Американски колеж - двадесет и девета тема

• 62 995
  • 668
  •   1
Отговори
# 390
Има езикови гимназии, които също допълват математиката точно по същия начин както в АК. Wink С допълнителни часове от избираемите, които всъщност изобщо не избират. При нас се водят "Разширена подготовка - учебни предмети от раздел А". Simple Smile Единствено с повече часове са МГ-тата. На мен никога не са ми достатъчни часовете по математика, но децата не мислят точно по този начин. Иначе щеше да отиде в СМГ.
Същото важи и за самостоятелност, учене на отговорност и организираност, също имат крайни срокове постоянно за предаване на проекти, задачи и т.н. Единствено имат срочни класни, а не файнали, което аз намирам за положително. Може би единствено в ДГ не ги учат на "self confidence". За което ще поработим в семейството. Simple Smile

Както казах, с новата рамка за профилиране след 10 клас от всяка езикова гимназия можеш да излезеш с профил физика или математика. Т.е. сериозно се размива онова "соц" възприятие на модела на определяне на езиковите гимназии, като чисто хуманитарни. И вече наистина се доближават напълно до АК в това отношение, който някои понякога дори наричат "платена английска езикова гимназия". Wink

# 391
  • София
Важно умение, което се придобива в колежа, е изобретателност. Толкова разнообразни (понякога и сложни, че дори абсурдни) задания имат, че само с учене и работа не може да се направят. Често трябва да измислиш подход, да направиш нещо интересно, нестандартно, такова, каквото никога досега не си правил. Не мисля, че колежът би паснал на всеки, но във вида, в който ми е познат (от преди няколко години) беше най-добрият избор за нас.

# 392
Впрочем, изключително много ми хареса това, което е написала silan. Точно затова и обмислях сериозно АК. А тя го казва от първа ръка.

Мецане, искрено ти пожелавам детето ти да бъде прието в АК и да изкара точки на НВО за НЕГ. (защото понякога човек си прави едни планове, пък детето вземе, че се "издъни" на някой изпит)
Ако синът ти се справи отлично и на двата изпита (повярвай, това не е лесно),  ще имаш малко време да решаваш къде и как.
Обещавам да ти дам съвет, ако имаш нужда от такъв разбира се.

Най-любимо ми е, че нивото на дадено училище спада по някаква причина.
Бъдете спокойни, към момента това не се случва нито в АК, нито в СМГ, нито в НЕГ.
Пожелавам на НЕГ един директор, достоен за децата, които учат там.

# 393
Благодаря, Фран, много си любезна...а нужда от съвет винаги имам. Разбира се, че никак не е лесно да се влезе нито в НЕГ, нито в АК и ако изборът пък ще е точно между тези две, то няма изобщо да се чудя - АК, разбира се. 😂 Имаме в ЧУ втори език от тази година, немски си избра, ми тегаво му е.... не го виждам в НЕГ. Господ знае...та за мен е добре всъщност, ако има по-малко кандидати за АК, понеже в момента наистина алтернатива не виждам...не съм сънувал да доживея, че ще кажа това. Животът не е сериозна работа...

# 394
  • София
Не че нещо, но вторият чужд език в основното училище, което и да е то, е пълна пародия. Никакви изводи не могат да се направят от това.

# 395
  • София
Не че нещо, но вторият чужд език в основното училище, което и да е то, е пълна пародия. Никакви изводи не могат да се направят от това.

Не че нещо , но и с първия е така Simple Smile От преки наблюдения Simple Smile

# 396
  • София
В ЧУ не е така с първия чужд език. На Мецан детето е в ЧУ.

# 397
Взе ми думите от устата...бих казал, че и вторият език не е пародия при нас - имаме 4 часа седмично, за втори език не е малко. А за първия.... всички знаете как е в добро ЧУ....за В1 вече имаме сертификат на Кеймбридж...с максимален резултат... половината деца от класа имат, другите имат за А2....пети клас... нищо общо с езика в ДУ, Сойке.
По-добре знае английски, отколкото български.... което никак не е повод за гордост, точно обратното. Но е факт.
И във връзка с темата... ето затова мисля, че АК е за него...по английски имаме 2 или 3 от часовете седмично с нейтив, която не знае български, била е учителка в АК и оттам е дошла при нас ...ми на родителската среща, повечето учители имаха забележки към дисциплината, момче е, по-буен, знаете... единствено тази жена, англичанка, се скъса да го хвали и каза, че когато се случва той да каже някоя глупост, която няма връзка с урока, я разсмивал, бил толкова забавен, каза, разсмивал я... всички други учители българи казаха как това било недопустимо...а на тази учителка й било забавно!....ако това е една от разликите между АК и държавните гимназии...ми че точно АК ще е за нас...тя оттам дойде...

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 16:46 от Татко Мецан

# 398
Относно втория език, трудно се научава, ако се разчита само на училището. При желание обаче нещата се случват, като пример ще дам съученичка на дъщеря ми. Освен всичко, което дава колежа като възможности за учене на втория език, в случая немски, момичето започна и допълнителни уроци и след много труд и упоритост сега учи медицина е Германия.

# 399
Мецане, да това е една от многото разлики с ДУ, отношението на учитилите към децата и помежду им. Имало е случаи през годините в един от класовете на дъщеря ми, в който се бяха случили страхотни хлапета, но доста шумни, приятно шумни, с моята на чело. Та, преподаватели са им предлагали не веднуж в часовете да разговарят на различни теми, да дебатират на теми нямащи нищо общо с предмета, а такива каквито в момента ги вълнуват.
В ДУ до 7 клас, за същата тази хубавици ми беше омръзнало да слушам колко била умна, но и толкова шумна и бъбрива.
Вече 4 г. На РС в АК фейс ту фейс никой не ми е казал, че е шумна.

# 400
  • София
Ъхм, в АК изобщо не държат на дисциплината и правилата. Joy

# 401
  • София
И въпреки това, като че ли не виждам алтернатива конкретно за нас.

Подписвам се, че е така 😁 Както те знам от сто века, откак твоят калпазанин беше май на 2-3 г. и спорехме (не само аз) бясно с теб къв го дириш в темите за училищата, че и гимназиите, съм убедена, че за Колежа най-малко ще се тюхкаш, пустосваш и съжаляваш за избора спрямо спряганите други алтернативи. И, както писа друг (не помня кой - дали silan, zvanche или Дъждец, благодаря им за мненията), ако парите не са проблем и детето не е с интерес към математика, физика, информатика, и особено ако е диване (както беше/е моят Дивак), Колежът е мястото, което ще му даде и ще го научи на най-много неща и умения за житейските битки напред, при все негативите и тенденцията да не работят върху грешки, пропуски, очеизбождащи кусури като това с администрацията. (ееее, тааа ангелова... МОЧА падна, тя - не, да му се не види)

# 402
Мецане,
Детето ще си намери пътя😄 Никъде не е перфектно и АК не прави изключение. То не би било нормални всички майки да сме доволни и щастливи😄 Това, което дава на децата това училище другаде го няма. Много хубав пример с госпожата по Английски си дал в тази насока.

Истината е, че много вода трябва да изтече, че АК да бъде детрониран от челните места.
Като спомена математиката: Резултатите от НВО за 10 клас през 2023. Ако не греша АК са на 5 място с 3 часа математика на седмица. Преди тях са само Математически гимназии, които вероятно имат по 13 часа математика на седмица.
Не ми се мисли какви биха били резултатите ако в Колежа имаха толкова часове математика колкото в СМГ например😂

# 403
Ъхм, в АК изобщо не държат на дисциплината и правилата. Joy
Санака, пойнта беше как овладяват дисциплината, а не че не държат, жалко че не се разбира от поста ми.

# 404
  • София
Спомням си за часове по английски с дискусии - учителят им правеше диаграми - кой колко е участвал, колко аргументи е дал, колко състоятелни са били те, колко често и срещу кого е опонирал, с доколко адекватни контрааргументи. Едно е да се каже "и при нас се правят дискусии", друго е да видиш нагледно такъв подход. Запомнила съм го, защото за тези часове течеше здрава подготовка у нас. И аз казвах - какво толкова учиш, все нещо ще измислиш да кажеш. "Не става." И още много примери мога да дам, но няма смисъл. Дяволът е в детайлите.

Общи условия

Активация на акаунт