Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 544
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
Никъде няма десет баби на 80+.Най-много една или две, но са добре обгрижени от наследници, които също ценят бъдещото си наследство. Не казвам , че е лесно, а че си заслужава усилията защото новото, докато гони само печалбата, никога няма да го докара до тези стандарти.

# 571
Някога случвало ли ти се е да видиш банково извлечен ие на ЗП на живо? Най-малките получават средно по 50000 лв/год. Ковид и, украински, зелени, лилави и каквито други се сетиш. Ресторантите не получиха за ковид толкова, колкото земеделците. Тия с по 200-300 дка обработват собствена земя и наем не плащат. 800 лв/т слънчоглед беше тази година. 2022 януари-февруари търговците плащаха по 1500 лв/т. За какво мислиш бяха протестите за украинския внос. Искаше им се и 2023 г цената да е същата. Разходите не са повече от 200 лв/дка.
Значи по твои данни се вадят 300 кг * 800лв/тон = 240 лева от декар, а разходите са 200. Това е ако земята е твоя и не плащаш аренда. И колко апартамента ще се купят с обработване на 200-300 декара, с по 40 лева печалба?
Тия с бентлитата са с по 20-30,000 декара, не 200-300.
Останалите можеш да ги видиш тия дни на протестите. Ако не на живо из България, то по ТВ ги показват всяка вечер. Дано апартаментите, дето са купили, не са на кредит, защото няма да могат да ги изплащат тази година.
Земеделството, както и много други индустрии, са циклични. Една година може да се случи да се вадят по 200 лева от декар печалба, и тоя с 1000 декара е извадил 200 бона. Като го видят с новото бентли, всички догодина засяват от същото, и печалбата пада на 20 лева на декар - ето виж собствените си сметки по-горе. И тогава тръгват на протести.
За имигрантите пък въобще не ми се говори. С пари от гурбет жилище в София се купуваше до 2005-6-та година. Отдавна вече разликите в заплатите спрямо цената на жилище станаха такива, че на практика не е възможно.
Дойдат си хората някоя седмица, поядат, попият, покажат новата кола на комшиите, пък си заминат, зер трябва да работят за да й плащат вноските по лизинга.

# 572
Както казваше един стр. предприемач, възложили му поредния цялостен ремонт на стара сграда - "пак ще съживяваме мъртъвци" . Аз си имам мнение за старите сгради, обиколил съм стотици от тях. Еднофамилните стават, който си ги поддържа, но многофамилните чисто дори конструктувно, са си изпели песента. И това не го казвам само аз само от огледи, казват го конструктори, дори такива, които са участвали през годините в реновирането на тази сграда и възлагащи му отново след 30 год. отново да участва с проекта за реновиране.

# 573
Съгласна съм. Не може да се говори без конкретика.
От  стара тухлена сграда до  с. т. сграда е колкото ...от панел до панел.

# 574
  • Бургас
В нашия вход бабите са поне 5.
Не съм забелязала да са "обгрижвани" от наследници. Да, някои от тях са посещавани, но не съм видяла драстични ремонти в жилищата.
Едната баба даже се наводни от пороен дъжд, влязъл през терасата. Смятай откога не са отпушвани водосточните тръби, за да тръгне водата из цялото жилище.

Е нали тук всички сме имотни гурута и сме осигурили по 2-3 допълнителни апартаменти за отрочетата Simple Smile. Като стане на 18 айде в живота. Да, от гледна точка на върволицата тийнейджъри става неудобно, но пък чак такава конфиденциалност.

Те най-големите джумбиши и всякакви борби за права и свободи са преди 18, като стане на 18 вече е лесно Simple Smile

# 575
Крис, нито живееш в земеделски район, нито си виждал от вътре положението с приходите и разходите, нито пък се замисляш над прочетеното.
Мога смело да кажа, че голяма част от обикновените хора на БГ са като теб и искрено съчувстват на земеделците. Неоснователно! Това обаче не е темата да пресмятаме печалбите в този специфичен бранш.
Отделно - не на всеки човек с пари мечтата е имот в София.

Както казваше един стр. предприемач, възложили му поредния цялостен ремонт на стара сграда - "пак ще съживяваме мъртъвци" . Аз си имам мнение за старите сгради, обиколил съм стотици от тях. Еднофамилните стават, който си ги поддържа, но многофамилните чисто дори конструктувно, са си изпели песента. И това не го казвам само аз само от огледи, казват го конструктори, дори такива, които са участвали през годините в реновирането на тази сграда и възлагащи му отново след 30 год. отново да участва с проекта за реновиране.

Напълно съгласна с горното. Предвид, че българина хич не обича да пази и поддържа, както и да плаща за общото.

# 576
Абе панела си е тотал щета още от създаването му. Още от идеята защо са създавани - за настаняване на бързо прииждащото селско население в индустриализираща се соц. България. Та самият контингент не предразполага разумна експлоатация. Първоначално ведомствени, несобствени жилища, просто бачкатори - спят и отиват да бачкат, мислещи си за село. Разширяващи се, разбиващи с посредствени знания, инструменти материали. Кой колкото знае и може. Та се стигне до строителите бяха - строителни войски. Строителни войски са подходящи във военно време - да строят бункери, силози, хангари, укрития, окопи, ракетни площади - нещо, което е временно колкото да удържи врага. Та един от фасадните панели го спуснаха и цопнаха още в нестегналия бетон на основата, без да го заваряват към куките на чакащата арматура със закладни части. Просто разчитеха че вътре в бетона ще се стегнат куките и няма да мърда. В интерес на истината - толкова години като минавам оттам, не е мръднал ама знае ли човек.

Те най-големите джумбиши и всякакви борби за права и свободи са преди 18, като стане на 18 вече е лесно Simple Smile

Тепърва ми предстои да разбера Simple Smile, надявам се на кротост и смирение ама надали, то отсега си показва рогата ...

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 09:51 от Seiko7075

# 577
  • София
ВЪПРОС: Защо смятате, че преход в апартамент е НЕДОСТАТЪК?
Винаги съм се чудела, какво толкова пречи в ежедневието?

Аз не го смятам за недостатък и сегашното и бъдещето ни жилище са с преход от хол към спалня и за мен е по-скоро предимство, защото спестявам от ненужни коридори, а пък и в двете имам 2 допълнителни килера.
В сегашното жилище стаята на детето е в другата част на апартмента, ние сме с хол и спалня и не си пречим Mr. Green

# 578
Има и такива .
Но пък дали няма НС  с покъртително качество? Хванати от улицата ''майстори'' лепят водопровод и отоплителни инсталации с притискане и стесняване на тръбите  до размерите на главичка на карфица и после всичко това се замазва в пода и стените. Дали по покривните открити тераси  не се лепи плочката директно върху воалита без замазка? Този воалит за едно лято и за една зима после става на скъсан вестник. Колко от наклоните на тези тераси не са към сградата/стаята? Ако изобщо има вентилация в кухните и баните, то тя, за икономия, е само една тръба с ''вход'' на всеки етаж? Дали мазетата и гаражите не са пълни с вода още преди да е завършена сградата? Дали  изолацията не се лепи с ''кюфтета'' и при първия по-силен вятър не отлита?
 Има го разбира се. За това казвам, че трябва да говорим с конкретика.

# 579
Има и такива .
Но пък дали няма НС  с покъртително качество? Хванати от улицата ''майстори'' лепят водопровод и отоплителни инсталации с притискане и стесняване на тръбите  до размерите на главичка на карфица и после всичко това се замазва в пода и стените. Дали по покривните открити тераси  не се лепи плочката директно върху воалита без замазка? Този воалит за едно лято и за една зима после става на скъсан вестник. Колко от наклоните на тези тераси не са към сградата/стаята? Ако изобщо има вентилация в кухните и баните, то тя, за икономия, е само една тръба с ''вход'' на всеки етаж? Дали мазетата и гаражите не са пълни с вода още преди да е завършена сградата? Дали  изолацията не се лепи с ''кюфтета'' и при първия по-силен вятър не отлита?
 Има го разбира се. За това казвам, че трябва да говорим с конкретика.

Абе мизерия отвсякъде е, то и назад писах че с тия открити тераси, с топло и хидроизолацията трябва да се внимава, че не е дали, а кога ще има проблеми отдолу. Не знам какво е решението за човек, който иска да живее в нещо абсолютно без проблеми, но винаги съм си мислил, че една хубава еднофамилна къща, без някакви изчанчени форми, просто нормална къща би решила проблема. Например двуетажна с правилна правоъгълна форма, тераса - лоджия на втория етаж но над открития вход (да не е над помещение). Четирискатен покрив с керемиди, с било и стрехи, бетонови, поне 80-90 см (за предпазване на мазилката). Това засега съм го измислил като безпроблемно дългогодишно отвън. Отвътре нямам решение, но като гледам цените, май ще е за следващия ми живот.

По принцип хидроизолацията под плочките е защитена от ултравиолетовите лъчи и няма да стане на вестник. Проблемът е ако не се изпълни по този детайл например на Баумит, с еластичното лепило за плочки, ще се изпонапука всичко надолу и ще се накваси топлоизолацията в последствие.

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 10:28 от Seiko7075

# 580
Относно преходните спални, на мен честно казано не ми прави особено впечатление, но това е може би защото винаги съм живяла в жилища, в които няма обособени коридори. Първият ми дом беше в ЕПК там двете спални бяха пред хола и кухнята, та нямаше коридор. След това живях в мезонет НС, в който от врата влизаш в кухнята.
 В апартамента, който взехме сега НС има 10 квадрата коридор, който ММ много хареса, но аз не виждам как ще използваме особено успешно за мебели за съхранение... Гледахме още един апартамент НС, в който нямаше коридор (дори не забелязах), но пък мъжът ми го изтъкна като минус, че обувките ти са в кухнята. Да, може би е по-добре да има дори малко коридорче, но ако харесам един имот липсата на коридор няма да ми е определяща за евентуална покупка Simple Smile

П.С имаме познат майстор, който ми е разказвал, че на няколко пъти по негова идея е правил кухненски бокс в коридора на панелни гарсониера ( обикновено са с големи коридори) :Р

# 581
За мен жилище с голям коридор (антре) е огромен минус, особено за малко жилище. Както казаха нагоре - в коридора не се живее, колкото да влезеш да си оставиш дрехи, обувки едно огледало и това е. Колкото по - малки са преходните помещения, толкова по - голяма е жилищната площ. Една от причините за мразените от някои холокухни е точно това - спестяването на коридорът и обособяването на подход към едно малко помещение - кунята. За някои (и мен) е удобство, заимствано от американските "отворени пространства", някои пък не могат да свикнат.

# 582
По принцип хидроизолацията под плочките е защитена от ултравиолетовите лъчи и няма да стане на вестник.
Скрит текст:
1,Върху бетона се грундира с течна изолация.2, После се лепи воалит с припокриване, 3 после се реди топлоизилация, 4,отгоре се полага метална мрежа и се  5,прави замазка.  6,После се прави слой двукомпонентна твърда  хироизолация и  7,отгоре се лепят плочки с еластичния външен теракол, като се оставят фуги-те, които да поемат разширенията при нагряване през лятото. Нарочно не споменавам марки, но идеята е от една страна хидроизолационните слоеве да са
 няколко и да не зависи единия от другите,
 а от друга специфичното свойство на воалита при много ниски температури да не носи на огъване и да се ''чупи''. Не може да е под плочките. Трябва да има замазка над него, която да го пази от това огъване дори и когато някоя плочка вземе да ''играе''.
Не може да се ''спестява'' . Ако се пропусне едно или се попретупа друго, накрая всичко е в началната точка. Има теч.

# 583
Ясно, е аз гледах детайлите на БАУМИТ и с течна хидроизолация, пак я слагат под лепилото на плочките. Има логика и явно трябва да се прави така (казвате го от опит предполагам). Армираната цим. замазка е задължителна над топлоизолацията за да не поддава. Само знам за тези детайли, че и най - перфектният е само въпрос на време да поддаде.

# 584
За мен жилище с голям коридор (антре) е огромен минус, особено за малко жилище. Както казаха нагоре - в коридора не се живее, колкото да влезеш да си оставиш дрехи, обувки едно огледало и това е. Колкото по - малки са преходните помещения, толкова по - голяма е жилищната площ. Една от причините за мразените от някои холокухни е точно това - спестяването на коридорът и обособяването на подход към едно малко помещение - кунята. За някои (и мен) е удобство, заимствано от американските "отворени пространства", някои пък не могат да свикнат.
Мдааа, удобство е, ако са като американските по над 35 кв. Гледала съм снимки и съм влизала в 25 кв. стая, направена на холокухня, че то всичко едно върху друго.... егати удобството. 5-6 кухненски шкафа, едва сместена трапезна маса със столове и заврян диван. Мерси за такова "отворено пространство". Ако не е над 35-40 квадрата, предпочитам да са отделно.
НС масово сега двустайните са по чиста площ 58-60, тристайните по 75 кв. с малки спални, нестандартни, малки холокухни, големи и непрактични тераси. Е, какво да им харесаш!

Общи условия

Активация на акаунт