Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 101 839
  • 912
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте!
Обмислях дълго дали да се включа в темата, но както казах по-нагоре имам притеснения относно сина ми, който е на 1 годинка. Ще започна с това, че имах нормална бременност, ако изключим, че имам предишен аборт и бях на терапия заради тромбофилия. Имам Хашимото и пиех хормон през цялата бременност. На последните тонове преди раждането се установи, че не са особено добри, падаха до 110-100, оказа се с увита пъпна връв. Родих точно на термин, нормално, без упойка и други медикаменти. Бебето изплака веднага, по Апгар беше оценен на 9. Не се е налагало да пие антибиотици или друга терапия.
Забелязах, че още като съвсем малък започва да поизостава сякаш двигателно, отдавах го на малкото време прекарано по коремче (не обичаше да седи). Започна да си държи главичката стабилно на 2 месеца и половина, да се обръща на 5-6 месеца, седна без опора на 8. Не е пълзял, по-скоро се влачеше по пода, за да достигне нещо. Започна да се изправя на мебели на 11 месеца и то не всеки път успешно. Сега на 1 годинка започна да прави крачки на една ръка, но самостоятелно все още не успява повече от 4-5 крачки.
Основните ми притеснения са:
- стереотипни движения (т.нар. Стиминг) - от бебе си върти китките и крачетата при глезените като е развълнуван, пърха и с ръце, обикновено когато иска да получи нещо, напоследък започна и да си плези езика… 
- започна да се тръшка като не става на неговото, да сяда в парка по земята и да реве…
- не сочи с пръст все още, въпреки че постоянно му показваме…
- има добър очен контакт, невинаги се обръща на името си обаче…
- не маха за здрасти и чао…
- не иска да се храни сам, нищо не поднася към устата си, единствено един сладолед онзи ден хвана и почна да яде….
- невинаги реагира на болка, напр. като му взимат кръв от пръста изобщо не плаче, а е супер спокоен и хладнокръвен…
Има лепетна реч от 6-месечен (първо каза “тате”), сега повтаря срички “ба ба”, “ ма ма”, “ та те” , “ай де”, “де де”, “да” и “не”.
Не имитира животни и не ги посочва в книжките. Обича да изкачва стълби, което също ме притеснява. Все още от легнало положение му е трудно да седне, освен ако не му подам ръце, за да се набере (или ако не се хване за нещо).
По мое настояване посетихме детски невролог (Димитрина Христова в “Здравето”), както и детски психиатър - д-р Трендафилова. Христова ни пита защо водим здраво дете при нея. Казах ѝ, че ме притеснява непълзенето и това, че не успява да се изправи сам на 11 месеца. Каза, че нормата е до 12 месец, така че да не се притеснявам. Трендафилова каза, че невинаги стереотипните движения сигнализират за проблем, че нещата са комплексни и има норма за 1.6 г. проговаряне с прости изречения. На мен обаче ми се струва, че няма да се случат нещата. Виждам децата на мои приятелки (основно момиченца) колко по-напред са от него…
Положителните неща, които ме крепят:
- разбира ме какво говоря и изпълнява прости команди (подай ми ръчички, дай топката..);
- питам го къде е някой предмет или къде е татко му - поглежда към него съответно;
- дава боц, пляска за браво, дава пет, показва с ръчички колко голям ще стане…
Може би се хващам за дреболии като удавник за сламка, не знам и аз.
Къде другаде мога да го заведа за ранен скрининг, въобще на тази възраст ще ни обърнат ли внимание?
Освен това искам да Ви попитам още нещо - смятате ли, че е възможно да се установи , че детето има проблем вътреутробно? Това е твърдение на един от най-известните АГ (Сигридов). Изключително ми е тревожно, защото установих, че съм бременна с второ дете и направо мир не ми дава мисълта, че ако синът ми има проблем, то шансът и второто дете да е с проблем се увеличава… Cry Вместо да се радвам на бременността, аз постоянно съм под стрес и със страшно сърцебиене…
Имате големи очаквания за дете на 1 година, та това е още бебе. Не, че и аз не бях като вас де, но ако е на 1 година има време за всички неща, които искате да направи, вече ако минава 1г и половина вече е друго

# 436
Извинявам се, че се намесвам, не съм писала може би никога тук, но следя с интерес.
Но това 1.6 за прости изречения, реално ли е?! Flushed

# 437
# 438
В стиминга няма нищо лошо. Това е начин детето да се успокои. Много възрастни също го правят. Примерно дъвкане на химикал, драскане на лист, игра с косата и много други. На тази възраст стиминга е нормален. Ще започне да намалява с порастването, проговарянето, контрола над емоции и т.н. Не виждам нищо притеснително при детенцето на 1 година. За справка - при нас започна да посочва на 1,7 години, първи думи на 2,1 години, сега е на изречения на 3,8 години. Важното е да разбира.

# 439
Извинявам се, че се намесвам, не съм писала може би никога тук, но следя с интерес.
Аз също не съм чувала бебе на 1.6м да прави прости изречения, простете ако греша .

# 440
  • София, България
В стиминга няма нищо лошо. Това е начин детето да се успокои. Много възрастни също го правят. Примерно дъвкане на химикал, драскане на лист, игра с косата и много други. На тази възраст стиминга е нормален. Ще започне да намалява с порастването, проговарянето, контрола над емоции и т.н. Не виждам нищо притеснително при детенцето на 1 година. За справка - при нас започна да посочва на 1,7 години, първи думи на 2,1 години, сега е на изречения на 3,8 години. Важното е да разбира.

Според Христова тези движения децата ги правят, тъй като не говорят все още и били начин за изразяване на някаква емоция. Да, обаче като се разрових по темата и започнаха да ми излизат клипчета от типа “Първите признаци, че детето е от аутистичния спектър” и познайте… въпросното пърхане и въртене на ръцете, което той прави го имаше! До тогава не се бях замисляла нещо подобно за детето ми, а откакто ги видях постоянно съм се фокусирала да го наблюдавам и изследвам. Disappointed Аз заради това първо попитах в темата дали тези движения са сигурен маркер, че едно дете е от спектъра. Знам, че всяка от Вас е чела и знае много по темата. А за проговарянето с прости изречения - да, това било нормата… Този месец ни предстои и скапаната ваксина (МПР), вече се колебая дали да я слагам….

# 441
Да, и аз съм ги гледала тези клипчета. Тогава не можех да се спра, а трябваше да не ги гледам. Моя съвет е да не ги гледате. Те са изключително подвеждащи. Много от децата показани там са доста по големи. На 1 година е нормално да има повече стиминг, като той трябва да намалява с времето.
Стиминга не е характерен само и единствено за аутистичния спектър и аутизма не се диагностицира/доказва само с наличието на стиминг. Имането или нямането на стиминг не е определящо за аутизма.

Това, което ми помогна на мен, е че трябва да разберете, че детето е такова каквото е. Дали има или няма нещо не е от значение. За вас остава да си работите с детето. Работете върху посочването, гледайте книжки, имитирайте животни, правете разходки, събирайте се с други деца, ходете по площадки - да ходи, да се катери, да пипа дървета, камъни, пясък, работете върху самостоятелността - хранене - предложете храна, подходяща за хващане и ядене с ръка. Просто не гледайте клипчетата и си гледайте детето.

# 442
Голямата ми дъщеря, като беше на 1г. и 3 мес. казваше "Мамо, ако!" и ми носи едно боклуче, което е намерила на земята. На 1г. и 7 мес. казваше "Тати носи кольото!", когато чакаше баща си, да ѝ донесе обещаното колело.
Тези неща са ми се запечатали като спомен, мисля, че дори ги имам на клипове.

# 443
Навсякъде намирам информация, че периода е 18-24м. Тоест границата е до 2г, а не до година и половина, както е обяснено на жената.
При моето дете, това се случи на 2.3г за съжаление.

# 444
Здравейте!

За простите изречения:
Дъщеря ми, която е в норма, на година и половина вече правеше прости изречения. Но беше една от първите сред обкръжението от връстници. И със сигурност това не е крайният срок за появата на първи изречения.

За пърхането с ръчички:
Ако детето е малко, както в описания случай, не е необичайно и обезпокоително да има стийминг. А и, както са писали другите майки, тези проявления не означават непременно аутизъм.

При моя син (който е на пет и половина вече и официално не е от спектъра) наскоро се възвърна пърхането със страшна сила. От около месец почти постоянно е така. Ето това вече е обезпокоително.
Когато беше по-малък, се случваше понякога. Наред с клатене напред-назад, въртене на глава, удряне на главата в облегалката или в някоя стъклена врата, ходене на пръсти, присъстваше и пърхането. Но нищо от изброеното не е било с такъв интензитет, както в момента. Тези движения при него вече се асоциират с всичко. Всякаква емоция. Интересното е, че самостимулациите за дълго бяха изчезнали. Само от време на време при вълнение или тревога се повдигаше на пръсти.
Другата подробност е, че той говори. Разбира се, не може да води дълъг и смислен реципрочен разговор. Но умее да изрази нуждите си, проблемите, опитва да разказва истории, приказки, не спира за задава въпроси всякакви, помни доста неща. И все си мисля как напредва...
Обаче това пърхане ... От радост, от страх, от тревога, ако му направя забележка, ако чуе някакъв шум, ако забрави текста на песничката,... Говори и прави вече всичко, пърхайки. Взимам го от детската градина - върви самичък напред-назад в двора и си пърха. Доста се притеснявам.

# 445
Здравейте,има ли дечица посещавали център Sense в София? Ако да какви са отзивите?
Търся център в който да има ABA терапевт,ерготерапевт,детски психолог и логопед на едно място,за да може ако има възможност да се работи по-комплексно с детето.
Бях писала юли месец,дъщеря ми вече на 2.10,има прогрес от гледна точка на умения.
Гърнето се ползва по предназначение,но тъй като не казва кога има нужда от него все още не можем да махнем памперса.
Помага много в ежедневни задачи,стига да ѝ се покаже поне веднъж,справя се с обличане на Горни дрехи горе-долу,но дума не продумва.
Започна да имитира няколко животинки,не млъква по цял ден,но само тя си се разбира.
Приеха я в ДГ,по реда си,не със СОП,отложили сме до средата на октомври,ако успеем да постигнем още нещо за периода.
Приемам всякакви отзиви за такъв тип център или специалисти по отделно,много се забавихме със започването работа с тях.

# 446
Здравейте. Имам детенце на 1год и 2месеца, но все още не сочи с пръстче. Посяга с цяла ръчичка. Казва срички като тате, ам,мам, ля-ля. Понякога като го питам как прави кравата и казва ммм..Когато го викам по име понякога се обръща ,понякога не. Когато хапва нещо и му кажа дай на мен ми дава иска да ме храни.
Изключително много се радва на децата. Относно жестовете , показва колко голям ще стане (но когато поиска не винаги). Когато му показвам някакви жестове не обича да ме имитира, но например ако кашлям ме имитира. Обича да върти гумите на количките, например онзи ден бяхме на гости и другото детенце имаше детско малко колело и моето обърна колелото и въртя гумите. После му омръзна и отиде на друга играчка. Когато му се усмихвам ми се усмихва.
Мислите ли че има нещо тревожно ?

# 447
Да мисля че има нещо много тревожно и това сте вие. Детето ви е още бебе,спрете се малко.

# 448
Апелирам към всички ново-пишещите в темата за малко повече разум , реализъм и толерантност към родителите на деца с РАС.

Ние не сме информационно бюро, Ние не сме лекари. Ние не сме гадатели да гледаме в кристално кълбо. Няма как да ви уверим,  каквото и да ни описвате, колкото и да се притеснявате, че детето ви Е или Не е от спектъра. Има центрове за ранна диагностика и квалифицирани кадри които знаят какво и как да гледат. За малки деца особено. Вече ако детето е на 3 г и е на памперс, не сочи  и невербално, то проблемите и за нас са очевидни. Надявам се да са очевидни и за вас мили родители,  защото щеше да е тъжно ако И тогава ни питате  има ли детето проблем.

Запомнете следните  неща:
1. РАЗСТРОЙСТВОТО ОТ АУТИСТИЧНИЯ СПЕКТЪР Е КОМПЛЕКСНО СЪСТОЯНИЕ! Има много и много различни симптоми в комбинация, един  същ симптом може да присъства и да не присъства в състоянието. Наличието му може да се обясни както с аутизъм, така и с хиляди непритеснителни причини. Щом ситуацията с РАС  е толкова нееднозначна, как ние да ви дадем отговор?

2. В ранна детска възраст не може да се постави точна диагноза, затова се говори дали детето според това какви дефицити има - Е или НЕ Е в РИСКОВАТА група за РАС. Има си организации за ранна детска интервенция. Те зса сертифицирани и знаят какво правят когато диагностират дете.

3. Ние сме родители на деца от спектъра и е крайно неделикатно от ваша страна да ни ползвате за успокоители,  защото днес сте се притеснили понеже детето не прави еди си какво или прави нещо друго. Вие бъркате в нашата рана. Ние не сме както казах информационно бюро, нито сме отряд за психопомощ. Никой от нас не би поел риск да ви увери дали детето ви Е или НЕ в рисковата група за РАС. Това го правят специалисти и те са учили да диагностират, да виждат ситуацията в цялостност. Освен това те И отговарят за своето становище.

Благодаря за разбирането!

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 18:12 от _re_ge

# 449
_re_ge - благодаря ти, че си описала толкова точно, това което много от нас мислят.

Напоследък темата ни се разми от майки, които явно майчинството им е скучно и се чудят какво да правят и какви симптоми да измислят на "бебетата" си. Съжалявам, ако обиждам някого с това изречение, но те не се замислят ние как се чувстваме.
Темата взе да прилича на "бременна ли съм" ...

Момичета дайте ми някакъв съвет за Тео. Вече е почти на 4 - ноември ще ги направи, а още е на памперс-гащи. Цяло лято се опитвах да ги махна, купих стълбички, ново гърне, какво ли не, но човека не иска и не иска. Иначе знае да отиде в тоалетната като му кажа, качва се по стълбите, сяда и подпъхва ч*рата, но не прави нищо. И не само, че не прави ами, започна да се стиска с часове до степен да се превива от болка и да плаче, но докато не го обуя с памперс-гащите не пиша. Отначало се напикаваше на воля и изобщо не му пукаше, че е напикан и като взе явно да разбира каква е работата започна да се стиска по този начин и мен това ме плаши, защото наистина много зле изглежда като започне да се привива и да плаче, минавайки 10 часа.
В градината постоянно ми натякват за това, писна ми да им обяснявям, че явно не е готов още и  че е с ТЕЛК и не вярвам на тях да им е кой знае каква драма. Доста често изобщо не си правят труда да му преобуят гащите.

Общи условия

Активация на акаунт