Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 519
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
  • София, Bulgaria
Въобще даже не визирах пазара на имоти. Отговорът ми беше в продължение на Tintina. Както и тя нямаше предвид, че благосъстоянието на някои хора се дължи, защото са купили имоти. Напротив, имотите са следствие на постигнато преди това.
А за пътуванията наблюденията ми са върху 40-60 годишни хора, това ми е среда. Имам и доста младежи покрай мен, познавайки ги, други са им приоритетите в главата.
И да оптимист съм, винаги съм била. Колко кризи съм преживяла, всичките, като почнеш от 90-та година и празните магазини, когато нямаше мляко да нахраниш бебето си. Някои бая драматично ми се отразиха и какво. Ставаш, отупваш се, правиш нов план и действаш.
Негативното, с какво точно помага, освен като спирачка.

# 616
Даже си купихме апартамент  от него.Носиш ги около 35% ,офисът се затваря и шефът ги брои сам.Даже нямаше машинка ....После в банката показваш един хвърчащ лист,че имаш вече самоучастие  🤣 За който тегли кредит.  Играе много кеш и явно укрива доста данъци....

Айде стига бе! Това го правеха преди влизането в ЕС,  в на една близка строителна фирма, в офисът им носеха така преди да влезем в ЕС едни буквално торби и се редяха пачките по бюрата. Сега това ми звучи абсурдно и смешно. Поне не виждам да продължават да носят тия чували ... ама  явно времената се връщат, щом практиката продължава и  щом почнаха да се самоликвидират Нотариуси, съдии, агенти ...

# 617
Моят сравнително скорошен опит сочи, че може да искат кеш, но купувачът си прави сметката дали. У нас преценихме, че няма да дадем кеш, нямаше проблем.

# 618
Винаги е било така, просто в последните 5-10 год се засили още повече.
Поне 50% от хората имат странички доходи от най-различен вид.
Много са на разни схеми, хранилки и подкупи.
Не случайно наскоро чух как официално някакъв строител искал 50% от парата за имотите които строй в кеш!
По-важното е, че щом иска, има кой да дава.

Живеят си хората, да не говорим за екзотичните почивки, като гледам все едно до Гърция пътуват. Поне една в годината. Наскоро се отвориха за Япония, колко познати ходиха през 2023 то там, могат да направят Фен клуб.

Да, точно така, всички са с подкупи, хранилки и т.н...и непременно незаконно.
Ами представете си, че някои хора и то все повече, много добре си се справят в живота и без тези схеми, мафии-политически и всякакви.
Работят хората, предприемчиви са, поемат рискове не чакат балони, кризи, страшния съд и цялата дружина страшни работи дето щели да дойдат.
Как беше: Докато умния се наумова, лудия се налудува...

Бре тази Япония, това ли е новото Бали или Дубай?
Не знам да има чак голям наплив, ама все едно. А и за 2-3 седмици тотала до там е колкото тотала до Италия или Испания, естествено ако не се минава през агенции.

Сигурно не са всички на хранилки, но са над 2/3 от бизнесмените.
Може да не е на директна хранилка или рушвети, но има винаги нещо.
Обществени поръчки, фалшиви кравеферми или ниви, целия сектор на здравеопазването и т.н. и т.н.
Дори в големи чужди частни фирми се въртят големи схеми и се точат яко пари по един или друг начин.
То няма и как да е друго, всички големи производства  са чужди.
Иначе как според теб си купуват на 5-6-7 год по един имот? А по-сериозните купуват на 1-2 години. Познавам десетки такива хора, а нито един няма фабрика, нито е измислил нещо гениално, но живеят точно като такива.

# 619
Оф стига сме гледали в паниците на хората.
Който може, купува. Който не може - разтегля локуми по форумите колко грешно се смята квадратурата, колко са криви стаите, колко е доходноста от друго, колко ще скочат лихвите след хипотетичен период,колко са скъпи ремонтите и тн.

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 09:07 от second

# 620
  • Бургас
Gogo, Z поколението е това. И не само в Щатите. И нашите тъй разсъждават. Нали имам и аз представители на туй поколение под пряко наблюдение. Всички вече имат стабилни добри доходи, но не искат да се обвързват с покупка на имот. Пътувания, фестивали, концерти, разни интересни усещания и ако останат пари - инвестиции в крипто. Даже и деца не искат да гледат, котките са им достатъчни... И целият приятелски кръг от същото поколение и той на тая вълна...

# 621
Мда, аз чувам “защо да имам деца, след като земята върви към собственото си унищожение, само ще ги обричам на недостиг на ресурси и замърсяване” …

# 622
До преди 20-25 години единици имаха интернет и PC вкъщи, ама сега почти всеки го има. Да идеш до Япония или Австралия вече не е чак толкова скъпо или невъзможно, не си решил, не си отишъл. Проблемът с масовия туризъм е, че обезличава всички тези места, залага се на комерсиалното, губи се чара и автентичното. А за пълните колички е по-важно това вътре в тях да е качествено, което не бих казала за супермаркетите в БГ, отколкото, че са пълни. Достъп до вода и добра храна за мен ще се цени повече в бъдеще, отколкото гледка към Витоша.

# 623
Моят сравнително скорошен опит сочи, че може да искат кеш, но купувачът си прави сметката дали. У нас преценихме, че няма да дадем кеш, нямаше проблем.

Ами той ни задължи просто.Иначе не бях съгласна,дори ме беше страх,че може после да каже"Пийте една студена вода". Понеже искахме ново строителство, а той се справя добре  с него и затова се съгласихме в крайна сметка  кеш. Дори два пъти носихме в офиса,защото ни увеличи цената заради вдигането на строителните материали и трябваше да платим разликата.Малко изнудвач си пада.Гледам го вече ходи с охрана  въпросният,та явно има причина.
По принцип нямат  право и цената да вдигат(след подписан и платен договор),но явно специално той си прави каквото поиска ,защото винаги си намира клиенти.Още на първа копка са  продадени всичките му апартаменти .

# 624
Никой не може да задължи който и да е,  за такова нещо. Никой не иска мафия, ама всички и се кланят и си плащат.

# 625
Все едно са се свършили всички имоти, че да има нула избор и да се налага кеша.

# 626
Хехе, те не задължават, просто си казват исканията и ако не ти харесва си заминаваш.
Дори да има някаква неустойка, която строителя трябва да плати, това обикновено е нищо, а и ще се чака години и ще има разправии.
С две думи, 90% се съгласяват на увеличения и на пари кеш, ако имат. Ако нямат е ясно, че не се.
Преди години имаше доста, които не даваха с ипотека, само кеш и/или преводи.
Видно е, че няма недоволни или са единици. Все пак масовия инвеститор и плащач на имотите е точно такъв.

# 627
Не те задължава,а казва,ако искаш.
После при увеличението ти казва"Утре носи разликата от 10-15% кеш или ти връщам парите  и си търся друг купувач".С вдигането на цените  след  договор не знам други дали са го правили,но точно той на всички го прави.Дори на хората с гаражни клетки ги е вдигал по 2 пъти до акт 15 😆

# 628
Извинете ме, ако въпросът не е удачен, просто тази тема е най-активна, може би някой се е сблъсквал.
Продавам имот, сградата на който няма 3 м отстояние от границата на имота със съсед. Проблемът е, че не мога да открия съседът. Отдавна не живее на адреса. Как мога да се сдобия с информация за собственика и да го издиря, за да подпише съгласие ?
Благодаря предварително !

# 629
Извинявам се Еделвайс, ама се върнах на старите ти постове и искам да попитам, толкова ли не се намери друг строител из тоя необятен люлин, че се нахендрихте на този очевидно некоректен. Как ще сте сигурна че ще довърши сградата? Как ще сте сигурна че парите дето сте му насипали на ръка някъде са “отбелязани” и няма да ви ги поиска отново?
Изобщо не коментирам стимулирането на сивия сектор

Общи условия

Активация на акаунт