Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

• 12 137
  • 222
  •   1
Отговори
# 210
Шунково мезе с червен пипер от Dorchester

Скрит текст:
Толкова съм горда със себе си, че ще се пръсна Simple Smile Simple Smile
Уредчето е това, но е пълно с идентични в Тему и мисля, че няма никакво значение кой от всичките ще купи човек (стоманен, с включен термометър в комплекта - това търсих).
Рецептите - в първата тема за шунковари тук в мама-та е пълно. Изчетох чинно до средата и си правих записки, направих си лично мой експеримент накрая. Смених захарта с мед и си слагах подправки както си искам. Давам я рецепКата и начина на приготвяне..
Продукти:
1 кг свински бут (950 гр след почистването на жили), нарязан на късове 1-1,5 см, озониран след нарязването
1 с.л. (с малък връх) смляна морска сол
1 с.л. мед
1 с.л. сладък червен пипер
1 ч.л. кълцан пресен розмарин
1 ч.л. млян черен пипер
50 мл сварено охладено прясно мляко
Приготвяне:
(Записала съм си какво ще променя, месото ми беше много и отнех около 50 грама, защото пружината видя зор. тази сол ще е добре за 900 грама месо, сега беше леко безсолно. Червеният пипер може да се редуцира до равна супена лъжица. Всичко друго ще е ок без да се намаля.)

Притиснато в уреда в хладилник 24 часа

Слага се уредът в тенджера с вода, долу-горе до нивото докъдето е месото в уреда. Потапя се периодично термометъра във водата и се следи температурата - след като водата достигне 80 градуса  се засича времето - 2 часа се поддържа тази температура. При мен на 2-ра степен от 4 степенен малък котлон. Температурата на водата не трябва да пада под 80, нито да се покачва над 85 градуса. След като водата стигне 80, термометърът се слага в дупката на уреда и се мери месото, да е 70-72 градуса. И така 2 часа. При мен в един момент стигна 73-74 някъде и охладих с доливане на студена вода в тенджерата. След 2 часа уредът се изважда от водата и трябва да се охлади шоково,за да се спре процеса на готвене, в тенджера със студена вода.Като се охлади и месото показва стайна температура, се слага заедно със съдчето в хладилника за 24 часа по принцип, но аз държах 30 минути във фризер. И готово.

Общото време - от кълцането до консумацията - го засичам 30 часа.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 06:29 от Clo - Camille

# 211
Баница с газирана вода от colibri

Кайсия, последните десетина години правя само тази баница и в училище, по разните им клубове и партита винаги обира точките. Може да я наредиш от вечерта, сутринта само поливаш и печеш. Става и с не съвсем пресни кори.
Танита е наша съфорумка, от форума я знам рецептата и Simple Smile
Баница с газирана вода.

# 212
Бананов кекс (хляб) от Азалия, с подкрепата на ИИ

За пръв път правя рецепта от него, за бананов кекс(хляб), и за пръв път ми се получава каквото и да е с банани в него. Много вкусно стана.
Ще го сложа тук ако на някого му се експериментира.

Висок, сочен бананово-портокалов кекс за форма 20 см

Необходими продукти

Мокри съставки
   •   2 яйца (средни)
   •   110 г захар (50/50 кафява и бяла захар използвах за повече вкус)
   •   85 г масло, разтопено и охладено
   •   125 г кисело мляко
   •   2 добре узрели банана (1 и 1/2 използвах)
   •   кората на 1 портокал
   •   2 с.л. портокалов сок
   •   1 ч.л. ванилия

Сухи съставки
   •   225 г брашно
   •   8–9 г бакпулвер (около 1 пълна ч.л. + малко)
   •   ½ ч.л. сода бикарбонат
   •   щипка сол

Приготвяне
   1.   Подготовка на формата
   •   Намажи добре с масло и поръси с брашно.
   •   Загрей фурната на 170°C.
   2.   Мокри съставки
   •   Разбий яйцата със захарта до лек и пухкав крем.
   •   Добави маслото на тънка струя.
   •   Добави киселото мляко и намачканите банани.
   •   Прибави ванилията, портокаловата кора и сока.
   3.   Сухи съставки
   •   Смеси брашното, бакпулвера, содата и солта.
   •   Добави ги към мократа смес на 2–3 пъти, с шпатула, леко разбърквайки.
   4.   Пълнене на формата
   •   Изсипи ½ от сместа.
   •   Разпредели какаовия крем на ленти.
   •   Покрий с останалата смес.
   •   С клечка или дръжката на лъжица направи завихряния, но не прекалено.
   5.   Печене
   •   Печи 45–50 минути на 165–170°C.
   •   Проверявай с клечка – леко влажна е нормално за сочен кекс.
   •   Ако започне да потъмнява отгоре преди да се е изпекъл, покрий с хартия за печене.
   6.   Охлаждане
   •   Остави 10–15 минути във формата.
   •   Минеш с нож по стените и около дупката, извади на решетка да се охлади напълно.

Бонус трик за още повече сочност
   •   Докато е топъл, набоцкай леко кекса с клечка и напръскай 1 с.л. портокалов сок + ½ ч.л. захар.
   •   Това му придава лек блестящ ефект и подчертава цитрусовия аромат.

И една не особено фотогенична, по моите критерии, снимка за онагледяване.

# 213
Ирландски хляб от марулета

Съдът за печене е глинен, от "Земята на траките". Имат сайт, иначе ги има в МОЛ Сердика. Хлябът е по рецепта на Ирина Тенчева/стрина/, както я знаем във форума. Ирландски хляб, но си е содена питка,ако питате мен. Оформен като хляб ми харесва повече.

4 ч.ч. брашно, едно кисело мляко + 1 ч.л. сода , 1с.л. сол,  1 ч.л. захар, 2 с.л. олио.

Аз правя брашното като кладенче, слагам другите съставки по средата и замесвам. Меси се лесно, става еластично. Оформям като хляб, правила съм и като питка. Правя разрезите отгоре и поръсвам с брашно. Печем на предварително загрята фурна на 170 гр, аз вкл. вентилатор, за 40 мин. После още 10-15 без капак. Преди да получа подаръка печах в бретер, а преди да си купя в дълбока тава с фолио отгоре.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 10:11 от Clo - Camille

# 214
Плънка за баница с праз и бекон от Сирос

Арте, беконът нарязах на лентички и го метнах в тигана да се запържи, колкото да пусне аромат. После сложих нарязания на дребно праз. Посолих и задуших до омекване. Сложих червен пипер, черен пипер, джоджен и малко домати от консерва. Готвих докато остана на мазнина. Това е, количества нямам, че направих две кори само. Ще му паснат гъби, някакво кашкавалче.
Цитат
А после? Редиш на пластове или завиваш на руло? Заливка с яйца има ли?

Руло, руло. Вземам две кори, че много се късат, слагам плънката и навивам от към по-тясната страна.  Отгоре намазвам вече наредените кори с малко олио/масло/зехтин. После в намазнена тавичка и пека на 180 гр. Няма заливка.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 10:52 от Clo - Camille

# 215
Содени питки от Азалия

Рецептите дето съм правила са идентични. С газирана вода и оцет. Тази година мисля да пробвам тази рецепта.

Ама аз я правя на малки питки да има за всеки, ако е една голяма със сигурност ще е по-добър резултата. В клипчето гледам, че два пъти оставя тестото да почине, та и аз ще го оставя. Мням, нямам търпение.

# 216
Предложението за постни сарми на Сирос

От моя скромен опит със сармите, стигнах до извода, че подправката е джоджен и вместо кромид - праз.
Една пробвана рецепта, малко различна https://inthebeniskitchen.com/2020/12/20/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%8 … 1%80%D0%BC%D0%B8/

# 217
Сармите на Dorchester

Сири, давам.

Зелевите:
1/2 кг стар боб се сварява до пълно увиране и се подсолява. Отцежда се напълно от водата.
Докато се вари бобът попарвам подготвени по размер и без жили листа кисело зеле за около 30 мин. в чиста вода с 2-3 листа дафинов лист.
Като се охлади бобът: отделно 2 глави стар лук рязан на ситно се запържват и като почервенеят се добява в мазнината 1 с.л. червен пипер. Докато кипи олиото още заливам отцедения боб да "джъзне", както казваме тука Simple Smile Добавям джоджен щедро.
След това вече се завиват сармите и се редят в тава. Намазват се с олио обилно огоре листата, на дъното на тавата се слага малко от течността от листата и се пече на умерена фурна до приятен загар.

Лозовите:
1 чаша ориз, 3 чаши вода, 50 гр. стафиди се задушават до омекване на ориза.
Отделно се запържва 1 голям праз нарязан на ситно.
Забърква се докато всичко е топло и се добавя половин връзка копър и 1/2 ч.ч. смлени орехи.
Като се охлади, се завиват сармите и се редят в тава. Пекат се на слаба фурна с малко вода и олио в тавата, завити с фолио, 40-50 минути. И внимаваш да не е на силно, да не завира течността.

# 218
Дърпаното свинско на Ули

Кайсия, овалях го хубаво в подправки (сол, сух чесън, лук, червен пипер, черен пипер и от специалните на ММ), след това го запечатах на соте в уреда за два пъти. После извадих месото, сложих малко бульон (може и вода), хубаво остъргах дъното да няма загорели подправки, 2 с.л. сос барбекю и 1 с.л. сладко чили, сложих месото и на 1 час под високо налягане.
След това раздърпваш и оставяш в соса или в част от него (ако е много), за да остане сочно.

Ако ги сложила на бавно готвене си сметни едно поне 6 часа, а ако е голямо парче може и 8.

Аз този път не го оставих цяло парчето, а го нарязах на по-дебели парчета, за да се овкуси по-добре.

# 219
Колбас от Ули на ИП, су вид

Азалия, ти нямаш ли су вид на инстант пота? Слагай едно парче месо на него (аз ползвам контра- и бонфиле, свински най-често, телешкото бинфиле няма нужда от сувид), после завършваш на тигана и ето ти го колбаса готов.
Ако се наканиш да пробваш, пиши, да ти издам тайните Grinning
И сега тайните:

Ей, направо се отнесох, че за су вида щях да пиша.
Майсторът вкъщи рече и отсече, че не можело тъй лесно да се обясни, ама аз знам по-добре Grinning

Значи, ако имате време е хубаво месото да престои малко осолено. У дома обаче рядко има, така че:
1. Вземате парчето месо или пържолите, подсушавате и ги осолявате хубаво. (Ако имате време оставяте в хладилника върху решетка за час-два или дори за през нощта).
2. Ако е престояло, подсушавате и овкусявате със сухи подправки по избор (ММ си поръчва специЯлни от къде ли не), но аз съм фен и на класиката - сол, сух чесън, черен пипер.
3. След това вакуимирате. Може да добавите пресни подправки в плика, ако искате също (розмарин, салвия, мащерка и подобни).
4. Пълните вътрешния съд с вода да покрива  пликовете с месо, някое крайче може да стърчи, но месото да е покрито и включвате на съответната температура за съответното време.  Това е добре да се проверява всеки път, защото варира спрямо вида месо.
5. Като свърши времето, изваждате месото и оставяте да се охлади да не е горещо. Ако е тънко по-добре да е направо на стайна температура
6. Завършвате на силен тиган (най-добре чугун, за да задържа температурата) с мазнина (у дома смесваме зехтин и масло най-често) за по минута на страна макс. Може да си добавите скилидки чесън и зелени подправки по желание в мазнината също.

Много сложно звучи май, но не е, особено като го направи човек един-два пъти.

# 220
Млечна майонеза от Ули

1:2 мляко:мазнина, лимон, горчица, сол, черен пипер (чесън).
Слагаш млякото отдолу (да не се пресече от лимона), отгоре мазнината, лимона и подправките и изтегляш нагоре с пасатора. Винаги ми става.
И допълнението:
Да, сок от лимон, не цял, че не обичам много кисело аз, а и горчиците също в голямата си част накиселяват, така че 1-2 с.л. макс.
Горчица, аз предпочитам по-сладка и обикновено имам такава (има една с мед и една баварска в тубичка), но каквато и да сложиш става. И да не сложиш пак е ок.
Аз слагам сух чесън на прах, ръсвам на око. Него също можеш да го пропуснеш, ако нямаш.

П.П. можеш първо са пасираш за минута както е на дъното всичко и тогава да изтеглиш или да изтеглиш и евентуално малко нагоре-надолу да врътнеш пасатора докато се сгъсти

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 18:21 от Clo - Camille

# 221
Бонбони с кондензирано мляко от donsita

Забравих да ви кажа, че бонбоните ми с кондензирано мляко много се харесаха снощи, излапаха се за секунди. Утре ще правя пак, ама ще сложа вътре и замразена вишна. Правят се много лесно, едно кондензирано мляко се обърква с каквото решите - орехи, кокосови стърготини или само стърготини, стяга за 30мин , оформят се топчета, овалват се в още стърготини и се слагат в хладилника.

Редакция от мен: на 1 кутийка от 395 мл кондензирано мляко добавих смлени 150 гр орехи и 150 гр кокосови стърготини. Вложих и около 100 грама замразени вишни.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 10:28 от Clo - Camille

# 222
Снежно руло от mystic woman

Пека снежно руло Simple Smile така изглежда при печене

https://www.facebook.com/share/r/1GkZVLGNbK/

Общи условия

Активация на акаунт