НАБОР 2004 - студенти - втора тема

• 74 052
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Тя скиорката само си мрънка.Детето си е топ. Иначе и аз го следя с интерес ,кефи ме как си набеляза цел и си я следва.Ици го няма никакъв, нали и неговия син е кандидат юрист.А май и 7микласничка имаше.
Тук съм,ама няма какво да кажа Blush Чакам Skiorche,vany6a да информират какво се случва със сесията защото ние сме в информационно затъмнение Grinning набора нищо не казва.Иначе сме далече от 7 клас,сега ще сме в трети.

Ицо, последна седмица са на лекции и упражнения и взимат заверки. Официално в сесия - другата седмица до 5.7.2024.
Моята започва ударно с изпит на 10.6/ избираемият е тогава/ и после на 12.06 по ОТП. И нататък още три изпита. Последният е на 5.7. Другите два ми се губят кога са.

Биби, и моята седмокласничка вече едвам издържа. Ние с баща й също, ама даваме вид, че се държим. В петък беше рожденичка, беше тъжна, че кака й не празнува с нас. Тя имаше важен колоквиум и решихме да не пътува и да отдаде нужното внимание на темите. Затова пък юли месец ще има повторна торта с 14 свещички и малкото се усмихна доволно. Точно след 2 седмици са заветните дати за НВО. Да идват и да си отиват по живо, по здраво, че натяга вече бая.

# 691
  • София
Чесит юбилей на младежа, Теди! Да е жив и здрав!

И при нас, както и при Биби, отпушваме канали и чакаме да започне сесията в края на юни.
Моето миналия квартил беше с 3 изпита в три поредни дни, сега е по-лежерно... Joy
Нямам нищо предвидено за лятото, защото все още не знам и неговите планове точно какви са. Той чака с нетърпение да започне лятото, но не знае дори дали му се ходи с компанията на море. Каза, че иска да се прибере и един месец само да спи и да почива.

Мандаринке, и моят младеж е така с брадата Joy. На всичкото отгоре, по незнайни причини брадата му е рижава. Много е смешен, защото особено на слънце, много си личи и все едно му е залепена чужда брада на лицето. Това, че е все още редичка не го убеждоваше, че не е Убав с брада, но това че е рижава... не може да го приеме! Joy

# 692
Ох, душичките те! Уж големи , големи, ама друго си е да си дойдеш у дома!
   Като ви чета за 7ми клас, честно, довечера ще си пийна ! Солидарно с вас, много искренно, и от кеф, че вече няма да се занимавам. Продължавам да смятам, че ни побъркват децата разните   ......... в министерството.

# 693
И на мен ми е толкова по-леко на душата, че този ужас "7-ми клас" мина миналата година. bibi, при нас също желанието е семейно море. Наборката чака с нетърпение да минат изпитите и да си дойде.

# 694
  • София
Здравейте!
Биби, чета те за испанския. Дъщеря ми завърши 22ро с испански и меко казано не е очарована от училището. Възможно е тя да случи просто на кофти клас и учители,защото имам познати деца от предния випуск, нещата там стояха по съвсем различен начин.
И в момента на моя приятелка детето е 8 клас там и са много доволни .
Макар че и наборката 8 и 9 клас беше много доволна .
Дали моето просто не беше със супер високи изисквания не знам, но не мисля .

На болните- бързо оздравяване!

# 695
Край на втори семестър и край на първи курс за набора Simple Smile Доволен е, пет изпита, пет шестици.
Сега дълга ваканция! Simple Smile
Стискам палци на всички набори да вземат успешно изпитите а също и на седмокласниците Simple Smile

# 696
  • София
Вяра и Надежда! Браво на детето за страхотния успех! Нека да се радва заслужено на ваканцията.
Аз само се моля да са 5 от 5 взети, може и с 3:)

# 697
Абе споко, ще се справи наборът! Наччи, като взема една ска и като те подгоня............

# 698
  • София
Дами, благодаря за пожеланията за набора!
Стискам палци за 7-класниците - малко остава!
За брадите - и аз не мога да разбера какво им харесва, но явно си мислят, че изглеждат по-големи. Моите и двамата не ходят с брада, по-скоро са небръснати Wink На набора брадата е по-рехава и не е лошо, докато на големия е доста тъмна и аз не одобрявам съвсем, ама кой ли ме пита. 

# 699
  • София
Момичета, дайте съвет как се записват бързо лекции? (Най-логичният отговор би би бил “Като пишеш по-бързо😂”)Наборът се оплака, че някои преподаватели не се съобразяват да изчакват, а той не може да насмогне да напише всичко и съответно записките му не са пълни. А и принципно пише по-бавно.Има ли вариант да се запишат някак с телефон, таблет? Навремето аз съм ползвала диктофон при една конкретна луда преподавателка. Споделя, че има колеги, които ги набират на лаптоп, но не ми се вярва да нямат пропуски. Чудех се дали може гласът да се обръща в текстов документ или това е само в сферата на фантазиите? Някой “айти” да ме просвети!
Най-лесно е да помоли най-голямата зубърка в потока😂 да си преснима лекцията от нея, ама това му е краен вариант. А толкова грозно пише, че не знам дали си разчита като е препускал като луд.
Не ме питайте и защо точно сега в началото на сесията се сеща за това. 😡 Учи от учебниците, които са по 500-600 страници и едва успява да ги прочете, а камо ли да ги разбере, осмисли или наизусти отделни части. Марулет, то и аз съм за ска, но преди това ще хвана двете щеки и ще му проведа наказателна акция на дърти години.😉

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 00:33 от Skiorche

# 700
Скиорче, има програми за транскрибиране, от глас в текст. Може да погледнете в Гугъл плей, има различни. Тоест, записва ги с телефона и после през програмата ги транскрибира в текст.

Иначе аз навремето бях в ролята на зубърката, от която всички взимаха лекциите Joy Пишех много бързо, защото ползвах съкращения, примерно организация я пишех орг-ия (много мръснишко съкращение Joy ) и тн. Ама то е въпрос на опит, след първи курс обръгваш.

Щерката завърши успешно сагата. Мина всички колоквиуми, отработи си упражнението, завери семестъра, следват изпитите. Трябва да похваля асистента, при когото трябваше да отработи, тя му пишеше мейли на отделните етапи, човекът беше много отзивчив, помогна й, насочи я какво да прави, беше на разположение, много приятно впечатление ми направи от разказите й.

Не може да се каже същото за една друга преподавателка, която е луда за връзване. Оплакваше се, че обижда всички, на нея й обяснявала, че е много проста и нищо няма да излезе от нея. Казах й да не оставят нещата така и да подадат оплакване. Били подавани оплаквания през годините, но без резултат, тя е във факултета от поне 30 години. Възмутена съм. Догодина ще настоявам да си търсят правата, какво е това безобразие.

# 701
Момичета, дайте съвет как се записват бързо лекции? (Най-логичният отговор би би бил “Като пишеш по-бързо😂”)Наборът се оплака, че някои преподаватели не се съобразяват да изчакват, а той не може да насмогне да напише всичко и съответно записките му не са пълни. А и принципно пише по-бавно.Има ли вариант да се запишат някак с телефон, таблет? Навремето аз съм ползвала диктофон при една конкретна луда преподавателка. Споделя, че има колеги, които ги набират на лаптоп, но не ми се вярва да нямат пропуски. Чудех се дали може гласът да се обръща в текстов документ или това е само в сферата на фантазиите? Някой “айти” да ме просвети!
Най-лесно е да помоли най-голямата зубърка в потока😂 да си преснима лекцията от нея, ама това му е краен вариант. А толкова грозно пише, че и сам не си разчита като е препускал като луд.
Не ме питайте и защо точно сега в началото на сесията се сеща за това. 😡 Учи от учебниците, които са по 500-600 страници и едва успява да ги прочете, а камо ли да ги разбере, осмисли или наизусти. Марулет, то и аз съм за ска, но преди това ще хвана двете щеки и ще му проведа наказателна акция на дърти години.😉

Word има опция - Dictate. Насочва към преподавателя и то само си пише. Как го обясних и аз

# 702
Ние някога използвахме най-популярните и лесни сигли от стенография та. Аз стенография не съм учила, но самодейно си бях купила учебник от любопитство, още преди да зная какво ще уча. Интересно, че и други колеги използваха същите, а нямахме такива, учили специално стенография.
В хода на размяна на лекции(защото не винаги успяваш да си на всички) виждаш и възприемаш съкращенията на другите.
Повтарящите се думи изписва като инициал. Напр. Правна НОРМА-ПН.пишеш веднъж в скоби инициали до пълното изписване и после само съкращението. Държава Д, ПРАВО-П, Собственост-Сст, ей такива асоциативни съкращения. Местоимение-който к. ако е които пак к., но с прим(не зная как да го напиша на таблета). Всяко множествено число на думата, с прим. И с времето се усвоява маниер да се пише с измислени, но интуитивни сигли.

На мен най-трудно ми беше да записвам по Римско право, първи курс, първи семестър. Ами, аз нищо не разбрах, то половината лекция на латински. Децата на юристите са чували разни сентенции у дома, но аз къде да чуя. И пиша разни смехории, но се свиква. После по Международно частно право, което беше в 4 курс, безпогрешно си изписвах и знаех всичките lex loci, без някога да съм учила латински(факултативно беше и аз сакън, да не се озоря) Свиква се с тези неща.

Може да е старомоден възглед, но аз не съветвам да се ползва техника. Като ти мине през мозъка и ръката, съвсем друго е после като почнеш да го учиш.

За учебниците-май не съм виждала по-съвременните, но и 500 страници да са, важно е да се отсява информация. Едва ли има нужда чак да се наизустяват.
Правото е една великолепна наука, която увлича и разширява кръгозора. Нека не се плашат младежите(щях да пиша-децата Blush), всичко си идва на мястото.(Заменям половин царство за една година връщане в СУ Heart)

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 11:47 от Светкавица

# 703
  • София
Много благодаря за идеите! Ще ги споделя. Според мен проблемът идва и от това, че в училище винаги са били изпитвани с тестове по разказвателните предмети, за разлика от нас, които трябваше да “изпеем” урока и съответно знаехме как да си извадим “есенцията” от него.
Точно както го описваш, Светкавица! Записва латинските термини по Римско право и после изобщо не може да разбере какво е това и каква е връзката му с лекцията.
Mosquita, и при мен орг.-яата, д-вата, ик-ка и т.н. фигурираха в лекциите. Записвах чинно, но като бързах само аз си разбирах от написаното и не взимаха лекции от мен🙂.
Аз като дете на фармацевт, който се занимаваше с научна работа, и до ден днешен изумявам разни познати като вкарвам в разговорите термини като синтез, генерика, внедряване, отделно помня имената на лекарствата като слон.😂 Въпреки това ме достраша да тръгна по стъпките на майка ми (химията не я разбирах никак, нищо, че и баща ми е химик). И наборът споделя, че колегите му с родители - юристи на този етап са с видимо превъзходство в знанията си пред останалите.
Радвам се, че наборката се е оправила с колоквиумите и сега спокойно ще си влезе в сесията! А комплексирани асистенти е имало и ще има. Говорихме онзи ден с набора за негов асистент и той се сети за “царят дава, пъдарят не дава”:)

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 09:04 от Skiorche

# 704
Да не се шашка! И аз съм за съкращенията.Аз също бях зубърката. Спомням си ,че за всичко,всеки ползвах мат. символ.Държава-д-ва, орг-я , правителство пр-во,министър-председател  -мин.пр-л и т- н.
    За мен основен бъг в системата е, че ги изпитват на тестове. Аз научавам нещо най-добре, ако ми мине през ръката. Винаги съм се чудела на тези с пищовите, как докато правят пищови не научават.

Общи условия

Активация на акаунт