Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 619
  • 760
  •   1
Отговори
# 345
черна станция, странно е защото за тези 4 години цените на имотите се удвоиха, че и отгоре. За тези 4 години семейството живее под наем в двустаен с 2 деца. Не знам защо в процеса на търсене не са се преместили в по-голямо жилище под наем, може би не са очаквали толкова да се проточи намирането на подходящ апартамент за покупка.
 tomeva, те имаха доста широк обхват на желание квартали, не е като да са търсили само в зоните, но пак не им се получиха нещата. Доколко знам са търсили много активно с няколко периода на затишие. Но пак казвам не съм навлизала в много задълбочени разговори защо след толкова огледи не са намерили тяхното място;)

# 346
Ами минали са се по отношение на цената, по отношение на имота не знам. Вероятно все са чакали и да дойде сривът на цените, все са си казвали "колко скочиха, няма вече" и така. А и както каза и Томева, понякога са спирали, понякога пак са почвали...

# 347
  • Бургас
Просто има нерешителни хора във всяко едно отношение. Все нещо не им уйдисва, все чакат нещо по-добро, а то не идва. Един съсед се бие в гърдите, че две години събирал оферти за ремонта на асансьора на входа, а ние, останалите обитатели, не оценяме този "двегодишен труд" и сме си избрали професионален домоуправител, който за седмица намери оферти, че и ремонтира асансьора. И две години асансьорът стои неработещ, но съседът е с впечатлението, че е свършил голяма работа. Това е за срам, не за хвалба...

# 348
  • София, Bulgaria
Има много колебливи хора. И аз съм имала такива купувачи. Прагът ми е до 3 пъти/ колебания и страхове при намерен имот/, колкото и да са ми симпатични, аз не мога да им помогна.
Има и хора, който в колебанието си почват да се допитват, до който се сетят.
Ииии...идва лелята от Стара Загора и почва да плюе по всичко...по града, квартала/ не че е чувала за него/, улицата, имота.... скъпотията, всичко е гадно, не е като в прекрасната Стара Загора, а пък нейния ап., какъв бил прекрасен и къде за много по-малко пари.
Или  "Маминка", която  саботираше постоянно всичко.... Аз се чудех, чудех, какъв е проблемът, докато случайно не разбрах, че в Благоевград имат къща и цял един етаж приготвен за синчето, ама синчето решило да купува в София, ужас, как може...

# 349
Аз точно мисля, че се получава резултатът от поговорката за патицата дето мн мислела и накрая знаете :Р
 Иначе и аз я взех моята мама, но знаех още преди да го види,че ще одобри:) Иначе всеки е със своите претенции и вече като дойдат и съветници със сигурност става каша. Не завиждам на брокерите Flushed

# 350
Не мисля, че е точно тази приказка Wink
И аз търсих дълго време и то, защото имах определени критерии, които не се покриваха от офертите. Най-важното ми беше локация, квадратура, етаж. Другите ги пренебрегнах, а тоест, че леко изложението не е точно моето, парите са повече, отколкото си бях определила, наложи се почти тотал ремонт, а исках в полу-готово състояние.
И през времето, в което търсех, все изпадаха неподходящи предложения.

# 351
  • София
Има всякакви хора - така е. И аз незнам как човек може да търси толкова време... Аз от 1 година гледам активно, а от 4 месеца прекарвам по 1 час минимум на ден в гледане, разговори и какво ли не. Толкова ми е досадно и уморително вече, а за по-голям период незнам. Но няма кой да ми свърши тази работа, уви. Поне не и брокерите, които съм срещала до сега.И съветвам всеки, който търси да си направи този труд. Инак представата за пазара е доста различна. Споделям само личния си опит и реални разговори и текущи наблюдения и коментари. И аз лично никъде не казвам, че няма сделки, просто се връщат в нивата от 2020, което е нормално и за напред ще е така. Има много имоти, които застояват- факт. И няма смисъл да спорим затова. Който следи пазара ще го потвърди, просто хубавите имоти са от 300 к нагоре. Има много такива, но вече кой може да си го позволи е друг въпрос. И не мисля, че повечето хора са капризни ,нито, че чакат срива. Просто нямат твърде големи възможности. И това ще са все повече хора. А чакащите срива, не са напазара реално Laughing Не познавам 1 човек с пари, чакащ пукането на балона. Със сигурност има, но не са много. Тези, които чакат обикновено нямат пари и не търсят....
     И да, вече се случва хора да намалят цените. Който е останал на пазара повече от половин година  и иска да продаде намаля, дори с 10- 15 к евро. Но нито говорим за срив, нито за пукане на балон. Същевременно с това, има хора, които държат реални обяви от година поне и не намалят Simple Smile
lola92, тавана ни е малък, никога не съм го крила- 200к евро. Но е безмислено да коментираме- знам какъв е съвета за мен- и в панел се живее Sweat Smile Със сигурност е така, нямам драма, но и такива прилични оферти няма- поне локацията му да става....Както и да е. Отбих се просто да напиша текущи неща. Като цяло няма с какво  повече да обогатя темата Simple Smile  Успешна година на всички Simple Smile

# 352
  • София, Bulgaria
Аз точно мисля, че се получава резултатът от поговорката за патицата дето мн мислела и накрая знаете :Р
 Иначе и аз я взех моята мама, но знаех още преди да го види,че ще одобри:) Иначе всеки е със своите претенции и вече като дойдат и съветници със сигурност става каша. Не завиждам на брокерите Flushed

То си лечи, кой обективно и реално мисли и съветва. Това е важна крачка, нормално е хората да се съветват.
Не ок, когато вътрешно семейни неразбирателства се използват.

# 353
adream Не казвам, че всеки който търси дълго накрая не стига до възможно най-доброто решение, а че просто вярвам в даден момент, че макар и с някои минуси (непокриване на всички критерии) все е възможно да се появи читаво жилище, но ако купувача е непреклонен защото не е баш неговото, то ясно е че не се стига до сделка. И тогава идва момента на дилемата искам ли да реша жилищната си нужда и да не продължа да плащам наем( да дочакам и още по-високи цени на имотите) или искам да направя разумен компромис и да се устроя на съответното място.

# 354
adream Не казвам, че всеки който търси дълго накрая не стига до възможно най-доброто решение, а че просто вярвам в даден момент, че макар и с някои минуси (непокриване на всички критерии) все е възможно да се появи читаво жилище, но ако купувача е непреклонен защото не е баш неговото, то ясно е че не се стига до сделка. И тогава идва момента на дилемата искам ли да реша жилищната си нужда и да не продължа да плащам наем( да дочакам и още по-високи цени на имотите) или искам да направя разумен компромис и да се устроя на съответното място.
Да, пропуснах да кажа, че аз не бързах, защото не съм живяла под наем. Пак си бях в собствено, но по-малко. Реално това беше идеята за нов, защото старият ни е малък. И реално затова не можех да правя компромиси с кв., локация и моето си изискване за етаж.... Е, вярно, доста поскъпнаха в този период на търсене, но пък излезе с моите основни изисквания. Другите точно с тях не се припокриваха.

# 355
✅️✅️❌️❌️Някой наясно ли е  и има ли тънкости при покупка на апартамент,ако строителят го строи с кредит от банка?Възможно ли е нещо да се случи и банката накрая да се окаже собственик? Или няма право и ще си търси парите само от непродадените жилища?!
В случая искам да си купя-60 % е при подписване и 40% на акт 16.Реално преди нотариалнана сделка няма да бъда собственик и аз.Ще имам само предварителен  договор+превод от банката.

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 17:30 от Edelvais123

# 356
Това че хората толкова дълго се чудят значи ли че няма хубави жилища на пазара?

# 357
✅️✅️❌️❌️Някой наясно ли е  и има ли тънкости при покупка на апартамент,ако строителят го строи с кредит от банка?Възможно ли е нещо да се случи и банката накрая да се окаже собственик? Или няма право и ще си търси парите само от непродадените жилища?!
В случая искам да си купя-60 % е при подписване и 40% на акт 16.Реално преди нотариалнана сделка няма да бъда собственик и аз.Ще имам само предварителен  договор+превод от банката.

Ако строителят е ипотекирал сградата, в т.ч. и твоя апартамент, ти купуваш само едно голо обещание и при фалит оставаш с пръст в уста, а банката взема всичко. По-добър вариант е да се извади твоят апартамент от ипотеката и тогава банката няма да вземе него. Но пак не е супер, защото сградата остава недовършена и ти с тази собственост трябва да играеш заедно с банката за да го довършите или препродадете. И ще те измамят накрая, знам за подобен случай.
Но, най-често нищо от това не става и всичко свършва добре. Ако това те успокоява. Помага доброто проучване на строителя.

# 358
Точно! Браво, че си намерила твоето местенце ♡ Не  знам дали си запазила старото си жилище или си го използвала, за да си помогнеш за новото, но поне не си била в хипотезата да плащаш наем и отделно да търсиш в период на покачващи се цени.

Edelvais, доколкото знам по-сигурни са именно строителите използващи банкови кредити. Обикновено още в самото начало върху отделните апартаменти се учредява ипотека , която строителят се задължава да заличи при прехвърляне на собствеността ( отделните фирми правят това на различни етапи)
 Бях говорила с брокер към строителна фирма, която прехвърля собствеността на акт14. Обясни ми, че банката на купувача не отпуска кредит, ако все още не е заличена ипотеката към банката на строителя. Имало възможност банката на купувача да преведе сумата по специална доверителна сметка, до която строителя има достъп, когато изпълни своето обещание.
 Често в договора тази част се урежда с писмо ангажимент:)

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 17:48 от lola92

# 359
Благодаря .Явно ще трябва адвокат да допитам да ми обясни или той да проучи.Значи фирмата е една с няколко подизпълнители или дъщерни Не знам как да го нарека.Това пише в сайта.Аз писах предишен път за фирмата,която строи в Банско, но се отказах там да взимам заради  таксите подръжка и сега ще  купя в София.
Фирмата е цитирам:  Всички наши проекти се изпълняват от Интербилд Инженеринг, а всички средства за строителство се финансират на 100% от Глобал Инвест Холдинг или нейни дъщерни фирми. Работим изцяло със собствени капитал, без да използваме банково кредитиране.
Това последното  не е особено вярно,че май точно  този обект е с кредит от банка -Инфинити  вю.
Имат някои успешни, ама като гледам последните  им сгради не вървят. Та затова имам опасения,но офертата им е единствената ,която мога да си позволя Sad

Общи условия

Активация на акаунт