Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 748
  • 1 178
  •   2
Отговори
# 720
Здравейте, имам нужда от съвет какви изследвания да си пусна. Рязко вдигам килограми. При ръст 160см, 75 кг. Всичко трупам в гърдите и корема. Вярно, че работата ми е свързана с голямо напрежение и силен стрес, но все си мисля, че има здравословен проблем за бързото напълняване. Проблема дойде след второто раждане. Преди това винаги съм била около 55 кг. Отделно имам проблем и със свръх активен пикочен мехур.

Здравейте, Bibiyan yan! На първо време могат да се изследват кр. захар и инсулин (най-добре обременяване с глюкоза и инсулин на 0', 60 и 120', ако имате възможност да отделите 3 часа в лаборатория за изследванието), липиден профил, чернодробни ензими, ТСХ. Необходима е и консултация на живо, за да се обсъдят и други въпроси и при нужда да се доназначат изследвания.

# 721

Здрвейте, д-р Въндева,

на 43 съм, с малко наднормено тегло, целя забременяване, изследването на половите хормони е от преди 3 месеца, щитовидните са от днес. Приемам добавки за репродуктивната функция, не съм имала консултация с ендокринолог досега, затова Ви моля за кратък коментар на щитовидните, в оптимални граници ли са.

Благодаря Heart

Здравейте, Loretka_81! TSH e в оптимални граници. Добре е да се направи и ехография на щитовидната жлеза, за да се  прецени дали би имало нужда от проследяване на тиреоидните хормони по време на бременност. Успех ви желая!

# 722
Здравейте, д-р Въндева.
Моля за мнение по тези изследвания. Откриха ми Хашимото на 35г съм, имам две дечица. Ендокринолог каза, че нямам нужда от медикаменти и добавки.  Само при евентуално желание от моя страна за бременност, каза че след преглед трябва да започна прием на хормон. Обясни ми, че не се налага промяна в начина на живот. На ехограф всичко е наред с жлезата. Моля за Вашето мнение.

# 723
Здравейте искам да попитам когато имаш кисти на яйчника преписаха ми 5 дни хапчета да пия но имам много бяла  слуз на парчета може ли да е защото се премахват ?
Или е от хапчето

# 724
Здравейте,при тези стойности на витамин Д нужен ли е прием на препарат?Изследването е от март 2024,ендокринолог тогава каза -не.
Според вас ?
И ако трябва ново изследване?
За витамин В12 съм приемала хапчета и е в норма.
Благодаря,
Здравейте отново,направих ново изследване на витамин Д. Стойностите са 28.55.
Трябва ли да приемам добавки и какви според вас?

Благодаря за отделеното време,
Хубав ден,

# 725
Здравейте, д-р Въндева. Може ли мнение за резултатите? Може ли да се каже, че имам инсулинова резистентност? И ако според Вас стойностите са високи, може ли да се коригира със спорт и хранене, без лекарства?

# 726
Здравейте, д-р Въндева. Може ли мнение за този резултат от огтт? Бременна в 26 г.с. Защо кръвната захар на 120 Мин се е покачила леко?

# 727
Здравейте, д-р Въндева! В 10 г.с. съм , изследванията са от 7 г.с. Приемах дълго време Еутирокс 250 мкг. Преди това съм приемала турски тироксин 300мкг и Т3 25мкг дълго време. Само те ми поддържаха fT4 , fT3 в горната част на диапазона. ТСХ ми беше много, много ниско. От както забременях и преди това плавно махнах Т3 и оставих Еутирокс плавно намаляйки го до 150мкг. ТСХ все още е обезпокоително нисък, но и fT4 падна твърде много. С каква доза да продължа или да го спра? Опасен ли е за бебето толкова нисък ТСХ, с който е и заченат? Приемам също Дуфастон 3х1. Благодаря Ви!

# 728
Здравейте др. Въндева, имам високи стойности на  изследване, ще прекача снимки. Моля за съвет и дали е възможно забременяване с такива стойности. Благодаря Ви

# 729
  • някъде там
Здравейте д-р Въндева, преди близо 2 години на съпруга ми му откриха диабет, започна да взима Рибелсус и стигна до 14 по протокол. През април 2024 след дълги месеци с болка в стомашната област се наложи операция на панкреаса - отстранено тяло и опашка и далак. Възстанови се добре. През декември изведнъж взе да пожълтява и го приеха за поставяне на стент на жлъчния канал, направиха и поредна биопсия заключение "недифиринциран карцином на панкреас, саркоматоиден тип" предстои уточняване на диагнозата и лечението. Въпреки приема на Рибелсус стойностите на захарта са на гладно над 10, от няколко дни вече е на инсулин 10единици, но пак след хранене стига до 20+. Вие какви насоки бихте дали?

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 10:29 от маймунка

# 730
Здравейте, доктор Въндева!
През 2014 година ми беше отстранена щитовидната жлеза. Приемам еутирокс. Правя изследвания на ТСХ два пъти в годината, месец май и ноември /платени/. Лятото пия 5 дни по 125 мг и 2 дни 100 мг, зимата 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг. До момента винаги съм била в норма. /ТСХ около 1-2/. Месец май ТСХ 3,04 . Продължих да пия и лятото 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг и тази сутирин резулата е 0,043 при референтни стойности 0,300-4,500 на лабораторията. Как да продължа с приема през зимния период? Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Боби! Трябва да се намали дозата.  Приемайте по 100мкг и след 45 дни проследете ТСХ и фТ4.
Здравейте, доктор Въндева!
Още същия ден когато Ви писах запасих час за ендокринолог, който корегира дозата на 4 дена по 100 мкг и 3 дена по 50 мкг и контрола на 20,01. 2025,.Сигурна бях, че това е много малко, но все пак започнах още от 20.11., деня след прегледа да ги пия по тази схема. Днес 17.12. 2024 направих нови изследвания и резултата е 12,30. Не беше изненада за мен. Усещах го и го очаквах, че ще бъде завишен. Моля, за Вашето мнение, да върна ли дозата която съм приемала последните години,  6 дни по 125 мкт  и 1 ден по 100 мкг.  Благодаря !
Здравейте, Боби! Минало е доста време и предполагам, че вече е направена консултация и дозата е сменена. Проследете ТсХ и фТ4 45 дни след новата доза и ще се разбере дали е подходяща.
Здравейте,

Дозата е сменена, съответно 6 дни по 125 мкт и 1 ден от 100 мкг. Днес  резултата е 2,250 /за мен пефектни/. Изследванията са направени 34 дни след промяната, а не 45 дни. Според Вас достатъчни ли са за да се разбере дали е подходяща или трябва да се направи нова контрола? Благодаря Ви!

# 731
Доктор Въндева , от една година пия метфогама 1000 на ден 1 хапче , но от няколко месеца започнах да изпитсвам ужасен глад . Вечерям след час пак съм гладна , акнето ми много се обостри . Какво бихте ми препоръчали да изследвам .
Здравейте, Nia! 1000 мг метформин в част от случаите се оказват недостатъчна доза. Трябва да се направи контролно обременяване с глюкоза и да се изследват ТСХ, андрогени, пролактин, ЛХ, ФСХ между 3-5-ти ден, прогестерон в лутеинова фаза.

# 732
Здравейте. Имаме много диабетици в семейството. Аз самата съм с инсулинова резистентност и спазвам диета 7 г. Успявам да поддържам всичко в норма.
Наскоро при рутинно изследване на кръвна захар на гладно при сина ми (десет години) се установи, че е малко над нормата. резултат 106 при норма 100.
Личния лекар каза, че е знак на тревога. Измерихме кръвната захар и на сито, един час след голямо въглехидратно менф. Резултат 160 при норма 140.
Посетих веднага педиатър с резултатите. Той каза, че всичко е наред и това са нормални стойности, няма нужда от диета, защото детето не е наднормено по килограми. Каза, че може да продължи да пие любимите му портокалови сокове и да яде любимите му торти. Останах в шаш и паника и не зная какъв път да поема. Не са му правени допълнителни кръвни изследвания за инсулин и други показатели. Никой от докторите не ги изиска.
Искам да ви попитам дали референтните стойности при децата (десет г.) са същите като тези  за възрастни? И дали да посетим детски ендокринолог, при положение, че детето няма никакви признаци на затлъстяване?
Благодаря предварително

Здравейте, Almirra! 106 мг/дл кр. захар е в норма по критериите на СЗО, по критериите на Американската диабетна асоциация е малко над нормата, но категорично далече от стойности за диабет. Критериите са същите. На 60-та мин. 160 мг/дл също е леко повишено, но отново не е стойност като за диабет. Диабет в семейството обикновено е от тип 2, с инсулинова резистентност, която може да се прояви и в по-ранна възраст при поколението. Сокове и торти като цяло не препоръчваме да се консумират редовно нито от деца, нито от възрастни. Не ги спирайте изцяло, но ги ограничете. Нека да има достатъчно зеленчуци в менюто на детето (поне 6 негови шепи дневно). Да спортува. Ако задържа нормалното си телесно тегло както до момента, след 1 година повторете изследванията. Ако случайно забележите повишена жажда, по-често уриниране, умора, слабеене, тогава повторете изследванията и по-рано и посетете детски ендокринолог.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 09:03 от Рaдост

# 733
Здравейте отново д-р Въндева,
Пуснах прогестерон, натрий, калий и хлориди на 20ден на МЦ.
Виждам, че прогестерона е много нисък, а натрия е граничен.
Скоро, ще пусна отново: ФСХ, АМХ, Инхибин, E2, както и преглед при АГ.
Моля за коментар за изследванията ми.
Също и, дали Витекс би помогнал за регулирането на физическите неразположения.
Благодаря Ви!

Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева!
Много Ви благодаря за отговора.
Ще ги повторя в следващия цикъл.
Това са изследванията ми на 3-ти ден от МЦ, точно преди да забременея февруари.2023г, в месеца в който забременях и виждам, че FSH наистина се е покачило.

Здравейте, д-р Въндева!
Тази седмица си направих изследвания на 3-ти ден от МЦ.
Родих преди 1 година със секцио но, с хормоните още не съм добре. Цикъл имам от 2-рия месец, редовен на 26-27дни, не съм кърмила изобщо и нямах кърма.
Косопада си го има, припотяването, топлите вълни, омазняването на косата, акне, омазнаване на кожата на лицето,.безсъние (вечер съпругът ми спи при детето ни), умора, изтощение, пищене на ушите, сърцебиене, нервност и всички "нормални" симптоми за този период. Но най-много ми пречи това, че не понасям топлото и започва един сърбеж на главата и косата, както и по тялото(суха кожа по тялото). Не понасям тесни дрехи, кремове, нищо покрай операцията, едвам нося клинове или нещо супер-широко.
Свалих и 5 килограма лятото, като аз съм много слаба и висока.
Ще Ви бъда благодарна да ги коментирате, за този момент, а след като докажа овулация, ще пусна и прогестерона.

Здравейте, Надежда! Повторете ЛХ и ФСХ при някой от следващите цикли. ФСХ е горнограничен като при перименопауза, поради което трябва да се потвърдят резултатите.
Здравейте! Разликата във ФСХ не е съществена. Преди една година Анти-Мюлеровият хормон е много добре.
Здравейте, Надежда! Ниският прогестерон говори за липса на овулация този месец. Добре е да се направи и фоликулометрия от АГ специалист. Това, че този месец цикълът е ановулаторен, не значи, че всички месеци са така, но трябва да се обърне внимание. Витекс е добавка, не са сигурни ефектите, в случая няма да навреди.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 09:04 от Рaдост

# 734
Здравейте!
Предписаха ми Оземпик 1 мг. в комбинация с Метфогама и метизол. Какви странични реакции да очаквам от Оземпик?
Снощи сложих първата доза, днес не спирам да повръщам от сутринта. Как мога да предотвратя страничните реакции?
Здравейте, Кристал! Най-честите странични ефекти са точно такива, гадене, повръщане. Често може да има запек, а поради забавеното изпразване на стомаха тежест и по-често оригване. Започва се с 0.25 мг. Ако има повръщане, не винаги може да се предотврати. Може да се опита с Деган, но обикновено не помага. С времето организмът се адаптира. Ако реакциите са много тежки, трябва да се обсъди с наблюдаващия ендокринолог дали да се продължава.

Общи условия

Активация на акаунт