Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 55 955
  • 873
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, ще съм благодарна на мнение дали има повод за притеснение. До колкото разбирам, резулата е в норма, но аз си имам оплаквания от години, още от момиче. Чести възпаления, при които до момента на микробиология не са излизали никакви бактерии и гъбички. Лекувана съм с антимикотични препарати многократно, но винаги с кратки успешни резултати. Затова реших да направя този тест. На 49 г съм , след хистеректомия отпреди 2 месеца. Ще се срещна и с гинеколога си, но в края на седмицата.
Скрит текст:

# 151
Анамнезата е такава заради пътеката предполагам,защото оплакванията ми бяха единствено силна болка, гадене и температура.Повръщане и неизхождане от дни не е имало.
Ако сте консултирани от ЛЛ, уролог, нефролог, гастроентеролог и сте лежали в болница и не са успели да открият проблема ви, тук действително ще е още по-трудно. Но понеже питате какво друго може да направите като изследвания и консултации, мога да дам следните насоки:

- Скенер (КТ) на абдоминална област, с контраст
- Ако има болки в кръста и краката - ЯМР (или скенер) на лумбални прешлени
- Фекален тест за: калпротектин (количествен) и Хеликобактер Пилори, както и Еластаза-1
- Маркерите СА-19 9 и СЕА

Чисто по описание на болка и оплаквания, най-много се доближава до диагнозата перитонит или панкреатит, но и двете са доста сериозни и не виждам как би могло да бъдат изпуснати в болнична среда.

Най-притеснителният момент при вас е необясненото отслабване -- 6 кг казвате, за какъв период от време?

Горните изследвания са всеобхватни и целят да изключат широк спектър от заболявания. Ако решите да правите нещо (още) по въпроса, това следва да е посоката на движение.
---
Всичко е в референтните стойности, а аз се чувствам зле от месец и половина. Силно изтощение, лесна умора и сърцебиене при движение. Кръвното ми е постоянно 100/80 или под тези стойности. Замайване. Липса на апетит и много отслабнах.
С Хашимото съм (високи ТАТ и МАТ)
Две неща се открояват при вас. ТСХ идва висок, според мен е добре да консултирате вашия ендокринолог за корекция на дозата и/или смяна на медикамента.

Второ е леко завишения ЦРП. От КК не може да се изведе заключение нито за настояща, нито за преминала инфекция, но възпаление има. Ако е кратко, не е проблем, но ако тези нива са хронични, тогава е проблем.
Направете консултация с ендокринолог и попитайте как да установите причината за леко завишения възпалителен маркер. Ако сърдечният ритъм действително се увеличава при движение и отчетливо се наблюдава, направете консултация и с кардиолог. ЦРП нивата могат да имат отношение към това.
---
Здравейте, ще съм благодарна на мнение дали има повод за притеснение. До колкото разбирам, резулата е в норма, но аз си имам оплаквания от години, още от момиче. Чести възпаления, при които до момента на микробиология не са излизали никакви бактерии и гъбички. Лекувана съм с антимикотични препарати многократно, но винаги с кратки успешни резултати. Затова реших да направя този тест. На 49 г съм , след хистеректомия отпреди 2 месеца. Ще се срещна и с гинеколога си, но в края на седмицата.
Скрит текст:
Нямате повод за притеснение.

# 152
Как са изследванията ми?
Диабет ли имам? Холестерол, креатинин и щитовидните как са?

# 153
Нямате диабет (все още), но сте с инсулинова резистентност и дислипидемия. Нивата и съотношението на HDL и триглицериди не са никак добри.
Съветвам да проверите бъбрека в друга лаборатория, че на Цибалаб специално стойностите на креатенин са занижени, но бъбрекът има евентуален проблем.
Витамин Д ще трябва да го коригирате.

Ендокринологът вероятно ще ви предпише метформинова терапия с указания за отслабване и спорт. Ако изпише статин за холестерола, съветвам ви да не го вземате.

Дадената проба с урина най-вероятно не е взета правилно и е замърсена. Може да се наложи да я повторите.

# 154
Пак се включвам аз с молба за разчитане на резултати. Накратко - имах леко завишени АСАТ, АЛАТ и ГГТ 130, отидох на гастроентеролог, който пусна АНА скрининг (повишен - 249), АМА и АСМА отрицателни, все още чакам изследванията за автоимунни чернодробни болести. Тъй като изгубих търпение реших днес да повторя АСАТ, АЛАт и другите чернодробни и да изследвам и ЕБВ, тъй като при едно от боледуванията имах съмнение за мононуклеоза, тъй като ме боляха шийните лимфни възли. Тогава на ПКК имах леко завишени моноцити и лимфоцити. Прикачвам резултатите от днес и моля за коментар, дали този резултата за ЕБВ е толкова повишен, защото наскоро съм преболедувала, или по-скоро не дава тази информация? Надявам се и повишението на АНА скрининга да идва от там, по-натам ще го повторя и него..

# 155
Сравнително скорошна, но не активна ЕБВ инфекция.

# 156
  • На плажа
Здравейте,може ли да погледнете резултатите на 14год.момче.По това време е приемал Бисептол.

Благодаря!

# 157
Почти нищо не се вижда. По какъв повод точно е приеман бисептол?

# 158
Бих пуснала натривка

# 159
Може ли някой да ми разясни какво и от какво е това, преди по малко от месец бях оперирана и сега пак се получава 😞😞😞😞

# 160
  • На плажа
Почти нищо не се вижда. По какъв повод точно е приеман бисептол?
Съмнение за уроинфекция,понеже имаше болки .Докато излязат резултатите.Урината е чиста,в кръвните изследвания има отклонения.Ще се опитам да сложа по ясни снимки.

Снимала съм само тези ,които не са в норма,понеже от телефона ми дава много страници и да не пълня темата

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 08:40 от Дaни

# 161
  • Melmak
Здравейте, моля за коментар на щитовидни. Нищо не разбирам от тях, кои са оптималните стойности?
На 30 съм, с ир и наднормено тегло. Не целя забременяване, по-скоро хормонален баланс.

# 162
Оптимални са ти стойностите, само Т3 няма, но тези са си добре.

# 163
  • Melmak
Оптимални са ти стойностите, само Т3 няма, но тези са си добре.

Много благодаря!

Пуснах и инсулин и глюкоза. Не съм правила обременяване, само на гладно изследване. Инсулинът ми е 8,66 mU/L, глюкозата е 4,61 mmol/L.

До колкото разбирам това не са лоши стойности. Така ли е? На метформин съм, но напоследък се изпуснах и качих пак доста тегло. Спортувам, гледам да се храня правилно, но преживях огромен стрес и малко се предадох. Чудя се дали с тази доза на метформина съм ок. По принцип на гладно стойностите винаги са били ок, но след обременяването скачат много.

# 164
Ами принципно инсулина го дават сутрешен до 10, въпреки че е добре да е около 5-6. Не разбирам много от метформин (може би в темата за ИР биха помогнали повече), но мисля че не сте за вдигане на доза чак, още повече щом сама казвате че сте се хранили правилно...просто като минат празниците се стегнете малко и върнете правилното хранене Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт