Отговори
# 705
И не само. "На изплащане" прехвърля рискът върху купувача. При лизингът риска си остава при лизингодателя.
И в България има сделки на изплащане с коли, но са рядкост.

# 706
И не само. "На изплащане" прехвърля рискът върху купувача. При лизингът риска си остава при лизингодателя.

Именно. И затова при лизинга има изисквания за застраховката, за обслужването в кои сервизи, за максимум километри на година и прочее. Лизингодателят, като все още собственик,  носи риска и гледа да го минимизира с ред изисквания и условия в договора.

# 707
Заради което лизинга струва малко по-скъпо. Yum

# 708
Доста по-скъпо с допълнителните разходи.

# 709
Колата която карам е лизингова с петгодишен договор 125000 км. Нямам никакви разходи по поддръжката. Карам в сервиз, подписвам документи за извършените дейности и довиждане.
Предната и смениха скоростна кутия два месеца преди края на договора.
@Черна станция. Точно така. Всеки сам си преценя, но аз съм твърдо за лизингов договор.

# 710
  • Mediterraneo
След петте години връщаш ли колата?

# 711
Това за разходи ме кара да напиша, че лизингът може да бъде два вида - финансов и оперативен. Първият е нещо като покупка на изплащане, а вторият е все едно кола под дългосрочен наем. И си има разлики в условията. На Запад много обичат оперативния лизинг, защото им сваля данъците и нямат свои активи. Но е скъпичко и затова у нас не е толкова популярен.

# 712
Да, вземам нова. С добра отстъпка
Но мога и да я купя по цени на лизингодателя. Приблизително на една трета от цената в магазина. Грубо

# 713
  • София
Да, вземам нова. С добра отстъпка
Но мога и да я купя по цени на лизингодателя. Приблизително на една трета от цената в магазина. Грубо
Това вероятно е оперативен лизинг. При финансов се плаща остатъчната стойност, която в повечето случаи е дребна сума.

# 714
Да споделя едно лично преживяване, може на някого да е полезно.
Накратко, докато бяхме на море сме забравили недобре затворена врата на едната кола и като се върнахме - акумулаторът умрял. Някак запалихме с кабели и уж зареди, ама тази сутрин след нощния студ - пак ядец. Обаче седмица по-рано видях на улицата един закъсал, който молеше да го бутнат за да запали. Но вместо да го бута, дойде един с нещо като голям телефон, свърза с кабелчета към акумулатора и онзи запали. Заинтригувах се и потърсих в нета и веднага си поръчах (много по-малко и леко е от кабели, а и не се налага да се молиш да те почерпят с ток).  Та тази сутрин пробвах джаджата и запали без проблем. Много съм доволна, вече винаги ще си я носим. Още повече, че може да зареди и GSM  ако се наложи.

# 715
  • София
И аз научих за бустерите от таксиметров шофьор. Yellow такси бях извикала и предлагат услуга даване на ток

https://maxcar.bg/zaryadni-ustrojstva-za-akumulatori

# 716
  • София
Ах, че хубаво- дайте препоръки за бустър. Дали по-евтините ще вършат същата работа?
Тези от 80 лв?

# 717
Те общо взето се мерят според кубатурата на двигателя. И после колко пъти могат да палят. Има и друго, по-мощните освен, че са по-скъпи, са и по-големи. А аз исках да е нещо малко, за да мога да го нося и в раница на поход, ако закъсам за телефон.
Та си взех нещо оптимално - OSRAM BATTERYstart 200, OBSL200, 12V, 6000 mAH. За 146 лева. Малка кола пали без проблем и като му гледам заряда и три пъти ще запали. И може да зареди GSM  един път.

Ако гледаш евтини внимавай, защото може и да не са бустери, а устройства за зареждане на акумулатор. Различно е.

# 718
Бустера ще зареди телефона много пъти, не само веднъж.

# 719
Бустера ще зареди телефона много пъти, не само веднъж.

Не е така, ако не е голям. Даже на доста големите пишат 2, 3 пъти. Моят е 6000 милиамперчаса, колко батерии по +4000 милиамперчаса да зареди?

Ето този може да стартира и камиони, но ще зареди три пъти телефон.
https://www.osram.com/ecat/BATTERYstart%20400-Lithium%20Starters … en/GPS01_3388042/

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 12:48 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт