Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 613
  • 760
  •   1
Отговори
# 360
И тогава идва момента на дилемата искам ли да реша жилищната си нужда и да не продължа да плащам наем( да дочакам и още по-високи цени на имотите) или искам да направя разумен компромис и да се устроя на съответното място.
Ако чакаш, не е задължително да дочакаш по-високи цени. Може пък да дочакаш по-ниски. Ако гледаш последните няколко години, можеш да си помислиш, че цените винаги само се качват, но достатъчно е да погледнеш 10-15 години назад, за да видиш, че има и обратното. И то няколко години подред.
Какво ще стане следващите няколко - господ знае.

Ако строителят е ипотекирал сградата, в т.ч. и твоя апартамент, ти купуваш само едно голо обещание и при фалит оставаш с пръст в уста, а банката взема всичко.
Въпросът е щом строителят е финансирал с кредит строежа, явно няма нужда от пари за да го довърши, защо тогава бърза да продава и да вземе и от още едно място пари, тоест два пъти пари за един и същи апартамент?
Нали като вземе Акт 16 ще го продаде по-скъпо? Бързат да продават на зелено по-евтино тези, които нямат оборотен капитал да довършат строежа, та работят с пари на клиента. Но щом вече се е финансирал за какво го прави това?

# 361
Chris78, напълно възможно е да има движение на цените и на долу. Това очакваше и мъжът ми, когато малко набързо взехме сегашното ни жилище (краят на 2017г.), но ето че тенденцията на покачване се запази.
Иначе обратната тенденция може да бъде обнадеждавачаща, но и ограничаваща Simple Smile визирам хора, които в момента могат за обслужват кредит, но им се иска да изчакат по-добри времена. Да, такива може и да дойдат, но въпросът е кога... Simple Smile
  А относно това защо строителите продават част от имотите на зелено, дори когато имат банково кредитиране- предполагам, че може да ги използват за други свои текущи или стартиращи проекти?

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 20:40 от lola92

# 362
  • Бургас
Защото правят едни умерени пирамиди, като с парите от един строеж, финансират следващия, вместо да довършат сегашния. После следващия със следващия и така, докато не изгърмят.

# 363
Как да не чакат хората, докато чакат събират пари за да могат да си позволят желаното жилище, но цените не чакат и се покачват през това време. И аз имам такива познати и ги разбирам, млади хора имат деца как да извадят пари за 20-30% самоучастие, 3% брокер, данъци, нотариус, ремонти. А с две малки деца малък апартамент или отдалечен квартал също не е опция. Дано да станат по достъпни жилищата, в смисъл доходите да догонят цените. Сигурно и този момент ще настъпи все някога. Не е възможно в следващите 20години жилищата да са все недостъпни за гражданите.

# 364
Заплатите няма накъде да растат в България.

# 365
sinderella_88, в ситуацията на твоите приятели те са изправени пред невъзможност за момента да закупят жилище. А не, че не искат. Simple Smile

# 366
  • София, Bulgaria
Отдалечен квартал от къде, от центъра ли или от месторабота. И в отдалечените квартали има магазини, училища, детски градини, поликлиники, метро..транспорт и т.н. Дори и повече от някой квартали, които са неотдалечени...

# 367
Как да не чакат хората, докато чакат събират пари за да могат да си позволят желаното жилище, но цените не чакат и се покачват през това време. И аз имам такива познати и ги разбирам, млади хора имат деца как да извадят пари за 20-30% самоучастие, 3% брокер, данъци, нотариус, ремонти. А с две малки деца малък апартамент или отдалечен квартал също не е опция. Дано да станат по достъпни жилищата, в смисъл доходите да догонят цените. Сигурно и този момент ще настъпи все някога. Не е възможно в следващите 20години жилищата да са все недостъпни за гражданите.

Гледай колко достъпни са в чужбина, като са с много по - високи заплати. В Бг сега са по - достъпни. Колкото повече се повишава заплатата (съответно на собствениците и работниците на строителните фирми, проектанти, консултанти, такси, че и подкупите по общинските служби, земята) толкова и цените ще се повишават. Не говорим изобщо за цените на материали, горива, суровини. Там слава Богу се влияят от световните борси и цени, с по-нормална икономика са. Разгеле, вече не могат да се оправдават с поскъпналите материали, но с радост споменават повишените заплати на работниците. Накрая пак потърпевш ще е крайният платец. Та това с повишаването на заплатите, за да се догони е нож с две остриета. Поражда инфлация и то не само в строителния сектор.

Последна редакция: ср, 24 яну 2024, 05:46 от Seiko7075

# 368
Ако много искат да си купят- и малкия апартамент, и далечния квартал СА опция. Все от накъде се започва.
Ама то четиристайно и в топ квартал ако се чака, нека да си чакат с утопични надежди.

# 369

Гледай колко достъпни са в чужбина, като са с много по - високи заплати. В Бг сега са по - достъпни. Колкото повече се повишава заплатата (съответно на собствениците и работниците на строителните фирми, проектанти, консултанти, такси, че и подкупите по общинските служби, земята) толкова и цените ще се повишават. Не говорим изобщо за цените на материали, горива, суровини. Там слава Богу се влияят от световните борси и цени, с по-нормална икономика са. Разгеле, вече не могат да се оправдават с поскъпналите материали, но с радост споменават повишените заплати на работниците. Накрая пак потърпевш ще е крайният платец. Та това с повишаването на заплатите, за да се догони е нож с две остриета. Поражда инфлация и то не само в строителния сектор.
Така е инфлационна спирала. Но ако може да се разчита на данните от numbeo във Варна имотите са по малко достъпни в момента отколкото във Франкфурт. https://www.numbeo.com/property-investment/compare_cities.jsp?co … ispatchComparison

# 370
Защо постоянно се сравняват заплати в БГ със заплати от Берлин, Париж или Лондон. Ами те заплатите в Лондон нямат нищо общо с Манчестър например, какво остава със София или Варна. Нашите заплати отдавна не са ниски за нашия локал. Да не говоря, че все е има много сив сектор. Заплатите се вдигат и заради липса на работна ръка. Някои бягат в чужбина, някои ги мързи да работят, някои са се намърдали на държавна работа, някои се пенсионират и тн. В крайна сметка недостига за частния бизнес е очеваден, но бизнеса в даден момент няма да му излиза сметката с тея заплати и ще оптимизира процеси или ще затвори.

# 371
Защото правят едни умерени пирамиди, като с парите от един строеж, финансират следващия, вместо да довършат сегашния. После следващия със следващия и така, докато не изгърмят.
Сигурно този, който дава пари на някой бизнесмен за да строи с тях не неговото жилище, ами друга сграда, спи много спокойно Simple Smile
При предишната криза така изгърмяха няколко немалки строителни фирми, да видим следващата кога ще е.

# 372
Фалшива новина? На мен малко ми звучи нахапано статията на Крачунов. Малко, като насочена за отмъщение или клеветене на някой - той да се познае. То БЛИЦ все пак, ама знае ли човек.

https://blitz.bg/obshtestvo/izvnredno-v-blits-zadavat-se-masovi- … i_news998554.html

Последна редакция: ср, 24 яну 2024, 11:23 от Seiko7075

# 373
Жълто-кафява медия.....
Нормалните хора не се доближават до такива....

# 374
Фалшива новина? На мен малко ми звучи нахапано статията на Крачунов. Малко, като насочена за отмъщение или клеветене на някой - той да се познае. То БЛИЦ все пак, ама знае ли човек.

https://blitz.bg/obshtestvo/izvnredno-v-blits-zadavat-se-masovi- … i_news998554.html
Твърде много епитети в тази статия за да я погледна сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт