Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 364
  • 873
  •   1
Отговори
# 465
Скрит текст:
Здравейте пиша в темите за вит.Д и б-12 но съм разтревожена за стойността на СУЕ...ще изкажете ли мнение. Имам още изследвания ,но не са готови.Има и такова,което ще излезе утре и едно в петък.

Излиза,че паратхормона ми е завишен....сега накъде е въпроса. Освен че имам нужда от добър ендокринолог (за Варна) става дума
Познах, че PTH ще е висок само като видях нивата на вит. Д. Добре, че го изследвахте. Остава да се уточни този хиперпаратиреоидизъм какъв е: първичен или вторичен. Ако е вторичен, лечението е простичко - конски дози витамин Д. Ако си спомням правилно, вие вече вземате "Д", което значи, че нивата на PTH са били още по-високи. Но ако е първичен, ще трябва да се проследят още маркери. В случай, че PTH e свързан с високия СУЕ и е първичен, нещата ще са по-сложни.

Чакате ли да излязат други резултати?

Тази находка от хиперпаратиреоидизъм налага да се правят още изследвания. Мисля, че лабораториите пазят взетата кръв 5-7дни след прием и е възможно да се поръчат други изследвания без ново вземане на кръв. Мога да ви посоча какво друго да изследвате за изясняване.
____
Здравейте,
Скрит текст:
Бременна съм в 18 г.с. и вчера си пуснах кръвни изследвания (сама).
Витамин Д приемам от месец и половина. Месец пих от 400, а от две седмици пия от 1000. Преди да започна прием на витамина, стойността му беше 54, а сега виждам, че е паднала. При последните ми кръвни изследвания от 19.12 хемоглобина ми е бил 131, а сега е паднал на 120.
Желязо, Магнезий, Калций не бяха изследвани до сега, като магнезий приемам от 7 седмица.

Ако може коментар дали има нещо притеснително Simple Smile
Струва ми се, че има лека инфекция при вас.
Желязото ми се струва ниско, липсва феритин. Пуснете го при следващи изследвания.
Б9 и Б12 проверявани ли са?
Витамин Д е доста нисък за бременност. Рискът за плода и раждането като цяло са се увеличават при ниски нива на вит. Д. Увеличете дозата на 5,000iU с К2. Трябвало е още преди бременност да вдигнете нивата. По принцип трябва дозата да е много повече, но не съм запознат за бременни дали по-високият прием е противопоказен. Не би трябвало, но все пак. 5,000 е безопасна граница, взимайте поне толкова (задължително с К2).
____
Скрит текст:
Здравейте!
Това са ми изследванията от профилактичен преглед при ДЖ-то. Може ли мнение?
Имате ли някакви оплаквания, коремни болки, камъни в бъбреците или симптоми на уринарна инфекция?
Не, никакви оплаквания.
Повторете изследването с урина, само. Засечен е белтък, какъвто няма работа там и е възможно да има проблем. Често обаче, тези находки за случайност и не крият нищо зад себе си.
Повторете урината, като се постарайте да има наистина минимум 12-14ч преди даване на кръв, на гладно. Вечеряйте с храна ниска на протеин, т.е. без месо, млечни, някои ядки и тн. Сутринта направете нова урина и вижте дали отново има белтък в урината.

# 466
Скрит текст:
Здравейте пиша в темите за вит.Д и б-12 но съм разтревожена за стойността на СУЕ...ще изкажете ли мнение. Имам още изследвания ,но не са готови.Има и такова,което ще излезе утре и едно в петък.

Излиза,че паратхормона ми е завишен....сега накъде е въпроса. Освен че имам нужда от добър ендокринолог (за Варна) става дума
Познах, че PTH ще е висок само като видях нивата на вит. Д. Добре, че го изследвахте. Остава да се уточни този хиперпаратиреоидизъм какъв е: първичен или вторичен. Ако е вторичен, лечението е простичко - конски дози витамин Д. Ако си спомням правилно, вие вече вземате "Д", което значи, че нивата на PTH са били още по-високи. Но ако е първичен, ще трябва да се проследят още маркери. В случай, че PTH e свързан с високия СУЕ и е първичен, нещата ще са по-сложни.

Чакате ли да излязат други резултати?

Тази находка от хиперпаратиреоидизъм налага да се правят още изследвания. Мисля, че лабораториите пазят взетата кръв 5-7дни след прием и е възможно да се поръчат други изследвания без ново вземане на кръв. Мога да ви посоча какво друго да изследвате за изясняване.

Нямам други изследвания ,които да излизат.
Желязото е 13.2( 5.8-34.5)
Натрий 141(136-151)
Ще съм благодарна да ме насочите, какво още трябва да се прави. Как да се установи първичен или вторичен....или направо да отивам на ехо на щитовидна жлеза....

# 467
За да не ровя назад и в различни теми, ще ви помоля да съберете всички изследвания, които имате и ги пуснете тук накуп в "Скрит текст", заедно с оплакванията ви. Помня, че бяхте споменавали за някои от тях от темата за вит. Д. Обобщете ги наново за да навържа нещата и да ви насоча какво да изследвате.

Струва ми се, че хиперпаратиреоидизъмът няма да е единственият проблем, но дано греша.

# 468
За да не ровя назад и в различни теми, ще ви помоля да съберете всички изследвания, които имате и ги пуснете тук накуп в "Скрит текст", заедно с оплакванията ви. Помня, че бяхте споменавали за някои от тях от темата за вит. Д. Обобщете ги наново за да навържа нещата и да ви насоча какво да изследвате.

Струва ми се, че хиперпаратиреоидизъмът няма да е единственият проблем, но дано греша.
Скрит текст:
Всичко започна със внезапно замайване, докато бях седнала и продължи кратко време. С течение на времето, се появяваше отново в един момент се оказа,че вдигам кръвно. Посетих лич.лекар, изследвания,кардиолог-нищо само повишено кръвно без явна причина.Умора,косопад и главоболие. Установиха се много ниски нива на Вит.Д (5.57)Невролог-- нарушено оросяване и направление за ЯмР заради главоболието.
Глава,умора и замаяност отминаха след няколко дни от започването на 9000единици вит.Д...тива е в общи линии. Сега търся причината за повишаването на кръвното.

Това са изследвания от 30.12.2023

Тези са от вчера 30.10.2024.
Имам креатин и Урея буквално на 15дни, защото първо се очакваше да отида на скенер на глава и там беше важно да се видят бъбреците,защото контраста ги натоварва. В последствие се оказа,че има направление за ЯМР и лекарят предпочита него

Нямам други оплаквания, надявам се по бързо да открия какво ми, защото нещата се случват мноооого бавно.

# 469
Гледали са ви ЛЛ, кардиолог и невролог и никой не ви изследва за хиперпаратиреоидизъм? Как аз го 'хванах' само от един маркер?

Оттам ви идва и необяснената хипертония + другите оплаквания, или поне повечето.

И така, открояват се няколко различни проблема, но в момента ще се фокусирам само в/у хиперпаратиреоидизма. От това, което виждам в изследванията, съм почти 90% сигурен, че хиперпаратиреоидизмът е вторичен на ниските нива на вит. Д, т.е. не мисля, че може да се говори за тумор.

Затова, вдигате дозата -- 20,000 Д3+к2 и магнезий (задължително) за един месец всеки ден.

Точно след месец отивате в лабораторията и пускате:
- вит. Д, PTH, фосфор, калций и йонизиран калций, магнезий
- трябва да се изследва бъбрекът наново: креатинин, урея, албумин, общ белтък, урина: седимент+ОХИ
- още; ПКК, СУЕ, CRP

Допускам обаче, че може да сте развили автоимунно заболяване заради фрапантно ниския вит. Д., затова пускате и антинуклеарни антитела (АНА), за да се знае дали на този фронт има проблеми за адресиране или не.

Укрепване нивата на вит. Д следва да свали още PTH и да излезете от хиперпаратиреоидизма, с което да усетите и общо подобрение.

Има и други нюанси, но тях ще ги коментирам когато хиперпаратиреоидизмът се оттегли, защото някои от страничните проблеми могат да се разрешат с него.

Пишете отново преди да идете до лабораторията, за да ви кажа дали да пуснете още нещо тогава.

Това е за вас засега -- витамин Д!

# 470
Магнезий приемам целогодишно, заради естеството на работата ми (стоене на крака по 8-12 часа) приемам на Допелхерц (обаче е Магнезиев оксид) по 1/2 таблетка с постепенно освобождаване. Да го сменя ли с нещо друго?
Приемах 9000 единици вит.Д ,обаче ми направи впечатление че около час след приема започват да ме болят ставите. След 8дни на 9000 минах на 6000 и се чувствам добре.
Единият спрей на ,,Д-то,, има К2...дали ще е достатъчно?
В петък ще отида и ще пусна всичко за бъбреци. Предполагам ,че ЛЛ ще ме насочи към ендокринолог...
Наистина ме гледаха ЛЛ, Кардиолог,Невролог и никой нищо не ми каза 😔 в първите изследвания няма дори пуснато СУЕ ,както можете и вие да забележите.
Нито някой обърна внимание ,че б-12 не е оптимален....всичко спря ,защото чакаме да дойде датата за великото ЯМР (макар,че невролога каза ,,99%съм сигурен че всичко е наред, но искам да съм убеден с факти) благодарение на хората в този форум започнах да взимам ,,Д,, иначе още щях да имам замаян поглед и зверско главоболие.

# 471
Болките в ставите ги свързвам с това, че високите дози на вит. Д черпят от магнезиевия запас плюс естеството на работата ви. Витамин Д действа обратно -- облекчава ставните болки.

Сегашният магнезий вместо да го сменяте, добавете друг към него, като магнезиев бисглицинат, цитрат или Л-треонат (по-скъп е). Приемайте 400-800мг общо магнезий и вдигнете дозата на 20,000. Ако продължава да не ви е добре и го свързвате с приема на "Д", намалете си го отново на нива, с които ви е добре. Просто по-ниската доза ще отнеме доста повече време за корекция на проблема.
На всеки 10,000Д3 е добре да има 100мкг К2.

Ако ще правите изследвания сега, направете и АНА.

# 472
Здравейте, пуснах си сама изследване за диабет и инсулинова резистентност.Притеснява ме инсулина на гладно. На 57 години съм, нормални ли са тези стойности:

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 09:13 от _Savina_

# 473
Здравейте, пуснах си сама изследване за диабет и инсулинова резистентност. На 57 години съм, нормални ли са тези стойности:
С начален диабет и ИР сте. Потърсете личния и консултирайте ендокринолог за да започнете терапия и да ви дадат насоки за хранителен режим и движение/спорт.
Проверете и кръвното, ако не сте и консултирайте и кардиолог при нужда.

# 474
Здравейте, пуснах си сама изследване за диабет и инсулинова резистентност. На 57 години съм, нормални ли са тези стойности:
С начален диабет и ИР сте. Потърсете личния и консултирайте ендокринолог за да започнете терапия и да ви дадат насоки за хранителен режим и движение/спорт.
Проверете и кръвното, ако не сте и консултирайте и кардиолог при нужда.

Благодаря Ви, високото кръвно го лекувам от 20 години. Започнах високомазнинно нисковъглехидратно хранене, но не се чувствам много добре. Ще потърся ендокринолог.

# 475
Добро утро. Моля за съвет. Детето не се чувства добре. Няма известни заболявания. Втори кръвни изследвания с едни и същи резултати. Коментарът на ЛЛ е , че нищо му няма. На 15 години е.

# 476
Добро утро. Моля за съвет. Детето не се чувства добре. Няма известни заболявания. Втори кръвни изследвания с едни и същи резултати. Коментарът на ЛЛ е , че нищо му няма. На 15 години е.
Никак не съм съгласен. КК говори за изявена инфекция. От колко време е така детето и с какви точно оплаквания е? Откога са предишните резултати?
___
_Savina_, не е задължително да е високомазно, само да е нисковъглехидратно.

# 477
От ноември  Дълго време кашля, правена и е снимка-дробовете са чисти. И все още кашля и се чувства отпаднала.Все спи. Пила е два пъти антибиотик.

Това са предходните
Към какъв лекар да се да се самонасоча, защото явно никъде няма да ни изпратят

# 478
Здравейте може ли информация при какви случаи се прави снимка на дробовете ,конкретно белия дроб ?
Освен кашлица ?
Става на въпрос за бебе .

# 479
От ноември  Дълго време кашля, правена и е снимка-дробовете са чисти. Пила е два пъти антибиотик.
Защо е приеман този антибиотик, на базата на какви изследвания? Качете да погледна и предишните изследвания. Прилича на вирусна инфекция, защо е даван антибиотик? Да разбирам, че детето не се е повлияло от АБ?
___
Здравейте може ли информация при какви случаи се прави снимка на дробовете ,конкретно белия дроб ?
Освен кашлица ?
Става на въпрос за бебе .
За всякакви по-сериозни или продължителни респираторни оплаквания, но снимка на бебе не трябва да се прави просто ей така, без клинични показания. Т.е. не я правете на ваша глава без да ви е назначена от лекар.

Общи условия

Активация на акаунт