Отговори
# 600
Здравейте,
Гледам една задача с дъщеря ми и не мога да проумея как стигат до отговор 68:

Естествените числа от 6 до 166 са записани на картончета, по едно число на картонче. След това картончетата са разбъркани и поставени с числата надолу (тоест не се виждат).
Колко картончета най-малко  трябва да се изберат със затворени очи, така че измежду числата на избраните картончета да няма трицифрени числа?

Ако някой може да ми разясни условието и решението, ще съм много благодарна.

# 601
  • София
Представете си всички картончета с номера от  6 до 166 вкл. От тях 67 на брой са тези с трицифрените числа от 100 до 166 вкл. За да сте сигурни на 100 %, че изтегленото картонче ще е с двуцифрен номер, трябва да изтеглите всички трицифрени, които вече казахме, че са 67.  68-мото теглене ще е със сигурност двуцифрено или едноцифрено число.

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 07:45 от пенсионирана русалка

# 602
Русалка, нещо и аз не разбирам.
От 161 картончета на 4 има едноцифрено число, на 90 има двуцифрено число и на останалите 67 - трицифрено. Най-малка е вероятността да изтеглиш едноцифрено и доста голяма още с първото теглене да попаднеш на трицифрено. При 68 изтеглени как си гарантираме, че между тях няма да има трицифрено?

# 603
  • В Страната на чудесата
Русалка, нещо и аз не разбирам.
От 161 картончета на 4 има едноцифрено число, на 90 има двуцифрено число и на останалите 67 - трицифрено. Най-малка е вероятността да изтеглиш едноцифрено и доста голяма още с първото теглене да попаднеш на трицифрено. При 68 изтеглени как си гарантираме, че между тях няма да има трицифрено?

Всъщност не можем да търсим гаранция, че сред изтеглените числа няма трицифрено. Можем да търсим гаранция, че сред изтеглените числа има и такова, което не е трицифрено.
Или задачата е интерпретирана неправилно, или съставителите са я оплескали.
Стана ми смешно, защо да избираме картончетата със затворени очи, когато са обърнати с цифрите надолу? Joy Joy Joy

# 604
Точно. Така зададена задачата няма как да гарантираме, че между изтеглените няма да има някой вид - едноцифрено, двуцифрено или трицифрено

# 605
Момичета може ли повощ за 3 задача

# 606
  • В Страната на чудесата
Щом произведението е 48 пъти по-голямо от единия множител, това означава, че вторият множител е именно 48. А с колко 48 е по-голямо от 8?

П.П. През страница-две добри хора призовават поне да обръщате снимките, когато търсите помощ със задачи.
Уви, без ефект.

# 607
  • София
При това даже май все един потребител ги пуска напоследък така...Неуважително е към труда на решаващите. Друго неприятно нещо са снимки с лошо качество, също и необходимостта да се напомня да се упоменава класа.

# 608
Извинявам се момичета, следващият път ще се постарая повече със снимките.

# 609
Качеството на снимката зависи от качеството на камерата на телефона и осветлението. Аз нямам висок клас телефон е особено на лампа като снимам, стават тъмнички снимките, не мога да избягам и от сянката. Извинявам се, знам че не е приятно, но не разполагам с друго. Не успявам да се справя и със сканираща програма за сваля подходяща и лесно да се справям с нея.

# 610
Здравейте,  ако някой може да помогне със задача по Физика 9 кл ще съм благодарна...

# 611
  • София
Здравейте,  ако някой може да помогне със задача по Физика 9 кл ще съм благодарна...

а) А =  F.∆x= 500.0,05= 25 J

б) 100 kPa=100 kN/кв.м
     площта на челото на буталото е 0,05.0,05.3,14= 0,00785 кв.м
(100 kN/кв.м).0,00785 кв.м = 785 N

Опитайте сами нататък.

# 612
  • Пловдив
Здравейте. Моля за помощ за 47ма задача - математика 12 клас. Благодаря предварително

# 613
Решава се с полагане.

# 614
  • София
Здравейте. Моля за помощ за 47ма задача - математика 12 клас. Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт