Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 638
  • 1 177
  •   1
Отговори
# 810
Здравейте, д-р Въндева!
Имам въпрс към Вас, свързан с приема на вит. Д. При дефицит, или недостиг, ендокринолозите предписват умерени дневни дози. За пример, аз съм с 14 nmol/ l ( реф. 80-200). ЛЛ ми препоръча 9 капки вигантол дневно, докато посетя ендокринолог, която каза, че това е много за по-дълъг период и ги намали на 6 капки дневно. Не ми препоръча други добавки, като вит. К и магнезий.  Контролно изследване след 3 месеца, като не приемам само в деня на изследването.
Във форума има тема, в която потребителките, от прочетено на разни места, твърдят, че с малки дози нищо не се постигало, препоръчват много повече единици дневно.  Препоръчват също прием и на вит. К, магнезий.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1714171.360

Моля Ви да изясните има ли рискове и какви, при приема на по-високи дневни дози вит. Д, дори и при сериозен дефицит?
Следва ли да се приемат допълнително вит. К и магнезий, други добавки и в кои случаи?
Как е правилно да се изследва вит. Д - , след колко време от началото на приема, да се спира ли преди изследване, или не?
( Повечето лаборатории пишат минимум 10 дни без прием - https://www.synevo.bg/vitamin-d3/)

Обръщам се към Вас, за да обясните правилния прием и изследване на вит. Д, с оглед честите въпроси  и коментари в цитираната тема, че  по-малките дневни дози са недостатъчни.

ПС Аз се доверявам напълно на лекарката, при която се проследявам.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 18:46 от Diorela

# 811
Всъщност те са пуснати преди Клостилбегита.
Здравейте, д-р Въндева! Мъжа ми има много лоша спермограма, от септември се борим да подобрим нещата. Пуснахме и хормонални изследвания,които ще приложа долу. След консултация с ендокринолог относно тези същите изследвания, тя му изписа стимулация с Клостилбегит. Той е на 28г., не пуши и не пие, спортува често. Пуснахме контролна спермограма след 20 дни след края на препарата, резултатите бяха абсолютно същите.Може ли да коментирате според вас каква е ситуацията?

Здравейте, KKuncheva! Лечението се провежда минимум 3 месеца, за да се отчете ефект на спермограмата, толкова време е пълният цикъл на сперматогенезата. Изследванията показват, че реагира много добре и сега трябва да изчакате да мине нужното време.

# 812
Здравейте д-Въндева, посетих ендокринолог поради нередовна менструация- щит жлеза на ехограф е ок, кр.изследвания са както следва:
- THS 3.7 при реф.стойности  0.3 -4.2
-анти ТРО(МАТ) -< 9.00 при реф.стойности До 34.00
-вит.д 39.5 при реф.ст 50- 120
-глюкоза 5.73 при реф.стойности 3.6-6.1
-Инсулин 9.75 при реф.стойности 2.6-25.00
-HOMA 2.48 индекс при реф.стойности <2.5 норма
-пик.киселина 368 при реф.стойности 142-340.
БМИ 29- препоръка 5 кг да се свалят и поради вис стойност на пикочната киселина ми казаха метаболитен синдром и за да сваля по-лезно тези кг ми изписаха неоформин от 850 мг вечер по 1 т за около 3 м съм щяла заедно с диета да сваля кг.
Какво е вашето мнение за резултатите и смятате ли ,че задължително трябва да пия неоформина,за да сваля тези кг или първо да опитам със спорт и диета?
Благодаря
П.с менструацията ми този месец се появи и беше нормална като дни и количество.

# 813
Здравейте, д-р Въндева. Притеснявам Ви относно мъжа ми, който е на 40г.От много време се канеше да пусне тестостерон. За мен нямаше никакви проблеми, но явно според него имал. Реши Ноември да пусне тестостерон и излезна завишен до норма 7.81 неговото беше 8.21 това първи ризултат, за всеки случай отидохме на уролог след прегледа каза, че си му е добре тестостерона няма място за притеснение. Първото изследване беше след нощна смяна цяла нощ на кафе и цигари. След 1 седмица на 15.11.24 повторихме резултата този път беше 9.92. Пак отидохме на уролог на ехограф прегледа всичко е точно, абсолютно много добре казаха. В края на Ноември повторихме изследването в друга лаборатория и сега ще Ви изпратя резултатите. това е първи това е втори това след 3 4 седмици счкрая на Ноември и тези са последните от 10 Януари. Сега вече ми е доста притеснено не приема никакви добавки. Работи на 2 места активен живот си води не е пълен 180м височина 83кг. единствено закръглено коремче си има, а оплешивяването си му е от доста време и баща му е същия. За сега само за кафето се сетих, че пие доста 5 6 на ден и друго не знам. Според вас може ли да се касае за нещо сериозно. Благодаря Ви!

# 814
Здравейте Д-р Въндева може ли за вашето мнение за спермограмата на мъжа ми ?

# 815
Здравейте, нивото ми на Б12 е под нормата - 147 pmol/L. Имаме планове за бременност. Каква добавка трябва да приемам за нормализиране на стойностите ? Благодаря предварително

# 816
Здравейте, д-р Въндева🌷
Помествам изследванията на дъщеря ми, която е на 15 г.Моля за насоки. С учестен пулс е в спокойно състояние -100 Направихме и ги в петък 31.01. Сърдечно благодаря!

Здравейте, gonybravo! Изследванията са като за тих тиреоидит, което обикновено се свързва с тиреотоксична фаза на тиреоидит на Хашимото. Състоянието отминава спонтанно. Проследете месец след първите изследвания отново ТСХ, фТ4, фТ3. Добре е да се погледне жлезата и на ехограф. Междувременно за тахикардията може да се приема бета-блокер, назначен от лекар.

# 817
Здравейте, д-р Въндева!
Бременна съм в 34+ гс и приемам по 50 мкг Еутирокс на ден. Лекуващият ми лекар искаше да следим само ТСХ, което по време на бременността варираше нормално между 1-2 mIU/L и затова терапията ми остана същата. Днес реших все пак да изследвам ТСХ + фТ4 и виждам, че фт4 е под референтните стойности. Много се двоумя дали не трябва дозата ми на Еутирокс да бъде по-голяма?
Здравейте, fearless! Спадът във фТ4 е обичайна находка в този срок на бременността, има го и при жени, които не приемат никаква терапия. Не се налага да се увеличава дозата.

# 818
Здравейте, д-р Въндева! Моят въпрос към Вас е за какво говорят следните изследвания и резултати:
Здравейте, Севина! Налице е дефицит на витамин Д и латентнен дефицит на витамин В12. Започнете витамин Д3 3000 IU дневно и витВ12 1000 мкг. Да се проследят нивата на витД след 3 месеца, на витВ12 след 1-1.5 месеца.

# 819
Здравейте, ще попитам за вашето мнение. Благодаря предварително. Имайте предвид, че до вчера приемах витамин б12 и днес пуснах изследванията

Здравейте, Диана! Добре са изследванията. Повторете витВ12 след месец. Ако приемате витД3, продължете със същата доза до пролетта.

# 820
Здравейте.Искам да попитам приема на Меглюкон ХР 1000мг оказва ли влияние при ходенето до тоалетна по голяма нужда.И в какво се изразява?

Здравейте, Mar! Приемът на Меглюкон може да доведе до разстройство, което обикновено отшумява след 1-2 седмици.

# 821
Здравейте д-р Въндева.
Става въпрос за Свекърва ми която е на 62 години.

Според вас на какво може да се дължат такива високи стойности.
Много благодаря.
Хубав ден!
Здравейте, такива стойности има обикновено при начална изява на тиреоидит на Хашимото и ТСХ спонтанно се възстановява. Възможно е на следващ етап да се увеличи. След месец да се изследват пак ТСХ, ф4 и TRAK/TRAb. Трябва да се направи и ехография на щитовидната жлеза. Ако има сърцебиене, може да се приема бета-блокер. Име и недостатъчност на витамин Д, която на тази възраст подлежи на заместване.

# 822
Здравейте! На 25 години жена, какво мислите за тези изследвания?
Основният проблем, е че се боря с акне от 5 години, като съм изпробвала какво ли не, от антибиотици до мазила.
Благодаря предварително!

Здравейте! Не се открива причина за акнето на базата на тези изследвания. Има тиреоидит на Хашимото, но е в еутиреоидно състояние, т.е. щитовидната жлеза работи добре и не налага терапия. Може да се обсъди прием на контрацептиви с ендокринолог след консултация с гинеколог и мамолог, както и изотретиноин с дерматолог. Обсъждано ли е ограничаване  на бързи захари и краве мляко за известен период от време?

# 823
Доктор Въндева , с ИР съм и ПКЯ какви хранителни добавки бихте ми препоръчали за да подържам кръвната си захар в норма и инсулина . Пия мерфогама 1000 само , какво ви е мнението за хром или барберин .
Здравейте! Не препоръчвам хранителни добавки в допълнение към метформин. Да се качи дозата на метформина.

# 824
Здравейте, д-р Вандева!
Забелязвам от няколко месеца тенденция в период на овулация да се проявяват големи, болезнени пъпки в областта зад и около ушите. След преминаване на овулацията изчезват.
Цикълът ми е на голям период - около 35 - 40 дни.
Към какъв специалист и какво да изследвам? Благодаря.
Здравейте, Candy! Сигурно ли е, че настъпва овулация. Трябва да се направи фоликулометрия от АГ специалист да се докаже наличието на доминантен фоликул. Допълнително да се изследват пролактин, гонадотропини, естрадиол, андрогени, ТСХ, възможно е и изследвания в насока инсулинова резистентност по преценка на ендокринолог според статуса и фамилната анамнеза.

Общи условия

Активация на акаунт