Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 628
  • 760
  •   1
Отговори
# 330
Привет, дами!

Някой закупувал ли е ваканционен имот от украински граждани? Дали има нещо на което да се обърне специално внимание? Всеки споделен опит ще ми е от полза.

# 331
А какво значение има, че са украинци? Продажбата става у нас, по българските закони, имотът е у нас, ако документите са наред защо да има проблем?

# 332
Има значение за банката, както ни обясниха от там - поради войната и това, че евентуално ще вземем ипотечен кредит. Най-малкото да се съобрази къде са им сметките и дали могат да извадят нужните документи, тъй като не са и в БГ. Т.е. без фактора война, въпросът би бил по принцип за чужденци, какви са особеностите, за които трябва да се внимава!

# 333
  • София
Има значение за банката, както ни обясниха от там - поради войната и това, че евентуално ще вземем ипотечен кредит. Най-малкото да се съобрази къде са им сметките и дали могат да извадят нужните документи, тъй като не са и в БГ. Т.е. без фактора война, въпросът би бил по принцип за чужденци, какви са особеностите, за които трябва да се внимава!

Te нямат ли упълномощено лице в България? Аз съм продавала имот в чужбина, но бях оставила генерално пълномощно и той извади всички необходими документи, както и продаде имота от мое лице.

# 334
С генерално не става - аз като съм продавал имот на близки, трябваше да вадя пълнощощно, в което е описан точно имота, за който важи.

# 335
  • София
С генерално не става - аз като съм продавал имот на близки, трябваше да вадя пълнощощно, в което е описан точно имота, за който важи.

Добро включване, в чужбина нямаше подобно изискване преди 4г. Сигурна съм, защото го оставих за едно, а дойде пандемията и нямаше как да пътувам за сделката, та използваха него.

# 336
Дали на някой му се е случвало да прехвърли имот преди акт14? Де-факто акт14 още го няма, обаче трябва да излезе до 2 седмици. Строителя иска си парите преди да е излезел акт14. В окончателен договор се пише че се прехвърля право на строеж и номер на апартамент. Договор пред нотариуса се изповядва по данъчна оценка. Дали тези неща са масова практика?

# 337
  • София
kol123, какъв ви е предварителния договор?Той може да иска всичко, но какво сте се подписали първоначално или това е първоначалното? Има различни гледни точки за прехвърлянето на АКТ14, мисля в предходната тема се обсъждаше или в по-предната, провери. Но вече на данъчна оценка, аз не бих платила нищо. Нали някой обясняваше, че няма значение за ДДС-то на какви пари се плаща апартамента. Явно не е така, щом все още я има практиката с данъчната оценка. На нас никой от строителите не ни е предлагал и си бях помислила, че е отминало това явление. Само 1 искаше пари в кеш и изповядане на по-малко пари, но пак бяха повече от данъчната. За мен това е несериозно.
       Отдавна се каня да пиша няколко неща. Първо lola92, поздравления за избора. БЛД построиха доста добра сграда(на общия фон). Гледам бавят се с финализирането, но тя е голяма, а и те имат още проекти, които решиха явно да започнат преди големи промени в изискванията по новите сгради, които влизат от тази година Smirk Разбира се, има два входа със силно северни стаи и там ще си е студено и тъмно, но като цяло наистина приятна сграда и на хубаво място в този квартал. Исках специално да кажа, че от опита ми последните месеци и разговори с брокери високите етажи се продават по-трудно и на  малко по-ниски цени. Но инак съм съгласна с идеята да се дава под наем, мисля, че това би компенсирало малко по-ниската цена, особено ако е дългосрочен Wink
      Инак Възраждане, Зоните имат не малко минуси...Цените са много повече от това, което някой по-горе писа.Няма жилища за 170000 евро, освен мега малки двустайни или някой порутен панел. Изключително надценен е независимо, че съм свикнала с него и си го харесвам. Нооо високите, нагъсто ЕПК-та, ромския, клошарски и какъв ли не друг контингент. Част от улиците са много мръсни и самите междублокови пространства...Не, че на други места не е така, но тук понякога е в повече- просто близостта до центъра и не малкото клошарски изпълнения наистина идват в повече. Но то и в центъра има някой потресаващи улици и мизерия, включително Алабин, части от Витошка и други....
     И последно, аз не виждам никакво раздвижване на пазара.....Не сме ходили на оглед повече от месец, защото няма на какво. Вдигнахме малко бюджета дори...Не само това, както бях убедена, че има все пак някой продадени апартаменти, сега част от тях се появиха отново в имот.бг Disappointed Някой намалени, други увеличени- само на 4 от тези обяви ,сме ходили лично, не говорим тук за фалшиви обяви.....Изобщо до сега без 1 обява, не сме попадали на фалшива.В центъра имотите си стоят и там се появиха някой, които ги нямаше и бяха свалени, ей ги на отново... И от тези до 250 к, и от тези над 300. Стоят ли си, стоят. И брокерите, с които аз говоря в последно време, са абсолютно честни, че почти нямат продажби! Включително и този, с който аз работя, макар и с леко увъртане споделя същото....Не казвам, че няма сделки, но очевидно не са много, нито и за напред ще бъдат. На тези цени просто ще е така Simple Smile

# 338
chriss, няма никакъв кеш, всички плащания са по банкова сметка с издаване на фактурата. В близките дни ще получа нотариален акт и ще споделя.

# 339
chriss, благодаря:)
Между другото точно с две северни спални е жилището, което избрахме. Като влезеш обаче вътре в никакъв случай не е тъмно и неприятно ( казва го човек, който винаги е живял в изключително светли жилища). Ще видим как ще е със студа. Може би по отношение на светлината роля играе достатъчното отстояние до съседни сгради.
 Иначе мисля, че са си съвсем в срок. Акт15 е заложен за март месец и ако задържат темпо ми се вижда съвсем реалистично.
 Иначе от изключително краткото ми търсене ( апартамента в БЛД е първият от двата, които въобще сме гледали) мога и аз да кажа, че предлагането е доста оскъдно. Наши познати търсиха от  4 години апартамент в квартала и съвсем скоро взеха имот.
 Това за мен е изключително дълъг период. Не знам дали при тях това търсене не е било вследствие на твърде завишени критерии, но има един момент,в който според мен просто ти писва и взимаш решение "този ще е ", а реално като се обърнеш назад вероятно си отхвърлил далеч по-добра сделка.
 Дано скоро вашето търсене се увенчае с успех. Simple Smile
Ако не е тайна какъв е таванът на бюджета ви?

# 340
Наши познати търсиха от  4 години апартамент в квартала и съвсем скоро взеха имот.
Точно това са и моите наблюдения - много мои познати са отскоро с нови апартаменти и в момента правят ремонти... Пък не знам как няма сделки.
Може би около и след празниците няма, но миналата година сделките бяха доста. Моят брокер споделя същото.

# 341
  • София, Bulgaria
Има спад на сделките през 2023 г., но за София не е нищо фрапиращо и е многооооо далече от "няма сделки".
Все още на купувачите им отнема много време, за да намерят търсения имот.
Всеки брокер има различна успеваемост при сделки. Един прави 6 сделки на година едвам, друг 10-12 сделки, трети 30-40 сделки... има и олимпийци с 50-70 сделки, но те в повечето случай продават ексклузивни проекти ново строителство.

# 342
аDream, според мен също има по-малко сделки и можа би това е нормално на фона на по-малко предлагане или на фона на твърде критични купувачи.
 Това, което споделих за моите познати е по-скоро с доза недоумение как може 4 години да търсиш жилище. Може би има и други такива случаи, но за мен подобно нещо е меко казано странно...

# 343
аDream, според мен също има по-малко сделки и можа би това е нормално на фона на по-малко предлагане или на фона на твърде критични купувачи.
 Това, което споделих за моите познати е по-скоро с доза недоумение как може 4 години да търсиш жилище. Може би има и други такива случаи, но за мен подобно нещо е меко казано странно...

Какво му е странното? Не си на зор, имаш си къде да живееш с някои компромиси, нормално е да търсиш нещо значително по-добро, а не пак с компромиси.  По същия начин може и четири години да продаваш - не си на зор, можеш да чакаш точния купувач, който ще оцени особените предимства на имота.

# 344
  • София, Bulgaria

Те на са били 4 години на пазара, със сигурност няма как да издържат толкова време... Най-вероятно са имали приливи и отливи... после пак се активират за известно време, не се получава, спират и после пак и т.н.
Или пък търсят в много тясна локация, буквално 2-3 улици.
Но 4 г. активно да следиш пазара е много уморително.
И моя братовчед от 10г. купува и това го разказва на всяка семейна сбирка. А аз му казва, че не, не купува ... той спори с мен.

Общи условия

Активация на акаунт