От коя марка съдомиялни сте доволни? - Тема номер 5

• 42 110
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
Моля да ми препоръчате съдомиялна за вграждане, 60 см.
От това, което прочетох засега ми е важно да има програма за 70° "интензивна", регулиране височина на кошници, отложен старт, любима програма, нещо за таблетките, когато са различни (не разбрах добре функцията), отваряне при приключване, светлинна индикация на пода. Степенувала съм ги по важност за мен. Бюджета е около 1000 лв +/-. Предпочитам да дам по малко за съдомиялна и да се откажа от дадена функция за сметка на доказан и надежден продукт например. Насочила съм се към Бош, но приемам предложения
Благодаря
Ами че ти си готова, не ти е нужно повече за избора.
При този бюджет и щом си се вече насочила към марка, си избираш една Бош, която съответства на него и толкова - каквито функциите, такива. Някои на сходна или по-ниска цена от бюджетни марки може да имат дори повече функции, но да им липсват качеството на работа и надеждността.

# 136
  • София
Благодаря, Кубратова!
Така като по разгледах една BOSCH Smv46kx04e изглежда чудесна. При все че, я намирам на цена от 739лв на промоция. Виждам че на някои модели пише, че са произведени в Германия, за тази не изтъкват държава. По добро съотношение цена-качество-функции не намирам към момента.
Следя темата!
Успех на всички в избора!

# 137
От две седмици мия със съдомиялна Бош, 6-та серия и дотук впечатленията ми са следните:
Интензивната програма на 70 градуса все още не съм я ползвала - всичко се измива перфектно на автоматичната програма, която е от 45 до 65 градуса.
Плюсове: Тиха е. Горната кошница може да се регулира на височина. Чекмеджето за прибори е удобно. Има външен дисплей, на който виждам колко време остава до края на програмата (за мен това е по-удобния вариант). Има половин зареждане и автоматично отваряне на вратата. Има отложен старт. Има приложение и за телефон, но все още не съм го ползвала.
Минуси: Не суши добре, за толкова хвалена марка - тенджерите остават влажни отвътре, а от някои дори капе вода, въпреки че всеки път задавам сушене с отваряне на вратата. Винаги ми обръща пластмасовите съдове и ги вадя пълни с мръсна вода. Покритието на съдомиялната (моята е свободностояща) отвън е иноксово, но гладко и остават отпечатъци по него, а при почистване или при капки вода, направо остават следи, та се налага да чистя със суха микрофибърна кърпа. (Имам иноксов хладилник Самсунг, неговото покритие е матово, леко релефно и не остават петна, а ако все пак се изцапа, се чисти изключително лесно дори и с мокра кърпичка.)
Като цяло съм доволна, защото откакто я имам, няма нито една чиния или прибор в мивката.

# 138
За сушенето - моите наблюдения върху Бош (вградена, 45 см, без зеолит) са, че суши най-добре на едночасовата 65-градусова програма дори и без опция "допълнително сушене", на останалите програми я ползвам.
Ако тенджерите имат незалепващо покритие, то съхне по-бавно. Пластмасовите съдове се подреждат така, че да се затиснат в края им или по друг подходящ начин под нещо тежко, за да не се обръщат - т.е. това не е недостатък на машината.
Другата ( 60 см, вградена, със зеолит) - суши всичко на всякакви програми без опция "допълнително сушене", с изключение на пластмаса и силикон, които излизат влажни (с допълнителната функция суши напълно и тях), без 35-минутната програма за чаши. Има и друга за чаши, на която пък ги суши.   

# 139
  • на Мелмак
Кубратова ме е изпреварила за пластмасовите съдове. Винаги допрени, позатиснати.
Предишната ми беше без зеолит, драма съм нямала с капките. Нали не мия аз? А и са изсъхвали. Не ги вадя веднага.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 16:52 от etty775

# 140
Кубратова ме е изпреварила за пластмасовите съдове. Винаги дипрени, позатиснати.
Предишната ми беше без зеолит, драма съм нямала с капките. Нали не мия аз? А и са изсъхвали. Не ги вадя веднага.
Сигурно всички първо сме ги вадили пълни с вода, ама с времето и те, и ние се научихме Simple Smile
Някои по-големи кутии даже ги слагам в долната кошница, че имат склонност да се измъкват изпод тежестта - поне да не се изливат над другите, но и когато мия такива съдове, отварям внимателно и надниквам да няма изоглавени Simple Smile

# 141
Защо всички производители минаха на 3то чекмедже вместо кошница за прибори?
Сз ползвам Едно Беко от 2015, което има и двете, чекмеджето е на 2/3 от площта. Води се за сребърни прибори Simple Smile.
Някакси ми се струва изнервящо да редя хоризонтално прибор по прибор.
На мен реденето не ми е проблем, защото все след хранене си слага нещата вътре, обаче ваденето хич не го обичам Trollface затова обожавам третото чекмедже! Условно сме си го разделили на 4 части. В едната стоят вилици, в другата лъжици, третата е с малки ножчета, четвъртата малки вилици и лъжици. В средата имаme отделение за големите ножове. Като вадим ги хващаме накуп по вид и става за секунди.
Скрит текст:

Другото много голямо предимство е, че ги хващаме за дръжките. При кошницата, особено по-малките прибори, неизбежно ги вадехме като ги пипахме по предната част. С измити ръце, но пак е по-хигиенично въобще да не са докосвани.

Третото предимство е, че кошницата заема място, колкото за още поне 6 чинии или 1 купа, което си е доста.

Stillness, за пластмасовите вече са ти обяснили. За тенджерите - обичайно имат улеи на ръба, там също се събира вода и няма как да се изсушат напълно, ако са сложени напълно легнали. Поставяйте ги под лек наклон.

# 142
Може би глупав въпрос но е породен в следствие на последните няколко поста. Избрал съм сушилнята и ще я купувам. Първа ще ни е. И още не сме се сблъсквали. Но някой ми е казвал или съм чел, че ножове не е препоръчително да се мият в миялна машина. Погрешна информация ли имам или е така?

# 143
Може би глупав въпрос но е породен в следствие на последните няколко поста. Избрал съм сушилнята и ще я купувам. Първа ще ни е. И още не сме се сблъсквали. Но някой ми е казвал или съм чел, че ножове не е препоръчително да се мият в миялна машина. Погрешна информация ли имам или е така?
Ножове, стига да не са с някакво специално покритие, могат да се мият в ММ. В моето упътване пише, да се поставят с острието надолу.

# 144
  • София
Солта с времето прецаква стоманата. Евтини (т.е. често/лесно сменяеми) ножове пускам, но скъпите не. Наскоро си купувахме от WMF - специално ни посочиха да не пускаме в миялната. А имаме и по-ценни за ММ остриета и тях ако ги пусна и ме хване... по-добре не Simple Smile

# 145
Зависи от инструкциите на производителя, някои не препоръчват заради корозия и петна. Като субективно мнение, да така е/вярно сте прочел/. В ММ "затъпяват", ех че определение, но е вярно.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 11:40 от niljaniljo

# 146
  • На брега на реката
Аз пък, някъде бях чела, че ножове се слагат с острието на горе, защото от струята под налягане се изтъпяват и самото острие подскачайки върху скарата нанася поражения.
Рядко слагам ножове,  но спазвам това, което написах.

Дали е вярно, не твърдя със сигурност, но има някаква логика.

# 147
Благодаря за отговорите Simple Smile
Значи без ножове в ММ Simple Smile
Освен малките помощни ножове за хранене Simple Smile

# 148
Ох, аз всичките ги пускам, ама още са добре - нямам чак колекционерски. Както се казва, всеки на свой риск.

# 149
Ох, аз всичките ги пускам, ама още са добре - нямам чак колекционерски. Както се казва, всеки на свой риск.
И аз тъй.
Имаме комплект ножове на Фискарс - мия ги на общо основание, петна никога не са се получавали по тях. Имаме си и точило, на което ножовете се точат, когато има нужда. Точенето на ножове е естествена необходимост за класическите.

Общи условия

Активация на акаунт