Адвент, Коледа, Нова Година...Празничен декември в НЕМСКАТА тема(246)

• 30 463
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Мъжът ми трябва да си поднови изтичащата лична карта,но консулството  в Мюнхен е с временно преустановен прием на граждани,не пише до кога... Направо страхотно! Сега ще попълним онлайн документите и се надявам скоро някой да може да ги обработи. Нормално колко време отнема да изготвят лична карта?

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 12:12 от sunny:*kiss

# 541
Моят пасаван беше изготвен за един ден, но за лична карта нямам представа.
Когато подадох заявление в България за нова лична карта, имаше 3 опции - нормална, бърза и експресна поръчка. Вероятно и тук има такива срокове. Не пише ли нещо в страницата на косулството?

# 542
  • Germany
За около месец става лична карта/паспорт, в смисъл че след толкова време ти се обаждат да я вземеш от консулството.

# 543
В момента е налична само нормална поръчка,другите не реагират при маркиране ..

# 544
Датата за подаване може да е и след 2 месеца. За получаване си гледахме онлайн, кога е пристигнал документа.
Sunny,
Ако може мъжът ти да лети до България и на място там да действа с бърза поръчка. По-бързо ще стане.
Пасаванът е специален краткосрочен документ, издаван от посолството, обикновено за прибиране в държавата. Затова става за 1 ден. Личните карти и паспорти се издават в България. Подава се заявление, то се обработва в България, там се издава документа и с дипломатическа поща се връща обратно в посолството. Може и с DHL, ако си платиш за по-бърза доставка.

# 545
Той ако има задграничен паспорт може да се приере с него, но според мен ако подаде там и е закъснял, т.е. не ми е валидна личната карта ще се наложи да плати глоба. Но може и да не е така, само предполагам. Ако не му пречи да плати глоба да иде, ако му пречи да си подаде от тук и да чака .

Аз тук съм се забъркала в учене на френски за 8 ми клас и ми се струва толкова трудно. Как се оправят децата не ми е ясно, но вече съм сигурна че са много по умни от нас Simple Smile

# 546
  • Germany
Аз съм учила френски до 12 клас, жива съм споко, а и не съм от най-умните хора на света 🤣 Средностатистически човек съм, така да се каже.

# 547
В посолството в Мюнхен имаха проблеми със системата и върнаха моя позната преди месец, всъщност всички са ги върнали. Веднъж съм им ползвала услугите и затова следя до кога ми е валидна личната карта и паспорта. Не чакайте последният момент. Аз си смених личната карта, година и нещо преди да изтече в България.

# 548
А, добре че си призна Simple Smile Как да разбирам passe compose и Participe passé едно и също ли е?
И по паспортите - във Франкфурт или Манхайм може ли да се получат ? Не ми се кара до Мюнхен.

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 15:31 от bella-ciao

# 549
  • Germany
Е Бела не съм бутвала френски от повече от 20 години, не съм много подходяща 😉 Но не е едно и също, едното е време, а другото глагола (доколкото помня).

# 550
  • Германия
Аз получих моя паспорт в Берлин, през носа ми излезе това онлайн заявление и пътуването. Следващият път ще литна до България с експресна поръчка ще извадя, повече пари ще излезе, но поне знам, че за 2 дни е приключен въпроса.

# 551
А, добре че си призна Simple Smile Как да разбирам passe compose и Participe passé едно и също ли е?
И по паспортите - във Франкфурт или Манхайм може ли да се получат ? Не ми се кара до Мюнхен.
Participe passe - пример с немския ich habe gegegessen. В случая gegessen е Participe passe. Passe compose Е книжовната версия на минало свършено.

# 552
Веч мерси, но аз не мога да го различа в текста и разликата.  Никога не съм учила френски и много неща са ми мътна работа. А в същност ми беше много интересно в началото и тъкмо си мислих , че покрай детето ще науча и аз нещо. Когато стана сложно вече сдадох багажа. Но наистина френския ми е много сложен .

А за паспортите не ми е ясно дали има нужда да се изважда нов задграничен български , ако всички имат лични карти. Може би все пак за деца над 14г. които може да имат линчи карти за бг , но да се предполага че някой от родителите не би искал да излиза от страната. Тогава може би ще се искат пълномощтни, актове за раждане и пр. Т.е. за между 14 и 18 може би бих направила задраничен, но над 18 според мен си е преразход да се вади допълнително паспорт.

# 553
Bella_ciao, обичайно всички participe passé завършват с Е с ударение, но зависи и от самия глагол. Щото формите на някои глаголи изискват друго окончание. По принцип френския словоред е като българския и оттам можеш да се оправиш по-лесно. Българска форма на participe няма, защото нашите глаголи си имат минало свършено и нямат нужда от глагол за спрягане, както в немския и френския. На български казвах - аз ядох, на немски - ich habe gegegessen, на френски - j'ai mangé. Mangé в случая ти е participe passé

# 554
Значи цялото  j'ai mangé е  Passe compose , но глагола mangé  е  participe passé ?

Общи условия

Активация на акаунт