Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 009
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте д-р Въндева. При изследване на костна плътност се установи остеопения на бедрена шийка и остеопороза на гръбнака. Лекарката препоръча Фозаванс 70/5600 веднъж на седмица за две години. Притеснява ме този дълъг прием на медикамент. Добавка с витамини Д3 и К2 няма ли да вдигне нивото по- бързо? Отделно ми назначи Розвера за холестерола. Вие какво бихте препоръчали, понеже аз отказах да пия статини. Прием на добавки и промяна в храненето биха ли свалили нивото на триглицеридите. На 53 г. съм , в менопауза. Вегетарианка съм от над 30 г.

Това са резултатите от изследванията. Моля за мнение.
Здравейте, poisonblack! Приемът на Фосаванс даже може и да е по-дълъг. Абсолютно категорично е показанието за статин, вероятно имате фамилна форма на хиперхолестеролемия, при която рискът от съдови инциденти е много по-голям.

# 646
  • Г. О.
Здравейте. Какво е мнението Ви за тези показатели? Благодаря:)

# 647
Здравейте, имам бебе на 2 месеца и съм с хашимото, възможно ли е да имам малко кърма заради хашимотото

# 648
Доктор Въндева, моля да ми отговорите.
За бебе над годинка при изследване Асат беше 48..
Бебето не е боледувало  и нямаме оплаквания... лечение не изписват..
Съвет може ли да ни дадете, това беше като проф, пуснахме изследвания за проверка.
Здравейте, Гери! Аз не съм педиатър, трябва да се насочите към детски гастроентеролог.

# 649
Здравейте ! Възможно ли е от прием на достинекс , изписан за леко завишен пролактин , цикълът за втори път да ми идва на 17- ти ден ? До сега винаги е бил точен на 24-25 дни . Понеже опитваме за второ дете вече 3 години , меря БТ ,графиките винаги са били дфуфазни както е реда , а сега освен краткия цикъл са с постоянно високи температури. Нямам контакт с репродуктивния специалист , който назначи терапията , а за час се чака по месец. Ще съм благодарна на някакъв съвет.
Здравейте, Анжелика! Достинексът не води до промяна в цикъла. По-скоро трябва да се търси причината за лекостепенната хиперпролактинемия. При поликистозен овариален синдром може да има леко покачване на пролактина и липса на овулация, за което говори настъпилото кървене на 17-ти ден.

# 650
Здравейте, имам бебе на 2 месеца и съм с хашимото, възможно ли е да имам малко кърма заради хашимотото
Здравейте, Ина! Добре контролирания автоимунен тиреоидит не може да се свърже с намаляване на кърмата.

# 651
Здравейте д-р Въндева, този месец кърменето ми продължава вече 12 ден, оскъдно и то предимно вечер,поради което реших да отида на гинеколог изписа ми да започна след няколко ди дуфастон 10 дни 2 пъти и в същото време реших и си пуснах кр.изследвания на глюкоза и ths. ,Но когато го посетих те не бяха станали....Направих ги защото никога не съм изследвала щит.жлеза и тъй като съм почти на 45 реших да пусна
THS - 4.300 при реф.стойности 0.300 -4.200
Глюкоза - 6.16 при реф.стойности 3.60-6.10
Моля да ги коментирате....мн ли са високи,веднага ли трябва да посетя ендокринолог или и в друга лаборатория да ги направя. Започнах ограничаване от хляб и сладко.
Възможно ли е не спиране на кърменето да е от проблем с щит.жлеза?
Благодаря
Здравейте, Elf! Трябва да се изследват ФСх, ЛХ , естрадиол между 3-5-ти ден на цикъла в насока перименопауза. Промените не са от ТСХ или захарта. ТСХ трябва да се проследи и да се направи ехография на жлезата. Кръвната захар е категорично висока. Добре е да се направи ОГТТ, за да се уточни въглехидратната обмяна. 6.1 е стойност като за преддиабет.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 11:09 от Рaдост

# 652
Здравейте д-р Въндева,
Първо благодаря за мненията, които давате във форума. Искам да Ви попитам при тези стойности препоръчвате ли да се направи обременяване с глюкоза. Благодаря предварително.

# 653
Здравейте, д-р Въндева. Моля за коментар и насоки на приложените изследвания. Половите хормони са правени на 4-ти ден от цикъла. Имам два пъти изследван пролактин заради секрет от едната гърда, който явно не е от него и се търси причината.
Симптомите ми ниска енергия, много бързо се уморявам, мозъчна мъгла, много силна тревожност и потене с неприятен мирис. На 39 г съм и от няколко месеца имам скъсяване на дните между цикъла

# 654
  • Русе

Здравейте, Pepe! Има данни за автоимунен тиреоидит, за който за момента не се налага хормонално заместване. Не може с това да се обясни сърцебиенето при промяна в позицията на тялото. Обикновено няма и промени в ехокардиографията. Да се обсъди провеждане на Холтер ЕКГ. Вероятно няма инсулинова резистентност, за категоричност се препоръчва провеждане на ОГТТ.

Благодаря!

# 655
Здравейте
На 42 г.
Последна менструация 3.10.
На 6.11. имаше кафяво зацапване в рамките на 1,2 дни
Правени са чгх и тестове за бременност всички отрицателни .
На 25.11. изследване за прогестерон - 0.77,
Естрадиол - 220.5.
До момента липсва цикъл .
Последен сексуален акт 28.10
От седмица имам постоянни болки в областта на кръста и изтръпване по крака и ръката. Изпотяване, замайване, тревожност относно въпроса за извънматочна бременност..
Притесненията ми са относно извънматочна бременност, но до момента гинеколог отхвърля тази вероятност.
Чувствителни и тежки гърди и подут корем имам от около месец .
Какво следва да направя, за да разбера причината за липса на цикъл.
Благодаря предварително

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 09:51 от Lucky d

# 656
Здравейте , ще ми препоръчате ли витамин Д и б12 . С тромбофилия съм и се подготвям за трансфер .

# 657
Във вторник съм на ендокринолог,  но все пак - много ли са зле резултатите?
Ако правилно разчитам вървя право в тунела на ИР и хапче.

# 658
Здравейте Д-р Въндева може ли мнение за тези резултати и когато тсх е високо дали може да ми е зле от време на време моля за отговор.😒

# 659
Здравейте. Бихте ли коментерали следните изследвания...
Посетих лекар миналата седмица и заключи че съм с Базедова болест без дя прегледа стари изследвания и без ехограф. Изписа пропицин по схема. Пулса ми е винаги над 90-100 и от 2 3 месеца треперя без причина. На 30 съм, с 1 дете. След раждането не възстанових килограмите и съм с наднормено тегло
Здравейте, Мария! Много е вероятно да имате наистина Базедова болест, но за категоричност трябва да се изследва задължително и ТРАК/TRAb

Общи условия

Активация на акаунт