Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 634
  • 1 177
  •   1
Отговори
# 825
Здравейте, д-р Въндева. Дали ще може коментар по следните резултати. Бременна съм в 31 г.с. Имам доказан хипотиреодизъм от 2022г. Приемам еутирокс от 25 мг. от тогава.
Тсх 1,18 реф. ст-ст: 0.27-4,2
fT4 - 12,83 реф. ст-ст: 12.0-22.00
fT3 - 4,28 реф. ст-ст: 3.1-6.8
TAT - 14,82 реф. ст-ст: 0-115
MAT - 7,3 реф. ст-ст: 0-34
Благодаря предварително!

Здравейте, НappY! Не се налага промяна в дозата на левотироксина.

# 826
Здравейте д-р Въндева.
Става въпрос за Свекърва ми която е на 62 години.

Според вас на какво може да се дължат такива високи стойности.
Много благодаря.
Хубав ден!
Здравейте, такива стойности има обикновено при начална изява на тиреоидит на Хашимото и ТСХ спонтанно се възстановява. Възможно е на следващ етап да се увеличи. След месец да се изследват пак ТСХ, ф4 и TRAK/TRAb. Трябва да се направи и ехография на щитовидната жлеза. Ако има сърцебиене, може да се приема бета-блокер. Име и недостатъчност на витамин Д, която на тази възраст подлежи на заместване.

Здравейте д-р Въндева.
Днес беше Свекърва ми на преглед.
Направили са и ехограф на щитовидната жлеза.

Паранхим-умерени изразена нехомогеннпст и хипоехогенност.
Десен лоб(р-ри 23,6/22,3 мм към истмус-по-хипоехогенен модул с р-ри 5,5/3,6 мм

Ляв лоб (19,0/20,2 мм
Само това имаме от ехографа.

# 827
Здравейте !  На 32г съм , нямам близки/роднини с проблеми с щитовидната жлеза и хормоните, цикалът ми е редовен, преди бременността имах поликистозни яйчници , не съм ходила на гинеколог скоро и не знам там как са нещата. . Преди да забременея не съм имала проблеми с щитовидната жлеза/хормоните, , забременях инвитро и преди 2,5г родих , по време на бременността ми ТСХ беше висок , около 5 , и пиех еутирокс, ендокринолога видя тогава много малка киста на щитовидната жлеза , която почти не се вижда, след като родих ми казаха да намаля еутирокса и на 40тия ден да го спра. Пуснах изследвания на 40тия ден , беше в норма , спрях еутирокса, след това за месец и половина отслабнах с повече от 10кг , тогава направих изследвания на тсх и фт4 , бяха в норма( около 3 тсх). След още 2, 3 месеца , започнах да качвам скоростно, но го отдадох на това че съм спряла да кърмя , качих 11кг ,за по малко от 6 месеца, което е горе долу теглото ми преди забременяване, не обърнах внимание, не знам дали кг имат общо с функцията на щитовидната жлеза, но го пиша все пак . Преди няколко дни ходих при личния лекар , направи ми профилактични ,мерене на кръвно , кардиограма и ми каза ,че пулса ми е странно висок , пусна ми само Тсх и сега си видях резултата, много висок ми изглежда 7,23 .  Мислех да си платя за целия щитовиден пакет , не знам защо не го направих , сега съжалявам. Моля кажете ми какво следва от тук нататък? Какво трябва да изследвам, наново ли да пусна изследвания? Каква е процедурата в такава ситуация ?  Града от който съм ендокринолозите обикновено нямат час за месец напред , може ли да чака прегледа толкова време , сериозно ли е според вас състоянието ? Личния лекар е на работа чак понеделник и до тогава ще се побъркам от чакане .

Ще съм много благодарна , ако отговорите!

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 00:21 от Lizi:) :)

# 828
  • София
Здравейте, д-р Въндева! Бихте ли коментирали щитовидните ми хормони, дали те са оптимални и следва ли да предприема нещо. Имам сърцебиене, когато съм в покой, напълняване и вечно студени крайници.

# 829
Здравейте! На 25 години жена, какво мислите за тези изследвания?
Основният проблем, е че се боря с акне от 5 години, като съм изпробвала какво ли не, от антибиотици до мазила.
Благодаря предварително!

Здравейте! Не се открива причина за акнето на базата на тези изследвания. Има тиреоидит на Хашимото, но е в еутиреоидно състояние, т.е. щитовидната жлеза работи добре и не налага терапия. Може да се обсъди прием на контрацептиви с ендокринолог след консултация с гинеколог и мамолог, както и изотретиноин с дерматолог. Обсъждано ли е ограничаване  на бързи захари и краве мляко за известен период от време?

Благодаря за отговора! За сега имам предписан Изотретиноин, и очаквам преглед при ендокринолог и гинеколог идната седмица, тъй като отново направих подобни изследвания (освен акнето имам и косопад от няколко месеца вече), и сякаш сега са още по-притеснителни от предишните..Ще се радвам и тях да ги погледнете ако е удобно!

За храната дерматолог ми конкретизира само да изключа сладкото и шоколада, както и не приемам алкохол и прясно мляко, но дотам бяха препоръките.[img]

# 830
Здравейте пуснах си тези изследвания, според вас как са и на къде трябва да се насоча ?

# 831
Здравейте, доктор Въндева. През март месец имам записан час при вас и въпросът ми е какви изследвания да направя преди това или кои от тези да повторя. Тези изследвания са от месец септември и според друг еднокринолог няма нужда да взимам мерки и затова ще искам второ мнение при вас. Благодаря!
Скрит текст:

# 832

Здравейте,пуснах изследвания по повод повишено кръвно налягане и пулс.Приемах един месец противозачатъчни Дровелис,цикъла ми е нередовен понякога е два пъти в месеца на кратки интервали.На 45 г съм ,може ли да погледнете изследванията и да ме насочите към ендокринолог ли да се насоча или гинеколог?През последните месеци често съм била на Аг пиех дуфастон,примолот Нор,много трудно се спира кървенето .

# 833
  • някъде другаде
Доктор Въндева,  моля за мнение за витамин Д.

# 834

Здравейте, д-р Въндева! Нормален ли е този АМХ или е висок?

# 835
Здравейте без да имам конкретни оплаквания си пуснах това изследване , натоварване с глюкоза. Жена на 38 години съм, 67 килограма. Бихте ли ми казали какво показват резултатите ? Виждам , че са извън референтните стойности на къде трябва да се насоча ?

Здравейте, Divachka! В норма е обременяването с глюкоза.

Мен всъщност ме притесниха резултатите от втората графа на имунуреактивния инсулин. Където референтните стойности са от 1 до 17. Има ли нужда да ги повтарям в друга лаборатория ?
Написали са, че това са референтни стойности на гладно и го ползват на всички пунктове от обременяването. Не ги гледайте, не са точни нито на гладно, нито в хода на обременяването.

# 836

Здравейте. Може ли да изкажете мнение. От малък град съм и днес доктор ендокринолог ме прегледа. Мнението на лекаря е за хашимото и не мисли, че е Базед. Някой хора ми препоръчват да направя Трак. За съжаление не разбирам нищо и искам да ме посъветвате, дали да пусна още изследвания? Изписаха ми да пия Тирозол от 5мг - 3х1. И допълнително б12 и витамин Д. Моля кажете ми дали е подходящо лечението или да търся второ мнение ? Много благодаря

Здравейте, Malina! Задължително трябва да се изследва ТРАК/ТРАb. По-вероятно е да е Базедова болест. При такива стойности на тиреоидните хормони аз бих дала по-висока доза Тирозол. Можете да приемате допълнително назначените витВ12 и витД.

# 837
Здравейте, д-р Въндева!
Имам въпрс към Вас, свързан с приема на вит. Д. При дефицит, или недостиг, ендокринолозите предписват умерени дневни дози. За пример, аз съм с 14 nmol/ l ( реф. 80-200). ЛЛ ми препоръча 9 капки вигантол дневно, докато посетя ендокринолог, която каза, че това е много за по-дълъг период и ги намали на 6 капки дневно. Не ми препоръча други добавки, като вит. К и магнезий.  Контролно изследване след 3 месеца, като не приемам само в деня на изследването.
Във форума има тема, в която потребителките, от прочетено на разни места, твърдят, че с малки дози нищо не се постигало, препоръчват много повече единици дневно.  Препоръчват също прием и на вит. К, магнезий.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1714171.360

Моля Ви да изясните има ли рискове и какви, при приема на по-високи дневни дози вит. Д, дори и при сериозен дефицит?
Следва ли да се приемат допълнително вит. К и магнезий, други добавки и в кои случаи?
Как е правилно да се изследва вит. Д - , след колко време от началото на приема, да се спира ли преди изследване, или не?
( Повечето лаборатории пишат минимум 10 дни без прием - https://www.synevo.bg/vitamin-d3/)

Обръщам се към Вас, за да обясните правилния прием и изследване на вит. Д, с оглед честите въпроси  и коментари в цитираната тема, че  по-малките дневни дози са недостатъчни.

ПС Аз се доверявам напълно на лекарката, при която се проследявам.
Здравейте, Diorela! Имате тежък дефицит на витамин Д. Дозата, която се предписва зависи освен от нивото на витД, още от възрастта, теглото. 9 капки (4500 IU) не е доза, която ще доведе до предозиране за кратък период от време. Прави се изследване на нивото след 3 месеца и по стойността се преценява дали има нужда от промяна. Само в деня на изследването не се приема витД, тъй като идеята е да се провери дали на фона на настоящата доза, е постигнато адекватно ниво на витД. Няма категорични препоръки за прием на витК и Мг. Ако има съпъстващ дефицит на магнезий, трябва да се замести. При млади хора при разнообразно хранене обикновено се набавя нужното количество витК.

# 838
Здравейте, д-р Въндева. Имам хипофункция и Хашимото, с хормони в референтни стойностни, TSH около 3. Пия Еутирокс 25мл. Обаче от месец имам симптом, който нямах до момента и се чудя дали е от щитовидната жлеза. Имам чувството на присядане на нещо в гърлото, усещане на чуждо тяло при преглъщане (при храна нямам такова усещане), понякога пробождания в гърлото на нивото на жлезата и някаква сухота в гърлото. При ехограф се вижда леко увеличена и възпалена жлеза. Понеже живея в чужбина и час за ендокринолог ми дават след месеци, се притеснявам дали тези симптоми са от жлезата или са свързани например с рефлукс или на психична основа. Възможно ли е от възпаление на жлезата да се получи стягане в гърлото и усещане за чуждо тяло?

# 839
Здравейте д-р Въндева, това са резултати ми от изследванията. Може ли коментар дали са ок, не приемам хормон, не ми е изписван до момента. Забелязала съм, че около овулацията получавам екстрасистоли.

Общи условия

Активация на акаунт