Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 19

• 49 088
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Около 50лв давам за училище, но всеки ден пълня кутия, понякога и сокове давам, защото в училище са тройна цена. Транспорт има осигурен. Т.е често спестява, защото всичко има. Но химикал може да си купи, разни боклуци от барчето понякога...Ако излиза с приятелки на кино давам пак

# 91
  • Mediterraneo
Леле, какви суми спрягате... 50 лв седмично( 25 евро) направо е немислимо да й давам. Аз и 100 евро на седмица да дам, ще ги издумка. Винаги си носи закуска, вода и някакво десертче/ ядки/ плод, ако иска; ползва училищен автобус или влака с безплатна ученическа карта, т.е. не дава за транспорт, няма никакви рразходи, които могат да оправдаят подобна сума. Символични десетина евро й давам на седмица, до миналата година бяха 5 дори. Като излиза с приятели на кино, пица, бургер, давам допълнително.

# 92
До миналата година на седмица-20 евро храна и 20 евро джобни.Но не стигат Вече има банкова карта,там  са и спестените пари,и сумите ще бъдат вдигнати,но още не знам с колко.Всичко е поскъпнаха,тя храна от къщи не носи.Купува си скъпи глупости от ресторанта в училище.От 2 год.насам е нова фирма и за разлика от старата,продава боклуци.Родителите протестираха,но нищо не се случи.

# 93
  • Mars Hotel
И моята срам, не срам - няма джобни. Давам спорадично, когато има нужда, защото не харчи почти нищо. Винаги има в себе си 20-30 лева в брой, има и дебитна карта, но ако не отиде до мола с приятели, нищо не харчи. Ходенето в мола е веднъж-два пъти в месеца, не повече. Давам кеш само за уроците й, които плаща всяка седмица и каквото остане, отива в портмонето й. Додавам, ако намалеят.

# 94
И моето дете няма джобни. За училище я взимат сутрин и връщат в 16.30. Не яде от кетъринга там, носи си кутия с храна. Не може да напуска двора на училището сама.   Рядко някой учител ги води в голямото междучасие в близкия търговски център или за хот-дог или скара.   Има 20-30 лева в  нея за самочувствие, ако случайно се наложи.

# 95
Вие ме застреляхте с тези 20, 30 лв. седмично....Давам по 15 лв. на ден в делнични дни и по 10 лв. в почивни, което прави 95 лв. на седмица. На училище е от 8 до 15.30, та яде 2 пъти навън, някоя друга напитка и транспорт...Няма как да падне под тази сума. Всичко е ужасно скъпо вече.

# 96
  • Mars Hotel
Моята си носи храна и вода от вкъщи. Има за две хранения достатъчно. Други напитки не пие, освен айрян понякога. Има карта за транспорт. В повечето дни се прибира директно вкъщи от училище. Къде да й потрябват 50-90 лева на седмица?

# 97
И моята не харчи, допълвам периодично в портмонето, когато намалеят да има някакви пари, в случай, че се наложи. Тя е до 1 или най-късно до 2 без 5 на училище, не желае да обядва там, а то няма много и какво-една лавка и един хранителен магазин, от който най-много солети или вафла да можеш да си купиш. Понякога по пътя към нас си купува нещо за хапване, което й харесва, но в повечето случаи обядва у нас. Не спестява, защото като й потрябва нещо й го купувам. Като й стане готова личната карта, ще й направя банкова карта и мисля да си носи и нея, ако й потрябват повече пари за нещо важно да може да си изтегли.

# 98
  • Mediterraneo
Три дни седмично е от 8 до 15 на училище, четвъртък и петък са до 14. Плюс половин час с автобуса до вкъщи. Обядва като се прибере. 100 лв на седмица, леле. Няма ли карти за градски транспорт? Аз за 10 лв готвя за цялото семейство

# 99
Моята е малка и почти не харчи. Тя е от 8 до 16,30 на училище, понякога е до 19 часа, като е на английски. Храна си носи от в къщи. От лавката ако иска да си купи някой боклук има 2-3 лева, но рядко взима. Не излизат извън училище, а и наблизо няма магазин. Въобще тия пари ми се виждат фантастични. Но то е според възможностите.

# 100
Преди и аз давах при нужда. 20 лв й отиваха понякога и за месец. Преди година каза, че иска да спестява. Тогава сменихме тактиката и почнах да давам седмични пари. От тогава спря и да харчи, защото й свидят. Аз съм ок така, защото не яде и пие боклуци, и си прави сметката какво да купува. Понякога решава да похарчи някой лев от спестяванията и си взема нов калъф за телефона, лего или нещо друго. Има минимум под който спестяванията й не иска да падат, като той се увеличава с увеличаване на сумата в касичката.

# 101
Не носи пари и моята, караме я и я взимаме, обядва в колата, закуска си носи. Има 20 лв в калъфа на телефона винаги, за зор заман, не ги е харчила май или многоо рядко. В къщи има нейно си портмоне с 20-30 лв. На мол не ходи още сама. За уикенда, за кино или ако излезе с приятелка давам  за пица или сладолед. Всеки ден е на уроци, кара се, взима се, ако иска нещо и се купува. От празници има много спестени. Лятото по 2-3-5 лв за сладолед. Тя самата не носи в себе си много, защото се изкушава да купува вредна храна, а се опитва да стопи коремчето😅🫣
Когато стане на 14-15 и излиза сама вероятно ще вдигне харча. Сега най- сериозното и перо са уроците над 1000 лв са месечно. С тенденция за нагоре, очаквам да ги вдигат. За спорт башка.

# 102
  • София
У дома джобни се дават от 5 клас. В момента шестокласничката е с 10 лв/седмично, осмокласникът - с 20. Баткото има вече лична карта и му направихме револют, много удобно. Тя е на кеш. Малкото е още 4 клас, не получава пари редовно за момента, основно за някаква допълнителна храна или кубче рубик (луд е по тях). На големите додавам за дюнер или излизане с група при нужда, т.к. не е често. Основно се хранят в къщи, имат карта за транспорт цялата градска мрежа, но искам:
1. Да свикнат да имат пари и да знаят, че като свършат, има време без пари. Големи са вече, трябва да си носят последстията, да си правят сметката.
2. Да имат право да си купят някоя дребна глупост, въпреки че аз не одобрявам твърде точно тая глупост (дребни боклучени сладки неща от бакалията; поредна простотия от магазина за джунджурии; неща като тоалетна, от която излиза захарен памук и т.н.). Постоянно повтарям за вредното, опазването на околната среда и всякакви други сериозности, но вече се научих и добавям, че понякога е приемливо нещо такова, щом ни носи радост. Номерът е да не е постоянно/редовно.
3. Да не се чувстват неловко, ако непланирано се окажат навън с приятели (започна да се случва понякога).

# 103
  • София
На моята давам по 15 лева на седмица. До скоро почти всичките ги слагаше в касичката за спестявания. Последно в нея имаше 400 лв. (това са само спестените от джобни пари, без тези от празници). Като излиза с приятелки не ми иска пари. Харчи много и то за скъпи глупости, но парите са си нейни и аз не се меся. Най-много да кажа, че нещо е нереално скъпо, за да си знае (дори често ме пита дали това е добра цена). От началото на учебната година ходи на курс по БЕЛ и Мат събота цяла сутрин. В почивката ходят и си купуват разни неща за ядене. Мислех да започна да й давам още по 5 лв. за тогава, но тя и така се справя добре и се отказах. Не разбирам как успява да харчи толкова и да спестява, но много се радвам, че го прави. Разбира се има карта за транспорта, купувам й всичко необходимо, плащам й танците. Парите й са само за храна и джунджурийки.
Няколко пъти, като кажа, че нямам пари в момента за нещо, ми е предлагала да ми даде тя. Често купува и на приятелки храна, защото нямали пари.

# 104
  • Бургас
Аз май трябва вече да се отписвам от темата, че дъщеря ми навърши 18г.Simple Smile По повод джобните просто допълвам да има в портфейла между 50 и 70-80лв. Лятото често се допълва, но в учебно време няма къде да харчи освен ако не излезе. В училище е от 8 до 15-16 часа и си носи храна. Училището е затворено и няма лавки и т.н. Освен по пътя от и до вкъщи. Последно средата на декември допълвахме.
При излизане се дават отделно в зависимост дали е МОЛ, кино,разходка...

Общи условия

Активация на акаунт