Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 518
  • 873
  •   1
Отговори
# 360
Sleek, правиха ми и ПКК, и хормони декември месец. Желязото уж е в норма. Не бях яла месо около 5 години и започнах октомври месец откакто се появи косопада.

Скрит текст:

Скрит текст:

Скрит текст:

Здравейте, някой може ли да ми помогне в разчитане на това изследване? Sleek?
Има ли за какво да се притеснявам?
Благодаря ви предварително за отделеното време?
По-скоро изглеждат ОК .
---

На Лилия238 отговорих на ЛС.
---

Здравейте,
Ще помоля за разчитане на следните изследвания:
Благодаря предварително 😊
Имате положителен резултат за полиморфизъм на PAI-1 4G, както и MTHFR 6777Т.

Първият е свързан с тромобицтни-съсирващи проблеми по оста майка-плод. Третира се с антикоагулантна терапия.

Вторият метаморфизъм също допринася за проблемна бременност - спонтанен аборт, прееклампсия и др. Има затруднение в синтеза на витамин В9 (фолат). Той също успешно се третира с метилирана форма на вит. Б9. Така или иначе при бременност нивата на Б9 се следят и укрепват. Нищо фатално или неразрешимо.

Вашият АГ ще ви каже повече, но не би трябвало да имате проблем с евентуална бременност.
----

Здравейте, моля за коментар относно резултатите ми, пуснати са профилактично от ЛЛ след прекаран Ковид преди 2 седмици. Жена на 29 години съм, виждам, че желязото ми е в долните граници, ако може да препоръчате добавка. Оплакване имам от косопад, но той е от преди Ковид.
Направете допълнителни изследвания: феритин, транферин, по възможност и вит. Д и Б12
----

Здравейте,

От октомври месец насам започнах да наблюдавам силен косопад. Ендокринолог ми назначи изследвания за щитовидна, както и пълни хормонални. Оказа се много висок пролактин - 1070.
Каза ми да повторя, да видим как ще е и декември месец пролактинът падна на 700. После ми каза пак този месец да го пусна, и се оказа че е качен на 900.
Също се посъветвах с хематолог, понеже наблюдавам сравнително чести леко болезнени усещания по шията и врата и мисля че е промяна в лимфата. След физически преглед, хематологът каза че не усеща нищо и няма проблеми. Назначи ми само изследвания на вит. Д и Б12.
Приемам вит. Д дълго време вече, по 1000 IU.

Скрит текст:

Скрит текст:

Моля за съвет. 32г от Бургас Hands Pray
Не знам какъв е този хематолог, но имате класически изявена анемия. Феритин 19? Долната граница е 30. Оптималните започват от 70+. Нужна ви е терапия за желязото, както и е нужно изследване на причината.
Още, трябва да изследвате и щитовидната жлеза, ако не е правено скоро -- TSH, FT3, FT4, TAT, MAT
Витамин Д 1000? Трябва поне 10,000iU на ден. Във форума има тема. Прегледайте мненията ми в нея, за да се ориентирате.
Високият пролактин трябва да бъде изследван по-агресивно, включително и ако се налага образно изследване на хипофиза. Ендокринологът да се задейства.
----
Sleek моля за коментар на тези изследвания. Изпратих ги на ендокринолога,но още не ми е отговорил,а аз се притеснявам. Благодаря!
Всички маркери без алдестерон са нормални, което на мен ми говори, че най-вероятно не е болест на Адисон или хипералдостеронизъм, а по-скоро евентуален тумор на останалата ви надбъбречна жлеза. Сигурно ще искат да направят ново образно изследване, за да се потвърди. Може ендокринологът или нефрологът ви да искат да изследват ренин и АСЕ. Споменахте евентуални бъбречни проблеми. Не мога да се обвържа със 100% мнение, обаче. При вас случаят е особено сложен и многофакторен.

# 361
Sleek може ли да е хиперплазия на надбъбречната жлеза. Преди операцията, във Турция на ЯМР ,видяха хиперплазия на двете надбъбречни жлези. Но тук го отрекоха. Сега една година след операцията не съм добре все още и ме наричат - пациентката със нобяснимите симптоми.

# 362
Sleek, правиха ми и ПКК, и хормони декември месец. Желязото уж е в норма. Не бях яла месо около 5 години и започнах октомври месец откакто се появи косопада.

Желязото въобще не ви е в норма. Фертин 19...
Косата ще започне да ви се възстановява едва след като стигнете 70-100 феритин. Инициирайте сериозен прием на храни, богати на желязо и паралелно разговаряйте с ЛЛ да ви пусне на терапия за компенсиране на железните запаси.

А пролактинът трябва да се уточнява. В момента просто показва, че има проблем, но не и какъв е той. Предишните ми коментари стоят. Спазете ги.
----
Sleek може ли да е хиперплазия на надбъбречната жлеза. Преди операцията, във Турция на ЯМР ,видяха хиперплазия на двете надбъбречни жлези. Но тук го отрекоха. Сега една година след операцията не съм добре все още и ме наричат - пациентката със нобяснимите симптоми.
Значи май ви познах диагнозата. От оскъдното, което имам за вас ми говори точно това -- туморно образование на НЖ, вече дали е хиперплазия, метаплазия или друг вид неопластично образувание, доброкачествено или не, не мога да кажа. Ако трябва да "разсъждавам на глас", вероятно е надбъбречен кортикален аденом (доброкачествен). Отново, само предположение.

Вероятно ще трябва да ви хоспитализират пак, дали за образни изследвания, дали за биопсия и да се установи какво се случва. Оперативна намеса отново или медикаментозна терапия.

# 363
Sleek Благодаря! Следя как разчитате резултатите,много са ценни съветите които давате. И на мен помогнахте няколко пъти.Току що ми писа ендокринолога! Каза ако нямам хипертония( от операцията насам,нямам),повече нищо да не изследвам и да си живея живота! Май ще трябва да го сменям,отново!

# 364
Може и прав да е ендокринологът ви, действително хипертонията е ключов елемент в ситуацията, но аз ви съветвам да направите консултация с втори ендокринолог, както и нефролог, да се проследи функцията на бъбрека и дали има засягане на глумералната филтрация поради момента с НбЖ. Попитайте и двата специалиста дали е удачно да изследвате ренин и АСЕ. Общо взето по-често проследяване на проблемните маркери и дано намерите малко спокойствие покрай всичко.

# 365
Може и прав да е ендокринологът ви, действително хипертонията е ключов елемент в ситуацията, но аз ви съветвам да направите консултация с втори ендокринолог, както и нефролог, да се проследи функцията на бъбрека и дали има засягане на глумералната филтрация поради момента с НбЖ. Попитайте и двата специалиста дали е удачно да изследвате ренин и АСЕ. Общо взето по-често проследяване на проблемните маркери и дано намерите малко спокойствие покрай всичко.

Благодаря Ви!
Всичко това може ли да има общо със щитовидната жлеза. След биопсия установиха папиларна неоплазия.

# 366
Здравейте, изследване на холестерол в реф ст-сти до 5.20, а резултата е 5.39, много ли е висок резултата?И възможно ли е да е от изядено шоколадово парче торта в 21ч вечерта, а изследването е пуснато в 7 сутринта?

# 367
Благодаря Ви!
Всичко това може ли да има общо със щитовидната жлеза. След биопсия установиха папиларна неоплазия.
Да, помня за ЩЖ. И да, напълно е възможно, дори силно вероятно. Бях споменал назад във времето, питайте лекарите ви за КТ и ЯМР на хипофиза и хипоталамуса. Може и те да са засегнати. Или просто си направете вие изследването, ако лекарите ви размотават.
Здравейте, изследване на холестерол в реф ст-сти до 5.20, а резултата е 5.39, много ли е висок резултата?И възможно ли е да е от изядено шоколадово парче торта в 21ч вечерта, а изследването е пуснато в 7 сутринта?
Само това ли имате, общ холестерол? Ако е само той, без останалите, игнорирайте го.

# 368
Здравейте,Sleek!
Направих изследвания.Оплакванията са ми че ми се появяват топчета в лимфните възли,под мишницата и в слабините.Жена на 31 години съм.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 19:33 от Deni4kaa

# 369
Това са целите изследвания

Благодаря Ви!
Да, помня за ЩЖ. И да, напълно е възможно, дори силно вероятно. Бях споменал назад във времето, питайте лекарите ви за КТ и ЯМР на хипофиза и хипоталамуса. Може и те да са засегнати. Или просто си направете вие изследването, ако лекарите ви размотават.
Само това ли имате, общ холестерол? Ако е само той, без останалите, игнорирайте го.

# 370
Здравейте,направих изследвания.Оплакванията са ми че ми се появяват топчета в лимфните възли,под мишницата и в слабините.Жена на 31 години съм.

Напълно нормални изследвания. "Топчетата в лимфните възли", не ги мислете. Това им е работата, когато засекат някое бацличе, го заклещват там да не бяга Grin и в един момент го ликвидират. Не им обръщайте внимание, до няколко седмици, месец, ще се оправи. Ако минат три месеца и особено ако се уголемят, тогава нови изследвания.
----

Това са целите изследвания
Добър ви e холестеролът, не му обръщайте внимание. Но щитовидната жлеза може да има проблем. Направете нови изследвания, нека е пълен панел: TSH, FT3, FT4, TAT, MAT. Ако не ви е проблем, пуснете и железен профил: желязо, ТЖСК, трансферин, феритин

# 371
Здравейте. Качвам изследвания на кръв и урина на 62г годишна жена. Изследванията са профилактични, една година след премахване на бъбречни конкременти. Въпросът ми е относно наличието на седимент-кристали, пише "наблюдават се" и увеличените еритроцити в седимента. Урината е първа сутрешна.

# 372
Как се премахвани въпросните конкременти и в момента има ли болка или други оплаквания?

# 373
Как се премахвани въпросните конкременти и в момента има ли болка или други оплаквания?

Премахвани са с разбиване с лазер. От време на време има някакво усещане, не точно болка, но не е постоянно

# 374
Литотрипсия? От тези изследвания не може да се каже дефинитивно. Може да са камъни, но може и да е инфекция. Възможно е да е инфекция от някой конкремент, който е възпалил уринарния тракт.

Хубаво е да се консултирате с уролог или нефролог + ехография.

Общи условия

Активация на акаунт