Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 56 031
  • 873
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте , момичета !
В 13+5 г.с съм, след направени изследвания ми излязоха тези стойности
 FT4 - 11. 50 , при стойности 12-22
Витамин Д - 31
ANTI TPO - 9.07 , до стойности 34
 TSH -1.79 при референтни 0.27-4.20.
Притесняват ме ниските стойности на FT4 , а съм съм на преглед след 5 дена.
Някоя от вас да има опит с такива изследвания ?
Благодаря

# 211
Silvia Toncheva, съжалявам много, че толкова сте се измъчили.

Ендокринната ос хипоталамус-хипофиз-ЩЖ е в синхрон при управление и синтез на не малка част от хормоните.

Очевидно при вас ендокринните органи са проблемни, първо надбъбречната жлеза и феохрмоцитома, сега тумор на щитовидната жлеза.

В тази връзка ми беше идеята да си направите образно изследване на главния мозък, за да установите дали има (образни) отклонения в хипофиза и хипоталамуса. След като се правили вече скенер и той е бил чист, би следвало да нямате проблем. Ако в същото време изследването е старо, вероятно е добра идея да направите ново, този път ЯМР.

Предвид историята на заболяванията ви, попитайте лекарите дали е удачно да направите ЯМР на хипофиза-хипоталамус, конкретно.
---
Здравейте , момичета !
В 13+5 г.с съм, след направени изследвания ми излязоха тези стойности
 FT4 - 11. 50 , при стойности 12-22
Витамин Д - 31
ANTI TPO - 9.07 , до стойности 34
 TSH -1.79 при референтни 0.27-4.20.
Притесняват ме ниските стойности на FT4 , а съм съм на преглед след 5 дена.
Някоя от вас да има опит с такива изследвания ?
Благодаря
Липсва ФТ3, без него трудно може да се каже. Ако трябва се гадае, вероятен вторичен или субклиничен хипотиреоидизъм. Ще трябва да се направи цялостен панел + още някои хормони за по-ясна картина. Този резултат не е дефинитивен.

Последна редакция: сб, 30 дек 2023, 19:53 от sleek

# 212
Слеек Благодаря за насоките! Обезателно ще попитам за ЯМР на хипофиза и хипоталамус. Весели празници!

# 213
Здравейте, ще съм благодарна, ако можете да ми разчетете резултата.
Бременна съм в 14 седмица и днес отидох да изследвам фолиева киселина. Причината е, че след консултация с хематолог ми бе казано, че трябва да пия метилирана ФК, а аз пиех обикновена в двойна доза от 6-та седмица.
Дали този резултат е достатъчен и означава, че все пак съм усвоявала и обикновената ФК? Или при тази двойна доза следва да са по-високи стойностите?
Около половин година преди да забременея пиех Иногинол, за който знам, че също съдържа ФК.

Благодаря предварително!

# 214
По-стари изследвания на фолат имате ли?

# 215
Нямам, не. За пръв път го изследвам.

# 216
Здравейте, бях в Токуда в спешното в четвъртък заради болки в корема (високо под ребрата), болки в кръста и гърба. Много силни и не минаващи от болкоуспокояващи.
Това са изследванията от Урината, които сочат към Бъбречни проблеми, а ми е правен ИЗ и Скенер преди два месеца и освен киста в левия бъбрек нищо друго не намериха.
Албумина ми е много висок, а креатинина нисък.
Нямам парене при уриниране.

# 217
По-скоро нямате проблем със приема и синтез на синтетичния фолат, но без данни за нивата му преди приема ви, няма как да знаем дали и как го усвоявате. Основното е, че метилираната форма се усвоя по-лесно и бързо. Ако хематолог ви е предписал такава, изпълнявайте по предписание и не го мислете особено. Стойностите ви са добри, като предполагам, че АГ и хематологът биха искали да го вдигнат още мъничко на 33-35nmol/l.
---
Здравейте, бях в Токуда в спешното в четвъртък заради болки в корема (високо под ребрата), болки в кръста и гърба. Много силни и не минаващи от болкоуспокояващи.
Това са изследванията от Урината, които сочат към Бъбречни проблеми, а ми е правен ИЗ и Скенер преди два месеца и освен киста в левия бъбрек нищо друго не намериха.
Какво ви казаха от Токуда?

# 218
Ами, гинеколога ми каза да спра фолиевата и да остана само на дозата в Огестана.
Реших да се доверя на хематолога и от вчера започнах да пия метилирана, заедно с обикновената в добавката. Изследването направих сама. Гинекологът ми не ме е пращал. Замислям се дали да не го сменя, докато е време. За мен това е голям пропуск.

По-скоро нямате проблем със приема и синтез на синтетичния фолат, но без данни за нивата му преди приема ви, няма как да знаем дали и как го усвоявате. Основното е, че метилираната форма се усвоя по-лесно и бързо. Ако хематолог ви е предписал такава, изпълнявайте по предписание и не го мислете особено. Стойностите ви са добри, като предполагам, че АГ и хематологът биха искали да го вдигнат още мъничко на 33-35nmol/l.

# 219
Аз лично не виждам повод за драма. По-скоро попитайте хематолога какво е визирал с метилираната форма, покажете му изследването и координирайте с АГ, за да е ясно кой какво вижда и цели.

# 220
---
Какво ви казаха от Токуда?

Нищо не казаха за Албумина. Нито за Креатинина. Дали имам парене при уриниране. И дали съм в овулация или преси цикъл. Но снощи и днес урината ми е много тъмна и пенлива. А снощи едвам заспах от гадене.

# 221
От спешното на Токуда, толкова...

Основно, има два варианта при вас.

Ако сте с късмет, ще се окаже инфекция на уринарния тракт, защото се наблюдават бактерии, но там може и пробата да е замърсена при вземане.

По-лошият вариант е да имате сериозно бъбречно увреждане, което води до тази протеиунория, вероятно все още микропротеинурия или микроалбуминурия, т.е. когато филтриращата функция на бъбрека е нарушена и пропуска протеин в урината, където няма работа там. Високият креатинин допълнително редуцира глумералната филтрация.

Направете следното:

1. Спрете абсолютно всякаква храна с високи нива на протеин: месо, яйца, риба, млечни, ядки.
2. Ако започнете да се чувствате по-зле и се страхувате, посетете спешното на Александровска или ВМА.
3. Ако мислите, че може да изчакате до първия работен ден -- 02.01, посетете лаборатория Цибалаб, за удобство те има пакет "Бъбречна функция - разширен". За него се дава и урина. Кажете им да добавят микроалбуминцистатин ц и ПКК + стерилна урина, чернодробни ензими: ALT, AST, GGT, LDH, АФ, Билирибун, Общ + CRP. Постарайте се да вземете пробата с урина адекватно, без да се замърси.
4. С резултата по бързия ред посещавате нефролог. Нефролозите в Александровска, ВМА и Св. Иван Рилски са добри.

При всички положения състоянието ви ще трябва да се уточнява в болнична среда, в зависимост и другите ви заболявания, освен ако не е инфекция. Учуден съм, че от Токуда не са ви хоспитализирали, но за тях това не е нищо ново. Дано се окаже Малкият дявол.

За болка, може да вземате но шпа макс.
Препаратът Ренохелп е много добър и ще подобри състоянието на бъбрека. Ако може да изчакате след изследванията, почнете след тях, ако не, може да го приемате отсега - 3х1/д.

# 222
От спешното на Токуда, толкова...

Основно, има два варианта при вас.

Ако сте с късмет, ще се окаже инфекция на уринарния тракт, защото се наблюдават бактерии, но там може и пробата да е замърсена при вземане.

По-лошият вариант е да имате сериозно бъбречно увреждане, което води до тази протеиунория, вероятно все още микропротеинурия или микроалбуминурия, т.е. когато филтриращата функция на бъбрека е нарушена и пропуска протеин в урината, където няма работа там. Високият креатинин допълнително редуцира глумералната филтрация.

Направете следното:

1. Спрете абсолютно всякаква храна с високи нива на протеин: месо, яйца, риба, млечни, ядки.
2. Ако започнете да се чувствате по-зле и се страхувате, посетете спешното на Александровска или ВМА.
3. Ако мислите, че може да изчакате до първия работен ден -- 02.01, посетете лаборатория Цибалаб, за удобство те има пакет "Бъбречна функция - разширен". За него се дава и урина. Кажете им да добавят микроалбуминцистатин ц и ПКК + стерилна урина, чернодробни ензими: ALT, AST, GGT, LDH, АФ, Билирибун, Общ + CRP. Постарайте се да вземете пробата с урина адекватно, без да се замърси.
4. С резултата по бързия ред посещавате нефролог. Нефролозите в Александровска, ВМА и Св. Иван Рилски са добри.

При всички положения състоянието ви ще трябва да се уточнява в болнична среда, в зависимост и другите ви заболявания, освен ако не е инфекция. Учуден съм, че от Токуда не са ви хоспитализирали, но за тях това не е нищо ново. Дано се окаже Малкият дявол.

За болка, може да вземате но шпа макс.
Препаратът Ренохелп е много добър и ще подобри състоянието на бъбрека. Ако може да изчакате след изследванията, почнете след тях, ако не, може да го приемате отсега - 3х1/д.

Албумина ми е висок и в урината, която съм дала Октомври в Токуда, със същите оплаквания. От тогава съм изтощена, не ям почти нищо, свалих много кг.

# 223
И октомври досега не сте преглеждана от нефролог?

# 224
И октомври досега не сте преглеждана от нефролог?
[/quot

Прегледаха ме трима.
Имам и скенер даже. Откриха киста на левия бъбрек.

Общи условия

Активация на акаунт