Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 167
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте,бременна съм в 29+5 на 17-ти влизам в 30г.с с близнаци! Имам ИР - преди да забременея пиех глюкофаж XR 750 след като забременях ходих на ендокринолог и той ми каза да го спра в 12 г.с! На първата морфология доктора ми каза да си направя обременяване м/у 28 и 30г.с . Миналата седмица направих изследването ,но другия ми час при ендокринолога е за 21.10 ще кача изследването.
Здравейте, shine! За съжаление кръвната захар е висока, има данни за гестационен диабет. Много сериозни мерки по отношение на храненето трябва да се вземат. Ограничете бързите въглехидрати и изчакайте консултацията на 21.10. Трябва да Ви обяснят за диетата и ако има налични, да Ви дадат глюкомер, да следите захарта първоначално след всяко хранене.
Аз се храня здравословно. Ям изцяло зеленчуци и плодове от както съм забременяла. От почти два месеца започнах да консумирам месо. Бях започнала да хапвам банани и картофи,но в малки количества. Не ям пържено.Даже хемоглобина ми е под 100. Сладко не ям от скоро почна да ми се хапва и ям черен шоколад по едно две блокчета. Не знам каква друга диета ще правя. По време на теста пих по няколко глътки вода тъй като не се чувствах добре. Доктора ми каза, че я моето състояние мога да пия няколко глътки вода. От както забременях се залежах понеже съм инвитро и почти не излизам. Преди да забременея бях активна не се спирах. На последния преглед ми казаха да почвам да се раздвижвам по 30 Мин  да се разхождам. Безалкохолно или сокове не пия само на вода съм от доста време .Понякога ми се припива сок ,но го разреждам с вода. Даже ми се яде повечко солено,но пък ползвам хималайска сол,кафява захар, брашно си купувам пълнозърнесто ако си приготвям нещо за вкъщи. Ям пълнозърнест хляб.Друго не знам какво да направя мисля ,че е по скоро от залежаването.
Здравейте, Shine! Предполагам с колегата сте обсъдили хранителния режим. Сигурно са Ви дали и глюкомер да измервате захарта на изходно, на 1-ви и 2-ри час след хранене. Ако захарта остава висока, се дават малки дози инсулин, който се преустановява веднага след раждането. Ролята на инсулина е да предотврати неблагоприятните последици за плода от високата захар.

# 571
Здравейте д-р Въндева.Според тези изледвания имам ли някакъв проблем с глюкозата и инсулина?
Здравейте, Ивайло! Нямате диабет или предиабет, но захарта пада повече отколкото трябва. Това се дължи на високия инсулин, имате инсулинова резистентност. Трябва да се обсъди със специалист хранителен режим и лечение с метформин. Добре е да се изследва и липидния профил, чернодробните ензими, пикочната киселина.

# 572
Здравейте д-р Въндева.Според тези изледвания имам ли някакъв проблем с глюкозата и инсулина?
Здравейте, Ивайло! Нямате диабет или предиабет, но захарта пада повече отколкото трябва. Това се дължи на високия инсулин, имате инсулинова резистентност. Трябва да се обсъди със специалист хранителен режим и лечение с метформин. Добре е да се изследва и липидния профил, чернодробните ензими, пикочната киселина.
Ами ходих на ендокринолог и той каза,че съм нямал проблем и съм бил здрав.Преди няколко седмици бях на гастро заради леко повишение на чернодробните ензими.Каза,че черния ми дроб бил леко омазнен и ми изписа трансметил за един месец.А пикочната ми киселина ми е висока понеже преди 9 години ме диагностицираха с подагра.На 37 години съм.А мога ли по някакъв начин да си запиша час за посещение при вас?

# 573
Здравейте, д-р Въндева. В събота си правих тези изследвания, според Вас имам ли Хашимото? Тези за ИР са в норма.
Благодаря предварително за отговора!
.

# 574
Здравейте! Започнах Metfodiab.След колко време може да се очаква регулиране на цикъл, тъй като имам доста голямо закъснение отново , но няма бременност за съжаление.

# 575
Здравейте, д-р Въндева!
С хипофункция на щит. жлеза и ИР съм. Приемам еутирокс 50мкг 1т/ден, инофолик комби 2х1 и меглюкон ХР 1000мг. на обяд 1т и вечер 1/2т, също и хидроферол 0,266 мг 1т/месечно.   На 28.10ти правих тест за бременност и е положителен, но часа ми за ендокринолог е чак на 8.11. На последния преглед ми каза при положителен тест да спра хидроферола, но за другите не спомена нищо. Въпроса ми е да продължавам ли да ги пия или да ги спра за момента, докато изчакам прегледа?

# 576
  • София
Здравейте, д-р Въндева,
Моля за Вашето становище за прием на Пролия при остеопороза.
Предстои ми 6-то поставяне на този медакамент. Още след първата инжекция обаче при мен започнаха болки в костите, но продължих приема вече 3-та година по настояване на лекуващата ендокриноложка.  Доколкото успях да се информирам,  тя се занимава по-скоро с диабет, хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.
От остеопороза за този период на прием преминах в остеопения (сега на гр. стълб T-score е  -2.2, а на бедр. шийка -1,4 ). Имам дискови протрузии, а наскоро ми откриха и хронично мускулно заболяване-миопатия. Ендокриноложката, която посещавам искаше мнение на невролозите дали да продължим да поставяме тази инжекция, но те не се ангажират със становище извън неврологичното заболяване.
Сега съм пред дилема какво да предприема, има ли други лекарства, с които да се поддържам(имам и проблеми със стомаха). Моля за Вашите насоки за бъдещо лечение или за препоръки за ендокринолог в София, който се занимава предимно с остеопороза.
Благодаря предварително.

# 577
Здравейте, д-р Въндева! Бременна съм в 27 г.с. Миналата седмица правих обременяването с глюкоза, прикачвам резултатите по-долу:
Отделно пуснах и гликиран хемоглобин, който отчете 7,5%.
АГ ме сложи на строга диета, но не ми каза дали е гестационен диабет.
Ще съм благодарна за отговор!

# 578
Здравейте,днес си пуснах изследвания,до сега си пускам всяка година но за първи път пуснах tg i tro, тсх-0.78 ft3-5.48,ft4-15.10 tg -298 tro-95.60,притесних се завишени са tg и tro,имам два възела които следя всяка година те са малко моля за съвет как да ги понижа,ще посетя лекар това Хашимото ли е
Здравейте, Петя! Повишените антитела говорят за наличие на тиреоидит на Хашимото. Към момента жлезата работи нормално, възлите не оказват влияние върху функцията и автоимунния процес. Няма практика да се проследяват редовно антителата. Много се пише за диета при Хашимото, но антителата обикновено не изчезват, от друга страна има много случаи, при които и без диета в хода на времето могат да спаднат, а функцията на жлезата да е трайно нормална.

# 579
Здравейте!
От месец, два  мъжът ми се поти обилно по време на сън.
Поти ссе само около врата и главата, тялото не.
Мислихме, че е от жегите, но май не само
На какво може да се дължи? Притеснявам се.  Други симптоми май няма.
Не е губил килограми, няма видим подут лимфен възел, активен е, 50 години.
Моля за съвет!
Здравейте, Тина! При наднормено тегло също може да има обилно изпотяване. Какво е теглото, има ли  високо артериално налягане, каква е фамилната анамнеза? Трябва да се започне с общи изследвания, ПКК, СRР, биохимия, електролити, ТСХ и консултация с личния лекар, който да прецени дали има нужда от консултация със специалист.

Здравейте!
Пуснахме изследвания.
Според личната , няма нищо притеснително.
Потенето продължава.
Какво друго можем да предприемем според вас?

Благодаря предварително!
Здравейте! Кръвната захар е към горна граница. Ако съпругът ви е с наднормено тегло, е възможно да има инсулинова резистентност. Най-малко да се изследват на гладно кръвна захар отново с инсулин. Най-точно е обременяване с глюкоза и инсулин.

# 580
Здравейте, д-р Въндева!
Тази седмица си направих изследвания на 3-ти ден от МЦ.
Родих преди 1 година със секцио но, с хормоните още не съм добре. Цикъл имам от 2-рия месец, редовен на 26-27дни, не съм кърмила изобщо и нямах кърма.
Косопада си го има, припотяването, топлите вълни, омазняването на косата, акне, омазнаване на кожата на лицето,.безсъние (вечер съпругът ми спи при детето ни), умора, изтощение, пищене на ушите, сърцебиене, нервност и всички "нормални" симптоми за този период. Но най-много ми пречи това, че не понасям топлото и започва един сърбеж на главата и косата, както и по тялото(суха кожа по тялото). Не понасям тесни дрехи, кремове, нищо покрай операцията, едвам нося клинове или нещо супер-широко.
Свалих и 5 килограма лятото, като аз съм много слаба и висока.
Ще Ви бъда благодарна да ги коментирате, за този момент, а след като докажа овулация, ще пусна и прогестерона.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 16:27 от nadejda8791

# 581
Здравейте!

Може ли коментар на резултатите и съвет относно хормоните на ЩЗ? На ехо се видя 1 малък възел, който ще се следи.
 За ИР е изписан глюкофаж ХР 1000 – х1на ден и вит.Д - 2000IU. (Жена - 45г.)
Скрит текст:

# 582
Здравейте докторе.Имам две успешни бременности ,почти от раз.Сега искаме трето ,но нещата вече 5месеца не се получават.На 32 съм.Пуснах си хормони на 4ден от цикъла TSH-1.467 .Пуснах си и пълна кръвна картина и други изследвания всичко е нормално.От години чувствам постоянна умора ,която не мога да си обясня.Според вас има ли проблем?Много благодаря

# 583
Здравейте, д-р Въндева.
В последно време чувствам нервно напрежение, имам чувство на отпадналост и липса на мотивация. Направих си някой хормонални изследвания,които прикачам :
Ще очаквам вашето мнение!
Здравейте, Марио! Сутрешният кортизол не е достатъчно точен, за да се определи дали има повишена продукция на кортизол. Има други тестове, на които се разчита - слюнчен кортизол, експресен блокаж. Нивата на серотонина могат да се повлияят от медикаменти, добавки и храни. Затова обикновено разчитаме на метаболитите му в урината - 5-хидроксииндолоцетна киселина при случаи на пристъпи с колапс, прилошаване, сърцебиене, зачервяване на лицето и др. Трябва да Ви види ендокринолог, за да се прецени дали има нужда от допълнителни изследвания, или по-скоро да се започне с емоционалното състояние.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 11:32 от Рaдост

# 584

Здравейте:)
Прикачвам резултати от няколко изследвания, които пуснах ,назначени от ендокринолог.
Заради завишения пролактин ми даде направление за ЯМР на хипофиза. Витамин Д според нея е в граници, което е много странно предвид това ,което чета в темите. Но каза, че мога да пия по 1000IU дневно Rolling Eyes
Обмисляме ин витро с партньора ми и за целта тсх каза,че трябва да е по-ниско. Предписа ми Еутирокс от 25мкг . По една таблетка дневно. Пуснах изследванията заради оплаквания като умора, главоболие, тревожност ,отпадналост, паник атаки през нощта, плачливост. А от почти седмица имам трептене на очните ябълки (което най-много ме притеснява)  и изтръпване на лявата ръка. Възможно ли е да се дължи на ниската стойност на вит.Д според вас? Или да има връзка с  пролактина? Какви други изследвания бих могла да пусна?  И каква доза вит. Д да приеамам? За Б 12 каза,че е добре.
Здравейте, Мимси! Направено е всичко необходимо при Вас. По отношение на вит. Д референтните стойности са различни от общоприетите, вероятно поради методиката на изследването. Може да се повтори в друга лаборатория. Изтръпването на едната ръка обикновено не се свързва с дефицит на вит. Д. Посетете невролог, възможно е да има засягане на нерв от гръбначния стълб, което след време отшумява.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 11:33 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт