Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 733
  • 759
  •   1
Отговори
# 615
  • София
НБУ е точно в Овча купел. Сега с метрото е бързо и лесно да се стигне до Медицинска Академия, Попа, Орлов мост.

# 616
Бюджетът по мое мнение е ок, но фактът, че сте далеч, според мен е проблем. Хубавите жилища се наемат буквално от първи оглед и дори на 1-ви ден обявяване, ако цената е добра и локацията е точна за търсещия. Някои въобще не стигат до обявяване - брокерите имат клиенти и ги водят още преди да качат обявата. Хората го взимат и жилището въобще не стига до сайт да го видите. Вие докато набележите няколко, да се организирате да дойдете след Х дни… апартаментите, които ще ви чакат да дойдете да ги видите най-вероятно ще имат някакъв кусур (неадекватна цена, лоша локация, нещо кофти в самото жилище - дали състояние, обзавеждане, или друго - все тая - някакъв проблем, който е отказвал другите търсещи).
Вариантът според мен е да дойдете тук, наемате за седмица едно airbnb и започвате да звъните по обяви с готовност да видите жилище след 1 час време трафик (примерно). Пък парите си ги носите в джоба и като харесате - действате, не чакате.
Ако студентът ще е във ФМИ факултета (на Семинарията) по принцип го устройва идеално “горен” Лозенец, Хладилника, Дианабад, Студентки, Витоша, също и Център. При ФМИ няма метро, така че вижте кой автобус ще е удобен от мястото, което харесате - гледайте да е само един. Не за друго, ами смяна на повече от един вид транспорт в лошо време в София е гадост и зараза. Не че не е възможно да се живее и на два транспорта разстояние от точка А до точка Б, ама не си е работа.
Моята препоръка е да разгледате групите във ФБ, има много обяви (доста и от частни лица, които не им се работи с брокери).

# 617
Ако бивш наемател (понастоящем неоткриваем) не си е уредил по някаква причина сметките с мобилен оператор, следва ли нещо за наемодателя? Получено е писмо на негово име, тип нот.покана.

# 618
  • Бургас
Не следва. Освен да продължи да получава писма, а може и на вратата да идват да звънят от колекторските фирми.
Дългът е на сключилия договора.

# 619
Ако бивш наемател (понастоящем неоткриваем) не си е уредил по някаква причина сметките с мобилен оператор, следва ли нещо за наемодателя? Получено е писмо на негово име, тип нот.покана.

# 620
  • Бургас
На чие име е договора с мобилния оператор? На наемателя или на наемодателя?

# 621
На името на наемателя

# 622
  • София
Ако договора с наемателя е за домашен интернет и тв. може и да има проблеми. Новия наемател няма да може да сключи договор със същия оператор за домашни услуги. Водят ги по адрес на имота за да си вземат поне някакви пари. Пиша от опит с А1, като купиха Мегалан и съответно омъглила се бивша квартирантка. Следващите си избраха дом. нет от Виваком без проблеми.

# 623
Сега поне калта замръзна и не цапа, но пък навсякъде има лед и е опасна пързалка Simple Smile
Ще си го припомня това в другата тема - за цената на пазара на имоти - когато кажат как в София затова било скъпо, защото било хубаво и биела други европейски столици по цени спрямо качество на живот.
От няколко седмици сме в Рим и за най-голямо учудване тук кученцата ни само след няколко дни стават от много светли в сиво-кафяви. Буквално. В София може да не ги къпем със седмици, а тук се налага да правим тази процедура през три дни. Ето каква е ситуацията и с въздуха спрямо София. Това при положение, че в центъра има рестрикции за влизането на автомобили и масово такситата са хибриди.
Скрит текст:

# 624
  • Бургас
Вдигнах наема в софийското студио с 50 лв. Пак е подпазарно, но не пожелах повече. Винаги са ми били трудни тези разговори за увеличение на наема, но се уча от грешките си и повече няма да държа наем, неактуализиран с години. Договорът е подписан преди две. Наемателката се отнесе с разбиране, каза, че цените наистина вече са други. Сигурно не й е станало приятно, но няма намерение да се изнася.
В края на годината ще увеличавам и в Бургас. Пак с под 50 лв. Може да са смешни суми, но актуализация с 20-30 лв. едва ли ще накара някого да се изнесе, а всички знаем, че след изнасяне разходите са много повече...

# 625
Мъфин, в момента точно, в който пишем, може да не е така, но по принцип София е пословична с мръсния си въздух. Така че някой да дава аргумент, че предимство на столицата ни е чистия въдух, ми е меко казано странно.

Последна редакция: пн, 05 фев 2024, 18:03 от Анонимен

# 626
Вдигнах наема в софийското студио с 50 лв. Пак е подпазарно, но не пожелах повече. Винаги са ми били трудни тези разговори за увеличение на наема, но се уча от грешките си и повече няма да държа наем, неактуализиран с години. Договорът е подписан преди две. Наемателката се отнесе с разбиране, каза, че цените наистина вече са други. Сигурно не й е станало приятно, но няма намерение да се изнася.
В края на годината ще увеличавам и в Бургас. Пак с под 50 лв. Може да са смешни суми, но актуализация с 20-30 лв. едва ли ще накара някого да се изнесе, а всички знаем, че след изнасяне разходите са много повече...
Tintina, каква е актуализираната цена на Соф. студио? Че и на мен ми предстои тази нелека задача...

# 627
  • София
Мъфин, в момента точно, в който пишем, може да не е така, но по принцип София е пословична с мръсния си въздух. Така че някой да дава аргумент, че предимство на столицата ни е чистия въдух, ми е меко казано странно.
Във всеки малък град и село есенно-зимно време мирише на сяра от въглищата, с които се отопляват. В София само в малко от кварталите я има тази миризма. Та толкова по темата за "чистия" въздух в/извън София.

# 628
  • Бургас
bubkab, по обяви студиата в района  вървят 600-700 лв. Всички обяви за едностайни, които разгледах, бяха на тези цени. И да не говорим колко гаражи и партери, а и с обзавеждане далеч по-лошо от моето. Отделно бях разговаряла с Управление.бг, които ми назоваха същите цени.
Моето го актуализирах на 500. Беше 450.
Сградата е нова, с хубави общи части, имаме прекрасен домоуправител, апартаментът е топъл, с ниски сметки.
И от нея съм доволна като отношение и грижа, винаги плаща навреме, съдейства ми по други въпроси, сложи и щори за своя сметка. Оценявам го и й го казах.
Но ми беше труден разговорът, чак ме заболя главата от напрежение.
ММ, който е по-добър бизнесмен от мен и не влага емоции, посъветва подходът да бъде - "предлагат ми повече, пазарният наем е един какъв си, ама аз искам ти да останеш, затова увеличението е еди колко си". То лесно звучи, ама Simple Smile

# 629
Във всеки малък град и село есенно-зимно време мирише на сяра от въглищата, с които се отопляват. В София само в малко от кварталите я има тази миризма. Та толкова по темата за "чистия" въздух в/извън София.
Много фактори са, но и какво значение има каква е причината? Важното е, че проблемът го имаме и че мерките не се взимат от който трябва, заради което сме редовно глобявани от Ес.
По темата, от всички столици в ЕС само Атина ни минава, и то с незначително малко. Рим е доста по-напред от нас, въпреки, че кучето на Мъфин се е изцапало в кафяво.
https://www.statista.com/statistics/1220938/most-polluted-capita … cities-in-europe/

Последна редакция: пн, 05 фев 2024, 21:16 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт