Майски бебета 2024г. - Тема 4

• 33 888
  • 764
  •   1
Отговори
# 675
Вчера и аз малко се притесних, понеже за първи път от доста време насам, имах по-силна болка ниско в ляво (според мен от положението на бебка), и взех Но-шпа.
И аз снощи имах болка ниско в ляво и доста се притесних, защото аз все още не усещам бебчето чак толкова често, С предна плацента съм и го усещам отчетливо и ясно само като легна, особено като лежа на дясно. Денем рядко го усещам. Sad

Дени, страхотно! Добре дошла в отбора на момченцата Heart

# 676
Браво на всички мамчета, които се връщат от прегледи днес. Heart

Кротна се моя шавливец вече. Smile Аз също се нареждам в списъка с ФМ на 11ти, тогава ще подпитам АГ няколко неща, че съм си направила списък с въпроси.

# 677
Ходила съм на отворени врати и не е моето място. Досега в държавна болница нищо добро не съм видяла. Лично мнение ✌️. Знам, че и в частните има гнили ябълки, просто там повече има шанс да подбереш някой, който да е пеофесионалист в работата си и да не ти остави емоционална травма за цял живот, защото са доста по-добре заплатени. Имам опит с "великия" д-р Киров в Тина Киркова и не ни се получи спойката добре че се върнах в частната болница. Те си имат програма и ти какво искаш си е твой проблем. В държави на 2 часа със самолет има напълно легална опция да родиш в дома си в басейн с медицински екип и подготвена линейка за всеки случай, тук ще им се моля да ми дадат собственото ми бебе, ще му бутат АМ и ще им се обяснявам защо не давам да го бодат с какво ли не в първите часове от живота му. На всичкото отгоре си и плащам за екипа, тогава беше 1000лв, сега не знам колко е.
Добре съм, нямам днес засега, надявам се е било моментно,благодаря ви. Аз първо, дори и да съм оперирана и каквато ще, ще им кажа и тук, че по закон майката има право да си види детето, когато си иска и желае, ако няма някакви противопоказания не дай си боже, надяваме се, че всичко ще е наред разбира се и с нас, и с бебо. Другото, което е, не желая детето ми да яде изкуствено мляко, ако аз мога да  давам кърма, ако ще и на легло да съм, от 2 ден да кажем  айде, ако трябва (аз нямам още опит със собствено бебе) , но може да се цедя и да я хранят нали така, ако не е при мен? . Имунните тела, които кърмата дава са незаменими и те не могат да се добавят в млеката от магазина, просто. Доближени факт, но не и същата естествена храна, която е изработена от организма на майката точно за нейното си дете, затова помислете много, защото кърмата е най - съвършеното за вашето бебе.Говорим, ако няма Противопоказания за майката и бебето за кърмене, и е възможно.Понякога се налага и АМ,ХМ.Аз казвам за случаите, в които жената може да си кърми, на бебето му стига само това мляко, наддава си правилно и така и при него няма нещо, което налага да е на ХМ. За инжекциите, тоест за ваксините, аз съм съгласна да се направят, или, ако трябва да и вземат кръв, понякога наистина е наложимо, да се видят показатели, спасява се живот, но от петичката нека и вземат. Абокат на бебе се поставя внимателно,те са едни мънички само за бебоци. А иначе БЦЖ, която е в ляво рамо, и хепатит Б дето е в бедрото в мускулчето, съм за да и ги направят, като се внимава.Те реагират, защото им нарушаваме комфорта, но като се направи се успокояват. . Не се плашете от това. Аз лично одобрявам тези ваксини, при толкова вече болести и вируси. И тук, ако не ми я дават,само, че ще им кажа, като български гражданин, какви права имам, една майка да си види детето, дори и секцио да е на легло, ако бебчо е добре.

Хепатит Б ваксина за бебе:
 В имунизационния календар на Република България, това е първата ваксина, която се прави на новороденото  още  в  родилния дом. Прави се на всички здрави, доносени  новородени през  първите  24  часа  след  раждането. Ваксината се поставя интрамускулно /използва се бедрената  мускулатура / в количество 0,5 мл готова инжекционна  суспензия. Ваксината се съхранява в хладилник.
Схемата на приложение изисква реимунизация на 2 и 3 месец , които се извършват от семейния лекар на детето.

Ваксината не се прави при недоносени/до определено време/, деца с аномалии, с инфекции и др.!Тоест при тези бебета, тя се отлага временно. При около 50 %бебоци може временно да ги заболи мястото, и леко да се зачерви,да се получи малък инфилтрат, където е боцкано, но  минава бързо, преходно е.
Слаба реактогенност, има дефакто няма някакви реакции кой знае какви при детето.
 Не се прави тази ваксина при :
Висока температура
Бременни

БЦЖ ваксина
БЦЖ (BCG) ваксина се използва основно за изграждане на стабилен имунитет срещу туберкулозния причинител и предотвратяване развитието на болестта. За целта се използват инактивирани живи бактерии.
Когато се прилага за защита срещу туберкулоза, БЦЖ ваксината се инжектира подкожно в лявото рамо, в делтоидния мускул (прави се на лявото рамо – 0,1 мл).
БЦЖ ваксината обикновено се поставя веднъж в живота - от 48-мия час след раждането на детето, но при необходимост се повтаря на 7-месечна възраст. Бебето трябва да е здраво родено и да не е имало контакт с болни от туберкулоза.

Туберкулинов кожен тест (Манту-проба) се прави на 6-7 години, на 10-11 години и на 16-17 години, и при отрицателен резултат, се извършва реваксинация (повторна ваксинация).
Инжектира се много бавно, в най-повърхностния слой на кожата.
При правилно поставения не на БЦЖ ваксина, на мястото на инжектиране трябва да се образува много малка подутина, която да изчезне до 6-8 часа. Участъкът не трябва да се натиска или втрива.
Желателно е след това мястото да не се мокри и да се предпази от замърсяване в продължение на 24 часа. Ако се образува раничка, не е желателно третирането й с йод или спиртни разтвори. Тя може да се покрие само със суха марля, но без да се поставя лепенка. Ако изтича секрет е позволено леко туширане с риванол, но в никакъв случай да не се изстисква.
В наши дни образуването на белег на мястото на инжектиране не е задължително, но при липсата му е необходимо извършването на Манту проба на 7 до 10-месечна възраст.
Ако пробата е отрицателна, е необходимо извършването на реваксинация.
Важно е да се знае, че ефективността на БЦЖ ваксина не е 100 процентова.
Точната продължителност на действие на ваксината не е съвсем известна. Има данни, сочещи, че този срок може да варира от 15 до дори 60 години, като обаче ефективността значително намалява. Като средна продължителност на действие на ваксината се приема 10 години.
БЦЖ ваксината е най-ефективна срещу милиарна туберкулоза и туберкулозен менингит.

Кога временно се отлага /при някои заболявания и състояния не се препоръчва:
наличие на инфекции;
   висока телесна температура;
   респираторни заболявания;
Синдром на Даун и при някои други наследствени заб.
При бременни или кърмачки.
Вроден имунодефицит
При болни от туберкулоза
HIV носителство

Общо взето аз съм за ваксините, защото е опасно в днешно време, ако не я ваксинирам.
🐥🌹🤗💜💙🤰🤱👶👶👶

Кротна се моя шавливец вече. Smile Аз също се нареждам в списъка с ФМ на 11ти, тогава ще подпитам АГ няколко неща, че съм си направила списък с въпроси.
И аз си правя така с въпроси списък  за доктора ми 😂💜💙аз съм утре, моля се на бог всичко да е наред 🙏❤️
Здравейте момичета.Включвам се с последна информация за моето бебе.Момченце е Heart
Върви добре на тегло и ръст.Притеснителното е ,че бебето е ниско с главата надолу и има вероятност от преждевременно раждане Изписаха ми и Магнерот 500,продължавам и останалите лекарства.Утре съм на фетална и аз,ще пиша след това Blush

Дени не го мисли, ще избутате до Безопасна г. с, Магнерот е добре 3 по 2 ли, или 3 по 1, освен това но шпа пиеш ли? Слагаш ли още Утрогестан? 🤗🤗🤗🤗🤗🙏Почивай си повече, полежавай и мисли само хубави неща.
Вчера и аз малко се притесних, понеже за първи път от доста време насам, имах по-силна болка ниско в ляво (според мен от положението на бебка), и взех Но-шпа.
И аз снощи имах болка ниско в ляво и доста се притесних, защото аз все още не усещам бебчето чак толкова често, С предна плацента съм и го усещам отчетливо и ясно само като легна, особено като лежа на дясно. Денем рядко го усещам. Sad

Само да кажа, че е нормално да има поносими леки болки и дискомфорт, бодежи, опъвания и тн, Паули ти коя седмица стана? Понякога може да не го усещаш, ама той те ритка и си прави нещо,матката е мускул, нормално да реагира, аз всеки ден съм с менструалоподобни леки болки, и кво да ви кажа, не е готино хич.. Вече месеци наред съм така. Другата причина е самия растеж, самото разтягане на матката. Тя все повече увеличава размерите си и затова не се паникьосвайте веднага, нормално е някои жени усещат такива неразположения . Болката не трябва да е толкова силна и непоносима така, че жената да не може да си намери място. Ако усещате стягания и втвърдявания, или лекар, или както ви е казано, ако вече сте имали преглед , лягате, отпускате се, не ставате изобщо, пиете си назначената терапия. Препоръчвам ви ляво странично положение  - по-добре се кръвоснабдява матката и детето. При много силни и нетърпими болки  или Контракции, консултацията с лекар е задължителна.Онези контракции, преди раждането са регулярни, те са през определен интервал и с времетраене. Бракстън Хикс са подготвителни, те не са регулярни и не са така болезнени тези стягания. Всичко ще е наред момичета, всички ще избутаме.

Пиеш ли магнезий, че не помня.. Ако не пиеш е хубаво да го обсъдите. Пипни си матката леко, с ръката, без да натискаш много,около пъпа и над него ще е някъде, виж меко ли е?Аз си следя така, разбира се не галя, не натискам, просто с ръчичка проверявам матката,за спокойствие веднъж . Не често!Не галете коремите постоянно. Може малко да си сложиш ръчичката, да му говориш,да погалиш веднъж, но не и нон стоп ръцете да са на корема. 🤗🤗🤗🤗❤️Всичко ти е наред, с предна плацента, знаеш как стоят нещата, пък и като се движиш е много вероятно да се унася и да го приспиваш, а като легнеш няма това движение реално люшкане 😂и той се буди. Нормално е. Пък и нека си спинкат, да си почиват, друга работа нямат. Има и по-сънливи бебета, има и по-буйни, и те да с характер 😂👶 🤗❤️❤️❤️

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 14:42 от Mims1900

# 678
И аз съм на ФМ на 12 и силно се надявам всичко да е наред! ❤

# 679
Аз се следя в Тина Киркова, първото ми следене и раждане беше там, живот и здраве и второто ще е при тях.
Аз пък ромки не съм засичала при сегашните консултации, само една която беше с дъщеря си, май искаха да правят аборт на щерката, беше на 11г, но ги отпратиха.
При първото раждане бях в стая 2-ка, и в стаята с която деляхме WC и баня, си бяха нормални момичета българки. Стаите са ремонтирани, не е 5* хотел, но не са и ония ужаси, които дават по ТВ, прилично изглеждащи са.
При секцио първия ден си в реанимация, тогава хич не ти е до обстановка, на 5-ти те изписват преди обяд, и реално ти остават едни 3-дни, в които се чудиш кое как с бебето. Аз на 3-тия ден, бях вързана за помпата за кърма (моята беше ръчна и нямаше полза никаква от нея), която се намира 2 етажа надолу. Ако бях в самостоятелна стая нямаше да знам, сестрата минавала ли е, не е ли, а и как щях да разнасям бебето с мен, оставях си го спящо при "съквартирантката" ....

При кой доктор си?
По принцип ромките ги слагат на втория етаж, горе на петия, където са вип стаите няма. И винаги са отделени. Във всяка една държавна болница е пълно, няма ги само в частните. Отделението е много прилично изглеждащо, неонатологията им е добра. Отношението също е прекрасно, миналия месец бях в Патология, не мога да се оплача. Аз се цедих и му даваха кърмата, не са го тъпкали с АМ в никакъв случай. След кувьоза директно започна да суче.

При Галя Богданова съм, термина ми е 7.05, но ще съм секцио и най-вероятно бебо ще излезе края на април Simple Smile

# 680

pauly , ще го усетиш, спокойно! Simple Smile Наистина с всяка изминала седмица (дори дни понякога), става доста по-отчетливо. Може да има общо и с вдигането на плацентата, защото и аз бях с предна ниска, но миналата седмица АГ спомена, че вече е започнала да се вдига, което съвпада с по-честите усещания.

Надявам се болката и при двете да си е просто моментно неразположение. При теб как е днес? При мен е доста по-слаба.

# 681
Ходила съм на отворени врати и не е моето място. Досега в държавна болница нищо добро не съм видяла. Лично мнение ✌️. Знам, че и в частните има гнили ябълки, просто там повече има шанс да подбереш някой, който да е пеофесионалист в работата си и да не ти остави емоционална травма за цял живот, защото са доста по-добре заплатени. Имам опит с "великия" д-р Киров в Тина Киркова и не ни се получи спойката добре че се върнах в частната болница. Те си имат програма и ти какво искаш си е твой проблем. В държави на 2 часа със самолет има напълно легална опция да родиш в дома си в басейн с медицински екип и подготвена линейка за всеки случай, тук ще им се моля да ми дадат собственото ми бебе, ще му бутат АМ и ще им се обяснявам защо не давам да го бодат с какво ли не в първите часове от живота му. На всичкото отгоре си и плащам за екипа, тогава беше 1000лв, сега не знам колко е.
Добре съм, нямам днес засега, надявам се е било моментно,благодаря ви. Аз първо, дори и да съм оперирана и каквато ще, ще им кажа и тук, че по закон майката има право да си види детето, когато си иска и желае, ако няма някакви противопоказания не дай си боже, надяваме се, че всичко ще е наред разбира се и с нас, и с бебо. Другото, което е, не желая детето ми да яде изкуствено мляко, ако аз мога да  давам кърма, ако ще и на легло да съм, от 2 ден да кажем  айде, ако трябва (аз нямам още опит със собствено бебе) , но може да се цедя и да я хранят нали така, ако не е при мен? . Имунните тела, които кърмата дава са незаменими и те не могат да се добавят в млеката от магазина, просто. Доближени факт, но не и същата естествена храна, която е изработена от организма на майката точно за нейното си дете, затова помислете много, защото кърмата е най - съвършеното за вашето бебе. За инжекциите, тоест за ваксините, аз съм съгласна да се направят, или, ако трябва да и вземат кръв, понякога наистина е наложимо, да се видят показатели, спасява се живот, но от петичката нека и вземат. Абокат на бебе се поставя внимателно,те са едни мънички само за бебоци. А иначе БЦЖ, която е в ляво рамо, и хепатит Б дето е в бедрото в мускулчето, съм за да и ги направят, като се внимава.Те реагират, защото им нарушаваме комфорта, но като се направи се успокояват. . Не се плашете от това. Аз лично одобрявам тези ваксини, при толкова вече болести и вируси. И тук, ако не ми я дават,само, че ще им кажа, като български гражданин, какви права имам, една майка да си види детето, дори и секцио да е на легло, ако бебчо е добре.

Хепатит Б ваксина за бебе:
 В имунизационния календар на Република България, това е първата ваксина, която се прави на новороденото  още  в  родилния дом. Прави се на всички здрави, доносени  новородени през  първите  24  часа  след  раждането. Ваксината се поставя интрамускулно /използва се бедрената  мускулатура / в количество 0,5 мл готова инжекционна  суспензия. Ваксината се съхранява в хладилник.
Схемата на приложение изисква реимунизация на 2 и 3 месец , които се извършват от семейния лекар на детето.

Ваксината не се прави при недоносени/до определено време/, деца с аномалии, с инфекции и др.!Тоест при тези бебета, тя се отлага временно. При около 50 %бебоци може временно да ги заболи мястото, и леко да се зачерви,да се получи малък инфилтрат, където е боцкано, но  минава бързо, преходно е.
Слаба реактогенност, има дефакто няма някакви реакции кой знае какви при детето.
 Не се прави тази ваксина при :
Висока температура
Бременни

БЦЖ ваксина
БЦЖ (BCG) ваксина се използва основно за изграждане на стабилен имунитет срещу туберкулозния причинител и предотвратяване развитието на болестта. За целта се използват инактивирани живи бактерии.
Когато се прилага за защита срещу туберкулоза, БЦЖ ваксината се инжектира подкожно в лявото рамо, в делтоидния мускул (прави се на лявото рамо – 0,1 мл).
БЦЖ ваксината обикновено се поставя веднъж в живота - от 48-мия час след раждането на детето, но при необходимост се повтаря на 7-месечна възраст. Бебето трябва да е здраво родено и да не е имало контакт с болни от туберкулоза.

Туберкулинов кожен тест (Манту-проба) се прави на 6-7 години, на 10-11 години и на 16-17 години, и при отрицателен резултат, се извършва реваксинация (повторна ваксинация).
Инжектира се много бавно, в най-повърхностния слой на кожата.
При правилно поставения не на БЦЖ ваксина, на мястото на инжектиране трябва да се образува много малка подутина, която да изчезне до 6-8 часа. Участъкът не трябва да се натиска или втрива.
Желателно е след това мястото да не се мокри и да се предпази от замърсяване в продължение на 24 часа. Ако се образува раничка, не е желателно третирането й с йод или спиртни разтвори. Тя може да се покрие само със суха марля, но без да се поставя лепенка. Ако изтича секрет е позволено леко туширане с риванол, но в никакъв случай да не се изстисква.
В наши дни образуването на белег на мястото на инжектиране не е задължително, но при липсата му е необходимо извършването на Манту проба на 7 до 10-месечна възраст.
Ако пробата е отрицателна, е необходимо извършването на реваксинация.
Важно е да се знае, че ефективността на БЦЖ ваксина не е 100 процентова.
Точната продължителност на действие на ваксината не е съвсем известна. Има данни, сочещи, че този срок може да варира от 15 до дори 60 години, като обаче ефективността значително намалява. Като средна продължителност на действие на ваксината се приема 10 години.
БЦЖ ваксината е най-ефективна срещу милиарна туберкулоза и туберкулозен менингит.

Кога временно се отлага /при някои заболявания и състояния не се препоръчва:
наличие на инфекции;
   висока телесна температура;
   респираторни заболявания;
Синдром на Даун и при някои други наследствени заб.
При бременни или кърмачки.
Вроден имунодефицит
При болни от туберкулоза
HIV носителство

Общо взето аз съм за ваксините, защото е опасно в днешно време, ако не я ваксинирам.
🐥🌹🤗💜💙🤰🤱👶👶👶

И аз си правя така с въпроси списък  за доктора ми 😂💜💙аз съм утре, моля се на бог всичко да е наред 🙏❤️
Здравейте момичета.Включвам се с последна информация за моето бебе.Момченце е Heart
Върви добре на тегло и ръст.Притеснителното е ,че бебето е ниско с главата надолу и има вероятност от преждевременно раждане Изписаха ми и Магнерот 500,продължавам и останалите лекарства.Утре съм на фетална и аз,ще пиша след това Blush

Дени не го мисли, ще избутате до Безопасна г. с, Магнерот е добре 3 по 2 ли, или 3 по 1, освен това но шпа пиеш ли? Слагаш ли още Утрогестан? 🤗🤗🤗🤗🤗🙏Почивай си повече, полежавай и мисли само хубави неща.
Да,и но шпа пия утрогестан.Но Шпа-то не го пиех  известно време,но пак го почнах,че започнаха болки в кръста и си стреснах

# 682

pauly , ще го усетиш, спокойно! Simple Smile Наистина с всяка изминала седмица (дори дни понякога), става доста по-отчетливо. Може да има общо и с вдигането на плацентата, защото и аз бях с предна ниска, но миналата седмица АГ спомена, че вече е започнала да се вдига, което съвпада с по-честите усещания.

Надявам се болката и при двете да си е просто моментно неразположение. При теб как е днес? При мен е доста по-слаба.
Моята е предна висока и за това очаквам всеки момент да се засилят усещанията. Аз си го усещам, просто като чета тук другите колко често усещат и започвам да се нервирам Grin

Иначе днес нямам болка, слава Богу. Може би е било нещо от позицията на бебчето

# 683

Благодаря Grinning Ако трябва да съм честна,мислех,че ще е момиченце.Някакво такова чувство имах.Но сбърках.Таткото като разбере довечера малиии голям кеф ще е.Той много иска момченце Grinning То цялата рода ми пожела момченце за новата година и ето на

# 684
Относно болница за раждането - аз се следя при д-р Вецев, а той изражда в Шейново. Нямам отзиви за там, но ако имате опит или ваши приятелки, бих се радвала да споделите.

Не ми харесва, че са общи тоалетните и баните за етажа, ама дано поне хигиената да е добра.

# 685
Въпросче към раждалите мами. Излезе ми реклама за намаление на бибероните Авент в аптека Нове. Но има страшно много модели, ако може да споделите вие какви сте ползвали.
Предварително благодаря! ❤

# 686
Дени  ,аз съм на същата терапия .Магнерот 3 по 1 ,Но Шпа 3 по 1 ,Утрогестан го поставям долу 2 от 100 вечер.Нямам намерение нищо да спирам,Утрогестана предотвратява и проблеми с шийката ,и предтерминното .Да си призная ,дори се притеснявам да спрем Прогестерона ,щом сме като започнали вече,защото пази бременността.Но Шпа е спазмолитик ,той отпуска мускулатурата на матката ,не само нея ,но попринцип за нашия случай е за нея .Аз не го пия само ,като усетя болките ,а всеки ден ,сутрин ,обед и вечер,за да държи матката спокойна и отпусната.Магнезия е точно против контракции,и като профилактика,освен това и за крампи помага ,защото при мен например, вече 1 път се случва да се събудя нощем със страшно схващане на крак,при бременността е много възможно .Ползите от него са много.За калций ,ако решиш нещоо да пиеш ,се консултирай ,защото знам,че калция неутрализира действието на магнезия ,ако например на жената и е включена система с магнезий и се почувства зле,калциев глюконат ,ще намали действието му.Затова за калций винаги консултация с лекар ,ако се пие магнезий,за да каже той какъв .Освен за контракции ,магнезия го дават и на жени с високо кръвно ,например при Прееклампсия ,освен хипертензивната терапия(за кръвното ).Така,че ползи много.Почивай повече обаче.Никакви физически преуморявания не трябва да има.

Кой знаят какво си правят 😁😁Не знаят ,че мама я боли милите.Само не се притеснявайте ,в такъв момент Но -шпа е ок.Нормално е ,зависи и как е застанало в този момент ,от движенията му,и мускулите реагират ,то все някак е възможно да се усети ,те разтягат с растежа си ,а матката и притиска съседните органи .Само вече много силна болка ,нетърпима ,наистина е задължително да се отива да се види .

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 15:59 от Mims1900

# 687
Относно болница за раждането - аз се следя при д-р Вецев, а той изражда в Шейново. Нямам отзиви за там, но ако имате опит или ваши приятелки, бих се радвала да споделите.

Вецев е много добър, следи основно рискови бременности. Моя приятелка с инвитро беше при него и роди в Шейново, доволна е.

Скрит текст:
Момичета, моля ви да не цитирате толкова дълги мнения или поне да ги слагате в скрит текст. Изключително неудобно е да се скролва толкова много, особено ако си на телефон.

Скрит текст се прави със [ spoiler ] мнението ви [ / spoiler ]. Само изтрийте разстоянията в скобите. Благодаря!

# 688
Мимс,благодаря за отговора.Аз имам някакво схващане в кръста.Немога да се изправя хубаво,вечер в леглото ако легна по гръб после немога да се завъртя.Нещо ме "дърпа" както се казва.Ходя си превита общо взето. Confused

# 689
Шишета биберони вс на Нук ми беше

Общи условия

Активация на акаунт