Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 10 513
  • 197
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 14 305
Печена тиква сладка/солена от бъръльо-бъръльо

Солена я пека като гарнитура за меса, а напоследък, защото съм намалила месото, си я ям със сирене.
Режеш на големшки кубчета, аз я оставям с кората. Слагаш в тава, добавяш половинки лук, глава чесън на цяло или с отрязани връхчета, чушка, цял морков, друг кореноплод, сол, черен пипер, розмарин, може и мащерка, чили на люспи. Може и индийско орехче. Печеш с малко вода и съвсем малко мазнина.

Друг начин - дълбаеш и изчистваш тиквата, пълниш я с мръвки, наденици, гъби, и я печеш цялата, с капачето отгоре. Ползваш я за гювеч един вид.

Сладка я пека пак с кората надолу в тава, на дъното водичка, слагам захар (знам, знам, не е диетично) и ръся с канела, или слагам смес от "коледни" подправки (канела, кардамон, карамфил).

# 196
  • Мнения: 14 305
Салата с карфиол от марулета

  Някой питаше вчера за салата от карфиол. Оставям за час време в подсолена вода. Накъсвам на розички, овкусявам със сол, зехтин, оцет, копър, аз слагам и селъри или целина,каквото имам, може и малко чесън/аз не/. Колкото пъти с сетя, разбърквам.Хубава е като престои 2-3 часа.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 21:21 от Clo - Camille

# 197
  • Мнения: 14 305
Карфиол със сос Бешамел от Pandachina

Мисте, за карфиола. Първо го слагам на котлона във вряща подсолена вода да омекне (разделен на розички , ама то е ясно) . На другия котлон правя сос Бешамел с прясно мляко, брашно, индийско орехче, черен пипер, сол. После прехвърлям карфиола в намазнена тава, разбърквам го с натрошено сирене и заливам с Бешамела. Наръсвам с настърган кашкавал. Слагам в загрята фурна докато кашкавалът се разтопи и туй то.
Естествено може да се добавят всякакви сирена според вкусовете. Все си мисля, че и броколи или някаква мръвка може да се сложи, но забравям да пробвам. Със сигурност вариации има - въпрос на фантазия и вкус.

Общи условия

Активация на акаунт