Уредчето е това, но е пълно с идентични в Тему и мисля, че няма никакво значение кой от всичките ще купи човек (стоманен, с включен термометър в комплекта - това търсих).
Рецептите - в първата тема за шунковари тук в мама-та е пълно. Изчетох чинно до средата и си правих записки, направих си лично мой експеримент накрая. Смених захарта с мед и си слагах подправки както си искам. Давам я рецепКата и начина на приготвяне..
1 кг свински бут (950 гр след почистването на жили), нарязан на късове 1-1,5 см, озониран след нарязването
1 с.л. (с малък връх) смляна морска сол
1 с.л. мед
1 с.л. сладък червен пипер
1 ч.л. кълцан пресен розмарин
1 ч.л. млян черен пипер
50 мл сварено охладено прясно мляко
Приготвяне:
(Записала съм си какво ще променя, месото ми беше много и отнех около 50 грама, защото пружината видя зор. тази сол ще е добре за 900 грама месо, сега беше леко безсолно. Червеният пипер може да се редуцира до равна супена лъжица. Всичко друго ще е ок без да се намаля.)
Притиснато в уреда в хладилник 24 часа
Слага се уредът в тенджера с вода, долу-горе до нивото докъдето е месото в уреда. Потапя се периодично термометъра във водата и се следи температурата - след като водата достигне 80 градуса се засича времето - 2 часа се поддържа тази температура. При мен на 2-ра степен от 4 степенен малък котлон. Температурата на водата не трябва да пада под 80, нито да се покачва над 85 градуса. След като водата стигне 80, термометърът се слага в дупката на уреда и се мери месото, да е 70-72 градуса. И така 2 часа. При мен в един момент стигна 73-74 някъде и охладих с доливане на студена вода в тенджерата. След 2 часа уредът се изважда от водата и трябва да се охлади шоково,за да се спре процеса на готвене, в тенджера със студена вода.Като се охлади и месото показва стайна температура, се слага заедно със съдчето в хладилника за 24 часа по принцип, но аз държах 30 минути във фризер. И готово.
Общото време - от кълцането до консумацията - го засичам 30 часа.