Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 56 062
  • 873
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте! Как бихте разчели тези резултати от цитонамазка?

# 241
Здравейте, моля за съдействие за разчитане на следното изследване на дете:
Вирусна инфекция с белезите на ковид или инфекциозна мононуклеоза. Направете тест за ковид и ЕБВ, ако искате.
---
Здравейте! Днес си пуснах някои изследвания, които били важни при опити за бебе. Преди 2 месеца пуснах полови хормони и за щитовидна, всичко е наред. Тогава витамин Д ми беше 19. Веднага започнах спрея на Better you,но явно не ми действа, защото за 2 месеца стойността е паднала на 11. Отделно този месец имах нещо, като паник атаки. Затова пуснах и витамин б12, очевидно е ниско. Съвети какво да приемам да ги вдигна малко и виждате ли нещо нередно в другите изследвания? Благодаря предварително.
Сигурна ли сте, че резултатите от вит. Д са от една и съща лаборатория и мерни единици? Ако се готвите за бременност, ще трябва да направите и тест вит. Б9 (фолат), той има и отношение както към бременността, така и за вит. Б12, който също е нисък, особено за човек, който готви бременност. Почти сигурно ще се наложи да вземате добавки за Б9 и Б12 (наред с други).

Вит. Д от 11ng/ml е престъпно нисък. Прочете последните страници на темата за вит. Д. При нива подобни на вашите, и фактът, че вит. Д играе ключова роля при бременност, правилно е да наваксате максимално бързо нивата, а и не само заради бременността.

Във вашето положение, прием от рода на 40.000iU Д3+К2 на ден за минимум седмица и плавно понижаване на дозата е подходящ. Следва обаче да си проверите серумния калций, PTH хормона и функцията на бъбрека, преди да почвате компенсираща терапия с "Д", такава каквато реално ви трябва.
---
Здравейте! Как бихте разчели тези резултати от цитонамазка?
Има теми за цитонамазка и микробиология във форума, но от това, което се вижда, всичко е наред.

# 242
  • София
Здравейте!
Заради леко завишени алат и асат - 43,45 ,/GGT в норма /и болка в гърдите търсейки причина пуснах изсл за хеликобактер пилори и се оказа - 4 при норма 0 - 3 .Тази стойност трябва ли да изисква лечение ? Отделно имам рефлукс доказан със снимка каша. Може би е свързано?

Последна редакция: ср, 03 яну 2024, 13:50 от мм

# 243
Аз също съм с тих рефлукс отскоро, който ми подхранвал хроничния фарингит.  От пет дена съм на антиацидни, но още усещам парене зад гръдната кост и основата на гърлото - вече знам какво е поне, че мислех че съм с трахеит. Чудя се и аз дали да тествам хеликобактер, че нали повишава киселинността от стомаха, а аз имам и леко гадене на моменти. АСАТ и АЛАТ имат ли отношение към рефлукса? Още не съм пускала чернодробни, според УНГ нямало смисъл. Възможно ли е на фона на все още активната ми епщайн бар инфекция и хеликобактер да се е активизирала, ако е била приспана досега?

Иначе и

# 244
Здравейте!
Заради леко завишени алат и асат - 43,45 ,/GGT в норма /и болка в гърдите търсейки причина пуснах изсл за хеликобактер пилори и се оказа - 4 при норма 0 - 3 .Тази стойност трябва ли да изисква лечение ? Отделно имам рефлукс доказан със снимка каша. Може би е свързано?
Както ви обясних преди 10на дни, и ви дадох насоки за Х.Пилори, за който явно съм познал, при вас, докато не се направи гастроскопия, ще си играете на 'тук има, тука няма'. Само гастроскопията ще даде дефинитивни отговори и точна диагноза, заедно с хистологичния анализ от нея. Може и да е Х.Пилори, може и да не е. Може да е Х.Пилори + още едно, две или пет неща. Не направите ли гастроскопията, ще си хвърляте парите на вятъра и ще обикаляте от лекар на лекар. Тогава ви насочих още да направите фецесен калпротектин и еластаза-1. Последното ще провери екзокринната функция на панкреаса, който се намира точно там където описвате болка и е правилно да се отхвърли като причинител чисто по реда на изключване. Калпротектинът ще даде отговор дали имате възпалително състояние в ГИ тракт, откъдето може да се изисква и колоноскопия.
----
Аз също съм с тих рефлукс отскоро, който ми подхранвал хроничния фарингит.  От пет дена съм на антиацидни, но още усещам парене зад гръдната кост и основата на гърлото - вече знам какво е поне, че мислех че съм с трахеит. Чудя се и аз дали да тествам хеликобактер, че нали повишава киселинността от стомаха, а аз имам и леко гадене на моменти. АСАТ и АЛАТ имат ли отношение към рефлукса? Още не съм пускала чернодробни, според УНГ нямало смисъл. Възможно ли е на фона на все още активната ми епщайн бар инфекция и хеликобактер да се е активизирала, ако е била приспана досега?
Рано е да се разсъждава в посока Х.Пилори. Не е изключено, но ако е отскоро, е рано.

# 245
Какво може да значи това заключение от лекар АГ?

# 246
Може ли мнение това нормални стойности ли са профилактично съм си ги пуснала ? Благодаря 🙂

# 247
  • София
Sleek, много Ви благодаря за насоките, за отделеното време! Калпротектин и окултни отрицателни са, пуснах ги и еластаза няма проблем.  Само гастроскопия отказаха, но ще търся друг гастроентеролог. И утре наново калпротектин защото съм пуснала качествен, а не количествен. И в две лаборатории за хеликобактерия Канди@ларов 4.2  / 0-3/ и Бодим@ед О.51/ 0-90/ как да вярвам на тези различни резултати в два поредни дни… И да Sleek, напълно сте прав за гастроскопията!

Последна редакция: ср, 03 яну 2024, 20:30 от мм

# 248
мен ме притеснява силно липсата на облекчение от омепразола и спонтанното парене, което продължава да се получава след хранене, независимо че спазвам диетичните препоръки, след което гласът ми пресипва. Смятах че след каъо стартирам приема на лекарството новите епизоди на парене ще спрат Любителски се занимавам с пеене и съм силно притеснена.Паренето започва спонтанно след хранене, но продължава доста време след това. Не се надига храна - тоест не усещам самите киселини да се връщат към устата ми, както обикновено когато съм имала киселини в миналото. Но УНГ ми показа пораженията по видимата в гърлото част на хранопровода.

# 249
Какво може да значи това заключение от лекар АГ?
Открито е кистозно образувание в десния ви яйчник и ви изпращат на изследване, за да се установи дали същото има ракова патология или е доброкачествен процес. Вероятно се касае за СПЯ.
----
Може ли мнение това нормални стойности ли са профилактично съм си ги пуснала ? Благодаря 🙂
Като цяло са добри, с изключение на урина, в която се открояват доста плоски епителни клетки. Известен брой е нормално, но доста не е. Повторете теста с урината само, като се постарайте да я вземете правилно, без да замърсявате пробата. Ако резултатът е същият, консултирайте ЛЛ и/или АГ.
----
Sleek, много Ви благодаря за насоките, за отделеното време! Калпротектин и окултни отрицателни са, пуснах ги и еластаза няма проблем. Всичко изпълних само гастроскопия отказаха, но ще търся друг гастроентеролог
Трябваше с това да започнете. Отрицателните калпротектин, окултна кръв и еластаза-1 са много добри новини за вас. Особено за калпротектин. Така изключвате огромен набор от болести, почти всички неприятни.

Отидете в Св. И. Рилски, ВМА или Александровска и направо им кажете, че искате гастроскопия, да ви планират за ден, ЛЛ ще ви издаде направление. В болницата си носете всички изследвания, за да знаят лекарите какво ви мъчи и на какво да обърнат внимание.

На този етап, определено не ви препоръчвам да почвате терапия за Х.Пилори, не и без да сте направили гастроскопия, която да потвърди резултата чрез хистология. Напълно е възможно при вас да има повече от едно състояния, които при евентуална гастроскопия ще бъдат отразени и проблемът туширан перманентно.
---
мен ме притеснява силно липсата на облекчение от омепразола и спонтанното парене, което продължава да се получава след хранене, независимо че спазвам диетичните препоръки, след което гласът ми пресипва. Смятах че след каъо стартирам приема на лекарството новите епизоди на парене ще спрат Любителски се занимавам с пеене и съм силно притеснена.Паренето започва спонтанно след хранене, но продължава доста време след това. Не се надига храна - тоест не усещам самите киселини да се връщат към устата ми, както обикновено когато съм имала киселини в миналото. Но УНГ ми показа пораженията по видимата в гърлото част на хранопровода.
По-скоро съм склонен да вярвам, че това състояние ще отшуми, дайте му време. Понеже питате дали не е Х.Пилори -- възможно е, но тази бактерия обикновено засяга долната част на стомаха и дванадесетопръстника, където, доколкото разбирам, нямате оплаквания там.

# 250
Здравейте! Може ли да коментирате показателите с отклонение (резултатите са от днес). Същите показатели бяха с подобни стойности и отклонения от ПКК  правена април 2023. На какво може да се дължи, явно не е моментно състояние? Необхидими ли са някакви допълнителни изследвания?
Лицето е мъж на 21г.

# 251
Благодаря ви от сърце за поредния ценен съвет! Вероятно сте прав, и моя близка с подобни оплаквания от преди време сподели подобно мнение. Ще потърпя още малко, преди да ида и на гастроентеролог. Имам спорадично гадене, но като цяло основния симптом е в гърлото/хранопровод/ трахея. Даже доста време мислех че съм с трахеит, защото основния симптом беше гъделичкане в трахеята и кашлица

# 252
Здравейте! Може ли да коментирате показателите с отклонение (резултатите са от днес). Същите показатели бяха с подобни стойности и отклонения от ПКК  правена април 2023. На какво може да се дължи, явно не е моментно състояние? Необхидими ли са някакви допълнителни изследвания?
Лицето е мъж на 21г.
Качете изследването от Април, за да погледна нещо. Как се чувства човекът и има ли конкретни оплаквания, уголемени лимфни възли?
---
Благодаря ви от сърце за поредния ценен съвет! Вероятно сте прав, и моя близка с подобни оплаквания от преди време сподели подобно мнение. Ще потърпя още малко, преди да ида и на гастроентеролог. Имам спорадично гадене, но като цяло основния симптом е в гърлото/хранопровод/ трахея. Даже доста време мислех че съм с трахеит, защото основния симптом беше гъделичкане в трахеята и кашлица
Ако симптомите персистират и няма напредък в диагнозите и лечението, гастроскопията ще се окаже правилен вариант и за вас, но не бързайте.

# 253
  • варна
Средата на декември дъщеря ми ма 12 г се разболя от скарлатина ,днес пуснахме контролните изследвания .
Въпросите ми са два ,не знаехме че има назначена урина ,и не се беше измила и подготвила ,въпроса ми е дали може пробата да е замърсена ?
И какво значат увеличените стойности при кръвта ?

# 254
Здравейте,
Може ли някой да ми каже как да разчитаме рентгенова снимка на бял дроб:

Сгъстени ивицести, дребно петнисти и сливащи се сенки в ляво долно белодробно поле.
Палатковидно придръпнат ляв диаафр. купол -вероятно плевридиафр. адхезии.

Общи условия

Активация на акаунт