?Въпроси всякакви за СО? 2024

• 505 723
  • 13 417
  •   1
Отговори
# 13 035
  • Далечният изток
О, айде без неграмотно написани статии. Нищо не се разбира от това.

По ЗГР заявлението за промяна на адрес се подава от законните представители на детето. Явно длъжностните лица тълкуват множественото число като двамата родители да подадат заявлението. Когато има съдебен акт - решение или определение за одобрено споразумение, в него пише кой упражнява родителските права, съответно само той може да подаде заявление за адрес.
По друг начин стои въпросът примерно с личните карти или паспорти на деца. Там изрично е посочено, че и двамата родители трябва да подадат заявлението. В тези случаи, ако единият от родителите се запъне и не желае да отидат до паспортната служба, се иска разрешение от съда.
При адресна регистрация няма разрешение от съда, затова предполагам, че е напълно възможно само единият от родителите, този, който упражнява родителските права, да подаде заявление за адрес.

# 13 036
  • София

При адресна регистрация няма разрешение от съда, затова предполагам, че е напълно възможно само единият от родителите, този, който упражнява родителските права, да подаде заявление за адрес.
Това се записва в съдебното решение. В моето пише, че адреса на детето следва моя. Не ми е необходимо разрешение, но пак ако се преместя в Норвегия могат да ме съдят за отвличане. Също и ако другия родител се заяде ще се премести на 100-200-500 км, ама друг път. Не съм юрист, но съм се нагледала на простотии.

# 13 037
  • Далечният изток
А, преместване в Норвегия е нещо съвсем различно. Въобще не говорим за подобна хипотеза.

Ето какво пише в сайта за електронни услуги на Столична община:
Мога ли да регистрирам детето си?
Да, можете да изпратите заявление за няколко деца едновременно.
За да смените адресната регистрация на дете, нужно е да изберете тази опция във Вашата профилна страница, да попълните данните на детето и изпратите покана до втория родител (когато попечителството е споделено) да подпише чрез своя облачен ел. подпис заявлението. Ако сте родител, който има съдебен акт, удостоверяващ, че единствено Вие имате родителски права над детето, можете да стартирате и попълните заявлението за смяна на адресната регистрация на детето, като качите на платформата този документ.

Само поправих грешките
https://address.sofia.bg/bg/c/faq

# 13 038
  • София
А той ако реши да се заяжда може ли тя да си има проблеми, че мести детето в друг град? Защото за това говоря. Тя нека си смени регистрацията.

# 13 039
  • Далечният изток
При съдебно решение или споразумение ли? Не.
Аз също никога не пиша адрес в споразуменията или когато сме по исков ред, не посочвам конкретен адрес. Казвам/пиша както при теб - местоживеенето на детето е на адреса на майката. Никой не може да задължи човек през целия си живот да стои закован на едно място. То това противоречи и на Конституцията. Когато майката си смени адреса, детето е с нейния адрес, сменя и този на детето.
Затова още в началото казах на питащата да изчака съдебния акт и тогава да сменя адрес.

# 13 040
За записване в детска градина също искат двамата родители, лично, с двете лични карти.
Хм, тази ситуация малко... ок, отиваш в големия град с 11-месечно бебе да търсиш работа. Да кажем, работодател ентусиаст се намира. Но такива мъничета много боледуват при ходене на ясла. Там има ли кой да го гледа или ти всеки път ще си пускаш болничен?
Досега то не е било много подвижно. Като тръгне да пълзи/ ходи и да изследва дома, ще искаш да не си на смяна 24/7.
Там имаш ли близки, родители, сестра, или ще е "и сам воинът е воин"?

# 13 041
  • София
Е, Лори, да си седи където е сега ли?
По-добре да се ориентира овреме, да си нареди нещата и да започне да си подрежда живота.

# 13 042
Особено след като няма работа там, където са в момента. Как ще се издържат с детето? Бащата явно, че няма да помага, щом отсега ѝ създава спънки.
60 км не са 600. Винаги могат да ги пропътува, за да си види детето.

# 13 043
  • София
Разбира се, че не трябва да са нещата, както са, но мисълта ми е, че основният родител по начало има само задължения, а другия само права.

# 13 044
А ако просто се премести без да си сменя адреса какво ще стане. Стотици хиляди хора - включително и аз, живеят на място, различно от постоянния им адрес.

# 13 045
Аз затова попитах в момента има ли, няма ли работа. Нали трябва да е в майчинство.
Вероятно са по-скоро стотина км. Simple Smile Но да кажем, че няма да го мислим бащата, сигурно и без това е някой злодей. Simple Smile
Аз по-скоро искам да й насоча вниманието към собствените й планове, как ще действа, когато вече е там.

# 13 046
Права си, но нека гледаме позитивно - отървал се е от трудна, проблемна, тежаща връзка. Свободата заслужава някои жертви 🙂

А ако просто се премести без да си сменя адреса какво ще стане. Стотици хиляди хора - включително и аз, живеят на място, различно от постоянния им адрес.
Не мисля, че е добра идея. Рискува да я обвинят в отвличане на детето.

# 13 047
  • София
Зависи колко заядлив е бащата. Ако е свестен нищо няма да стане.

# 13 048
Никой не е казал да стои с него, но чак градът да е тесен за двамата... макар да са в отделни жилища (тя си имала и там)...

Иначе адресната регистрация е нужна за повече точки за ясла/ градина.

# 13 049
  • София
Жилището е жилище, но хлябът е с пари.

Общи условия

Активация на акаунт