Да се оплачем... 2024

• 1 987 315
  • 30 883
  •   1
Отговори
# 17 520
Да се оплача.Официално ме диагностицираха с диабет тип 2.Не е нещо неочаквано,майса ми беше диабетичка. Изписаха ми Метсиглетик.Вземам го от една сетмица и съм като блъсната от влак.
Болки в стомаха и разстройство,отпадналост,чак ми е трудно да вървя.Някой да се е сблъсквал с подобна реакция?Сега отново трябва да отивам при личния лекар да го сменя или пак при ендокринолог?
Относно откриването на Олимпиадата,имаше и добри моменти,но прекалиха с "различностите".Представям си ако беше направено нещо осмиващо араби или евреи,какво чудо щеше да е!Ама що м е за бели,хетеросексуални християни,всичко може.

# 17 521
Доста хора реагират така на метформина, за съжаление не е голяма изненада... Ако е само метформин често го въвеждат постепенно но при такива комбинирани препарати май все от раз слагат пълната доза, те там не ги правят и в толкова много различни дозировки. Има аналози на много фирми, евентуално ако пък някой от тях се понесе по-добре... Това с лекаря го говорете.
Но диабет тип 2 най-вече от начин на живот се повлиява, дори е обратим в много случаи, та дано лекарят да е наблегнал това колко е важно, а не само хапчетата да предпише.

# 17 522
Да се оплача.Официално ме диагностицираха с диабет тип 2.Не е нещо неочаквано,майса ми беше диабетичка. Изписаха ми Метсиглетик.Вземам го от една сетмица и съм като блъсната от влак.
Болки в стомаха и разстройство,отпадналост,чак ми е трудно да вървя.Някой да се е сблъсквал с подобна реакция?Сега отново трябва да отивам при личния лекар да го сменя или пак при ендокринолог?
Относно откриването на Олимпиадата,имаше и добри моменти,но прекалиха с "различностите".Представям си ако беше направено нещо осмиващо араби или евреи,какво чудо щеше да е!Ама що м е за бели,хетеросексуални християни,всичко може.

Моят съвет е да отидеш при друг ендокринолог, защото точно това лекарство не би трябвало да е първа стъпка в лечение на диабет. Де факто, първата стъпка е диета и повишена физическа активност, след това се включва метформин, а след него лекарство тип оземпик или от една друга група, SGLT2 inhibitors. Много често ги комбинират още в началото на лечението. Това, което са ти изписали не се предпочита изобщо.
Иначе метформин може да има такъв страничен ефект. Затова се ескалира дозата постепенно. Смени ендокринолога.
Натка, права си, но ако беше толкова лесно, нямаше да има епидемия от диабет!
Онази вечер бях на beer fest и се впечатлих от процента огромни жени. Аз също не съм малка, но говорим за огромни млади момичета и жени. Не е неочаквано да видиш леко пълни, но пропорционално пълни възрастни жени, защото хормоналните промени след менопаузата променят метаболизма, но не бях виждала скоро толкова много огромни млади жени на едно място (да, бира, лайфстайл, ясно)….

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 15:41 от abadjieva80

# 17 523
Аз не съм с диабет все още, но онзи ден отидох при нов ендокринолог. Спомена с половин уста за Оземпик. Казах ѝ, че засега смятам да не си го причинявам.

# 17 524
   Сериозна работа е затлъстяването... Като видя дебели млади хора, много ми става жал. И аз съм пълна, но съм над петдесет, все пак. Не ми се получава много с отслабването (тук и началото на менопаузата си каза думата), но все пак се старая да не ставам огромна и полагам усилия. А и на младини не бях пълна, едва след втората бременност на 37 започнах да поизтървам малко нещата, не успях да се върна тогава в изходна позиция, а по-сериозно се заоблих след 45. Но тези младичките, дето още от пубертета са изпуснали нещата, какво ще правят по-нататък, не знам...

# 17 525
   Сериозна работа е затлъстяването... Като видя дебели млади хора, много ми става жал. И аз съм пълна, но съм над петдесет, все пак. Не ми се получава много с отслабването (тук и началото на менопаузата си каза думата), но все пак се старая да не ставам огромна и полагам усилия. А и на младини не бях пълна, едва след втората бременност на 37 започнах да поизтървам малко нещата, не успях да се върна тогава в изходна позиция, а по-сериозно се заоблих след 45. Но тези младичките, дето още от пубертета са изпуснали нещата, какво ще правят по-нататък, не знам...
И при мен положението е подобно. Аз уж съм на постоянна диета (разбирай, храня се здравословно, ям по малко и не гладувам), но лятото ме изненада тази година със сладоледи, коктейли и периодично болен крак. Поне плувам ежедневно. Иначе не съм качила много, само 1-2 кг, но не ми трябват!
Много, много е трудно да се свалят килограми, ако не е единственото, което си заложил като цел, тоест, имаш ангажименти към семейство, стресираща  работа, ако си генетично предразположен и ако си над определена възраст. Изобщо не е невъзможно, но е трудно. То ако беше лесно нямаше да има цяла индустрия за това.
Европа е все още съхранена донякъде, макар че и там се вижда тенденцията, но в Северна Америка е по-зле.

# 17 526
Аз съм в менопауза доста отдавна, трябваше да се оперирам и така. Много ме беше страх да не стана дебела. Не станах, но стриктно си броя калориите. Сладоледи и коктейли не си позволявам, както и много други неща. Слаба не съм, колкото трябва съм, но по- малко килограми от преди. Нямам наследствена обремененост обаче. Исках да кажа, че и след менопауза може да бъде една жена с нормално тегло.

# 17 527
О, далеч не към твърдяла че е лесно, то се и вижда колко масово се счита за супер трудно. Но имам поглед у нас как се отнасят немалка част от лекарите. Земи тая рецепта, айде чао, да влезе следващият!
Покрай това че аз самата се оказах с ИР преди няколко години, съм в няколко групи свързани с това и съм в шок колко малко дискутират тия неща лекарите. А тя повече от половината работа е в начина на живот и попълване на каквито дефицити има, лекарствата не винаги са дори нужни при ИР, айде при ДТ2 да кажем че е с цел да се избегнат поражения от високата захар, докато се овладее и не е вече висока, което си е осъществимо.
Иначе и у нас особено млади момиченца често са доста едри, да го кажа по-тактично. И това явно е новото нормално, защото видимо не ги притеснява, а не говоря за просто женствено закръглено тяло а за откровено наднормено тегло. Ами то аз съм си така. И това е.

# 17 528
   Ох, Абаджиева... Аз си знам къде са ми проблемите, малко воля не ми достига Simple Smile. А оправдания имам много. Освен менопаузата и стреса, имам и доста физическо натоварване на работа. Не е само на компютър да стоя, тази работа я върша най често... след работа. Та не е да не се движа. Работното ми пространство е на три етажа, без асансьор. По цял ден търча по тези стълби нагоре-надолу, мъкна и тежко. Но това не са правилните движения, от които се нуждае тялото ми. От фитнес има нужда то, а за такова нещо сили не остават. Вечер накуцвам от умора, какъв фитнес. И храненето, разбира се. Може и да не ям много и вредни неща, ама като не ям цял ден и се прибера озверяла Simple Smile. И биричката! Уж щях да я спирам, но не я спрях... По веднъж-два пъти седмично си я пийвам, с кеф. Ами какъв живот е то, без биричка!

А в момента даже коктейлче съм си направила. Утре сутрин заминаваме по работа, аз още имам да пиша, да подготвям. Без коктейлчето съвсем ще се демотивирам. Много тежко дойде това лято.

Та така. Оправданията са ясни, но също така ми е ясно, че с оправдания няма да отслабна Simple Smile. Над волята си трябва да поработя.

# 17 529
Аз съм в менопауза доста отдавна, трябваше да се оперирам и така. Много ме беше страх да не стана дебела. Не станах, но стриктно си броя калориите. Сладоледи и коктейли не си позволявам, както и много други неща. Слаба не съм, колкото трябва съм, но по- малко килограми от преди. Нямам наследствена обремененост обаче. Исках да кажа, че и след менопауза може да бъде една жена с нормално тегло.
Не е като да не може, но ето, не си позволяваш коктейли и сладоледи. Не че ще умра без тях, но първо, peer pressure, второ, имам нужда и от ментално разпускане. Не че ставам и лягам с тях, но това лято се поотпуснах повече.

Натка, донякъде си права, но и преди съм писала, като в България, не съм чувала да има толкова много инсулинова резистентност.
Понякога хвърлям по едно око на темите в здравния и ми се изправя косата! Дано хората слушат И лекарите си, а не разчитат само на форума, че няма да има здрав човек на земното кълбо! Има много полезна информация, не отричам, но има и много вредни съвети. Ако някой показател е в норма, но се доближава до границата - имаш проблем! Ами не, няма проблем. То затова е норма! Не може да се правят изследвания на абсолютно всичко през месец. Даже при проблем се препоръчват три, шест месеца, просто защото месец не е достатъчен за корекция на проблема. И още, и още….

# 17 530
Права си че се прекалява понякога, виж за нормите не винаги съм съгласна че всичко в тях е ОК. Понеже за ИР почнахме - в много лаборатории горната граница за инсулин на гладно е все още страшно висока. Е аз ако чакам да надмина 24-25 на гладно че да считам че вече трябва да взема мерки, то уйде коня у ряката Grinning Знам на какъв хал бях с 15 пък нека е бил "в нормите". Знам също и по време когато вече видях 6-7 на гладно как бях, нищо общо просто.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 22:48 от natka

# 17 531
Права си, Абаджиева. Аз направо си се оплаквам, че не ям сладолед и други неща, нали е оплакваческа темата. Обаче коктейли спрях да пия последните 1- 2 години, че страшно ме заболява главата от тях. И от шампанско и шампанизирани също. Старост- нерадост, ама това да е.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 17 532
  • Пловдив
А аз след 20 години метформин от различни лекарства, и сиофор, и метфогама,, последно бях на гликофаж, от три седмици съм на оземпик. Още нищо не мога да кажа. Лично аз от три дози, моят се бие веднъж седмично, нищо не мога да кажа. НИИИИИЩО. Свалила съм 2 килограма, ама то при мен е все едно на танк да му падне предния номер. И нямам никакви странични ефекти за момента.

Искам да подчертая, че не си го изписвам сама, ходя на ендокринолог. Преди да ми го изпише ми направи изследвания. Сега на края на месеца след 4-тата доза ще се срещаме пак. Не е решение, което съм взела лесно, самата аз. Мислила съм около една година.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 17:05 от Янтра

# 17 533
Между другото бирата и виното са с най-много калории, водката - най- малко 🙂.

Аз съм се примирила с килограмите, не че са много, но не мога да сваля дори 1 кг., въпреки че се ограничавам и движа.

# 17 534
Аз си мислех, че от Оземпик не излизаш от 00. Каквото ми се случва и със Сиофор или с Глюкофаж. Затова ми предложи да пробваме с Оземпик .засега ми изписа друго, ще пробвам с него.
Вчера ми теглиха една лекция пак как се отслабва с диета и спорт. Ми, хубаво. Писна ми да го слушам това, хора. Все едно съм единствената дебела жена в Света. И не, не е от загриженост.

Общи условия

Активация на акаунт