Борба за права над детето

 • 6 137
 • 115
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 13 260
Излизането от средата и вписването в чужда среда е трудно. Приемането пък от чуждата среда - още по-трудно. Да е мислил като си е избирал жена. Не можеш да лишиш детето от майка, защото не е от "правилния" етнос, ти си си я избрал. Не може и да изтриеш от детето си гените, които са наполовина от майката. И не всички роми живеят в коптори.

# 31
 • Мнения: 19 538
А колко от нас биха родили от ром, от тичичен представител на етноса, с типичния начин на живот? Аз не бих, но се предполага, че ако го направя, значи съм ок с разбиранията му и няма да искам да ми дадат родителските права, защото е ром.

И не искам да спекулирам, но двама българи от родния ми град, които познавам лично, и са с типичните ромки, са такива, че българките не искат да са с тях.

# 32
 • Мнения: 13 260
Ама то дори това, че някой има различни разбирания не го прави автоматично лош родител. Зависи от разбиранията.
Бебето, предполагам, се следи от лекар. Ако има проблем все ще забележи.
На +15° през декември или февруари съм виждала деца с космонавти, шапки и шалове, пък моето по къс ръкав и максимум тънък суичер.
Купувам сладолед през април, +18 - 20° поне. Насреща ни едно дете сочи синът ми и вика "Мамо, мамо, той защо яде сладолед сега, нали е студено?" Ми яде и на -5. Аз ли съм лош родител или майката, която на +20° не  дава сладолед на детето си? Или и двете сме прави, когато се отнася за нашите си деца?

# 33
 • Melmak
 • Мнения: 3 815
До голяма степен съм съгласна с мамаРУ. Не знаем кое как изглежда. Нека не се лъжем, в махалите често децата са неглижирани и там сякаш живеят по някакви техни си правила. Авторът сега се сетил, че етноса и културата на жената не го кефят. Ми да беше мислил преди да ѝ правиш деца.

Ако детето действително е неглижирано, нека се провери, нека се консултира с адвокат и да се види какво е реалното състояние. Тук само можем да гадаем. Може и да не се грижи толкова зле, а на автора така да му се иска, за да скочим да хвърляме камъни по лошата ромка.

# 34
 • Мнения: 5 786
Точно и аз това имах предвид. Сега се сетил, че булката е от махалата. Детето може да е неглижирано точно толкова, колкото и детето на българка. Нека се консултира с адвокат, ако наистина мисли, че майката не се грижи добре, но да не намесва етноса, след като й е направил дете.

# 35
 • Варна
 • Мнения: 36 961
Големи радетели тука за правата на ромката. Аз се надявам автора да направи консултация и да задвижи нещата за да опита да си вземе детето. Със сигурност ще му осигури по-добра среда отколкото майка му. Изваждането на ромката от гетото може да е трудно, но за детето все още не е късно.

# 36
 • Мнения: 13 260
Хай, първо ромката също е човек и майка. Второ, детето на една годинка има правото да бъде с майка си. Като толкова го е грижа за детето да му осигури среда и условия - заживява с майката като семейство в отделно жилище, вкарва я в приятелския си кръг, прекарва време заедно с нея и детето пълноценно, осигурява средствата за нормален живот.
Ако е оставил майката да се оправя сама и на социално майчинство, нормално да е изнервена жената. Карали се пред детето, като бе ли българите не го правят. А поводът за кавгите какъв е?

# 37
 • Варна
 • Мнения: 36 961
Не съм съгласна, но няма да споря. За мен не е човек и адекватна майка въпросната щом е прибрала детето в гетото. Може да е най-хубавата къща ама е в махалата. Вместо да опита да го измъкне и да иска нещо по-добро, тя го закопава. И откъде знаем, че автора не е направил изброеното от теб, а?

# 38
 • Melmak
 • Мнения: 3 815
Ми да каже автора…

На мен ми звучи много странно как до сега махалата не му е пречела. Живели са някак, че и дете направили, родило се е, гледали са го до сега. И изведнъж сега майката е крива. Ми къде беше до сега??

Иначе тя ако цял живот си е в “гетото” за нея това си е позната и правилна среда. Може да не мисли въобще да се маха и да не смята, че тази среда е вредна или лоша. Просто приемете, че хора израснали по един начин, трудно ще ги убедите колко е кофти.

За работа минавам през една такава махала. Ми живеят си хората, имат си и къщи, не са в някакви колиби или бунгала. Имат деца, живеят в големи общности, имат училище и дг. Със сигурност от наша гледна точка много неща са неприемливи, но за тях са си ок. Просто защото те това познават.

# 39
 • Варна
 • Мнения: 36 961
Пише, че сега се е върнала "майката" в махалата. Досега не са живели там, не му е пречела. Сега какво? Трябва и той да отиде там ли за да бъде до детето си? Трябва да се примири детето му да живее в гетото? Ми не съм съгласна.

# 40
 • Melmak
 • Мнения: 3 815
Е, като са се разделили, нормално да се върне там. Трудно дете на такава възраст ще го отделят от майката.

Сложен е казуса, просто се изненадвам от възмущението на автора. Сякаш сега осъзнава с кого се е сродил.

# 41
 • Варна
 • Мнения: 36 961
Да, вероятно сега осъзнава. Ако досега са живели нормално, извън нейната среда, вероятно сега е като пораснат с мокър парцал. Имала съм връзка с човек, който тотално излиза от средата си, знам с какво може да се сблъскаш в такива случаи...

# 42
 • Мнения: 13 260
Ако до сега са живели нормално в неговата среда сега нямаше да са в нейната. Никой не бяха от по-хубавото. Не е глупава, дори и да не е нейната среда, то ако се чувства добре в неговата ще се приспособи.

# 43
 • Варна
 • Мнения: 36 961
Не е глупава?! Лично я познаваш може би. За мен не е майка човек, който не иска по-добро за детето си. Всички знаем как живее етноса в огромната си част. Голям келепир, че къщата ги е хубава, когато съседните са коптори, цари необразованост, липса на амбиция, престъпност и оскотялост. Няма нормален човек, който да го иска за децата си. Единици се измъкват от тази среда, със зъби и нокти. Това дете има шанс, защото е наполовина ромче, но майката му го отнема щото не се чувствала добре. Да, разпнахме автора, че не е мислил като й е правил дете ама тя светица, нали, сигурно сто пъти е премислила преди да си отвори краката. В случаи със замесено дете съм крайна и никога няма да й вляза в положението на тази.

# 44
 • Мнения: 13 260
Ами ние не знаем къде точно живее, защо реши, че е Столипиново или Факултета?
Произходът на детето ще е трън в очите на много хора в българска среда. Горчивата истина.
Преместили са се близо до техните не значи, че са в гетото. В стария блок в съседен вход имаше голяма ромска фамилия без да сме близо до гетото. И да, в една част на квартала, в няколко блока имаше повечко роми, но в останалите три части не бяха много, основното население си беше българи.

Общи условия

Активация на акаунт