Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 708
  • 1 177
  •   1
Отговори
# 750
ч.
Здравейте аз приемам Кломифен цитрат (Кломид) 5 дни го изпих и лекарката ми каза след 3 три да започнем опити след опитите ми писа дуфастон докато ми дойде цикъла да пия ! Искам Да попитам има ли ефект ? Притеснявам се много ?😔 от 2 години поробване вече нямам сили 1 спонтанен аборт 2 кюретажа поради липса на пулс на ембриона ? Чакането е вече болезнено

# 751
Здравейте, доктор Въндева!
 Витамин В12 ми е 1353pg/ml при референтни стойности 193-982. На 26 години съм.Вегетарианка съм от 5 години. Кръвната картина ми е добра. Три дена подред преди изследването пих витамини В12. Може ли да е от това?Притеснявам се за високата стойност на В12. Чета за ужасни болести при висок В12 . Моля за съвет какво да правя.

# 752
Здравейте, какъв период трябва да има между две обременявания с глюкоза, тъй като срещам различни мнения.? Направено е обременяване с глюкоза, но в лабораторията са забравили да изследват трикратно инсулина. Изследването е във връзка със съмнения за инсулинова резистентност.

Здравейте, количеството глюкоза е приблизително колкото в 2 кенчета кока-кола примерно. Примерът е само да се добие представа за количеството и че никак не е трудно да се консумира много повече дневно, макар и да не е препоръчително. Може  да се повтори изследването, ако се налага, дори сред 2-3 дни.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:40 от Рaдост

# 753
Здравейте д-р Въндева бихте ли си изказали мнението за тези изследвания . На 3тия ден са правени от цикъла . На 31 г. с дете на 1 г.и 3м. Нямам апетит ,мога да кажа ,че почти не ям , а в същото време качвам кг.
Здравейте, Дарина! От изследванията виждам изследвани полови хормони, които, предвид младата възраст и скорошно раждане, очаквано са в норма. При прогресивно покачване на тегло трябва да се направи изследване за инсулинова резистентност и да се провери функцията на щитовидната жлеза на първо време.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:41 от Рaдост

# 754
Здравейте, д-р Въндева.
Моля за мнение по тези изследвания. Откриха ми Хашимото на 35г съм, имам две дечица. Ендокринолог каза, че нямам нужда от медикаменти и добавки.  Само при евентуално желание от моя страна за бременност, каза че след преглед трябва да започна прием на хормон. Обясни ми, че не се налага промяна в начина на живот. На ехограф всичко е наред с жлезата. Моля за Вашето мнение.

Здравейте! Споделям мнението на колегата! Направете контроли сред 6 месеца. Ако на този фон има оплаквания, могат да се направят изследвания за дефицит на някои микроелементи и витамини.

# 755
Здравейте искам да попитам когато имаш кисти на яйчника преписаха ми 5 дни хапчета да пия но имам много бяла  слуз на парчета може ли да е защото се премахват ?
Или е от хапчето
Здравейте! Това, което наблюдавате не е от чистене на кисти. Дали е от хапчето, може да се каже, ако е известно какво точно е то.

# 756
Здравейте, д-р Въндева. Може ли мнение за резултатите? Може ли да се каже, че имам инсулинова резистентност? И ако според Вас стойностите са високи, може ли да се коригира със спорт и хранене, без лекарства?

Здравейте! От настоящите изследвания има данни за съвсем лека инсулинова резистентност. Като първа стъпка винаги се предпочита спорт и промяна в храненето като намаляване на калориите до около 1300 и ограничаване на бързите въглехидрати.

# 757
Здравейте, д-р Въндева. Може ли мнение за този резултат от огтт? Бременна в 26 г.с. Защо кръвната захар на 120 Мин се е покачила леко?

Здравейте, Лили! Стойностите са в норма, няма гестационен диабет.

# 758
Здравейте,при тези стойности на витамин Д нужен ли е прием на препарат?Изследването е от март 2024,ендокринолог тогава каза -не.
Според вас ?
И ако трябва ново изследване?
За витамин В12 съм приемала хапчета и е в норма.
Благодаря,
Здравейте отново,направих ново изследване на витамин Д. Стойностите са 28.55.
Трябва ли да приемам добавки и какви според вас?

Благодаря за отделеното време,
Хубав ден,
Здравейте, Ели! Може да приемате 1000 единици витД3 за зимата. По-притеснителни от предходното изследване са стойностите на В12, повторете и него.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:42 от Рaдост

# 759
Здравейте д-р Въндева бихте ли си изказали мнението за тези изследвания . На 3тия ден са правени от цикъла . На 31 г. с дете на 1 г.и 3м. Нямам апетит ,мога да кажа ,че почти не ям , а в същото време качвам кг.
Здравейте, Дарина! От изследванията виждам изследвани полови хормони, които предвид младата възраст и скорошно раждане ,очаквано са в норма. При прогресивно покачване на тегло трябва да се направи изследване за инсулинова резистентност и да се провери функцията на щитовидната жлеза на първо време.
Здравейте ,да и тези излседвания направих прилагам снимки . На преглед съм на 7.02

# 760
Здравейте, Д-р Въндева!  С Хашимото съм и ми предстои влизане в болница за изследване на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези(по препоръка от кардиолог), понеже поддържам високо кръвно налягане и висок пулс на фона на терапия. За кръвното налягане ми казаха, че мога да пия моксогама, но конкор трябва да го спра. С какво мога да го заменя, пия сутрин и вечер по 5 мг. С тази доза пулса не пада под 90 удара в минута, а еутирокс не пия, защото пулса скача още повече. Благодаря Ви предварително!

# 761
Здравейте, д-р Въндева! В 10 г.с. съм , изследванията са от 7 г.с. Приемах дълго време Еутирокс 250 мкг. Преди това съм приемала турски тироксин 300мкг и Т3 25мкг дълго време. Само те ми поддържаха fT4 , fT3 в горната част на диапазона. ТСХ ми беше много, много ниско. От както забременях и преди това плавно махнах Т3 и оставих Еутирокс плавно намаляйки го до 150мкг. ТСХ все още е обезпокоително нисък, но и fT4 падна твърде много. С каква доза да продължа или да го спра? Опасен ли е за бебето толкова нисък ТСХ, с който е и заченат? Приемам също Дуфастон 3х1. Благодаря Ви!

Здравейте! Трудно е да се даде отговор на въпроса Ви, тъй като не са ясни реално нуждите Ви от левотироксин. Самият ТСХ не уврежда плода, той е индикатор за количеството на тиреоидните хормони, които преминават през плацентата. На фона на 150 мкг фТ4 не е повишен, така че може да останете на тази доза и да се проследят ТСХ, фТ4, фТ3 след месец. ТСХ реагира по-бавно на промените и е възможно все още да е потиснат.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 10:50 от Рaдост

# 762
Здравейте др. Въндева, имам високи стойности на  изследване, ще прекача снимки. Моля за съвет и дали е възможно забременяване с такива стойности. Благодаря Ви

Здравейте, Тони! Дала съм отговор на предишния ми пост.

# 763
Здравейте д-р Въндева, преди близо 2 години на съпруга ми му откриха диабет, започна да взима Рибелсус и стигна до 14 по протокол. През април 2024 след дълги месеци с болка в стомашната област се наложи операция на панкреаса - отстранено тяло и опашка и далак. Възстанови се добре. През декември изведнъж взе да пожълтява и го приеха за поставяне на стент на жлъчния канал, направиха и поредна биопсия заключение "недифиринциран карцином на панкреас, саркоматоиден тип" предстои уточняване на диагнозата и лечението. Въпреки приема на Рибелсус стойностите на захарта са на гладно над 10, от няколко дни вече е на инсулин 10единици, но пак след хранене стига до 20+. Вие какви насоки бихте дали?
Здравейте! Трябва да се спре Рибелсус и да посетите ендокринолог за уточняване на терапията, трябва да се оцени функцията на панкреаса, може да се наложи преминаване изцяло към инсулин и стриктно проследяване от специалист на живо.

# 764
През 2014 година ми беше отстранена щитовидната жлеза. Приемам еутирокс. Правя изследвания на ТСХ два пъти в годината, месец май и ноември /платени/. Лятото пия 5 дни по 125 мг и 2 дни 100 мг, зимата 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг. До момента винаги съм била в норма. /ТСХ около 1-2/. Месец май ТСХ 3,04 . Продължих да пия и лятото 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг и тази сутирин резулата е 0,043 при референтни стойности 0,300-4,500 на лабораторията. Как да продължа с приема през зимния период? Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Боби! Трябва да се намали дозата.  Приемайте по 100мкг и след 45 дни проследете ТСХ и фТ4.
Още същия ден когато Ви писах запасих час за ендокринолог, който корегира дозата на 4 дена по 100 мкг и 3 дена по 50 мкг и контрола на 20,01. 2025,.Сигурна бях, че това е много малко, но все пак започнах още от 20.11., деня след прегледа да ги пия по тази схема. Днес 17.12. 2024 направих нови изследвания и резултата е 12,30. Не беше изненада за мен. Усещах го и го очаквах, че ще бъде завишен. Моля, за Вашето мнение, да върна ли дозата която съм приемала последните години,  6 дни по 125 мкт  и 1 ден по 100 мкг.  Благодаря !
Здравейте, Боби! Минало е доста време и предполагам, че вече е направена консултация и дозата е сменена. Проследете ТсХ и фТ4 45 дни след новата доза и ще се разбере дали е подходяща.
Здравейте,

Дозата е сменена, съответно 6 дни по 125 мкт и 1 ден от 100 мкг. Днес  резултата е 2,250 /за мен пефектни/. Изследванията са направени 34 дни след промяната, а не 45 дни. Според Вас достатъчни ли са за да се разбере дали е подходяща или трябва да се направи нова контрола? Благодаря Ви!
Здравейте! След около 6 седмици се изявява пълния ефект от промяна на дозата. Очаква се ТСХ да поспадне още малко.

Общи условия

Активация на акаунт