Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 674
  • 1 177
  •   2
Отговори
# 795
Здравейте, д-р Въндева. Дали ще може коментар по следните резултати. Бременна съм в 31 г.с. Имам доказан хипотиреодизъм от 2022г. Приемам еутирокс от 25 мг. от тогава.
Тсх 1,18 реф. ст-ст: 0.27-4,2
fT4 - 12,83 реф. ст-ст: 12.0-22.00
fT3 - 4,28 реф. ст-ст: 3.1-6.8
TAT - 14,82 реф. ст-ст: 0-115
MAT - 7,3 реф. ст-ст: 0-34
Благодаря предварително!

# 796
Здравейте, д-р Въндева!

Искам да Ви попитам, от няколко месеца имам рязко намаляване на теглото, постоянна тревожност и паник атаки, храня се, но килограми не качвам. По принцип съм много слаба, а сега съвсем. Имам и нередовен цикъл, но той е така от самото си начало, правени са ми изследвания при вас в Майчин дом преди много години и не се установи проблем. Преди 3 години родих и известно време всичко беше нормално. Преди 2 дни ми се появи и кафяво зацапване, цикълът ми закъснява, не се съмнявам за бременност. Като цяло симптомите, които ме притесняват са сваляне на килограми, неспокоен сън, това зацапване и умора. Правила съм кръвни изследвания на щитовидната жлеза и ще ги прикача. Та въпроса ми е какви изследвания мога да си пусна преди консултация, тъй като в града ми няма ендокринолог. Поне някои основни, които отговарят за симптомите ми. Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Krise! Действително функцията на щитовидната жлеза трябва да се изследва и в случая е нормална. Изследвайте и кръвна захар и направете консултация с ендокринолог. В хода на разговора ще се прецени дали имате нужда от други хормонални изследвания. Паник атаките не винаги са свързани с хормонален дисбаланс. Направете консултация с психиатър, защото забавянето на лечение, в случай, че е нужно, може да доведе до задълбочаване на състоянието.

# 797
Здравейте, доктор Въндева!
 Витамин В12 ми е 1353pg/ml при референтни стойности 193-982. На 26 години съм.Вегетарианка съм от 5 години. Кръвната картина ми е добра. Три дена подред преди изследването пих витамини В12. Може ли да е от това?Притеснявам се за високата стойност на В12. Чета за ужасни болести при висок В12 . Моля за съвет какво да правя.
Здравейте, ПДД! Първо, повторете изследването в друга лаборатория. Три дни прием на вит. В12 няма да доведе до такива стойности. Ако резултатът е същият, посетете личния лекар, който може да Ви назначи допълнителни изследвания и според тях да се прецени има ли нужда от консултация със специалист.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:55 от Рaдост

# 798
Здравейте, д-р Въндева! Мъжа ми има много лоша спермограма, от септември се борим да подобрим нещата. Пуснахме и хормонални изследвания,които ще приложа долу. След консултация с ендокринолог относно тези същите изследвания, тя му изписа стимулация с Клостилбегит. Той е на 28г., не пуши и не пие, спортува често. Пуснахме контролна спермограма след 20 дни след края на препарата, резултатите бяха абсолютно същите.Може ли да коментирате според вас каква е ситуацията?

Здравейте, KKuncheva! Лечението се провежда минимум 3 месеца, за да се отчете ефект на спермограмата, толкова време е пълният цикъл на сперматогенезата. Изследванията показват, че реагира много добре и сега трябва да изчакате да мине нужното време.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:56 от Рaдост

# 799
Здравейте,
Дъщеря ми е на 33год. Има две годишно дете.По край него и други обстоятелства много е изнервена,раздразнителна,4есто се разболява.Има гастрит които е на нервна по4ва и сега пие хап4ета.
Най много ме притеснява 4е за около три месеца свали 7-8 кг.- по принцип тя е злояда още от дете.Направи си изследвания TSH е 0.849 и са казали 4е има повишена функция на щитовидната жлеза и да намали стреса.Моля за съвет каква диета трябва да спазва и какво още да се предприеме
Здравейте, Валя! Тази стойност на ТСХ не отговаря на хиперфункция на щитовидната жлеза, изследвани ли са периферните хормони, правена ли е ехография на жлезата? За категоричност след месец може да се повтори ТСХ заедно фТ3 и фТ4, за да се види каква е тенденцията. Няма специална диета, която да спазва. Кръвна захар да се изследва също и ако трябва, да се посети психолог/психиатър.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:57 от Рaдост

# 800
Здравейте без да имам конкретни оплаквания си пуснах това изследване , натоварване с глюкоза. Жена на 38 години съм, 67 килограма. Бихте ли ми казали какво показват резултатите ? Виждам , че са извън референтните стойности на къде трябва да се насоча ?

Здравейте, Divachka! В норма е обременяването с глюкоза.

# 801
Здравейте д-р Въндева.
На Свекърва ми си пусна изследвания
TSH е под нормата.
Според вас от какво може да се е получило за да е под нормата.
И трябва ли допълнителни изследвания за щитовидната жлеза да пусне.
На 62 години е.

Здравейте, Танчето 30! Различни са причините са спад в ТСХ и лечението е различно. За да се уточни причината, трябва консултация с ехография на щитовидната жлеза, допълнително изследване на периферните хормони, антитела, маркери на възпаление.

# 802
има ли проблем в изследванията
Здравейте, Веска! Има данни за инсулинова резистентност. Няма спешност, организирайте си консултация с ендокринолог, за да обсъдите как да оптимизирате храненето и дали има нужда от включване на метформин.

# 803
Здравейте  д-р Въндева,синът ми е с наднормено тегло-започна да се движим повече на 18 г, храни се само с домашна храна,не яде сладко,кр.захар при изследване беше 5.01, липидния профил в норма,само завишена пикочна киселина..
но забелязах, че по корема има стрии,това може ли да индикира за инс.резистентност? Какви са симптомите на тази инс.резистентност и обратимо състояние ли е,ако спазваш съветите на ендокринолог и се храниш и спортуват? Мерси

Здравейте, elf! Обикновено белезникави, седефени стрии се появяват при покачване на килограми. Често при наднормено тегло има и инсулинова резистентност, която, при своевременни мерки, е обратимо състояние.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:57 от Рaдост

# 804
Здравейте д-р Вандева.
Бременна съм в 13 г.с седмица изследвах рутинно днес тсх и беше 6.2.Въпросът ми е какви други изследвания е хубаво да пусна допълнително?
Здравейте, Sanya! Освен ТСХ, изследвайте фТ4, ТАТ, анти-ТРО.  ТСХ е висок и трябва да се започне заместване с левотироксин, след което проследяване всеки месец.

# 805
Здравейте, д-р Вандева! С Хашимото съм, ТСХ го свалих до 0,80, но след прием на Естрофем, цикълът ми не идва. Това са изследванията от ден 38.

Здравейте, Точица! Трябва да Ви види и гинеколог, обикновено лечението с естрофем се комбинира с гестаген.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:58 от Рaдост

# 806
Здравейте, доктор Въндева,
Дали можете да коментирате тези изследвания? Извинявам се, че са на немски. Пише, че има незабележими изменения, но жлезата всъщност е доста по-малко от нормата. Какво е вашето мнение?
Скрит текст:

Здравейте, little heart! Понякога е по-малка жлезата, невинаги обаче, това е свързано с нарушена функция. Предполагам са Ви изследвали ТСХ и фТ4, по които съдим за това.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:58 от Рaдост

# 807
Здравейте без да имам конкретни оплаквания си пуснах това изследване , натоварване с глюкоза. Жена на 38 години съм, 67 килограма. Бихте ли ми казали какво показват резултатите ? Виждам , че са извън референтните стойности на къде трябва да се насоча ?

Здравейте, Divachka! В норма е обременяването с глюкоза.

Мен всъщност ме притесниха резултатите от втората графа на имунуреактивния инсулин. Където референтните стойности са от 1 до 17. Има ли нужда да ги повтарям в друга лаборатория ?

# 808
Здравейте д-р Въндева.
На Свекърва ми си пусна изследвания
TSH е под нормата.
Според вас от какво може да се е получило за да е под нормата.
И трябва ли допълнителни изследвания за щитовидната жлеза да пусне.
На 62 години е.

Здравейте, Танчето 30! Различни са причините са спад в ТСХ и лечението е различно. За да се уточни причината, трябва консултация с ехография на щитовидната жлеза, допълнително изследване на периферните хормони, антитела, маркери на възпаление.
Ок.
Здравейте д-р Въндева има назначени изследвания от нашата лична лекарка.
Според вас какво е вашето мнение за резултатите.
Много благодаря.
Хубава вечер!

# 809

Здравейте. Може ли да изкажете мнение. От малък град съм и днес доктор ендокринолог ме прегледа. Мнението на лекаря е за хашимото и не мисли, че е Базед. Някой хора ми препоръчват да направя Трак. За съжаление не разбирам нищо и искам да ме посъветвате, дали да пусна още изследвания? Изписаха ми да пия Тирозол от 5мг - 3х1. И допълнително б12 и витамин Д. Моля кажете ми дали е подходящо лечението или да търся второ мнение ? Много благодаря

Общи условия

Активация на акаунт