Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 8 625
  • 177
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 13 878
Печена палачинка от wild poppy
Тили, днес правих по тази рецепта и май ми хареса повече от втората, която също ще ти дам:

Рецепта 1

Получи се това от половин доза (това е при ваденето, после спада):


Тази е другата. Обаче ми е с много мазнина и веднъж не знам какво обърках, но стана като подметка:

Рецепта 2

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 06:22 от Clo - Camille

# 166
  • Мнения: 13 878
Спанак с бекон от АРТЕМИС

Запържвам лук, чесън, моркови и бекон на кубчета (по-хубаво става с пресен лук и чесън) за малко. После наливам малко вода и оставям да се задуши. Като поомекнат морковите, добавям спанак (мен ме мързи и слагам замразен) и няколко лъжици ориз. След 10-15 минути (да е готов оризът, аз винаги го накисвам във вода, за да се сготви по-бързо) добавям накълцан белен домат. Може и от консерва. Да поври 5-10 минути, слагам сол, червен пипер и много джоджен. Е, те, това е.

# 167
  • Мнения: 13 878
Картофени кюфтета на фурна от Mößbauer-Effekt

Добри, моите картофени кюфтета  са на фурна.
-2 кг картофи сварени с кожата, още топли се белят и намачкват с пресата за картофи
-голяма глава стар лук на ситно или връзка пресен лук на ситно
-поне 300 грама натрошено сирене
-поне 300 грама настърган кашкавал или друго твърдо сирене (слагам смес според наличното в хладилника)
-6-7 яйца
-сол, пипер, сух чесън, джоджен ИЛИ магданоз
Всичко това омесвам хубаво заедно и оставям в хладилника за половин-един час.
Оформям кюфтета, топя всяко кюфте последователно в брашно,  яйце и галета и нареждам в тава върху хартия за печене.
Поливам отгоре с малко мазнина (масло+олио ползвам) и пека на вентилатор до хубав загар.
От това количество стават 2 големи тави.
Поднасям с млечно - чеснов сос.

# 168
  • Мнения: 13 878
Тиквички на фурна от марулета

Задушавам лук, пресен е по-добре, тиквичка на кубчета, сол, подправки по вкус. Като омекнат тиквичките, добавям ориз, задушавам малко. После  прехвърлям в тава и пека. Отгоре много пресен чесън и копър,отстрани кисело мляко. Днес обрах лапад от градината, добавих и него. Имах и малко киноа в едно пакетче и него с ориза. Имам един "вечен" лук в градината, американски, сръбски, всякак съм чувала да му казват. Сегс готвя с него. И див чесън, това пък каква плевел е... Не левурда, едно друго. И от него ще ръсна накрая, нямам нормален пресен чесън. Но този има аромат, а пък не е така натрапчив.

# 169
  • Мнения: 13 878
Аспержи от Mößbauer-Effekt

Ако са едри, се белят от средата надолу. Реже им се и твърдата долна част, ако имат. Бланшират се съвсем за малко в подсолена вода. После с малко масло в тигана, за кратко. Или на фурна  увити в бекон или сирена. Залети със сос холандес (класика) и варени картофи, или млечно-майонезен сос. Може за гарнитура към месо, може самостоятелно или като съставка за сосове и супи. Специфичен вкус и аромат имат, не на всички им се харесват.

# 170
  • Мнения: 13 878
Още за аспержите от TuЛи

Предпочитам зелени аз.
Иначе, правя основно по два начина:
1. Рязвам крайчетата и директно в тавичка да се запекат на фурна, накрая ръсвам щедро пармезан и оставям да се дозапече.
2. Рязвам крайчетата, бланширам/ заливам с вряла вода за 2-3 минути и ги “къпя” буквално в прясно изстискан лимонов сок.

Ако да доволно пресни дори нямат нужда от “белене” или както там се казва.

За (крем) супа също са сполучлив продукт.

# 171
  • Мнения: 13 878
Традиционно агнешко с кисело зеле за Великден и Агнешко с подправки в гювеч, от мързелче

Агнешко върху кисело зеле е традиция в наше село. Има едни голееееми фурни, дето побират по 10 тави с цели агнета. Та взима се агнето, цялото, овкусява се с квото си искаш, взима се и голяяяяяямата тава, дето още от дядо ти се ползва само за великденското агне, пълни се с нарязано кисело зеле, слага се специалната скара отгоре, та агнето да не допира до зелето, а само мазнинката му да капе в него, слага се и агнето върху скарата, а скарата върху тавата със зелето; завива се агнето отгоре или със зелеви листа, или с фолио и се носи отт двама мъже в близката фурна, където мястото ти за печене се пази още отт времето на дядо ти... та носи се събота вечер, някакви мъже там палят фурната /както казах, има такива, дето по 10 тави побират/ и дежурят... В неделя сутрин към 8 - 8,30 фурната се отваря, тавите се вадятт една по една и се дават на чакащите. Те си ги носят вкъщи и към 10 сутринта вече се яде агнешко. Та така.
#
А за соса, Сиросче, ти ми го каза преди време. Агнешкото се овкусява със сол и черен пипер, може и червен, намазва се с масло, и с няколко клонки розмарин, вода, вино / бяло или розе/, няколко скилидки необелен чесън се полага нежно в гювеч. Печеш колкото печеш, и после ядеш и ревеш. Лично аз колко хляб изяждам в тоя сооос...

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 22:46 от Clo - Camille

# 172
  • Мнения: 13 878
Рецепта за блат на шоколадова торта от Азалия

Ще използвам момента да споделя рецептата за блата. Много сполучлив е наистина. Сочен, крехък, лесен и се изпече много добре, без да се издува, криви, пука. В групите много го спрягат, води се рецептата “Най-вкусната шоколадова торта” на Ирина Купенска мисля че беше.


Аз разбих яйцата със захарта, добавих останалите течни съставки, после пресях брашното със сухите съставки и разбърках малко, колкото да се смесят.

Счупих после блата, разбира се.. и крема стана на чорба, а трябваше да е шприцован. Но за тия пари толкова 😆😆

И понеже “изработих” рецептата и конфигурацията с чат джипити, това е визуализацията на крайния продукт, който трябваше да направя. И ще, следващия път 😌

# 173
  • Мнения: 13 878
Мекици от wind and fog

Добри, рецептата за тестото ми е от тефтера на мама. По принцип е за кифлички, но с това тесто правя и пица и мекички. Преди да напиша рецептата да кажа, че във фраера не стават мекици, по-скоро нещо подобно на пърленка.
Рецептата е - 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.ч олио, сол на вкус ( за цялата доза слагам 1 с. лъжица), 1 кубче мая 40 гр) , 2 яйца, брашно колкото поеме.
Аз правя половин доза, че иначе става много тесто. Намалявам продуктите наполовина, само яйцата си ги оставям две. Маята активирам с чаша топла вода, лъжичка захар и лъжица брашно. Вчера сложих почти половин кофичка заквасена сметана и добавих две - три лъжици кисело мляко. Трябваше да я оползотворя и ми се струва, че с нея тестото става още по-хубаво. Днес ще меся отново, че тийна се тръшка за кифлички. Ще сложа само кисело мляко, че ме мързи да ходя до бакалията и ще имам възможност да преценя има ли съществена разлика във вкуса.
Оцелели са две, но скоро ще изчезнат...

# 174
  • Мнения: 13 878
Камамберчето с чери домати на wild poppy
...
По повода черпя с тази лесна рецепта - https://www.instagram.com/reel/DEDIy3NvDdv/?igsh=MXNscjVxOWJ3dHg5aw==

# 175
  • Мнения: 13 878
Аспержи от wind and fog

Почистих ги, измих и сложих върху кухненска хартия да се отцедят. Пресовах две скилидки чесън в купичка, налях зехтин, поръсих със сол и черен пипер, разбърках добре. Във фраера сложих хартия за печене, разстелих на 1 ред аспержите, със силиконова четка щедро ги намазах със сместа, каквото остана го излях отгоре. Програма roast на 205 градуса за 15 минути. На 10-та минута поръсих с моцарела.

# 176
  • Мнения: 13 878
Тесто за пица по рецепта на Кайсия

500 гр брашно тип 00
300мл вода
1 пак.суха мая (или 7 гр. жива)
2 с.л. зехтин
1 с.л сол
1 ч.л захар

В една купа сипвам топла вода, добавям захарта и маята. Отделно смесвам брашното и солта. Като се активира маята, добавям към брашното и бъркам - може на ръка, може и с уреди за месене (планетарен миксер). Добавям зехтин, пак меся малко и прехвърлям в съд, където ще втасва. Като е готово тестото, режа на три части, ръсвам малко брашно и пак премесвам леко, колкото да изкарам въздуха и оставям за 15 минути (покрити със стреч фолио, да не изсъхват). После имаш два варианта - нагряваш камък за час на максимална температура и си печеш пицата със всичко. Друг вариант е - пак на макс температура печеш за няколко минути пицата, намазана с доматен сос, вадиш и добавяш останалите неща и пак я слагаш във фурната. Може в тава, там действам по вторият начин - печене на два пъти, иначе може да изгори отгоре, а тестото да остане сурово.
Можеш да намалиш маята и да сложиш само един грам, но това ако примерно решиш да оставиш тестото да втаса 6 часа. Тестото трябва е добре хидратирано, та водата е важна. Ако слагаш пресни подправки, върху тях сложи моцарела, така че да са покрити и да не изгарят. Колбасът най-отгоре (италиански салам примерно) - за да се стича мазнина от него върху останалите неща. Понякога слагам малко сол, зехтин и подправки и в доматеното пюре, но по-често само сол и зехтин.
Това тесто е за класически пици, стават леко хрупкави, не е за пухкави, дебели пици.
За оформянето - с пръсти оформям пицата, често не ми се получава съвсем кръгла, там има още какво да уча...

# 177
  • Мнения: 13 878
Патладжани на фурна от Сирос

Два патладжана нарязвам на колелета, дебели колкото пръст. Редя ги в тавата по края, а между тях овкусена кайма или пък готови кюфтета. Патладжан, кюфте, патладжан кюфте така, че в средата да остане празно място. Там нарязвам на четири 2 глави лук, 3-4 домата, 5-6 скилидки чесън и върху тях слягам няколко цели чушки сиврия. Сипвам и малко смлени домати от консерва, че обичаме по - сочно. Всичко се поръсва със сол, черен пипер, зехтин, босилек или риган и на едро нарязан магданоз. Слагам във фурната и пека докато се изпари водата от зеленчуците и остане на мазнинка. Най - бързата манджа евър. Нарязваш всичко за 5 минути и туй то.

За подредбата в тавата

Общи условия

Активация на акаунт