Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

• 10 572
  • 197
  •   1
Отговори
# 150
Ризото с манатарки от Сирос

Първо изпържих манатарките в масло и малко зехтин, колкото да хванат цвят.
Манатарки, не съм мерила, но да кажем около 350-400 гр /пресни или замразени/
Ориз за ризото – 1 ч. ч. /250 мл е моята/
Лук – 1 глава
Чесън – 1 скилидка
Масло, зехтин
Сол, черен пипер, мащерка
Пармезан – на око, да има

В същия тиган добавих още малко масло и задуши глава лук на дребно и голяма скилидка чесън. Като омекнаха, добавих ориза. Сол, черен пипер, мащерка. Добавих и манатарките. Следва 100 мл бяло вино и 4 чаши горещ пилешки бульон, на части при непрекъснато бъркане. Като стана готов оризът, настъргах пармезан, добавих бучка масло, още малко мащерка и разбърках.

# 151
Капамата на Сирос

Първо да уточня, че това си е моята капама. Не банска, не не знам каква друга.
Количества точни нямам, според големината на гювеча. Гювечът е задължителен.
Нарязвам киселото зеле. Обърквам го с ориз, праз, черен пипер, червен пипер, кимион, копър /може семена, може пресен/.
Първото, което слагам в гювеча се резени сланина. Върху тях зелеви листа, с които покривам дъното. Върху тях - пласт от зелето. Нареждам пилешки долни бутчета, върху тях пласт зеле. Следва свинско шарено месо. Аз вземам врат и тук продават една висменка, която има доста мазничко, а киселото зеле обича мазно. Пак пласт зеле. Следва кървавица задължителна е и някаква сурова луканка, суджук. Последен пласт зеле. Върху него резени сланина, масло и покривам с цели зелеви листа. По между пластовете мятам някое бахарче и дафинов лист. Сипвам червено вино, вода и във фурната първо за час на 250 градуса, после намалявам на 120.
За по – вредните домакини, вместо да се слага в зелето ориза, се правят сарми и се слагат върху първия пласт зеле.

# 152
Тиквеник

от Тарталета

Кайс, моят тиквеник е със задушена плънка и задължително леко сиропиран. Задушавам тиквата със захар, канела и орехи, колкото леко да омекне. Слепям с разтопено масло( казах, че не ми е постна вечерята, ама може и с олио) корите две по две, завивам на пурички с плънката. Като се изпече и изстине, поливам със захарен сироп, но не като баклава, а само за горните кори, колкото да не са трошливи.

от Reunion

Аз правя тиквеник с готови кори. Настъргвам тиквата и я задушавам с масло и олио, добавям захар (кафява) ром или коняк или марсала, канела.оставям да изстине.
Орехите ги меля в чопъра.
Намазвам тавата с масло. Корите ги правя по една, сгъната на две, вместо две, една върху друга. По-малко място ми заемат на плота.
Слагам от тиквата и размазвам по кората, ръся орехи и захар, ако не е станала много сладка.
Завивам и редя в тавата. Правя от половин пакет и не я завиван на кръг, а в правоъгълна тава на пурички.

# 153
Патица с кисело зеле от АРТЕМИС

По два начина я правя.
1. Варя птицата (да не види Сирос, че ще се кара), обезкостявам и накъсвам месото. Част от него отделям за супа. Другото обърквам с нарязано кисело зеле, праз, червен пипер и олио. Пека във фурна, докато се изпече зелето.
2. Режа зеле, праз, слагам червен пипер и олио. Нареждам зелето в тавата, върху него патицата - и тя цялата омазана с олио, сол, червен и черен пипер. Върху патицата мятам няколко цели зелеви листа. По време на печенето те овлажняват месото и не позволяват прегаряне. Самите листа прегарят, затова едно по едно ги махам в процеса на печене. Накрая запичам за коричка и патицата.

# 154
Негърче от Thirteen#
Перфектното Брауни

https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D1%87%D0%B5
 Оттук си го правя винаги ДобрЕ 😜

# 155
Портокалови напукани сладки от Азалия

След днес мисля, че мога да напиша дисертация на тема “Напукани сладки” 🤣
Втората партида, портокалови сладки, станаха много вкусни и ще дам рецепта за тях.
По същество ⬇

2 яйца
170 гр. захар
150 мл олио
Кората+сока на един портокал
Ванилия на вкус
450-470 гр. брашно
1 пакет бакпулвер, 10 гр.
Пудра захар за овалване
В изброената последователност се смесват продуктите, с миксер работих, но не е задължително. Сместа става гъста, но не на топка тесто. Важно е да престои в хладилник, покрита с фолио поне 3-4 часа, а най-добре цяла нощ. След това загребвам с лъжица и правя топче с ръце, като пластелин. Овалва се в пудра захар и се реди в тава с хартия за печене на разстояние. След като се наредят всички топчета на тавата, ги овалях втори път в пудра захар набързо за по-добър напукан ефект.
 Пекох на загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 10 минути. Пробвах и 8 и 12, но за 10 стават идеални! Важно е да е студено тестото и топла фурната, за да не се разпльокат, а да се напукат сладките. Като се извадят, в средата са доста меки, но като изстинат се втвърдяват. Ако се препекат после стават сухи..
 Много ароматни, наподобяващи курабийки станаха. От тези продукти ми излязоха 53 сладки.

# 156
Порталов кекс от Азалия

Ре, имаше ли килър? Има един лесен портокалов кекс, но май става и за фурна.

# 157
Благодарение на Сирос и
ДобрЕ, която попита...

Пилешкте крилца с пепси от pep-4о

https://pep-4o.blogspot.com/2017/12/blog-post_12.html?m=1

# 158
Домашна майонеза в различни варианти, благодарение на Сирос

Рен, тази правя аз https://batimiti.blogspot.com/p/blog-page_16.html?m=1

# 159
Рецепта за мекици, споделена от Mößbauer-Effekt

МекициЙ, ах, на почит и у нас, но рядко правя. Големият умира за лангоши и никога не пропуска случай да си хапне. Сине майчин, т'ва са си на баба ти мекиците, в размер плавник 52 номер.
Уикенда им правих мекици и станаха сполучливи, ще изровя рецептата.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 18:16 от Clo - Camille

# 160
Бътър чикън от TuЛи

Та карам по памет. Оригиналът е с пилешки филета, но аз взимам обезкостени пържоли от бут, нарязвам и запържвам- или в кокосово мАсло, или в авокадово олЮ. Също така- глава лук наситнена, няколко скилидки чесън- също запържвам, вече може и в масло ,може и не. Добавям подправките след това- масала, къри, куркума, джинджифил, гарам масала, чили, доматено пюре- да се омесят хубаво вкусовете, накрая- консерва кокосово мляко, аз от хладилник я вадя, защото така мазинната, която се отделя остава на дъното и аз я хвърлям; да стане на хубава еднородна смес, мятам при мръвката в пота, разбърквам и пускам или на 3 часа бързо, или на 6 бавно готвене. към края на програмата добавям и кисело мляко (може и скир)- в зависимост от количеството между 200 и 400 грама, разбърквам. Това е. За гарнитура- ориз, може и във вариации, булгур също е подходящо се оказа.
Ето по- конкретни рецепти: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=577bb66 … &bih=703&dpr=1.25

# 161
Гофрети с квас от Ули

Мирра, лесна ми е рецептата. Днес разковничето, според мен беше, че замесих в 6 и до 12 си стоя на стайна температура сместа. Иначе замесвам вечерта, прибирам в хладилника и на следващия ден вадя и директно започвам да пека, ако оставя за час-два на стайна темп също биха станали така пухкави мисля. Не, че не се изяждат и иначе Simple Smile
Остатъчен квас, отделям преди хранене, около 200гр. Слагам на око най-често, 4 яйца, 1 чаша мляко, 1-2 лъжици захар, брашно докато ми хареса гъстотата, около чаша, чаша и малко.
Разбърквам и според това кога го правиш или в хладилника или на стайна.
Гоня по-гъсто от кекс, като белтъци на сняг да е усещането с лъжицата.
Крайно прецизна рецепта, както виждаш, ама питай каквото не е ясно Simple Smile

# 162
Картофено пюре със зеленчуци от TuЛи

Добре трябва да де е получило.
Пюрето- към картофите като ги правя, слагам в пота и няколко моркова, които после намачквам наравно  с тях, плюс доволно количество масло и топло мляко; отделно заливам няколко наситнени розички броколи с вряла вода- да постоят 4- 5 минутки (бланширане един вид) и добавям и тях.

# 163
Спанак яхния от st. Dobri

Задушаваш глава стар лук (става и с пресен, но със стар е по-вкусно), слагаш нарязания на едричко спанак да се задуши (не му трябва много), лъжичка червен пипер, лъжичка брашно, малко вода да стане като не много гъста каша.
Когато прецениш, че е готово можеш да чукнеш едно яйце, пускаш го цялото и разбъркваш енергично. Joy
Захитряла съм и го правя в тенджерата за да не пръска много.

# 164
Спанак със сирена от АРТЕМИС

Задушаваш спанак, съвсем лако чесън и много зелен лук.
Опционално може да добавиш към рецептата картофи - предварително сварени.
В тавичка започваш да редиш - ред картофи на филийки, натрошено бяло саламурено сирене, спанак, кашкавал, спанак, пушено сирене, спанак, моцарела.
Пече се във фурна до зачервяване.

Общи условия

Активация на акаунт