Камъни в жлъчката - тема 10

• 32 905
  • 746
  •   1
Отговори
# 720
Нормално и човешко е да се притесните и да имате нужда да споделите, да се оплачете. Всички реагираме различно на житейските и здравословни проблеми. Диета е ясна. Аз се включвам с друг съвет. Избягвайте дълги часове без храна и засилете водата - ключово е за превенция. Дългите часове без храна не дренират жлъчката и като се натрупа шлака, постепенно тя формира камъни. Водата е ясно защо. И тъй като нищо в човека не е изолирано от друго - обмислете задържате ли гняв, злопаметност, обида и се освободете от тях (на едни простете, на други очертайте здрави граници). Жлъчен мехур и черен дроб отговарят за гнева и обидата.

Благодаря много за съветите 🙂 Осъзнах, че е много вероятно аз сама да съм си виновна, както се казва. Цял живот не съм закусвала, а съм карала на едно кафе поне до 11:00, а понякога и до по-късно, ако имам много задачи. Така съм от дете.... Сутрин просто не изпитвам глад, но след всичко прочеъено  ми става ясно, че този голям интервал без храна явно не е бил добра идея, колкото и сега да е нашумял Фастинга. През деня покрай децата и всички задачи често съм хапвала нещо съвсем на бързо и наистина са ми са се получавали големи дупки без ядене.
Отделно дълги години бях скарана с водата, със зор пиех, ако изобщо се сетя.  
От септември миналата година започнах осъзнато на пия вода, дори и да не усещам жажда и пия поне 1,5-2 л. на ден.  

Интересно ми е има ли хора, които от години знаят, че имат камъни, внимават с хранено и нямат кризи, оплаквания и т.н. Възможно ли със спазването да диета, спорт и т.н камъните да не растът и да не ни създават проблеми ? Ясно е, че за всеки е индивидуално, но ми е интересно дали има такива хора тук сред нас 🙂
Възможно е камъните да не ви създават проблеми. Не прочетох на колко сте години, но ако планирате бременност, не я планирайте. С камъни не трябва да се забременява. Дали ще порастат и дали ще започнат кризи си е индивидуално. Това, че спазвате диета не е 100% гаранция. Преди да се оперирам гледах интервюта на лекари по въпроса. Казваха, че много хора живеят с камъни, но всяка година някакъв процент от тях започват да получават кризи. Дали това ще се случи при вас или не никой не може да каже. Мен в началото леко ме наболваше стомага и отидох на гастро. Тя ми каза, че съм с камъни. Не след дълго това поболване се превърна в чести кризи. Уж спазвах диета, но при мен само една грешна хапва и кризата е гарантирана. Хората са различни. Живейте си живота без да ги мислите тези камъни. Хранете се здравословно. Ако започнат кризите пак не е страшно ще я извадите. Операцията не е тежка, максимум седмица след нея ще я забравите.

На 36 съм, с две малки деца и нямам планове да забременявам. Опитвам се да не мисля много, много за това, НО започвам да чета....
 Аз даже не знам какво трябва да усещам и вече всяко нещо ме притеснява, особено, след като прочетох, че малките са по-опасни дори от големите. Усещам примерно съвсем лек натиск, тъпа болка в дясно почти в края на ребрата и то само, ако седна ило се свия на дясно, ако съм права  я няма. До сега не съм обръщала внимание, защото мислех, че е самата поза на тялото, но сега вече влизам във филми....  
Като симтоми лекарката ми каза: силна, нетърпима болка и повръщане, силни  спазми и т.н. Но, чета тук, че много хора са нямали такива болки, а задъхване само...

Просто съм наистина объркана от цялата информация, която изчетох...
Няма причина да влизате във филми. Пак ще кажа, че умрял от камъни в жлъчката няма. Кризите са толкова силни, че няма как да не разберете, че сте в криза, защото боли като контракция за раждане (по сила), да не кажа, че дори по-силно. Очевидно нямате кризи. Усещането, за което говорите и аз съм го имала от камъните. За съжаление малките камъни са по-опасни, но все пак вие нямате кризи! Опасни са защото може да тръгнат да излизат и да запушат малкото канелче, а големите са твърде големи за запушване. Дори и да се случи, не си представяйте, че ще паднете позпомощно и никой няма да ви помогне. Ще започне криза и ще отидете в болница, НО не е задължително да се случи, казвам ви го за успокоение, че дори и да стане "най-страшното", пак ще си имате време за реакция няма да сте в безпомощно състояние. За съжаление единственто лечени е операция, но ако нямате оплаквания няма смисъл. Наистина не разбирам какво толкова ви плаши. Няма страшно!

Много ти благодаря за дългия и изчерпателен отговор. От много неща ме е страб честно казано. От една страна от всичко, което изброи, от друга дали няма и нещо друга скрито.... Дали лекарката правилно е поставила диагнозата, тъй като тя е хамаложка и бях да контролен преглед, тъй като имам Таласемия и тя ми направи коремем ехограф и така.... При личния съм чак на 26.05, тъй като е в отпуска в момента, а да получа час за Гастро другата  седмица толкова бързо ту е невъзможно.

Общо взето всякакво сценарии имам в главата.

@GoSSipSs интерено ми стана защо препоръпват на съпруга Ви операция, след като той няма оплаквания и камъните да му създават проблем и не се увеличават ?
Писала съм и пак ще напиша баба на 80+ години след криза перитонит и направена операция се възстаноеи напълно, подчертавам напълно за 10 дена. Операцията беше март и към днешна дата яде всичко, живее сама и се оправя сама. Нищо и няма. Готви, чисти живее нормално с един куп съпътстващи заболявания като диабет хипертония и болно сърце. Държаха я в болницата малко повече заради възрастта.

# 721
Разбирам, че Ви е притеснено. И аз минах през това и разбирам шока да получиш диагноза заедно с препоръката за операция, без да си имал дори болка. Но Вие не описвате спешно състояние. Казвате, че сте добре. Какво значи "чак" на 26.05 сте при личния, като това е след една седмица.
Вижте се с гастроентеролог. Има толкова неща, които трябва да се видят. Жлъчката е част от нещо цяло. При мен гледаха и стените на жлъчката, гледат се околните органи. Кръвни показатели се гледат. И на база на това лекарят ще Ви каже това, което важи за Вас и само за Вас, и никой в никой форум не може да гадае. Спокойно Simple Smile

# 722
Разбирам, че Ви е притеснено. И аз минах през това и разбирам шока да получиш диагноза заедно с препоръката за операция, без да си имал дори болка. Но Вие не описвате спешно състояние. Казвате, че сте добре. Какво значи "чак" на 26.05 сте при личния, като това е след една седмица.
Вижте се с гастроентеролог. Има толкова неща, които трябва да се видят. Жлъчката е част от нещо цяло. При мен гледаха и стените на жлъчката, гледат се околните органи. Кръвни показатели се гледат. И на база на това лекарят ще Ви каже това, което важи за Вас и само за Вас, и никой в никой форум не може да гадае. Спокойно Simple Smile
Съгласна съм с написаното. На мен ми бяха разбутани кръвните изследвания и то доста. Като разбрах за камъните в спешното, посетих след това още 3ма лекари и то в големи болници, като всички казваха -операция. В моя случай дори нямах време да свикна с мисълта за камъните, защото нямах само камъни.
Всеки сам си преценя дали да се оперира или не в крайна сметка.

# 723
@Врабец и @Dessi* благодаря за включването. Наясното съм, че задълбавам, но мислите ме връхлитат и е по-силно от мен. В момента постянно се стряскам съвсем леко да ме заболи от дясно, да ме подръпне нещо и т.н. Знам, че тук хората не могат да гадаят, но като споделя и прочета всеки какво е изпитал и какво е усещал успявам до някаква степен да се успокоя. Кръвните са ми в норма. Изследвани са : AST, ALT, g-GT, ALP, LDH и Lipase. Също така и показателите на бъбреците, холестерола HDL и LDL и билирубин. Всичко е в норма.
Лекарката като цяло ми огледа и другите органи, тъй като това е част от контролния преглед и каза, че всичко е ок. Надявам се, че тя като хематоложка, която също прави и коремен ехограф все пак може да види, ако има нещо. Вече дали дебелина на стена и т.н може да прецени, не зная. Това, което тя ми каза, че почти всеки 5ти е така. Може да се обадят, може и да не се обадят.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 17:44 от DENINI

# 724
DENINI, на ММ случаят е друг, той е с онкологично заболяване, което му откриха преди 6г. Тогава правихме Пет скенер, обикновен с контраст и операция. Последва една, само една химиотерапия, и горе долу месец след нея пак образни да се види дали всичко е наред. Тогава се видяха и камъните, образуваха се само от една химия, понеже имахме образни и от преди това, та съмнение няма. Веднага му казаха, че трябва да му махнат жлъчката, но да изчака да се възстанови от другата операция. И така вече почти 6г, той си следи основното заболяване, но в епикризите описват всичко, вкл и камъните в жлъчката, та затова ги и знаем, че са там и не помръдват на размери. Макар, че ММ напълня последните години и вече е и с омазнен черен дроб, а това води след себе си и още по-голяма вероятност да се образуват още камъни....но се ослушва и той. Миналия месец пак мина гастро и колоноскопия и отново ни описаха камъните, но за сега нищо не предприема. Лекарят иска да маха жлъчката, защото ако тръгнели не се знаело къде ще заседнат или дали няма да разкъсат нещо. Но моя така доброволно лесно не се навива на операция, та чака.

# 725
DENINI, на ММ случаят е друг, той е с онкологично заболяване, което му откриха преди 6г. Тогава правихме Пет скенер, обикновен с контраст и операция. Последва една, само една химиотерапия, и горе долу месец след нея пак образни да се види дали всичко е наред. Тогава се видяха и камъните, образуваха се само от една химия, понеже имахме образни и от преди това, та съмнение няма. Веднага му казаха, че трябва да му махнат жлъчката, но да изчака да се възстанови от другата операция. И така вече почти 6г, той си следи основното заболяване, но в епикризите описват всичко, вкл и камъните в жлъчката, та затова ги и знаем, че са там и не помръдват на размери. Макар, че ММ напълня последните години и вече е и с омазнен черен дроб, а това води след себе си и още по-голяма вероятност да се образуват още камъни....но се ослушва и той. Миналия месец пак мина гастро и колоноскопия и отново ни описаха камъните, но за сега нищо не предприема. Лекарят иска да маха жлъчката, защото ако тръгнели не се знаело къде ще заседнат или дали няма да разкъсат нещо. Но моя така доброволно лесно не се навива на операция, та чака.

Благодаря за отговора.

Пожелавам на всички Ви здраве и всичко да е наред в бъдеще.

# 726
Здравейте, холестеролът има ли отношение към камъните, може ли при нисък холестерол да има камъни?
Също чела съм за пречиствания на черния дроб с природни средстава и когато описват методът винаги има и изхвърляне на камъни от жлъчката. Чудя се този по натурален начин не е ли по-добър от операции или все пак е опасно, ако тръгне да се отделя по-голям камък. Някой има ли опит с това пречистване?

# 727
Здравейте, холестеролът има ли отношение към камъните, може ли при нисък холестерол да има камъни?
Също чела съм за пречиствания на черния дроб с природни средстава и когато описват методът винаги има и изхвърляне на камъни от жлъчката. Чудя се този по натурален начин не е ли по-добър от операции или все пак е опасно, ако тръгне да се отделя по-голям камък. Някой има ли опит с това пречистване?
Това пречистване е супер опасно. Вероятноста да стигнете до спешна операция е в пъти по голяма от вероятноста да се пречистите. Как по точно се ще изхвърлите камъните? Те няма къде да отидат. Изхода е един в супер малките каналчета, но стигнат ли до там влизате в операция. Ако нямате кризи спазвайте диета, ако имате кризи или ще ги търпите и ще чакате спешна операция или ще се оперирате. Всички лекари са единодушни, решението е само едно и то е операция или диета ако нямате оплаквания. Всички други методи са опасни и ако ги практикувате си е наваша отговорност.

# 728
Това пречистване е супер опасно. Вероятноста да стигнете до спешна операция е в пъти по голяма от вероятноста да се пречистите. Как по точно се ще изхвърлите камъните? Те няма къде да отидат. Изхода е един в супер малките каналчета, но стигнат ли до там влизате в операция. Ако нямате кризи спазвайте диета, ако имате кризи или ще ги търпите и ще чакате спешна операция или ще се оперирате. Всички лекари са единодушни, решението е само едно и то е операция или диета ако нямате оплаквания. Всички други методи са опасни и ако ги практикувате си е наваша отговорност.

Те се разтварят, омекват и вече не са камъни! Изхвърлят се като някаква каша. Точно това се получи при мен. Изследванията го доказаха. Приемах дълго време 1ч.л.лимон+1ч.л. зехтин веднъж на ден преди хранене. Но приемах и сега продължавам с ровахола. Не зная кое е разтворило камъните, но фактът е налице. Това е химична реакция, която май и докторите не са изучили добре. Не са единодушни всички лекари! Идеята ми я даде моя приятелка лекарка. Но, ако се е стигнало до кризи, май само операцията ще реши проблема.
За хранителния режим вече писах няколко пъти и не го считам за специална диета.
А холестерола го поддържам да бъде нормален с розвера.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 14:06 от vl

# 729
Чудесно! Много се радвам за вашите резултати! Със сигурност ще проуча този метод. Аз още не съм минала ехографа утре ще видя какво е състоянието, изследванията ми са нормални но болките които получавам доста ми приличат на този проблем.
Ами на своя отговорност е така е, както си беше моя отговорността да набивам пържени картофи цял живот Expressionless

# 730
Чудесно! Много се радвам за вашите резултати! Със сигурност ще проуча този метод. Аз още не съм минала ехографа утре ще видя какво е състоянието, изследванията ми са нормални но болките които получавам доста ми приличат на този проблем.
Ами на своя отговорност е така е, както си беше моя отговорността да набивам пържени картофи цял живот Expressionless

О, това с пържените картофи е катастрофа за жлъчката! И аз ги обичам, но си ги позволявам веднъж на няколко месеца и са пържени в зехтин. Вече 20г. готвим само със зехтин и той е по-благоприятен за жлъчката.

# 731
Това е единствената съфоримка, която проповядва тази абсурна и опасна идея. Поне изчакай да се вклчат тези със спешните операции и серизни състояния от чакане и самолечение и тогава разглеждай тези чудни методи.

# 732

Те се разтварят, омекват и вече не са камъни! Изхвърлят се като някаква каша. Точно това се получи при мен. Изследванията го доказаха. Приемах дълго време 1ч.л.лимон+1ч.л. зехтин веднъж на ден преди хранене. Но приемах и сега продължавам с ровахола. Не зная кое е разтворило камъните, но фактът е налице. Това е химична реакция, която май и докторите не са изучили добре. Не са единодушни всички лекари! Идеята ми я даде моя приятелка лекарка. Но, ако се е стигнало до кризи, май само операцията ще реши проблема.
За хранителния режим вече писах няколко пъти и не го считам за специална диета.
А холестерола го поддържам да бъде нормален с розвера.

По същия метод с лъжица зехтин и лимон моя братовчедка се озова на операционната маса по спешност. Тръгнали камъни, запушени жлъчни пътища, жлъчка пред перфорация. Равносметката беше отворена операция със супер дълго възстановяване. Беше я страх от лапароскопска операция и чака много, като пробва и алтернативни методи.

# 733
Подкрепям мнението на Pastelka и Bolibon. Тези методи за пречистване на жлъчката са много опасни, аз не бих рискувала. Лошото е че тези които проповядват такива методи не споделят колко от тях след време са пак стигнали до операция и то по спешност.

# 734
  • София
Подкрепям мнението на Pastelka и Bolibon. Тези методи за пречистване на жлъчката са много опасни, аз не бих рискувала. Лошото е че тези които проповядват такива методи не споделят колко от тях след време са пак стигнали до операция и то по спешност.
И аз не бих. Консултирах се и с гастро преди да взема решение за моята операция, думите ѝ бяха, че ако има такива варианти, то няма да има хирурзи, които да практикуват подобен тип операции. И вариант с разбиване на лазер също няма.

Общи условия

Активация на акаунт