Лечебно гладуване по метода на Лидия Ковачева

• 28 007
  • 184
  •   1
Отговори
# 120
Продължавам с плодовете. Отслабване не усещам за сега, но ме боли глава. Ще засилят течностите! Поздрави!

# 121
  • София
Продължавам с плодовете. Отслабване не усещам за сега, но ме боли глава. Ще засилят течностите! Поздрави!

За три дни и минава. Отслабване ще усетиш слез 7- до 10 дни.

# 122
Здравейте! Сега спрях за три дни. Празниците и семейните събирания ми влияят зле. От утре пак започвам.

# 123
Здравейте, някъде цитира ли се може ло да се консумира аавокадо? Реално то е доста мазно и вероятно не може, просто се чудя на какво да карам ако започна, защото не ми се яде сладко просто вероятно защото направо преаклих с неполеьни сладки и не искам и да погледна сладки неща дори плодове, но пък имам нужда от разтоварване. Другото, което мисля е дали да не пробвам плодове през деня и салата вечер, не е по метода  но сякаш така го чувствам. Още нещо откъде намирате ябълки, които да не са замръзяване и да нямат вкус на мухъл 😢 прогресивно ни заливат с какви ли не гадости става все по-зле положението. Ябългите преди няколко години не са ябълките сега или аз съм карък и не попадам.

# 124
Обичам авокадо, но не мисля, че е особено подходящо за целта на лечебното прочистване. Ако искате просто да се разтоварите и не сте готова за метода на Ковачева - моят съвет е, да слушате себе си и да включите плодове и зеленчуци(по примера, който сте дали), с които бихте се чувствали добре. Със сигурност след седмица ще се усещате по-леко. Успех🍀

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 11:09 от a.vasileva

# 125
  • София
Здравейте, някъде цитира ли се може ло да се консумира аавокадо? Реално то е доста мазно и вероятно не може, просто се чудя на какво да карам ако започна, защото не ми се яде сладко просто вероятно защото направо преаклих с неполеьни сладки и не искам и да погледна сладки неща дори плодове, но пък имам нужда от разтоварване. Другото, което мисля е дали да не пробвам плодове през деня и салата вечер, не е по метода  но сякаш така го чувствам. Още нещо откъде намирате ябълки, които да не са замръзяване и да нямат вкус на мухъл 😢 прогресивно ни заливат с какви ли не гадости става все по-зле положението. Ябългите преди няколко години не са ябълките сега или аз съм карък и не попадам.

Може да се включат авокадо и домат например в 18 ч вместо порцията плодове. Миналата година в края на март бях в клиниката за седмица и имаше възможност за добавяне на авокадо и домати вместо плодове в обедните или във вечерните часове за хранене. Преди доста години самосиндикално си бях сменила плодовете вечер с домати и се чувствах доста добре. Пробвайте и после споделете как се чувствате.

# 126
Привет!

Да се запиша и аз в темата. Не знам дали е много удачно да започвам плодово гладуване този месец, защото още навън е студено, но някак такова слънце е напекло тези дни, че ми дойде музата. Simple Smile Относно моя опит с това, правила съм няколко кратки гладувания по 10-на и 7-дни миналите години, не съм съвсем новак с метода на Лидия Ковачева, но за пръв път планирам по-дълъг период от 21 дни плюс захранването накрая и много се надявам да издържа. Миналите години не е било проблем, но определено се чувствах без енергия, мускулите ме боляха, и не беше "разходка в парка". Установих за себе си, че трябва да пия много вода, наред с чайчетата, сутрин задължително кафе или зелен чай, да ми стабилизират кръвното, иначе ми става лошо. Моята цел е най-вече да прочистя пролетно организма за здраве, а и да сваля някое друго наднормено килце няма да е излишно, но не много.

Исках да попитам по-опитните в темата дали имате някакви практични съвети как да издържа пълния период от 21 дни по-леко, че ми е леко притеснено как ще се чувствам. Интересно ми е вие спазвате ли правилото на Л. Ковачева да се консумират само 800г плодове на ден, не повече за най-ефективно прочистване, или хапвате плодчета "на корем"?

Успех на всички плодуващи в момента! Simple Smile

# 127
  • София
Привет!

Да се запиша и аз в темата. Не знам дали е много удачно да започвам плодово гладуване този месец, защото още навън е студено, но някак такова слънце е напекло тези дни, че ми дойде музата. Simple Smile Относно моя опит с това, правила съм няколко кратки гладувания по 10-на и 7-дни миналите години, не съм съвсем новак с метода на Лидия Ковачева, но за пръв път планирам по-дълъг период от 21 дни плюс захранването накрая и много се надявам да издържа. Миналите години не е било проблем, но определено се чувствах без енергия, мускулите ме боляха, и не беше "разходка в парка". Установих за себе си, че трябва да пия много вода, наред с чайчетата, сутрин задължително кафе или зелен чай, да ми стабилизират кръвното, иначе ми става лошо. Моята цел е най-вече да прочистя пролетно организма за здраве, а и да сваля някое друго наднормено килце няма да е излишно, но не много.

Исках да попитам по-опитните в темата дали имате някакви практични съвети как да издържа пълния период от 21 дни по-леко, че ми е леко притеснено как ще се чувствам. Интересно ми е вие спазвате ли правилото на Л. Ковачева да се консумират само 800г плодове на ден, не повече за най-ефективно прочистване, или хапвате плодчета "на корем"?

Успех на всички плодуващи в момента! Simple Smile

Няма проблем да се издържат 20 дни на плодове и чай, но трябва да се спазва режима - през 2 часа се редуват плодове и чай и след 10-я ден задължително се включва зеленчуковия бульон. Сутрешното кафе е ОК, количеството плодове е според нуждите, вече не се препоръчва да не се надвишават 800 г. Нормално е да се консумират плодове около 1кг - 1,2 кг, ако има необходимост и до 1,5 кг. Другите две неща са : вода и много движение. Чаят и кафето са с чаена лъжичка мед и лимон, зеленчуковият бульон - с лимон. И най-важното - редовно (всеки ден!) посещение на тоалетната. Ако се спазва режима, с голяма вероятност след третия ден вече няма усещане за глад. Бульонът дава енергия и добавя минерали.
За да сте се чувствали некомфортно при предишни гладувания означава, че нещо сте объркали в режима. Обикновено след 5-8 дни се усеща прилив на енергия, а не отпадналост. Открийте къде грешите и се коригирайте. Успех в начинанието!

# 128
Благодаря, Alleks, за отговора и насоките.Simple Smile Много се радвам, че не трябва да се ограничавам само до 800гр. плод на ден, защото аз имам много активно ежедневие и нямам голям мастен запас и, честно казано, не знам откъде ще я черпя тази енергия 21 дни. Сигурно съм бъркала някъде, може. Не винаги съм била абсолютно стриктна с интервала, случвало се е да изям двете ябълки наведнъж, вместо през 4 часа. При първото гладуване не пиех достатъчно течности и кафе сутрин, кръвното ми падаше драстично. Аз по принцип съм си с ниско кръвно и кръвна захар и не веднъж съм припадала поради това, но вече знам какво трябва да направя.

Интересното е, че съм гладувала и само на вода weekend-ите, примерно, и тогава на третия ден съм се чувствала отлично, така че ти вярвам за адаптацията и прилива на енергия, дано и при мен да се получи.

# 129
  • София
Здравейте, аз продължавам от днес. Пия чай на два часа, вода колкото ми се пие. Днес на обяд ядох 2 портокала, сега за вечеря изядох 3 малки кивита. Енергия имам.

# 130
Започвам от днес плодовото прочистване. Simple Smile Вчера хапвах по-леко, като подготовка, за да не е днес голям стрес за организма с намалено количество храна. Имам круши заредени, следобед ще мина през супермаркета за още плодове.

Исках да попитам, като споменавате много движение, колко приблизително имате предвид, нали извън движението в ежедневието, на работа, там щукане, на обратно, вкъщи. Разхождате ли се допълнително навън, и ако да, колко минути?

В старите теми четох, че в режима сънят доста се регулирал и се заспивало и се спяло като бебетата - крепко и по много.Sweat Smile А дано!

Flordeluna, на кой ден си ти? Страхотно, че имаш енергия. Все така да си! Simple Smile

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 10:14 от Анонимен

# 131
Това е линк към книгата на Лидия Ковачева:
https://web.archive.org/web/20161213113324/http://www.bulplam.co … l.i.likarstvo.pdf
Мисля, че ще е добре да се качи в първия пост.

За количествата плодове препоръчва от 400 до 800г на ден, не повече. Това е общо тегло - с костилки, обелки и т.н., така че реалното количество е дори по-малко. Само за по-сочни плодове разрешава до 1 кг (череши) или диня - до 2 кг.
Според нея по-високото количество плодове забавя очистителните процеси.
Зеленчуков бульон - само при чувство на особена слабост.
Кафето изобщо не го споменава, даже черен чай не разрешава.

Пак повтарям нещо, което бях писала и преди - това не е плодова диета, че да се ядат плодове на корем. Идеята на Лидия Ковачева е да създаде режим, който постига лечебния ефект на пълния глад, но в една по-поносима форма, приложима в извънболнична обстановка и без човек да излиза от ежедневната си рутина. За целта тя изпробва върху себе си различни олекотени режими, наблюдава резултатите и достига по емпиричен път до този, който описва в книгата - с плодове и чайове.

Това е част от главата в книгата, описваща правилата на режима:
Скрит текст:
Със започване на лечебната форма на разтовари-телния режим се спира
обичайното хранене и се преминава само на плодове (400 до 800 грама
дневно) и билкови чайове (от 2 до 4 на ден според желанието),
подсладени не със захар или захарин, а с лъжичка мед и, също по желание,
може да се добави лимонов сок. Плодовете според сезона — череши, кайсии,
праскови, круши, ябълки, вишни, портокали, грейпфрути, грозде и пр.. се
разпределят през целия ден, като на чяр.-тгея се взема по някой плод. Може, за
по-голямо удобство, да се приемат само в часовете на хранене. Ползването на
плодовете е предоставено на свободния избор според вкуса и
предпочитанието.
За деня могат да бъдат ползвани няколко вида плодове, а може и само един
вид, като се оформят дни на ябълки, грозде, круши и пр. Дали ще се ползват
няколко вида или само един — изискването е да не се допуска увеличаване и
превишаването на определените количества (800-900 грама на ден). По-малко
може, но при зави-шаване на количествата лечебният процес е по-бавен.
При липса на пресни плодове могат да се ползват
и изсушени, като предварително се накисват, макар и по-късо време, във вода.
За да не им се отнеме сладостта, във водата се добавя някоя лъжичка мед, като след това водата се изпива. При ползването на плодовете предимство
имат отгледаните на нашата земя.
С настъпването на пролетта не бива да се пропуска възможността
разтоварителният режим да бъде оформен само с череши. След тежкото
еднообразие на зимата те тонизират и пречистват не само храносмилателния
апарат, но и целия организъм. Черешовата разтовари-телна диета трябва да
бъде включена не само в живота на болните, но и на тези, които се мислят за
здрави. Черешите, по 1 кг на ден, се разпределят на 4 порции, които могат да
се приемат в часовете на хранене.
По-късно с настъпването на сезона на дините по същия начин може да бъде
направена и чисто динена диета, като на ден се ползва само по една диня (1 до
2 кг на ден). Разпределена на 4-5 резена, динята може да се приема в часовете
на хранене. Шаблони за ползването на който и да е плод няма, винаги се,
вземат предвид професионалните и битовите изисквания при оформянето на
дневния режим.
С цялостното приемане на плода става унищожаване на гнилостната флора в
червата: запазва се пе-ристалтиката, благодарение на присъствието на целулозата, както и придвижването и изхвърлянето на отпадъците, без дългото им
задържане в червата. С ликвидирането на гнилостните процеси, с
възстановяването на нормалната чревна флора леко и неусетно, за дни се
лекуват хронични заболявания на храносмилателната система, носени не само
с години, но и с десетилетия, а заедно с тях и още много други, свързани
функционално.
Едно от най-важните изисквания на плодово-чай-ния разтоварителен режим е
СТАРАТЕЛНОТО СДЪВКВАНЕ.
Плодът трябва да се ползва цялостно, без да се прави на сок. Но е
стомаха той трябва да отиде добре сдъвкан. Плодовете,
обработени добре със зъбите, примесени със слюнка, в която присъстват
лечебни компоненти, достигат до стомаха като храна-лекарство -
живителна, желана и приятна. Лесно усвоима, тя дава възможност за
осъществяване не само на лечебен, но и на възстановителен процес. С
богатия си биологичен заряд от витамини, соли и ензими плодовете не
само подпомагат развиващия се лечебен процес, но и поддържат
човека деен и работоспособен, за да се справи със задълженията си
по професията и бита.
При строгата форма на гладуването, с приемането само на течности,
зъбите и тъканите на устната кухина бездействат. Дъвкането на
плодовете освежава лигавиците и тъканите на устата, на зъбните нерви,
както и премахва лошия вкус.
БИЛКОВИТЕ ЧАЙОВЕ
Съществен момент при прилагането на плодово-чайния разтоварителен
режим са билковите чайове. Отгледани от самата Природа, без пръскане
и изкуствено наторяване, билките са ценен естествен продукт.
Българинът винаги е знаел високата лечебна стойност на билките и
тяхното бране е било традиция, предавана от поколение на поколение.
Мащерка, мента, маточина,риган, жълт кантарион, глог, шипки,
липа, лайка и още много други, с които е богата нашата планина,
съчетани с различни комбинации, могат да задоволят и най-взискателния
вкус. Билковият чай с богатия си биологичен заряд, подсладен с лъжичка
непретопен мед, който също е признат за ле^ карство, няма никакво
противопоказание или някакви съмнителни лоши въздействия.
Добавянето на
парче лимон или само лимонов сок е според вкуса и желанието.
Изключва се всякакъв вид черен чай.
Чайовете се включват според вкуса, що се отнася до подбора на билките.
Ползваното количество е според желанието - при чувство на
жажда.
Освен чай може да се ползва вода, минерална вода, вода с добавка на
лимонов, портокалов или гроздов сок (но не консервирани), настойка от
шипки или от някакви други сухи плодове (трънки, боровинки, диви круши,
ябълки, касис и пр.). За приемането на течностите не бива да се
подхожда догматично, а главният критерий е да има желание.
Топличкият и вкусен билков чай стопля не само стомаха, а и психиката на
гладуващия болен човек.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 10:41 от GG*

# 132
Благодаря за споделената книга. Интересно е. Има го този момент само с 800гр. плод на ден наистина. Доколкото съм чела преди, идеята е да се разградят всички мастни депа в организма, да се прочисти напълно, разбира се, според зависи колко е началното тегло. Защото възпълни хора може и изобщо да не стигнат до вътрешните депа на организма, а да си горят подкожните. Аз за грамажите наистина се чудя, може би ще опитам само с 800гр, и ако много преритам в някой момент, мога да увелича до 1кг., 1,2кг.

А черен чай защо не се позволява? Кафе? Заради кофеина? Танините? Те имат диуретичен ефект, не се задържат течности. Това не е обяснено в книгата. Повечето режими, за които съм чела на принципа детокс, интервалнен фастинг, гладуване, позволяват кафе, без захар или подсладител обаче.

Аз от кафе не смятам да се лишавам, защото няма как иначе да си стабилиризам кръвното, трябва да се наливам с течности нон стоп.

# 133
Аз спрях и не мога да започна. Спрях покрай празниците и две вечери си ям. През деня чай и плодове и вечерята ме изкушава. Ще видим дали днес ще ми стигне волята😀🪻

# 134
  • София

Има много интерпретации на метода на Лидия Ковачева - някои много рестриктивни, други по-лежерни.
Вариантът на Д-р Емилова е малко по-омекотен и това е свързано с по-натовареното ежедневие на хората.
Това, което бих коментирала от личния си опит е, че когато намаля плодовете под 800 г започват проблемите с перисталтиката, а най-важното нещо при лечебното гладуване е редовното посещение на тоалетната. Пиенето на разхлабващи хапчета и билки не е най-приятното нещо Smirk
Друг фактор е причината за лечебното гладуване - лекуване на конкретно заболяване или прочистване на организма. При лекуване на заболяване е логично режимът да е по-ограничителен, но повечето момичета тука плодуват заради прочистването, затова смятам, че 1,0 - 1,2 кг на ден плодове е оптималния вариант.
Все пак, всеки решава на кой вариант ще се спре - важното са резултатите на края. Успех на всички, които в момента са на плодове и чай!

Eclectic Phoenix, ако си с нормално тегло и нямаш нужда да сваляш килограми спокойно яж по кило и отгоре плодове. Трябва да изровя книжката с инструкциите от минала година и да я преснимам, за да видите какво е препоръчително за различните случаи.

Общи условия

Активация на акаунт