Лан, разгъвам лист бутер тесто щедро го наръсвам с канела, после върху канелата равномерно разпределям настъргана на едро ренде и леко изцедена ябълка(ако не се изцеди пуска много сок), върху нея ръся накълцани орехови ядки, след тях кафява захар - няколко лъжици. Завивам на руло, режа на парчета около 1- 1.5 см. Върху хартия за печене ги слагам легнали, мажа с разбито яйце и върху всяко охлювче слагам кафява захар. На 200 градуса във фраера и са готови.

Допълнение:
Дара, аз правя и солени - с каквото има в хладилника-котидж или крема сирене, някаква мръвчица, кашкавал, дори ситно нарязана печена чушка. Варианти да искаш. Солените ги правя за закуска, сладките за глезотия. Вятъра обича сладко, а готовите неща от магазина са надрундени с какви ли не гадости. Приготвените вредности в къщи са по-здравословни и икономически по-изгодни. Лошото е, че като направя и аз хапвам.
Тили, аз към ябълката съм добавяла и банан.
Да добавя само, че който обича сладко да ръси повече захар върху бутер листа. Аз не прекалявам и охлювчетата са съвсем леко сладки.