Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 546
  • 873
  •   1
Отговори
# 345
Нямате хипофункция.
Здравейте! Някой разбиращ от щитовидни хормони би ли дал мнение относно резултати ми? Другото ми е ясно, тестостерона си знам повишените нива, но дали при моите нива на щитовидни хормони може да се говори за хипофункция или всичко е в норма?
Благодаря!

# 346
Здравейте! Включвам се с въпрос към вас сина ми на 24 се оплаква от доста странни проблеми вече доста време като е ходил при ЛЛ,Невролог,Ревматолог,Хематолог и т.н. В крайна сметка той се оплаква от загуба на апетит,каза ми,че може да кара цял ден без да се сети за храна въпреки,че му къркори корема,загуба на жажда това ми се стори странно.Краката най-вече постоянно са му студени без видима причина,ръцете от време на време.Каза ми,че има проблем с стомаха,и получавал нещо подобно като крампи на мускулите (движение на самия мускул) по тялото. Личната лекарка му каза по-скоро стрес и да не се притесняваме. Невролога установи лека полиневропатия,Ревматолога не установи автоиммуно заболяване,а хематолога е притеснен отностно постоянно високите хемоглобин,хемотокрит и червени кръвни телца постоянно се движат в високия край на стойностите. Прилагам и снимка към последните му кръвни изследвания който той си пусна. Благодаря предварително!

# 347
Здравейте,

Над какви нива на глюкоза и инсулин на гладно е хубаво да направим трикратно обременяване ( за да проверим за ИР)? Моите са в референти, но се притеснявам, а знаете ендокринолозите как работят, щом е в реф. всичко е супер..
Мерси!

# 348
Здравейте! Включвам се с въпрос към вас сина ми на 24 се оплаква от доста странни проблеми вече доста време като е ходил при ЛЛ,Невролог,Ревматолог,Хематолог и т.н. В крайна сметка той се оплаква от загуба на апетит,каза ми,че може да кара цял ден без да се сети за храна въпреки,че му къркори корема,загуба на жажда това ми се стори странно.Краката най-вече постоянно са му студени без видима причина,ръцете от време на време.Каза ми,че има проблем с стомаха,и получавал нещо подобно като крампи на мускулите (движение на самия мускул) по тялото. Личната лекарка му каза по-скоро стрес и да не се притесняваме. Невролога установи лека полиневропатия,Ревматолога не установи автоиммуно заболяване,а хематолога е притеснен отностно постоянно високите хемоглобин,хемотокрит и червени кръвни телца постоянно се движат в високия край на стойностите. Прилагам и снимка към последните му кръвни изследвания който той си пусна. Благодаря предварително!

Този хематолог вместо да се чуди защо са високи хемоглобинът и ЧКТ, защото не вземе да разбере откъде идва възпалителният процес, за да го тушира и тогава да гледа КК, която неимоверно се влияе от възпалението?

Ако удряте на камък за това какво друго може да направите, ви съветвам да изследвате Хеликобактер пилори -  фецес. Лаборатория Рамус имат пакет "Стомашен дискомфорт", който включва и Х.Пилори, както и други чревни бактерии. Направете или него, или само Х.Пилори, по преценка и пишете за резултата.

----
Здравейте,

Над какви нива на глюкоза и инсулин на гладно е хубаво да направим трикратно обременяване ( за да проверим за ИР)? Моите са в референти, но се притеснявам, а знаете ендокринолозите как работят, щом е в реф. всичко е супер..
Мерси!
Какви бяха вашите нива/изследвания?

# 349

Този хематолог вместо да се чуди защо са високи хемоглобинът и ЧКТ, защото не вземе да разбере откъде идва възпалителният процес, за да го тушира и тогава да гледа КК, която неимоверно се влияе от възпалението?

Ако удряте на камък за това какво друго може да направите, ви съветвам да изследвате Хеликобактер пилори -  фецес. Лаборатория Рамус имат пакет "Стомашен дискомфорт", който включва и Х.Пилори, както и други чревни бактерии. Направете или него, или само Х.Пилори, по преценка и пишете за резултата.

----
Здравейте,

Мерси!
Какви бяха вашите нива/изследвания?

Много благодаря за отговора!

Инсулин на гладно - 6.43 mU/L - оптимална стойност <10.0
Глюкоза - 4.66 mmol/L - референти 2.80-6.10

Притеснявам се, защото съм с Хашимото и хипофункция и знам, че често вървят заедно заболяванията, а моя ендокринолог , каза че няма нужда от трикратно обременяване на този етап.

# 350
Абсолютно прав е ендокринологът ви. Ненужно е обременяване към този момент.

# 351
  • Варна
Здравейте, някой може ли да ми помогне в разчитане на това изследване? Sleek?
Има ли за какво да се притеснявам?

Благодаря ви предварително за отделеното време?

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 08:58 от arogans

# 352
Здравейте,

Днес ми откриха дефицит на Фолиева киселина (Витамин Б9). Ето резултатът от изследването:

Моля да ме ориентирате какъв дневен прием е добре да започна във вид на добавка. Виждам, че отделните фирми предлагат с различна дозировка - 100, 200, 400 микрограма...
Съответно като започна, кога е добре да пусна контролно изследване, за да се проследи дали дефицитът е преодолян успешно?
Много ви благодаря!

# 353
Започнете не фолиева киселина, а фолат - това е активната форма, например Неофолик мета. Вземайте доза от 800мкг, тези от 200 и 400 са за профилактика. Трябва прием поне 2 месеца, после спирате за поне 2 седмици -20 дни и тогава се изследвате.

# 354
Здравейте,
Ще помоля за разчитане на следните изследвания:
Благодаря предварително 😊

# 355
Здравейте, моля за коментар относно резултатите ми, пуснати са профилактично от ЛЛ след прекаран Ковид преди 2 седмици. Жена на 29 години съм, виждам, че желязото ми е в долните граници, ако може да препоръчате добавка. Оплакване имам от косопад, но той е от преди Ковид.

# 356
Здравейте,

От октомври месец насам започнах да наблюдавам силен косопад. Ендокринолог ми назначи изследвания за щитовидна, както и пълни хормонални. Оказа се много висок пролактин - 1070.
Каза ми да повторя, да видим как ще е и декември месец пролактинът падна на 700. После ми каза пак този месец да го пусна, и се оказа че е качен на 900.
Също се посъветвах с хематолог, понеже наблюдавам сравнително чести леко болезнени усещания по шията и врата и мисля че е промяна в лимфата. След физически преглед, хематологът каза че не усеща нищо и няма проблеми. Назначи ми само изследвания на вит. Д и Б12.
Приемам вит. Д дълго време вече, по 1000 IU.

Скрит текст:

Скрит текст:

Моля за съвет. 32г от Бургас Hands Pray

# 357
Sleek моля за коментар на тези изследвания. Изпратих ги на ендокринолога,но още не ми е отговорил,а аз се притеснявам. Благодаря!

# 358
Здравейте, някой може ли да ми помогне в разчитане на това изследване? Sleek?
Има ли за какво да се притеснявам?
Благодаря ви предварително за отделеното време?
По-скоро изглеждат ОК .
---

На Лилия238 отговорих на ЛС.
---

Здравейте,
Ще помоля за разчитане на следните изследвания:
Благодаря предварително 😊
Имате положителен резултат за полиморфизъм на PAI-1 4G, както и MTHFR 6777Т.

Първият е свързан с тромобицтни-съсирващи проблеми по оста майка-плод. Третира се с антикоагулантна терапия.

Вторият метаморфизъм също допринася за проблемна бременност - спонтанен аборт, прееклампсия и др. Има затруднение в синтеза на витамин В9 (фолат). Той също успешно се третира с метилирана форма на вит. Б9. Така или иначе при бременност нивата на Б9 се следят и укрепват. Нищо фатално или неразрешимо.

Вашият АГ ще ви каже повече, но не би трябвало да имате проблем с евентуална бременност.
----

Здравейте, моля за коментар относно резултатите ми, пуснати са профилактично от ЛЛ след прекаран Ковид преди 2 седмици. Жена на 29 години съм, виждам, че желязото ми е в долните граници, ако може да препоръчате добавка. Оплакване имам от косопад, но той е от преди Ковид.
Направете допълнителни изследвания: феритин, транферин, по възможност и вит. Д и Б12
----

Здравейте,

От октомври месец насам започнах да наблюдавам силен косопад. Ендокринолог ми назначи изследвания за щитовидна, както и пълни хормонални. Оказа се много висок пролактин - 1070.
Каза ми да повторя, да видим как ще е и декември месец пролактинът падна на 700. После ми каза пак този месец да го пусна, и се оказа че е качен на 900.
Също се посъветвах с хематолог, понеже наблюдавам сравнително чести леко болезнени усещания по шията и врата и мисля че е промяна в лимфата. След физически преглед, хематологът каза че не усеща нищо и няма проблеми. Назначи ми само изследвания на вит. Д и Б12.
Приемам вит. Д дълго време вече, по 1000 IU.

Скрит текст:

Скрит текст:

Моля за съвет. 32г от Бургас Hands Pray
Не знам какъв е този хематолог, но имате класически изявена анемия. Феритин 19? Долната граница е 30. Оптималните започват от 70+. Нужна ви е терапия за желязото, както и е нужно изследване на причината.
Още, трябва да изследвате и щитовидната жлеза, ако не е правено скоро -- TSH, FT3, FT4, TAT, MAT
Витамин Д 1000? Трябва поне 10,000iU на ден. Във форума има тема. Прегледайте мненията ми в нея, за да се ориентирате.
Високият пролактин трябва да бъде изследван по-агресивно, включително и ако се налага образно изследване на хипофиза. Ендокринологът да се задейства.
----
Sleek моля за коментар на тези изследвания. Изпратих ги на ендокринолога,но още не ми е отговорил,а аз се притеснявам. Благодаря!
Всички маркери без алдестерон са нормални, което на мен ми говори, че най-вероятно не е болест на Адисон или хипералдостеронизъм, а по-скоро евентуален тумор на останалата ви надбъбречна жлеза. Сигурно ще искат да направят ново образно изследване, за да се потвърди. Може ендокринологът или нефрологът ви да искат да изследват ренин и АСЕ. Споменахте евентуални бъбречни проблеми. Не мога да се обвържа със 100% мнение, обаче. При вас случаят е особено сложен и многофакторен.

# 359
  • София
Привет,
може ли съвет? В 18гс съм.

Благодаря предварително Heart

Общи условия

Активация на акаунт