Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 696
  • 1 177
  •   1
Отговори
# 765
Здравейте, д-р Въндева! Мъжа ми има много лоша спермограма, от септември се борим да подобрим нещата. Пуснахме и хормонални изследвания,които ще приложа долу. След консултация с ендокринолог относно тези същите изследвания, тя му изписа стимулация с Клостилбегит. Той е на 28г., не пуши и не пие, спортува често. Пуснахме контролна спермограма след 20 дни след края на препарата, резултатите бяха абсолютно същите.Може ли да коментирате според вас каква е ситуацията?

# 766
  • някъде там
Здравейте д-р Въндева, преди близо 2 години на съпруга ми му откриха диабет, започна да взима Рибелсус и стигна до 14 по протокол. През април 2024 след дълги месеци с болка в стомашната област се наложи операция на панкреаса - отстранено тяло и опашка и далак. Възстанови се добре. През декември изведнъж взе да пожълтява и го приеха за поставяне на стент на жлъчния канал, направиха и поредна биопсия заключение "недифиринциран карцином на панкреас, саркоматоиден тип" предстои уточняване на диагнозата и лечението. Въпреки приема на Рибелсус стойностите на захарта са на гладно над 10, от няколко дни вече е на инсулин 10единици, но пак след хранене стига до 20+. Вие какви насоки бихте дали?
Здравейте! Трябва да се спре Рибелсус и да посетите ендокринолог за уточняване на терапията, трябва да се оцени функцията на панкреаса, може да се наложи преминаване изцяло към инсулин и стриктно проследяване от специалист на живо.
Благодаря, да към момента е изцяло на инсулин, макар че отново захарта е все още висока и постепенно вдигат единиците.

# 767
Здравейте,
Дъщеря ми е на 33год. Има две годишно дете.По край него и други обстоятелства много е изнервена,раздразнителна,4есто се разболява.Има гастрит които е на нервна по4ва и сега пие хап4ета.
Най много ме притеснява 4е за около три месеца свали 7-8 кг.- по принцип тя е злояда още от дете.Направи си изследвания TSH е 0.849 и са казали 4е има повишена функция на щитовидната жлеза и да намали стреса.Моля за съвет каква диета трябва да спазва и какво още да се предприеме

# 768
Обременяването с глюкоза пак ли 3 пъти трябва да е или може само 2 боцкания на 1 и 3 час да е ? Защото съм правела вече беше ми станало лошо и не успяха да намерят вена .
Здравейте, Ния! Най-добре е с три боцкания, изходно, на първи и втори час.

# 769
Здравейте, моля за разчитане на изследванията ми, дали имам проблем в тях.
Здравейте! Добре са изследванията.

# 770
Здравейте, какви изследвания е необходимо да си направя поради косми по брадичката и оредяване на косата отпред. Родила съм преди година и половина.
Здравейте, Smilley! Независимо от изследванията трябва да ви види гинеколог и ендокринолог. Трябва да се изследват гонадотропни хормони, андрогени, пролактин, ТСХ, може да се наложи изследване и за инсулинова резистентност.

# 771

Здравейте ! Как бихте коментирали резултатите ми от изследванията, направени поради липса на цикъл? И може ли да ме посъветвате какво мога да направя , за възвръщане на нормалния цикъл. При последното замерване на инсулина през лятото имах и Homa индекс -3,8. Благодаря Ви предварително.
Здравейте, Azii! Високият инсулин може да доведе до нарушена функция на яйчниците. Трябва да се изследват още андрогените и ТСХ. Необходимо е да се направи и ехография на яйчниците от гинеколог. Започването на инсулинов очувствител, това е метформин, в много случаи подобрява състоянието. Лечението се назначава от ендокринолог.

# 772
Здравейте!
При предписана доза Оземпик 0.5 мг, мога ли да купя 1 мг и да деля дозата на две, т.е. да слагам по 0.5 мг.?
Здравейте, Кристал. Въпреки, че няма обозначение 0,5 на писалката от 1 мг, може да се слага и по-ниска доза.

# 773
Здравейте д-р Въндева, с Хашимото съм, хипофункция. Вчера при силен стрес и притеснение изпитах много силна болка в щитовидната жлеза. Има ли повод за притеснение?
Здравейте, Jane! Обикновено еднократна болка в областта на шията не е свързана с щитовидната жлеза. Повод за притеснение няма.

# 774
Здравейте, д-р Въндева.
Отново пуснах изследвания, като имам кисти на ляв и десен яйчник (тази киста е била там оше след раждането , преди година и 2 месеца, а сега имам и на левия яйчник). Инхибин и АМХ са на 32 ден от МЦ ( и на 5ти ден от закъснението на цикъла), а останалите са на 4ти ден на МЦ.
В случая хормонално лечение ли ще трябва?

Здравейте отново д-р Въндева,
Пуснах прогестерон, натрий, калий и хлориди на 20ден на МЦ.
Виждам, че прогестерона е много нисък, а натрия е граничен.
Скоро, ще пусна отново: ФСХ, АМХ, Инхибин, E2, както и преглед при АГ.
Моля за коментар за изследванията ми.
Също и, дали Витекс би помогнал за регулирането на физическите неразположения.
Благодаря Ви!

Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева!
Много Ви благодаря за отговора.
Ще ги повторя в следващия цикъл.
Това са изследванията ми на 3-ти ден от МЦ, точно преди да забременея февруари.2023г, в месеца в който забременях и виждам, че FSH наистина се е покачило.

Здравейте, д-р Въндева!
Тази седмица си направих изследвания на 3-ти ден от МЦ.
Родих преди 1 година със секцио но, с хормоните още не съм добре. Цикъл имам от 2-рия месец, редовен на 26-27дни, не съм кърмила изобщо и нямах кърма.
Косопада си го има, припотяването, топлите вълни, омазняването на косата, акне, омазнаване на кожата на лицето,.безсъние (вечер съпругът ми спи при детето ни), умора, изтощение, пищене на ушите, сърцебиене, нервност и всички "нормални" симптоми за този период. Но най-много ми пречи това, че не понасям топлото и започва един сърбеж на главата и косата, както и по тялото(суха кожа по тялото). Не понасям тесни дрехи, кремове, нищо покрай операцията, едвам нося клинове или нещо супер-широко.
Свалих и 5 килограма лятото, като аз съм много слаба и висока.
Ще Ви бъда благодарна да ги коментирате, за този момент, а след като докажа овулация, ще пусна и прогестерона.

Здравейте, Надежда! Повторете ЛХ и ФСХ при някой от следващите цикли. ФСХ е горнограничен като при перименопауза, поради което трябва да се потвърдят резултатите.
Здравейте! Разликата във ФСХ не е съществена. Преди една година Анти-Мюлеровият хормон е много добре.
Здравейте, Надежда! Ниският прогестерон говори за липса на овулация този месец. Добре е да се направи и фоликулометрия от АГ специалист. Това, че този месец цикълът е ановулаторен, не значи, че всички месеци са така, но трябва да се обърне внимание. Витекс е добавка, не са сигурни ефектите, в случая няма да навреди.
Когато има единични кисти, поведението се определя от гинеколозите.

# 775
Здравейте, д-р Въндева.
Диагностицирана съм с хипофункция и Хашимото от 2018 година. Към момента съм на 5 мл акутирокс. От 3-4 години на моменти имам болки в ставите, главно колене, лакти, млаките стави на пръстите, по-рядко тазобедрените. Посетих ревматолог 2022 година, изследванията за артрит са отрицателни, единствено АНАе завишено 1:320. Според ревматолога е заради Хашимотото и допълнителни изследвания тогава не са пускани. От няколко месеца отново съм с болки във всички изброени стави, особено силни през нощта, имам и зачервяване по лицето, което не изчезва. Пуснах отново изследвания - АНА отново е 1:320, пуснах и АНА профил. Прилагам снимки на изследванията и зачервяването по лицето. Съмнявам се за лупус или друго подобно автоимунно заболяване.
Възможно ли е тези оплаквания да са заради Хашимотото? Притеснявам се за друго автоимуно заболяване. Благодаря.

Здравейте, Frozen! Оплакванията не могат да се свържат с тиреоидита на Хашимото. Консултирайте се отново с ревматолог.

# 776
Здравейте, Д-р Въндева!  С Хашимото съм и ми предстои влизане в болница за изследване на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези(по препоръка от кардиолог), понеже поддържам високо кръвно налягане и висок пулс на фона на терапия. За кръвното налягане ми казаха, че мога да пия моксогама, но конкор трябва да го спра. С какво мога да го заменя, пия сутрин и вечер по 5 мг. С тази доза пулса не пада под 90 удара в минута, а еутирокс не пия, защото пулса скача още повече. Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Аннинка! Може да приемате Изоптин СР 120 мг 1 или 2 таблетки според кръвното. Не пречи на изследванията и намалява пулса.

# 777
Здравейте без да имам конкретни оплаквания си пуснах това изследване , натоварване с глюкоза. Жена на 38 години съм, 67 килограма. Бихте ли ми казали какво показват резултатите ? Виждам , че са извън референтните стойности на къде трябва да се насоча ?

# 778
Здравейте Др Въндева,
Моля за помощ.
На 49г съм в перименопауза и от 4г полека лека започнах да качвам кг.
Вече съм +8кг.
Спортувам,храня се здравословно,не ям сладко,хляб,картофи,ориз,пия много вода,а кг само се покачват.
Вс изследвания са ми ок,единствено холестерола седи завишен винаги.
Ходих на два различни нутрисиониста,казват че се храня добре,да добавя малко фибри гъй като не ям.
Моля помогнете,ужасно се чувствам
Здравейте, Strawberry! В случая като вашия е трудно да се даде препоръка без консултация на живо. Трябва да се видят направените изследвания, да се направи и преглед, тъй както понякога излизат наяве неща, на които не е обръщано внимание. Понякога с ограничаването на въглехидрати се покачва приема на мазнини, които са двойно по-калорични и като краен резултат е прием на повече калории. Зависи и дневните калорийни нужди на каква стойност за заложени.

# 779
Здравейте д-р Въндева.
На Свекърва ми си пусна изследвания
TSH е под нормата.
Според вас от какво може да се е получило за да е под нормата.
И трябва ли допълнителни изследвания за щитовидната жлеза да пусне.
На 62 години е.

Общи условия

Активация на акаунт