Да се оплачем... 2024

• 1 986 862
  • 30 883
  •   3
Отговори
# 30 630
Абаджиева, не знам от колко време не живееш у нас, но тук действително са малко нещата за които нищо не се заплаща. Да, от здравно осигурени. Дори при личния си лекар като отидеш или където и да е другаде, има потребителска такса всеки път, макар и малка... Това когато е по здравна каса, т.е. вода се безплатно. На платен преглед е ясно че не е малка таксата.
А да, това "безплатно" здравеопазване за български граждани важи само ако си внасяш осигуровки, ако останеш без доходи по някаква причина пак ги дължиш и ти висят като задължение и лихви трупат даже. На третия месец си губиш и тези права, докато не изчистиш задължението. Държавата ги поема за деца и за пенсионери, та дори те не са формално освободени също а просто не ги плащат те. Walk in клиники като при теб са по-близо до мираж тук, поне в немалка част от страната. Не е случайно че толова хора са свикнали директно на частно да ходят по лекари, да си плащат изследвания назначени при преглед който иначе е по здравна каса и какво ли не още. 8 процента от дохода ни отива като здравна осигуровка, но накрая пак плащаш навсякъде. Освен ако нямаш допълнителна осигуровка, разбира се. За която пак се плаща и която пак важи само ако имаш редовната държавна Grinning
Та такива ми ти, тая система има нужда от купища реформи, в момента немалко хора оцеляват въпреки нея, а не благодарение на нея.
Това го казвам с огромно уважение към медицинските работници, те също повечето работят въпреки системата.

# 30 631
Моя мъж онзи ден води голямото на кабинет през почивните дни и се изненадах, че не са му взели пари. Очаквах поне 100 лв сурваки да е отнесъл

# 30 632
А защо се плаща изобщо? Нали сте осигурени?

Пак да кажа, че не разбирам как така ще се плаща от пациента, който е здравно осигурен.

Нямам представа защо се плаща,затова се изненадах,здравноосигурена е дъщеря ми,над 18 г е,тя е пациентката.През последните няколко години живях в Германия и там съм ходила неколкократно на спешен кабинет и нищо не съм плащала,нито пък в праксиса,където ми беше ЛЛ.
Моят прочит е,че си набелязват кой може и ще плати,колкото и грозно да звучи.Тук са други правилата.

# 30 633
  • Deutschland/HE
Жаки, твоят мъж си е спешно състояние. Съседът лятото получи, не знаеха от какво е реакцията. Дойдоха кола с дежурният спешен лекар и линейка с двама парамедици. Сигурно повече от час бяха пред къщата, след това го взеха в болницата. Другото, което ми е направило впечатление е, че вземат и придружителя с тях. Лятото се наложи майка да следва линейката с такси.
Когато се обадиш на 112 там много добре знаят, как да те разпитат и какво да направят.

П.С. Лятото лекарят от Бърза помощ беше реагирал много бързо и адекватно. Но.... трябваше да се търсят хора, за да свалят баща ми от 6тия етаж (слаб човек около 50кг), това не мога да си го обясня.   Нещо в организацията куца, лекарите от Бърза помощ си вършат много добре работата.

# 30 634
Работя в Спешна помощ.
Няма да ви казвам за какво идват пациенти и за какво се вика линейка-за прорязани пръсти/не отрязани/,за болки в гърлото от 4,5 дни/ама си мислели че ще мине/,паднал преди 3 дни и сега тук нещо го наболява,да му се сложи една слушалка,че нещо прокашля и
т.н.Пълна подигравка
А в същото време някъде някой наистина има нужда от СП
Спешните състояния са животозастрашаващите-инфаркт ,инсулт /или съмнение за такова/ПТП,масивно кървене-външно или вътрешно,гърчове,алергични реакции ,висока температура при деца особено до 3 г възраст и всички деца до 1 година
Общо казано животозастрашаващи състояния

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 18:33 от djoleva

# 30 635
А защо се плаща изобщо? Нали сте осигурени?

Пак да кажа, че не разбирам как така ще се плаща от пациента, който е здравно осигурен.

Нямам представа защо се плаща,затова се изненадах,здравноосигурена е дъщеря ми,над 18 г е,тя е пациентката.През последните няколко години живях в Германия и там съм ходила неколкократно на спешен кабинет и нищо не съм плащала,нито пък в праксиса,където ми беше ЛЛ.
Моят прочит е,че си набелязват кой може и ще плати,колкото и грозно да звучи.Тук са други правилата.
Плащаш, ако отидеш където решиш. Ако отидеш в кабинета, с който има сключен договор ЛЛ, не плащаш.
Т.е. не можеш да избираш при кого да отидеш и да очакваш, че ще е безплатно.
При нас ЛЛ има сключен договор с държавната болница - случвало ми се е да водим детето посред нощ, никога нищо не сме плащали. Докато беше бебе ходехме в частна клиника, където съответно си плащахме прегледа.

# 30 636
Zlat_na точно така е.

# 30 637
  • София
Така е, но за спешни очни проблеми, доколкото знам, в София по празниците може само в Исул, не е и въпрос на избор.

# 30 638
  • София
Спешен УНГ и очен има само в ИСУЛ. Дежурните лични те насочват там при проблем от този род, при травма в Пирогов и т.н. Така че решението не е твое. Отиваш, чакаш и плащаш.

# 30 639
Спешен УНГ и очен има само в ИСУЛ. Дежурните лични те насочват там при проблем от този род, при травма в Пирогов и т.н.така че решението не е твое. Отиваш, чакаш и плащаш.
Значи излиза,че пак няма избор за спешен преглед от очен -само с плащане,няма безплатно.Това не може да е така.

# 30 640
Я ми кажете някакви добавки, които да ме центрират. Нещо ме обземат пораженчески мисли, апатия, нервност даже и сама себе си не харесвам така. Лесно се натъжавам, ревливо ми е, а ми се иска да съм над нещата. Витамини, минерали, билки....какво да пия?
Аз съм доволна от 5-HTP. Поръчвам от iHerb.

# 30 641
  • София
Два пъти сме били в ИСУЛ, състоянието беше определено като спешно. Нито сме  чакали нито плащали.

# 30 642
Така е, но за спешни очни проблеми, доколкото знам, в София по празниците може само в Исул, не е и въпрос на избор.
Това в София, а представи си в друга част на страната дали и колко избор има...

# 30 643
Оплак ам се от ММ.
Днес се хванах да разчистя всички ненужни боклуци, които сме преместили в новото жилище преди близо 3 години. Струпах му 4 кашона  с неща, които той трябва да сортира. Познайте колко неща е изхвърлил... Нищо. Нула. Ефиният кашон е пъъълен плътно до горе с някакви лекции от университета. За 8 години (даже и повече, ако броим бакалавъра), нито веднъж не е отворил накой класьор да провери нещо.  Ама можело да му дотрябват... Абе ако за близо 10 години не са ти дотрябвали, какъв е шансът да е скоро тов момент?! Да не говорим, че фирмата му има достъп до всякакви източници ще е в пъти по-лесно да си потърси там, отколкото в някакви стари хартии вкъщи... Бясна съм!
И после като си купя нещо и пита "Ама тва сега къде ще го слагаме?!" Къде ли? При скъпоценните ти лекции.

# 30 644
  • София
Много са скочили цените в ИСУЛ.
Ходихме преди няколко години с тийна. Имаше две деца, и двете ревящи. Смилиха се и ни пуснаха да предредим. Иначе чакахме 2 часа.
И двете деца не бяха спешни. Моят беше с отит.
Плащахме.

Димис, ЛЛ има сключен договор със спешен кабинет. Но са общопрактикуващи лекари и си признават, че не могат да помогнат.
Единствено в Пирогов не съм плащала.

Общи условия

Активация на акаунт