Разочаровах приятелка с подаръка си

• 10 633
  • 200
  •   1
Отговори
# 75
Првкалвно много драма за пълна глупост. Винаги има риск подарък да не се хареса. Вече зависи от личното ти възпитание как ще реагираш или дали ще коментираш. Проблемът е, че приятелката е елементарна, не че не харесала подаръка. 🤷‍♀️

# 76
Едва ли има човек, който абсолютно винаги да прави подходящи подаръци и който винаги да е получавал това, което иска. вкл и от най-близките. Авторката, съдейки по темата се чувства виновна, а не трябва. Каквото е могла, това е подарила. Приятелството не трябва да се крепи на подаръци.
Аз също съм получавала обеци, при това обикновенни, не от някакъв специален метал, а нямам дупки и не нося. Интересното беше, че ги получих на един и същ рожден ден, от две мои приятелки, които нямат никаква връзка помежду си, но са от една зодия, родени на близки дати, а тази зодия се характеризира със самовлюбеност и липса на поглед към околните, макар и да са щедри и да обичат лукса. И колкото и да е глупаво това, със зодиите, в случая първо за това се сетих и ме досмеша. А обици те отлежава ха някъде и не помня дали ги изхвърлих.

А с приятелките от студентските години си имахме неписано правило - за рожден ден сребърен пръстен от Минералсувенир(който го помни) и винаги всяка на всяка улучваше, понякога се комбинира хме за по скъпи модели.

Хората са различни, аз също вярвам, че не съм правила тъп подарък, но едва ли е така. Обаче, коментар на момента и то не в анонимен форум(като тук, дето имаше цяла тема за не подходящите подаръци), а така, че подаряващият да чуе(или поне с голяма вероятност да чуе) не ми е много приятелско, дори никак. На едни дрънкулки ли трябва да се крепи приятелството.

# 77
Сестрата на баба ми много обичаше да преподарява подаръци, ама такива дето с години ги е държала някъде и са чакали ред. Тя и по принцип като й се даваха подаръци ги поглеждаше, благодареше и ги прибираше, дори тези за внуците й. Предполагам и тях ги е преподарявала после на някой. Определено нейните подаръци никога не ми бяха любими. Не съм преподарявала подарък, но се е случвало да изхвърлям такива, които просто няма как да им намеря приложение.

# 78
Това, че случайно е чула, как променя фактите? Не, не се е държала кофти пред нея, само в нейно отсъствие.

Разликата малка ли е според теб?

# 79
Разликата се нарича ЛИЦЕМЕРИЕ.

# 80
Какво и подари да преценим нещата ?
Ама не казва... Метна бомбата и забегна да се чудим и да се дракаме 😁
Явно се усети, че се занимава с излишни битовизми. Ама пък драма да има.
Примерно да й е подарила живарник за риба ... И аз бих изкоментирала че се излага с подаръка..

# 81
Разликата се нарича ЛИЦЕМЕРИЕ.

Или възпитание? Като почнете с тези високопарни приказки...
Ти никога ли не си коментирала с никого лошата прическа на колежка, надебелялата роднина, невъзпитаните деца на нам си кой си?  Разбира се, пред тях се сдържаш за да не ги обидиш, но после мълчиш кат гроб, така ли? Даже и пред мъжа си или друг близък човек? Ми не го вярвам.
Изобщо лицемерието е неделима част от социалния живот и без него щяхме да се изпокараме и изпотрепем. Да не би като казваш на стара позната  "колко си се разхубавила" или "изобщо не си остаряла" това да не е лицемерие? Лицемерие си е, защото виждаш, че съвсем не е така, но социалните условности не допускат това да се казва.

# 82
Това, което описваш не са приятелски отношения, ами някакви си там, колкото да има. Авторката смята тази жена за приятелка. Явно нещата не стоят така.

# 83
  • София
Онзи ден колежка ме оглежда и ми казва "Ти си напълняла". Нито беше заядливо, нито аз ще се разсърдя, защото ме познава. Но има и тънкообидни хора, или просто недостатъчно познати, на които не върви да го кажеш. И какво, ако тя си замълчи е лицемерие, ако ми го каже и аз съм някоя обидчива ще я провъзглася за гаднярка. А тя просто констатира факта, защото знае, че няма да го приема зле.

Последна редакция: вт, 26 дек 2023, 14:21 от Светулчица

# 84
  • София
Коментирам хора, които не смятам за близки и нямат значение за мен.
Тези, които приемам за близки, не коментирам зад гърба им. Ако има нещо, казвам им го директно на тях.

Светулчица, разликата е, че то го е казала на теб и не си я чула да те коментира с другите колежки, докато си мисли, че не чуваш. А дори не ти е приятелка, а просто колежка, но далеч по-достойна.

# 85
Голяма драма около два подаръка между приятелки! На твое място, авторке, просто бих си направила ментална бележка, че приятелката е по-материална и държи на хубави подаръци. Не я прави лоша приятелка, просто е такава. Имала съм и аз подобни, отраснали бедно и държащи на материални неща като възрастни.

Разбирам, защо ти е станало мъчно, че си я разочаровала в известна степен, но на твое място не бих си го слагала присърце: избирала си с мисъл какво ще й хареса и колкото си могла да отделиш от бюджета си в момента. Не си могла да й отговориш на очакванията. За да се избегне това в бъдеще, кажи й, че имаш финансови затруднения в момента и да отложите размяната на подаръци по всякакви поводи за по-добри времена по-нататък.

# 86
ЧС, опасявам се, че много се разминаваме в моралните норми.
Всичко което описваш е чиста форма лицемерие и не, не е част от етиката или човешкия морал.
Не казвам на някой, че се е разхубавил или отслабнал ако не ми се струва така! Защо да лъжа? Дори съм шокирана, че някой го прави като... ако не го мислиш си е чиста форма лъжа или подигравка!

Не използвам обидни думи за приятели. Щом някой си е направил труда да ми направи ПОДАРЪК /обърни внимание подарък - не е длъжен, няма финансова квота, избирателно и пожелателно е/ не коментирам ни меркантилно, ни саркастично, ни пък се вдетенявам да съм разочарована или наранена. Подарък! Бонбон - пак е подарък! Ръчно направена шишарка пак е подарък!

# 87
Светулчица, сега си представи същата колежка, или приятелка да ти каже, че изглеждаш добре,  и след малко да я чуеш, че те обсъжда с други хора как направо се излагаш. Има разлика, нали? Никой не може да ме убеди, че няма да му пука, ако чуе нещо такова от човек, който уж му е близък.

# 88
  • София
Наистина ли има хора, които изговарят откровени лъжи, докато вътрешно злорадстват, че залъгват другия и се държат социално приемливо!?
И аз като Дорис не го разбирам това. Ако някой е надебелял, но не ми пука, просто ще си замълча, но няма да го лъжа колко е прекрасен. Ако ми пука, пак ще му спестя директната обида, но ще се поинтересувам дали е добре, дали е здрав. Е, ако ме попита, ще му кажа каквото виждам.

# 89
А какво е положението,когато на семейство с малко дете близките подаряват подаръци на детето, а вие трябва да върнете нещо все пак,нищо че те са без дете или с такова 25-30г? Сега се замислям тази ситуация при нас. Съседи, близки подаряват нещо на детето за 200лв примерно, а аз съм приготвила нещо за дома, вино и тн, но не е на тази стойност. Проблем ли е?

Общи условия

Активация на акаунт