Проблеми със съня

• 2 120
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте, имам следния казус, бебето ми на почти 2 месеца от самото прибиране вкъщи от болницата вечер е неспокоен, плаче, не може да заспи без бял шум, яде доста на често, въпреки че си яде необходимото количество АМ, заспива към 3-4, някой път и към 6-7 и през деня спи почти непробудно, даже пропуска хранения, като се опитвам да го събудя по всевъзможни начини не се получава, обърнал е деня и нощта, първоначално дължах това на коликите, но те започнаха да намалят лека по лека, а в "режима" му няма подобрение, тук таме спи по цяла вечер с едно събуждане за ядене към 3 и пак заспива, но това се случва от дъжд на вятър и тамън да си кажа, че има подобрение и следващата вечер пак е борба. През деня спи спокойно и непробудно без намеса на бял шум или полюляване, докато вечер това не се е случвало досега. Как да му изградя някакъв що годе нормален режим да го кажем?

# 1
Аз не мисля, че има някакви правила относно нощния сън... Май си е изцяло въпрос на късмет.
Хубавото е, че бебето е на АМ и ще бъде по-заситено и няма да се буди често от глад.

Голямата ми дъщеря храних с АМ и от втория месец започна да си спи по цяла нощ.
Малката кърмих на поискване и ми се е будила до тригодишна възраст всяка нощ по няколко пъти. Изпробвах всичко.

Аз не разбрах вечер в колко ляга. Предполагам, че вечер има къпане.

Съвсем нормално е бебетата да имат нужда от бял шум за успокоение. Все пак в корема на майката са чували именно такива звуци. А през деня, така или иначе, от всички дейности наоколо си има някакъв шум. През нощта  епо-тихо.

# 2
Като начало, почвате да будите всяка сутрин горе долу по едно и също време, което ви устройва да бъде такова и занапред, например между 7:00-7:30.
Също, не оставяте да спи повече от 1:30-2:00 през деня, за да не изостава с храненията. Ако трябва събуждате бебето, сменяте му памперса, миете го и го храните.
Вечер пак така слагате по едно и също време за нощен сън, например 19:30-20:00 часа. Като гледате преди това да го нахраните и изкъпете, така че да го приспите в това време.
Като станат тези неща и ви се поизясни вече можете да почнете да гледате интервали, дремки и така.
Да кажа че не съм консултант по сън и споделям колкото знам, има си и професионалисти.

# 3
Много е рано да се говори за режим на бебе на 2 месеца.

# 4
Да, за това, че е рано за режим ми е ясно, но поне търся начин за подобие на режим, за улеснение най вече на мен. Благодаря ви за отговорите, тъй като мъжа ми работи на смени и ми помагаше за къпането, то всяка седмица беше различно, ако евентуално това влияе на нощното спане на малкия, което не е изключено, започвам да го къпя всяка вечер по едно и също време за начало. Снощи го изкъпах в 21 часа, заспа си, но след 1 час някъде се събуди и до 3 часа се носехме на ръце, цяла вечер се събуждаше, мрънкаше, общо взето беше ужас...

# 5
Здравейте. Колко дремки има през деня и по колко време?
Ако се наспива през деня за това му е трудно вечер. И ние имахме такъв период през 3 и 7медец. Понякога ми помагаше повиването, леко колкото да се успокой и като заспи я отвивах. Покривах лицето за 1-2 мин с пелена, това успокоява бебетата, успокоява пулса, отпуска ги и заспиват.
Успех🍀

# 6
Здравейте, има ли мами, чиито деца си мятат наляво и надясно главата, заспивайки. Бебето ми е почти на три месеца, днес за втори път се случва да не спи през деня. За целия ден има сън около 3 часа- няколко пъти по 10-15-20 минути. Реве дори, когато я нося. Просто не знам какво да правя, има ли някакви капки за спокоен сън...просто съм психически срината. Нощем се събужда по два три пъти, за да яде, след всяко събуждане се приспиваме час- два. На аптамил пронутра е.

# 7
Да не би на бебето да не му се спи, а вие да се опитвате доста често да го приспивате? Опитайте да стои повече будно през деня, забавлявайте го, носете го. Бебето когато е уморено затваря очите и заспива. Вашето просто не е.

# 8
Да не би на бебето да не му се спи, а вие да се опитвате доста често да го приспивате? Опитайте да стои повече будно през деня, забавлявайте го, носете го. Бебето когато е уморено затваря очите и заспива. Вашето просто не е.
Няма как да не се измори след три или повече часа будно. Играем си- пеем песни, говоря й, следи предмети с поглед, играе я активната гимнастика, играе в кошарата с въртележката, правим гимнастика...какво да правя друго. Заспива ми в ръцете, щом взема да я приспивам...то днес в цял ден будно...с накъсани интервали....не знам какво се случва, мисля да я водя на лекар

# 9
Няма как да не се измори след три или повече часа будно. Играем си- пеем песни, говоря й, следи предмети с поглед, играе я активната гимнастика, играе в кошарата с въртележката, правим гимнастика...какво да правя друго. Заспива ми в ръцете, щом взема да я приспивам...то днес в цял ден будно...с накъсани интервали....не знам какво се случва, мисля да я водя на лекар

Как е организирано будуването? Има ли достатъчно време на края на интервала без стимули(да не пеете, да не играете, да не седи на въртележката)? Приспивате ли детето когато даде признаци на сънливост?
Може да изпускате момента и да се превъзбужда.. Ако бебето не дава сигнали на сънливост, то следете интервали (края на интервала е точно момента на заспиване , тоест приспиването влиза в интервала).
Приспивате ли детето на оптимална температурата и на затъмнено?
Имате ли ритуал?

Още много въпроси мога да задам, във всички се крие причина за незаспиване...

# 10
Заспива ми в ръцете, щом взема да я приспивам...
-> значи си намерила как да я приспиваш. Гушкайте де и спете заедно. Детето не иска да си заспива само в кошарата...

# 11
Здравейте, мами! Обръщам се с молба за помощ, защото вече се чувствам на ръба.
Имам бебенце на точно 6 месеца. До 4ти месец спеше по цяла нощ от 21:30 до 4 - 4:30 за хранене, заспиваше веднага до 7-8, когато се събуждаше за деня. Сам си измести нощното хранене в 4 към 6 сутринта и малко променихме режима, но продължавахме да си спим нормално с едно евентуално събуждане по различно време за бибка или две-три глътки водичка.
След средата на 4ти месец започнахме много плавно захранване по препоръка на педи...до края на месеца буквално му давах по няколко лъжички домашно приготвено пюре от тиква, картоф, морков и т.н. От тогава започнаха адските мъки през нощта. Всяка нощ все по-често и по-често будене. В началото започна да се буди 3-4 пъти, без да будува - предлагах вода, биба и т.н. и заспиваше почти веднага. Нещата обаче се влошават...та към днешна дата не помня от кога не съм спала сумарно повече от 2-4 часа през нощта.  Вечеря между 21-21:30 малкия - веднага след това си ляга - спи отделно, заспива сам в леглото си. Първото събуждане е около 40 минути след като заспи - давам бибка или го погалвам  по главата...заспива бързо. Последващите събуждания започват между 1 и 2, понякога и по-рано. Помислих, че щом се буди непрекъснато и проплаква, значи може да е гладен. Дадох мляко - не помогна. Какво ли не пробвах - нищо не помага.
Има доста газове и лек запек, даваме еспумизан или инфакол, пробиотик, правим масажи на коремчето. Не сме сменяли АМ - нямах кърма от самото начало и е все на едно и също. Следя изхожданията. Напоследък често чувам и коремчето му да къркори и като цяло звучи като буря малко вътре.
Питах за зъбите  на последния преглед - педито беше категорична, че няма никакви зъби, а и аз не виждам нито да е подуто някъде, нито да има нещо по-различно по венците му.
Моля ви дайте ми съвети, защото наистина не се сещам защо му се спи супер много, а не се получава. Жал ми е, че нещо го мъчи, а не мога да му помогна.

# 12
Звучи сякаш му е малко будното време и не се изморява достатъчно. Свържете се с консултант по сън, ще се родите.

# 13
Звучи сякаш му е малко будното време и не се изморява достатъчно. Свържете се с консултант по сън, ще се родите.

Ами има 2-3 дремки на ден. Сутрин 30-40 минути, следобед около 1 час до 1 час и половина и още една към 16:30, пак около 30-40 минути. Четох, че за неговата възраст трябва да има между 3 и 4 часа дневен сън, а той е под минимума. Преди вечерния сън има доста голяма пауза, за да натрупа умора.
Бих се обърнала към консултант, но четох, че има страшно много оплаквания от други майки и не съм сигурна, дали ще случа на читав консултант.

# 14
Бебетата минават през всякакви периоди на спане/неспане... Но според мен не трябва да му давате тия капки за колики и пробиотик, той си запича... АМ също... И става мазало.
Кога даваш пюретата? Какво количество? Гледай да са по-към обед, за да има време да ги преработи и вечер да не е тежко на коремчето.
Рано сте започнали захранването....
.. аз и с двете си деца нямах 3 часа на куп до 3тата им година 😉😉

Общи условия

Активация на акаунт