Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 11 326
  • 206
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 14 468
Печена тиква сладка/солена от бъръльо-бъръльо

Солена я пека като гарнитура за меса, а напоследък, защото съм намалила месото, си я ям със сирене.
Режеш на големшки кубчета, аз я оставям с кората. Слагаш в тава, добавяш половинки лук, глава чесън на цяло или с отрязани връхчета, чушка, цял морков, друг кореноплод, сол, черен пипер, розмарин, може и мащерка, чили на люспи. Може и индийско орехче. Печеш с малко вода и съвсем малко мазнина.

Друг начин - дълбаеш и изчистваш тиквата, пълниш я с мръвки, наденици, гъби, и я печеш цялата, с капачето отгоре. Ползваш я за гювеч един вид.

Сладка я пека пак с кората надолу в тава, на дъното водичка, слагам захар (знам, знам, не е диетично) и ръся с канела, или слагам смес от "коледни" подправки (канела, кардамон, карамфил).

# 196
  • Мнения: 14 468
Салата с карфиол от марулета

  Някой питаше вчера за салата от карфиол. Оставям за час време в подсолена вода. Накъсвам на розички, овкусявам със сол, зехтин, оцет, копър, аз слагам и селъри или целина,каквото имам, може и малко чесън/аз не/. Колкото пъти с сетя, разбърквам.Хубава е като престои 2-3 часа.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 21:21 от Clo - Camille

# 197
  • Мнения: 14 468
Карфиол със сос Бешамел от Pandachina

Мисте, за карфиола. Първо го слагам на котлона във вряща подсолена вода да омекне (разделен на розички , ама то е ясно) . На другия котлон правя сос Бешамел с прясно мляко, брашно, индийско орехче, черен пипер, сол. После прехвърлям карфиола в намазнена тава, разбърквам го с натрошено сирене и заливам с Бешамела. Наръсвам с настърган кашкавал. Слагам в загрята фурна докато кашкавалът се разтопи и туй то.
Естествено може да се добавят всякакви сирена според вкусовете. Все си мисля, че и броколи или някаква мръвка може да се сложи, но забравям да пробвам. Със сигурност вариации има - въпрос на фантазия и вкус.

# 198
  • Мнения: 14 468
Патешко магаре от Кайсия

Много лесно се прави магарето, то си е парче месо. Втрива се сол и черен пипер,слага се на студен тиган и температура, с която да се топи мазнината постепенно (с кожата надолу). Ако се налага, се маха от мазнината,така че да не се  пържи месото  в тигана. Когато почти се стопи мазнината (около 10 минути ) и стане приятно запечена кожата ,се прехвърля във фурната за 10-12 минути на 190градуса. Патешкото трябва да е  т.н. "рар", не става хубаво ако е добре изпечено. Оставя се 5 мин да си почине, за да могат соковете да се върнат в средата и после се реже на тънки парчета. Вътре трябва да е розово. И после ядеш и ревеш. Горе-долу като телешки стейк е приготвянето на магрето, аз обаче с патешкото се справям много по-добре от колкото с телешкото,факт.
И ние имаме кестени. Аз ги пека само и така ги ядем.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 08:00 от Clo - Camille

# 199
  • Мнения: 14 468
Моята рецепта за сладка баница

С миксер се разбиват 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 кофичка кисело мляко 500 гр. Това е плънката за баницата. Корите се редят по две и се мажат със смес от разтопено масло и олио, плънката се разпределя равномерно. Пече се до златисто на умерена фурна.

Сироп за заливката:
1 и 1/2 ч.ч захар с 1 и 1/2 ч.ч.  вода+70 грама масло.
Принципно се изчаква 15 минути след като е изпечена баницата и се залива със студения сироп. Може и обратно, студена баница с врял сироп.

# 200
  • Мнения: 14 468
Сладката баница на Сирос

300 гр юфка
100 гр масло
1.2 л прясно мляко
5 яйца
200 гр захар
1 пакетче ванилена захар
200 - 250 гр сирене

Стопих маслото. Юфката изсипах в тава и полях с масло. Сложих в загрята фурна на 180 гр, като за това време веднъж разбърках.
Стоплих леко млякото. Сипах в него захарта и ванилията и бърках докато се разтопят. После добавих разбитите яйца. Натрошеното сирене сложих при юфката и разбърках. Отгоре полях с млечно яйчената смес. Пекох на 180 гр окола 30 - 35 минути. Ще стане същото и с накъсани кори за баница. Бих ги разбъркала повече от веднъж при предварителното запичане с маслото.

# 201
  • Мнения: 14 468
И две сладки баници от АРТЕМИС

Тете, аз мерки нямам.

Сладка баница с мляко и яйца

Много прилича на рецептата на Сирос, но без сиренето. Корите за баница се редят в тавата, като се надиплят, за да има въздух между пластовете. Полива се всеки пласт с олио или разтопено краве масло.
Разбиват се около 6 яйца с литър прясно мляко и захар на вкус. Заливат се корите и се пече.

Крем-баница

Корите за баница се запичат на фурна, за да станат хрупкави. Това отнема няколко курса, докато се изпекат всички кори.
После в тава се слагат половината изпечени кори, поръсват се с малко краве масло и се слага крем. Върху него се поставя втората половина кори и крем-баницата се оставя да престои една нощ. Наръсва се с пудра захар.
Кремът е стандартен млечен крем - брашно, захар, яйца и мляко.

Ако искаш повече подробности за крема, ще питам майка ми.

# 202
  • Мнения: 14 468
Праз гратен от АРТЕМИС

Да си покажа праза гратин.



Аз, естествено, направих промени. Бешамелът е кето, без брашно.



Рецептата я сподели Кайсия.



Аз заместих цикорията с праз.
Задуших праза с краве масло, сол и черен пипер. Чесън не сложих, за да не убие празения вкус. Бульон нямах, сложих просто вода.

"Бешамелът" го направих като в соса от задушения праз разбърках крема сирене (може и извара, че със сиренето става по-солено), готварска сметана и малко настъргана моцарела.

Празът се завива в шунка, реди се в тавичка. Отгоре се залива със соса и накрая мятам настъргана моцарела.

# 203
  • Мнения: 14 468
Моята рецепта за дърпано свинско

1 цяло парче свинска плешка около 1.3 кг
2 с.л. олио
2 с.л. соев сос
1 с.л. сос барбекю (ползвах на Heinz)
2-3 щипки черен пипер
1-2 щипки сол
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чесън на прах
Намазвам месото добре и го оставям да поеме в хладилника за час или два, покрито със стреч фолио.
На дъното на мултикукъра слагам една глава лук, нарязан на тънки полумесеци и 1 ч.ч. месен бульон. При липса на такъв, става и само с вода. Поставям месото и включвам на високо налягане за 50 минути. Оставям след приключване на програмата да освободи естествено налягането. Вадя месото от бульона, в тавичка с две вилици го надърпвам на конци. С дървена шпатула деглазирам дъното на съда, вклювам на Соте за 15 минути. Сгъстявам бульона с 1-2 супени лъжици царевично или пшенично нишесте, добавям 1/2 чаена чаша сос барбекю и при непрекъснато бъркане сгъстявам. След това връщам месото в кукъра. Това е. Сервирам върху картофено пюре. 🐷

# 204
  • Мнения: 14 468
Брауни от Mößbauer-Effekt
 
https://www.backenmachtgluecklich.de/rezepte/die-besten-brownies.html
Тази ползвам като базова рецепта с някои подобрения.
Моята единична доза е двойна на тази от рецептата, пасва ми идеално на обичайната правоъгълна тава.
Пека десетина минути повече. Добавям задължително 200 грама кълцани бадеми, обичаме да има ядки в браунито.
Ако много, ама много спешно ми трябва брауни и нямам време за връткави рецепти, ползвам тази готова смес. Много сполучлива на вкус, съставките са ОК, добавят се яйца и олио само, аз добавям и бадеми.
Скрит текст:

# 205
  • Мнения: 14 468
Френски сладкиш с круши от Anyyyone

# 206
  • Мнения: 14 468
Вълшебните палачинки от Ули
по тази рецепта

Общи условия

Активация на акаунт