Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 182
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, д-р Въндева, на 29 години съм, имам две деца, спрях да кърмя второто август месец тази година. От много време усещам хормонални смущения и имам запазен час за ендокринолог,  но чак за декември, въпросът ми е мога ли да пусна нещо предварително като изследвания или няма смисъл. Имам лек косопад, на моменти акне, лека умора и ниско либидо, слаба съм, нямам проблеми с килограми, симптомите ми не са тежки, но за мен са много неприятни и не чувствам нормално.

# 556
Здравейте,бременна съм в 29+5 на 17-ти влизам в 30г.с с близнаци! Имам ИР - преди да забременея пиех глюкофаж XR 750 след като забременях ходих на ендокринолог и той ми каза да го спра в 12 г.с! На първата морфология доктора ми каза да си направя обременяване м/у 28 и 30г.с . Миналата седмица направих изследването ,но другия ми час при ендокринолога е за 21.10 ще кача изследването.

# 557
Здравейте! Д-р Въндева
Исках да ви попитам....
Понеже  от 6 месеца правим опити за бебе но не се получава следя дните на овулация  но няма 2 чертички каква може да бъде причината....
И когато правим опити за бебе материалът  изтича ( нормално ли е? )аз си слагам възглавница под кръста  или си вдигам краката но няма никакъв резултат

# 558
Здравейте, д-р Въндева,

Преди 3г ме диагностицираха с Хашимото и хипофункция на ЩЗ. Вече над 2.5г не съм имала повишение в антителата. От близо 2г държа тсх около 2. Пия Акутирокс 3.7мл (75мкг). Отделно пия и достинекс 1/2таблетка седмично.
От 2.5г правим редовни опити за забременяване. Репродуктивен лекар вчера ми изписа добавката Пренатал Денк за прием на фолиева киселина. Купих я, но в състава й има 150микрограма йод, както и други витамини/минерали.
Доколко този йод в добавката би повлиял функцията на щитовидната ми жлеза? Подходяща ли е при Хашимото и хипофункция, въпреки че тсх, щитовидните хормони и антитела се държат в граници от години?
Здравейте, lubanik! Приемът няма да навреди, такива дози се препоръчван от Американската тиреоидна асоциация. По време на бременност и нуждите се увеличават. Не се препоръчва прием на йод или келп съдържащи добавки с количество на йод 500 и повече микрограма.

# 559
Здравейте!
Това са кръвните ми изследвания, които все още не съм обсъдила с ендокринолога.

Скрит текст:
WBC   10^9/l   6.5   м[3.5-10.5],ж[3.5-10.0],д[3.5-12
Пикочна киселина   umol/l   186   м[208.0-416.0],ж[149.0-387.0]
АСАТ   U/l   21   [0.0-40.0]
АЛАТ   U/l   20   [0.0-40.0]
Холестерол   mmol/l   4.89   [2.8-5.2]
Холестерол HDL   mmol/l   2.14   [0.9-1.94]
LDL-холестерол   mmol/l   2.65   до3.4
Триглицериди   mmol/l   0.19   [0.41-1.88]
TSH   m[IU]/L   3.4   [0.3-4.0]
Антитела срещу Тереоидната пероксидаза - Anti - TPO   [IU]/ml   24.7   [0.00-40.00]
Витамин D   ng/mL   8.57   норма[ 30.00 - 80.00] недостатъч
СЕРУМЕН ИНСУЛИН /ИРИ/   mIU/L   19.94   [2.6-24.9]
Урея   mmol/l   4.6   м[3.2-8.3],ж[2.6-8.3],д[2.6-7.2]
Креатинин   umol/l   96   м[74.0-134.0],ж[44.0-134],д[18-7
Глюкоза   mmol/l   6.07   [2.8-6.1]
RBC   10^12/l   3.81   м[4.4-6.2],ж[4.0-5.0],д[4.0-5.2]
HGB   g / l   108   м [140-180], ж [120-160],д[110.0
HCT   %   33.8   м[40-54],ж[36-47],д[33-47]
MCH   pg   28.3   м[25.0-34.0],ж[25.0-34.0],д[26.0
MCHC   g/l   319   м[300.0-360.0],ж[320.0-360.0],д[
PLT   10*9/L   302   [140.0-440.0]
MCV   fl   88.7   м[70.0-96.0],ж[70.0-96.0],д[80.0
MPV   fl   7.0   [6.0-10]
PDW   fl   9.8   [11.5-14.5]
PCT   %   0.211   [0.130-0.280]
RDW   %   16.0   [11.5-14.5]
Вит В12   pg/mL   659.99   [197-771]

Съмненията бяха за Хашимото.
Доколкото виждам TSH  е в норма, но дали тази стойност е добре не зная... Също и другият щитовиден показател нямам представа какво означава и дали е добре.

Интересува ме  Серумния инсулин дали подсказва нещо с тази стойност. Не съм си правила обременяване с глюкоза. Нужно ли е да се направи?

На 47 години съм. Оплакванията ми са, че през последните няколко години започнах да качвам килограми, които не мога да сваля. Пробвах много диети. Това ме кара да се чувствам много неприятно....
Ако има някакво значение - последните години косата ми е много суха. А аз я боядисвам много рядко.
Кожата ми не е суха.

Цикълът ми е много обилен, имам миоми. На този етап понякога  закъснява с по 1-2 седмици.

Приемам ежедневно хапчета за високо кръвно. Други лекарства не приемам.

От изследванията виждам, че витамин Д ми е доста нисък...
Здравейте, Утро 77! Стойностите на ТСХ са добри за възрастта. Дали има Хашимото, освен от антителата, се определя още и от ехографския образ. Изходният инсулин е висок, така че и без обременяване се доказва наличието на инсулинова резистентност. Може да се прилага метформин. Обсъдете с колегата и изследвания за изключване на ендокринна причина за хипертонията.

# 560
Здравейте, предстои ми планово секцко другата седмица, кога е удачно да пусна тсх (с хашимото съм) и 50 гр еутирокс съвместим ли е с кърмене
Здравейте, Ина! Всяка доза на левотироксин, когато е необходима, е съвместима с кърмене. При Вас трябва да се обсъди дали изобщо ще Ви е нужно заместване след раждането.

# 561
Здравейте, д-р Въндева, на 29 години съм, имам две деца, спрях да кърмя второто август месец тази година. От много време усещам хормонални смущения и имам запазен час за ендокринолог,  но чак за декември, въпросът ми е мога ли да пусна нещо предварително като изследвания или няма смисъл. Имам лек косопад, на моменти акне, лека умора и ниско либидо, слаба съм, нямам проблеми с килограми, симптомите ми не са тежки, но за мен са много неприятни и не чувствам нормално.
Здравейте, Виктория! В хода на разговор се получава много повече информация и могат да се пуснат допълнителни изследвания. Изчакайте си консултацията и колегата ще назначи каквото прецени.

# 562
Здравейте,бременна съм в 29+5 на 17-ти влизам в 30г.с с близнаци! Имам ИР - преди да забременея пиех глюкофаж XR 750 след като забременях ходих на ендокринолог и той ми каза да го спра в 12 г.с! На първата морфология доктора ми каза да си направя обременяване м/у 28 и 30г.с . Миналата седмица направих изследването ,но другия ми час при ендокринолога е за 21.10 ще кача изследването.
Здравейте, shine! За съжаление кръвната захар е висока, има данни за гестационен диабет. Много сериозни мерки по отношение на храненето трябва да се вземат. Ограничете бързите въглехидрати и изчакайте консултацията на 21.10. Трябва да Ви обяснят за диетата и ако има налични, да Ви дадат глюкомер, да следите захарта първоначално след всяко хранене.

# 563
Здравейте, shine! За съжаление кръвната захар е висока, има данни за гестационен диабет. Много сериозни мерки по отношение на храненето трябва да се вземат. Ограничете бързите въглехидрати и изчакайте консултацията на 21.10. Трябва да Ви обяснят за диетата и ако има налични, да Ви дадат глюкомер, да следите захарта първоначално след всяко хранене.
Аз се храня здравословно. Ям изцяло зеленчуци и плодове от както съм забременяла. От почти два месеца започнах да консумирам месо. Бях започнала да хапвам банани и картофи,но в малки количества. Не ям пържено.Даже хемоглобина ми е под 100. Сладко не ям от скоро почна да ми се хапва и ям черен шоколад по едно две блокчета. Не знам каква друга диета ще правя. По време на теста пих по няколко глътки вода тъй като не се чувствах добре. Доктора ми каза, че я моето състояние мога да пия няколко глътки вода. От както забременях се залежах понеже съм инвитро и почти не излизам. Преди да забременея бях активна не се спирах. На последния преглед ми казаха да почвам да се раздвижвам по 30 Мин  да се разхождам. Безалкохолно или сокове не пия само на вода съм от доста време .Понякога ми се припива сок ,но го разреждам с вода. Даже ми се яде повечко солено,но пък ползвам хималайска сол,кафява захар, брашно си купувам пълнозърнесто ако си приготвям нещо за вкъщи. Ям пълнозърнест хляб.Друго не знам какво да направя мисля ,че е по скоро от залежаването.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 05:03 от shine-2814

# 564
Здравейте д-р Въндева.Според тези изледвания имам ли някакъв проблем с глюкозата и инсулина?

# 565
Здравейте,днес си пуснах изследвания,до сега си пускам всяка година но за първи път пуснах tg i tro, тсх-0.78 ft3-5.48,ft4-15.10 tg -298 tro-95.60,притесних се завишени са tg и tro,имам два възела които следя всяка година те са малко моля за съвет как да ги понижа,ще посетя лекар това Хашимото ли е

# 566
  • София
Здравейте!
От месец, два  мъжът ми се поти обилно по време на сън.
Поти ссе само около врата и главата, тялото не.
Мислихме, че е от жегите, но май не само
На какво може да се дължи? Притеснявам се.  Други симптоми май няма.
Не е губил килограми, няма видим подут лимфен възел, активен е, 50 години.
Моля за съвет!
Здравейте, Тина! При наднормено тегло също може да има обилно изпотяване. Какво е теглото, има ли  високо артериално налягане, каква е фамилната анамнеза? Трябва да се започне с общи изследвания, ПКК, СRР, биохимия, електролити, ТСХ и консултация с личния лекар, който да прецени дали има нужда от консултация със специалист.

Здравейте!
Пуснахме изследвания.
Според личната , няма нищо притеснително.
Потенето продължава.
Какво друго можем да предприемем според вас?

Благодаря предварително!

# 567
Здравейте, д-р Въндева.
В последно време чувствам нервно напрежение, имам чувство на отпадналост и липса на мотивация. Направих си някой хормонални изследвания,които прикачам :
Ще очаквам вашето мнение!

# 568

Здравейте:)
Прикачвам резултати от няколко изследвания, които пуснах ,назначени от ендокринолог.
Заради завишения пролактин ми даде направление за ЯМР на хипофиза. Витамин Д според нея е в граници, което е много странно предвид това ,което чета в темите. Но каза, че мога да пия по 1000IU дневно Rolling Eyes
Обмисляме ин витро с партньора ми и за целта тсх каза,че трябва да е по-ниско. Предписа ми Еутирокс от 25мкг . По една таблетка дневно. Пуснах изследванията заради оплаквания като умора, главоболие, тревожност ,отпадналост, паник атаки през нощта, плачливост. А от почти седмица имам трептене на очните ябълки (което най-много ме притеснява)  и изтръпване на лявата ръка. Възможно ли е да се дължи на ниската стойност на вит.Д според вас? Или да има връзка с  пролактина? Какви други изследвания бих могла да пусна?  И каква доза вит. Д да приеамам? За Б 12 каза,че е добре.

# 569
Здравейте! Д-р Въндева
Исках да ви попитам....
Понеже  от 6 месеца правим опити за бебе но не се получава следя дните на овулация  но няма 2 чертички каква може да бъде причината....
И когато правим опити за бебе материалът  изтича ( нормално ли е? )аз си слагам възглавница под кръста  или си вдигам краката но няма никакъв резултат
Здравейте, Bambi! До 35-годишна възраст приемливото време за изчакване за забременяване е една година, над 35 години - 6 месеца. Ако до този период не настъпи бременност, тогава трябва да се направят изследвания и при двамата партньори, най-добре да се посетят ендокринолог и гинеколог, ако се установи проблем със спермограмата - и уролог. Ако цикълът е малко по-къс или по-дълъг, овулацията е изместена и при спазване на указаните дни от тестовете, може и да не се отчете. Иначе всяка течност под действие на гравитацията изтича и шансовете за забременяване не се определят от това.

Общи условия

Активация на акаунт