Адвент, Коледа, Нова Година...Празничен декември в НЕМСКАТА тема(246)

• 30 462
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Значи цялото  j'ai mangé е  Passe compose , но глагола mangé  е  participe passé ?
Точно така. Мисля, че на български се превеждаше деятелно причастие това passe composé

# 556
bella,
Дъщеря ми си пътува с личната карта българска или немска из цяла Eвропа сама. В нашата декларация от България присъстват само ЕГН-та без номера на паспорти. Паспорт трябва, ако ще се пътува към САЩ и Канада или Турция, може би вече и Великобритания.

Passe compose, Past Perfect Tense и немскотo Perfekt се образуват в 3 езика - френски, английски и немски по един и същи начин и имат една и съща форма : спомагателен глагол - avoir, have, haben (на немски и sein) + 3 форма на глагола в минало време ( participe passé, past perfekt participle, partizip II).

# 557

Passe compose, Past Perfect Tense и немскотo Perfekt се образуват в 3 езика - френски, английски и немски по един и същи начин и имат една и съща форма : спомагателен глагол - avoir, have, haben (на немски и sein) + 3 форма на глагола в минало време ( participe passé, past perfekt participle, partizip II).
Не само с този глагол. На френски всички възвратни глаголи ползват и etre, както на немски е с sein.

# 558
Deni-meni аз това го разбрах, но ми е много трудно да го разпознавам, защото никога не съм учила френски и са ми непривични глаголите , които се ползват. have си прилича на haben и не така объркващо като avoir. Другото, което много обърква са големите разлики в думата когато се спряга. have, haben си се разпознават и спрегнати, но с avoir не е същото и ми е много трудно да го разпознавам. Но аз и без това няма да се пъна чак толкова с френския. Интересуваше ме да ползвам ситуацията и да закача нещо. Коментара ми беше, че при материала за 8 ми клас, т.е. 3 та година, ми става поне на мен много сложно и предпочитам май да се въртя на по-елементарно ниво и по-трудно ще ми е да препитвам или да се опитвам да помагам на момъка като мислим заедно Simple Smile

Вечерница това ми беше друг въпрос. Възвратните ползват И etre или изключително ползват etre ?

# 559

Вечерница това ми беше друг въпрос. Възвратните ползват И etre или изключително ползват etre ?
Изключително etre. Има една цяла група глаголи на френски, които се спряга само с etre, но в момента не се сещам точно коя беше. Все пак съм завършила преди 35 г френската и толкова помня Laughing

# 560

Изключително etre. Има една цяла група глаголи на френски, които се спряга само с etre, но в момента не се сещам точно коя беше. Все пак съм завършила преди 35 г френската и толкова помня Laughing

Пак си по-добре от мен. Аз съм го учила 2 години. Сега покрай децата просто си припомням някои изрази, но да говоря или чета - не. Flowers Hibiscus

# 561
аз взех да поразбирвам какво говорят около мен във Франция и то основно от контекст. улавям някоя и друга дума и се досещам. При четенето пак така, ако гледам отгоре , и не се вторачвам да се обърквам нещо на кой ли глагол коя форма е ... пак подразбирам вече нещо. Иначе за писане не ме търсете изобщо Simple Smile
Pak е нещо и съм доволна че закачих по периферията Simple Smile

# 562
Ние сме отново болни, не знам втори вид грип ли карат децата. На Коледа баш бяха болни. Сега и мен ме събори, само ден беше, но ужасно нещо. Такива болки в цялото тяло.
Моят син май няма да има френски, сега се замислих с един език ли ще си го кара..

# 563
Рейна,
извън гимназиите много рядко, почти никога не се учи втори чужд език. Затова много ученици в Oberstufe, ако идват от Realschule или IGS трябва да изкарат 3 години 2 чужд език от начало до край. Поне така е в Хесен.

# 564
  • Deutschland/HE
Има и разни други особености, дъщеря ми е Г9. Можеше след 10ти клас да смени втория чужд език, но тогава задължително щеше да и влезе в дипломата, а дали не трябваше и задължително аби да прави. Тя го остави за E-фезата (11ти клас) и след това го махна, така не трябваше да взема нов чужд език, не и оказва влияние на дипломата. Това за Хесен, за другите не знам.
На познати детето беше в Реал и учеше френски, но май само две години и после го махна.

# 565
Сега погледнах. От 7-ми клас имат WP -френски, латайн, Arbeitslehre, Naturwissenschaften..Обаче ако изискват втори език за Oberstufe, то тогава си принуден да вземеш френски или как да го разбирам. Синът ми би предпочел Naturwissenschaften. Или ако изкласи до там ще бъде тъй или иначе задължен да го учи.

# 566
В BW има и реалшулета с два чужди езика, обикновено са с доста наплив.
Моите деца бяха много щастливи, когато след 10 клас приключиха с втория чужд, в случая също френски. Ненавиждаха го. Малката живее за мига, когато също ще приключи с френския, въпреки че е с високи оценки. Интересно, че и на тримата английския им е много силен, но с френския химията не се случи. Разбирам ги, и аз съм така с френския, хем го бях проговорила, докато живеехме там.

# 567
  • Deutschland/HE
Рейна, ще ви организират родителска среща, там ще ви обяснят всичко, ще има възможност да се задават въпроси. Отделно и на децата ще организират представяне на профилите. След това имаше около две седмици срок, за да подадеш заявленията онлайн.
При нас за седми клас избираха втори чужд език, отделно от това избираха и някакъв WP, след това за девети избираха още един WP, а вторият чужд език си остава.

# 568
colibri,
Ти си права за 2 чужд език: Ако го е имало до Oberstufe, тогава 1 година в Oberstufe  и чао, ако искаш. Ако го е нямало или искаш нов - 3 години. При нас малко реалшулета предлагат 2 чужд език и то обикновено френски, даже латинският изостава. Просто писах на Рейна, че има и училища без втори чужд език. Тя се чудеше.
Дъщеря ми ще отказва френския.

# 569
  • Немция
А моят малкият Бибитко се чуди в 7 клас с кой чужд втори език да започне.
Може да избира между френски и латински.
Латинският е по-олекотен като материал, но е свързан изцяло с начина на живот на римляните и с тяхната история. Не знам дали няма да му е скучно, макар че детето си пада по история.

Френският е жив език, но ви чета, че е труден, сигурно и ще е и обемен като учебен материал...

Общи условия

Активация на акаунт