пусна преди прегледа. Имам пусната само глюкоза и калии над нормата.
Здравейте, Катрин! Дископатията не води до такава вариабилност на кръвната захар, освен ако не са прилагани кортикостероиди за облекчаване на болката. Трябва да се направи обременяване с глюкоза и да се изследва допълнително гликиран хемоглобин, за да може най-точно да се определи дали има отклонения. Коренчева увреда на Л5 не може да даде мравучкане и зачервяване по ръцете. Ако кръвната захар е в норма, да се търси ревматолог. Високият калий налага повторно изследване, ако се потвърди, да се направи консултация с нефролог. Не е необходимо да се пускат изследвания по решение на пациента преди консултация със специалист. По време на разговора въз основа на всичко, което ще споделите, се назначават допълнителни изследвания, които няма как да се предвидят преди това.

# 512
Здравейте, може ли коментар във връзка с тези изследвания, както препоръки и насоки какво да приемам. Благодаря предварително

Здравейте, Vanchet0! От изследванията има данни за автоимунен тиреоидит. Предвид долнограничната стойност на ТСХ, да се проследят след 2 месеца отново ТСХ, фТ4 и фТ3. На този етап не може да се препоръча медикамент за щитовидната жлеза. За недостатъчността на витамин Д може да започнете прием на витД3 2000 IU дневно е след няколко месеца да проследите нивото.

# 513
Здравейте, д-р Въндева. Миналата година в периода от май до октомври-ноември свалих около 8 килограма, при което се получиха промени в менструалния ми цикъл. През май ми дойде два пъти в рамките на един месец, след това до септември не идваше, октомври и ноември ми дойде и оттогава отново не е идвало.
   Помислих си, че това е настъпило в резултат на отслабването и затова от месец май тази година не спазвам никакви режими и си позволявам да ям всичко. Също така намалих тренировките драстично като ги замених с доста ниско интензивни, с цел да не изгарям много калории. Върнах си някои от килограмите, но все още няма резултат.     
    Направих си някои изследвания и бих била благодарна ако ги погледнете и дадете мнението си за състоянието ми.
   От това, което знам съотношението между LH и FSH би трябвало да е 1:1, а при мен не е така и доста се притеснявам.
   Искам да кажа също, че не съм приемала стероиди или каквито и да било подобни продукти. Другият ми въпрос е дали нивата на естроген могат да се покачат по естествен начин, било то чрез храната, някакви билки или хранителни добавки?
П.С. На 18 години съм и индексът ми на телесна маса е 16. 
   Извинявам се за многото въпроси и обърканото ми писане и Ви благодаря предварително.

Здравейте, foxy! Липсата на цикъл най-вероятно се дължи на ниското тегло. Процентът телесни мазнини е много важен за наличието на редовен цикъл. Липсата на менструация е като защитен механизъм на организма, предпазва се от евентуална бременност, която при такова телесно тегло може да не се отрази много благоприятно. Има допълнителни тестове, които могат да се направят, за да сме сигурни в състоянието. Обикновено то е напълно обратимо. Необходима е все пак консултация на живо, на която да се обсъди лично поведението.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 09:10 от Рaдост

# 514
Здравейте, д-р Въндева.
Моля за коментар по тези резултати, какъв точно е проблема и какво лечение е необходимо:

Скрит текст:

Да добавя и повишени стойности на пикочна киселина към цялостната картина, които не са в приложените резултати. На какво може да се дължат?

Благодаря Ви!
Здравейте, beauty-magnolia! Имате тиреотоксикоза, най-общо увеличена функция на щитовидната жлеза. Възможни са няколко причини за това. Трябва да се направи ехография на жлезата и да се изследва допълнително ТРАК.

# 515
Здравейте! Имам диагностицирана гуша с TSH 12.33, FT4, 13.00 и получих тези резултати. Какво означава висок ТАТ?

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 23:08 от Merdansol

# 516
Здравейте!
От месец, два  мъжът ми се поти обилно по време на сън.
Поти ссе само около врата и главата, тялото не.
Мислихме, че е от жегите, но май не само
На какво може да се дължи? Притеснявам се.  Други симптоми май няма.
Не е губил килограми, няма видим подут лимфен възел, активен е, 50 години.
Моля за съвет!
Здравейте, Тина! При наднормено тегло също може да има обилно изпотяване. Какво е теглото, има ли  високо артериално налягане, каква е фамилната анамнеза? Трябва да се започне с общи изследвания, ПКК, СRР, биохимия, електролити, ТСХ и консултация с личния лекар, който да прецени дали има нужда от консултация със специалист.

# 517
Здравейте д-р Въндева, поради натрупани доста килограми последните две години реших да пусна изследвания на моя глава (прикачвам ги малко по-долу) евентуално да видя какъв е проблемът. Първите две снимки са изследванията правени февруари месец тази година. След това имам консултация с ваш колега, който ми назначи да пия селен ( l-selenomethionine) - два месеца и да пусна контролни изследвания (последната снимка е от тях). След приема,както се вижда, не се забелязва кой знае какво подобрение. И няма абсолютно никаква промяна в килограмите. След разговор със същия доктор, просто ми каза да спра приема и че като цяло няма какво да се направи, освен да се следят от време на време изследванията. Да добавя, че родих 2021 година, като не съм имала никакви проблеми с хормони до преди това. По време на бременността не качих много, само 5-6 кг, но след това започна качването. Не знам дали се дължи изобщо на това. Просто търся все още причината.Може ли Вашето мнение?
Здравейте, Eustoma. Има данни за автоимунен тиреоидит. В някои случаи първоначалната му изява е с понижен ТСХ. На вторите изследвания има подобрение спрямо първите и ако проследите хормоните след още два-три месеца, ТСХ най-вероятно ще е вече в норма. Ако не е правена ехография на жлезата, трябва да се направи. Селенът няма нужда да се продължава, както и са Ви посъветвали. Покачването на килограми на този етап не може да се свърже с щитовидната жлеза. Трябва да се направи обременяване с глюкоза за по-голяма точност, защото има случаи на инсулинова резистентност, които се пропускат само с изходни нива на кр. захар и инсулин.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 09:11 от Рaдост

# 518
Здравейте д-р Въндева, направих си изследвания за щетовидната жлеза,може ли вашето мнение за резултатите ми.TSH 7.80 при стойности. 0.270-4.940
Здравейте, Мариана! Имате данни за автоимунен тиреоидит с намалена функция на щитовидната жлеза. Трябва да се направи ехография на жлезата, ако не е правена, и да се започне заместване с левотироксин. Изберете лекар, който да Ви проследява. До нормализиране на ТСХ проследяването е често, през около месец и половина.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 09:12 от Рaдост

# 519
Здравейте! Имам диагностицирана гуша с TSH 12.33, FT4, 13.00 и получих тези резултати. Какво означава висок ТАТ?

Много ще се радва ако ми отговорите 😊

# 520
Здравейте, д-р Въндева.
Родих през октомври 2023г със секцио.
От тогава съм със следродилна депресия и паник-атаки (ходих при 3-ма психиатри и прием на АД, но се влошавах изключително много от тях), проблеми със съня(от 03.24г съм на бензодиазепин), проблеми със стомаха(СРДЧ), имам треперене на мускулите по цялото тяло, особено, когато се опитвам да заспя (от стрес не мога да се отпусна, доспива ми се и в момента в, който се отпусна и мина в по-дълбока фаза на съня, се стряскам веднага и подскачам или ми подскача долната челюст), изпотявам се както при менопауза (с горещи и студени вълни, потта ми има много силна миризма, кожата ми е много мазна, косата започна рязко да ми пада), ръцете също ми треперят много, ако не хапна нещо и съм много изнервена от умора, стрес и безсъние (въпреки сънотворното спя по 5часа, което е крайно недостатъчно за мен).
През 03.24 пуснах кръвни изследвания и сега отново пуснах.
Моля, за коментар и дали и какво още трябва да пусна, защото вече не издържам и не мога да си гледам детето, което ще стане на 1 година другия месец.
През лятото преживях много силен емоционален стрес, както и физическо натоварване, което може би отключи още по-тежки състояние при мен (по спешност ме приеха и в бърза помощ, заради паник-атака).
Прилагам изследванията.
Благодаря!
Първите са от м.03., а вторите от м.09.

# 521
Здравейте д-р Въндева!
От Август месец имам усещане за стягане в гушата, чувството е много неприятно.
Направих си изследвания на ЩЖ

Кръвната ми картина е без отклонения.
На какво може да се дължи това чувство?

# 522
Здравейте! Повече от 10 години имам установена хиперфункция на щж. Овладяна е с 1/2 метизол и вече няколко години е в норма. Имам напоследък ежедневно тахикадрия. Възможно ли е въпреки нормалните стойности на щж, да има симптомите за хиперфункция?

# 523
Цветомира  Здравейте, доктор Въндева имам проблем с висок пулс от три глътки кафе избледняване на кожата ниска телесна температура 35 промени в кръвната захар от ниска към висока окосмяване по лицето и акне андрогени и тестостерон завишени диария и остра блока в корема и проблем с костите невъзможност на задържане на урина много напукани устни сухота в устата и проблем с зъбите ще се радвам да ми отговорите предстои преглед от лекар но бих послушала и ваше мнение

# 524
Здравейте, преминах изследвания преди инвитро и вкарахме TSH в норма - 2,1 с Л Тироксин най-ниска доза. Преди това беше 4,6. Същевременно имам висок холестерол- лош 4,85 и общ 6,78. Въпросът ми е: в случай, че започна лечение със статини извън бременност разбира се, защото знам, че са забранени, какви биха били ефектите върху вече доброто TSH. Съвместяват ли се Л Тироксина и статините или не могат да се пият заедно. Целта е на следващ инвитро опит да премахна високия холестерол като притеснителен показател, като знам, че статини се пият поне два-три месеца, но през това време ще трябва да поддържам и TSH в норма, за да има имплантация. Свързани ли са по някакъв начин?

Благодаря Ви!

Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт