Рим - 27 тема

• 47 270
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
Предполагам, че някои нямат много време за четене и затова непрекъснато се задава един и същ въпрос. За мен най- лесното нещо е да се придвижиш от летището до центъра на града и доста по-трудно да решиш за ограниченото време какви обекти точно да разгледаш. Та да се върна на по-лесната част. Като излезете от летището почти пред вас е спирката на автобусите 520 и 720 . Няма начин да не я видите. Има разписание, а може и да ползвате мобилно приложение. Доколкото знам дъщеря ми ползва Moovit . Качвате се на съответния номер автобус. Ние се придвижвахме с 520. Вътре в автобуса на устройството, което зад шофьора чекирахме с дебитни карти. А може и с билет или Рома пас, ако сте купили предварително такива. Всяка спирка се съобщава, но вие в случая ще  чакате да чуете от диктора Чинечита и слизате. На няколко крачки от нея, буквално са една до друга, е едноименната станция на метрото, означена с голям буква М. Влизате в нея чекирате пак дебитната карта или билета, или това с което сте се чекирали първия път. Вътре в мотрисите са изписани спирките, а и диктор ги съобщава, заедно с информация от коя страна се отварят вратите. Предполагам, че ляво и дясно ще са едни от първите италиански думи, които ще запомните, ако ползвате често метро.
 Не знам как по-подробно да разкажа. Няма нищо сложно и  нищо не би трябвало да ви притеснява.

Отдавна не съм ходила във Ватикана. През далечната 2016 г. си купих билетите за  музеите на място. На касите нямаше жива душа, но ходих след обяд, беше през март и туристите не бяха колкото са сега. Нищо не пречи да опитате и на място да проверите. Аз бих пробвала късно през деня.  Дано имате късмет.

Последна редакция: сб, 09 мар 2024, 19:54 от Cosima

# 271
  • София
За Ватикана бяхме с купени билети и стана бързо, но за Св. Петър чакахме поне около час и 40мин. Опашката се извиваше по целия площад.

# 272
Привет на всички влюбени в Рим.
Върнах се преди 10 дни и все още сърцето ми е там. Ще ви напиша малко подробности, които да улеснят хора като мен, които живеят в град без метро, летище, и говоримият език е с акцент, много различен от официалния.
От летище Чампино излизайки и веднага в дясно има опашка за таксита - 31 евро до центъра, униформен човек те настанява и ти дава касова бележка веднага, плащаш на шофьора като пристигнеш.
Автобуси 720 и 520 са пред изходите на летището. Спирка за връзка с метрото е втора по ред Чинечита. Слизаш и продължаваш по посока на движението за да влезеш в подлеза за метро. На спирка Термини нивата за метро и градски влакове са различни - метрото е по надолу / аз така изпуснах две влакчета на метро, докато чакам на грешното ниво за метро. В Гугъл Марс ми показваше точното време на метрото и автобусите./ С кредитна карта плащах в градския транспорт, след няколко дни ми дръпваше пари от картата, в зависимост от това дали съм успяла за 100 минути да ползвам няколко транспортни средства. В автобусите зад шофьора е плащане с карта, на задната врата е устройството за физически билетчета, и там принтира часа. За да слезеш на спирка от автобуса натискаш бутон стоп предварително. За да се качиш на автобус - като видите, че идва Вашият номер излизате крачка напред и махате като за такси / два автобуса пропуснах, отвътре е нямало слизащи да натиснат бутона, около мен нямаше други желаещи да се качат, така шофьора си гони разписанието/.
Билети за Ватикана в понеделник сутринта в 7,44-8,00 на място купих от сканиран Кюар код / страницата им/ и влязохме с опашка около 10-15 човека, аудиогид си заслужава. Кафе във вътрешния двор за почивка от ходене по залите - пуши се на открито само. Безкрайни километрични опашки за св. Петър и в безплатната неделя.
Ако искате да скипнете опашката за билети в Колизеума, на входа за палатин има каса, купете си билет онлайн за най-близкия час, дори и да е само един - покажете го на човека, който следи за реда там и той ще ви пусне да доплатите останалите билети, които искате и детските/
Задължително се качете на терасите на Виктор Емануил билета е 17Е за възрастен и 4Е за 18-25 год., под 12 години безплатно. Включва музей Рисорджименто, палацо Венеция и терасата и важи за 7 дни - всяко влизане по веднъж. Слизайки от терасите излизате през музей Рисорджименто и сте на площадчето пред музей Капитолий, вътре е оригинала на вълчицата. От терасите са най-прекрасните гледки към Форума, Колизеума, от другата страна е Ватикана, Пантеона…има кафе, идете сутрин рано.
Галерия Дория Памфили е прекрасна…
Църквата Чиеза дул Гесу, ходих три пъти - тавана е 3D с огледало отдолу, в ляво от централния олтар има статуя на Микеланджело.
За Пантеона билети се продават на място от машини като в Макдоналдс.
За испанските стълби отидете с метро /пеша е само изкачване по хълма, не ви трябва ако правите като мен по 18-20хил. крачки на ден/ за да слезете от горната им страна, там има хубава църква. После тръгвате надясно /ако сте с лице към стълбите/ за да стигнете до църквата на капуцините, няколко молитвени крипти включени с посещението на музея, украсени само с човешки кости, първата от тях е с три детски скелета от семейството на Бернини
... пред тази църква има спирка на автобус вдясно, вляво е фонтана с тритона, слизайки надолу по главната улица вдясно е мол Риносценте / само марки /, вляво на 20 метра е пешеходна пътека и влизате в уличката за фонтана Треви, в същата посока е Пантеона, площад Ларго Аржентина.
Отседнах в еърбнб в еврейския квартал - Гето, чудесно решение, най-вкусната храна, всичко е кашер, джелато пистакио е с цвят на капучино - сицилианския шамфъстък е кафяв, а аз спорих, че искам зелен сладолед. Момчето изкара суровите ядки, смлените ядки и ми обяснява, тук имам право да готвя само кашер, не мога да слагам цвят… беше прекрасен на вкус.
Кампо си фиоре, 5-7 минути пеша от апартамента - всички блузки и обувки, видяни по магазините тук са по10-20,25 евро в магазинчетата около пазара, а на сергиите може и да се пазарите.
На 100 метра в уличката зад апартамента беше фонтана с костенурките, удобно кафене с кроасани, в съседната уличка, водеща до площад Венеция има място за оставяне на багаж, на самообслужване, плащаш с карта, за 6-7 часа в малка кутия оставихме два куфара с размер за приорити и две раници, струваше 10-11 евро. За това време пихме кафе на терасата на Виктор Емануил, хапнахме в една пицария по улицата към Колизеума и влязохме в Колизеума.  От спирката на пиаца Венеция /не централната, тази на уличката до малкия фонтан/ взехме автобус, после метро и накрая 520 до летището за един билет общо. Предвидете колко време ви трябва за да изчаквате автобусите при смяна на транспорта, 520 върви по-рядко и бързайки за полет е стресиращо да търсиш такси по средата на булеварда.
Желая ви прекрасни мигове в Рим, аз искам пак.

#Cosima, благодаря за всяко твое мнение в групата, изчела съм ги по пет пъти, плюс всяка твоя програма, не успях да видя всичко, но е планувано за следващия път. Ако си търсиш компания за уикенд в Рим с удоволствие ще го разгледам с теб.
Благодаря на всички, които се грижат за темата, първа страница е много полезна.

Последна редакция: нд, 10 мар 2024, 08:15 от Theodosia

# 273
Билети за Ватикана в понеделник сутринта в 7,44-8,00 на място купих от сканиран Кюар код / страницата им/ и влязохме с опашка около 10-15 човека, аудиогид си заслужава.
Обясни, моля, по-добре това, че нещо не можах да го схвана.

# 274
Theodosia, благодаря за милите думи. Не знам какво да кажа/напиша. Поизчервих се. Тук е момента пък аз да благодаря на авторката на темата за всеотдайността и търпението, с което играе ролята на справочник вече толкова годините.
И за да съм по темата ще се опитам да кача снимка, че ще го правя за първи път.

# 275
  • Русе
Теодосия, вие къде отседнахте, може ли адрес и доволни ли сте?

# 276
Върнах се преди 10 дни и все още сърцето ми е там.  В автобусите зад шофьора е плащане с карта, на задната врата е устройството за физически билетчета, и там принтира часа.

Здравейте, благодаря много за изключително интересния разказ, който очаквах, че някой ще напише. Особено за такива подробности, които не се пишат по поринцип.

Относно билета в автобуса платен с карта. Как става, ако искам да купя 2 билета, 2 пъти ли без контакт трябва да правя или има някакво бутонче където да може да се покаже, че става дума за 2-ма души ?

# 277
  • plovdiv
Върнах се преди 10 дни и все още сърцето ми е там.  В автобусите зад шофьора е плащане с карта, на задната врата е устройството за физически билетчета, и там принтира часа.

Здравейте, благодаря много за изключително интересния разказ, който очаквах, че някой ще напише. Особено за такива подробности, които не се пишат по поринцип.

Относно билета в автобуса платен с карта. Как става, ако искам да купя 2 билета, 2 пъти ли без контакт трябва да правя или има някакво бутонче където да може да се покаже, че става дума за 2-ма души ?
С две карти.

# 278
Билети за Ватикана …
Обясни, моля, по-добре това, че нещо не можах да го схвана.
На входа за музеите, има метални заграждения, за регулиране на опашките, там има закачени табели с изписан сайта за билети и кюар код /квадратен баркод/ , който снимаш с камерата на телефона и ти отваря сайта за билети. Бях там в неделя 25/02 с надежда да влезем в безплатния ден или поне да купя билети на място, но опашката беше в редица по четирима до средата на площада, не площада, а улицата която води да площада с колоните… на мен ми трябваха три билета и реших, че не си струва да спестя 15 евро за резервация -ако купя онлайн, обаче да загубя часове в чакане.
Сутрешните часове е по-спокойно вътре за разглеждане, влязохме в 8, а към 10 вече тълпата те носи и не можеш да се ориентираш къде си.
За автобуса не пробвах да купя два билета, не зная дали става с една карта вътре. Но - с една карта може да се купят повече билети от автомат на спирката и да ползваш само колкото ти трябват. На спирката на ларго Аржентина по улица Корса Виторио Емануеле има такъв апарат и е лесно да се ориентираш - бутоните отдясно увеличават броя на билетите, а бутоните отляво намаляват броя / ако объркате като мен. Спирката е на място, близо до Пантеона, ако не намерите други машини. В табакери /магазинче за цигари, билети, картички и т.н./ не можах да си купя с карта, приемаха само кеш, поне в тези, на които попаднах.

Апартамента, който наех беше на пешеходно разстояние до всичко, което разглеждахме. Smart lodging е обявен в еърбнб, на улица via del Portico D’Ottavia 13 - пешеходна улица, само ресторанти,  плюс магазинче, с готвена храна от единия ресторант, полицейски постове заради някакви важни еврейски сгради, което ми действаше успокояващо да вечерям с две деца сама навън до 23 часа. Стара сграда, атмосфера, гледка, много ни хареса - мнение на 10, 20 и 50 годишни момичета, хихихи

Последна редакция: нд, 10 мар 2024, 18:42 от Theodosia

# 279
Нещо не можем да намерим апартамент за шест човека близо до центъра на разумна цена за края на април, три нощувки, препоръчайте нещо подходящо за около 1000 евро има ли изобщо подобни ?

# 280
Theodosia, мисля че грешиш за статуя на Микеланджело в църквата Ил Джезу. Не знам да има такава там. Но иначе църквата е много впечатляваща.

# 281
Нещо не можем да намерим апартамент за шест човека близо до центъра на разумна цена за края на април, три нощувки, препоръчайте нещо подходящо за около 1000 евро има ли изобщо подобни ?

Здравейте, поне 2 пъти питах в тази група относно хотели и тн - никой нищо не казва. И това също не мога да го разбера, при условие, че има някои хора, които са ходили по няколко пъти в Рим и би трябвало да са запазили приятни спомени от хотелите, в които са били. Дори и като локация...

Както и да е, ще ви дам за сега моя опит, за същия период - края на април.
Пише на всички търсачки, че за този период 98 % от леговата база в Рим вече е запълнена, което мен ме отчая.
Забелязах, че цаката е следната : на Booking или подобен сайт, хората резервират, плащайки малко по-висока цена за желания период, но успоредно с това го правят на 2-3 места.
Кофтито с това е, че една голяма сума пари отиват наведнъж он лайн.
Хубавото е, че тези резервации се анулират до еди какъв си период и ви връщат изцяло сумата.

Аз сега действам така и тъй като и другите действат по същия начин, ги дебна, кога ще пуснат някоя от резервациите. Резервирала съм вече на 2 места, като едното със сигурност ще го джитна края на март, защото не ми харесва. Второто ми е план Б. Търся си обаче моето си, както казвате вие на разумни цени. Тъй като гледам, че цените са повече от ненормални !

За края на април - май всички места в центъра вървят по 120 средно евро на нощувка, с доста семпла бих казала стая.
Всичко по-евтино си е доста зле.
Може и малко по-хубави до 150 евро на нощувка.

За повечко народ ви препоръчвам и да гледате Airbnb.

Успех

# 282
  • София
Ние бяхме в Hotel Milton. Приятен хотел, леко в соц стил, с добра закуска, чисто.  Предпочитам да отсядаме в места с закуска за да не губим време сутрин. Аз лично търсех нещо до Термини. Хотелът е буквално на изхода на метростанция Manzoni. Ползвахме наскоро дискутирания автобус 520 и после метро линия А. Много удобно връзка.

# 283
Theodosia, мисля че грешиш за статуя на Микеланджело в църквата Ил Джезу. Не знам да има такава там. Но иначе църквата е много впечатляваща.

Да, сгрешила съм. Статуята е в базиликата Санта Мария Сопра Минерва, прегледах снимките отново.

# 284
Здравейте, поне 2 пъти питах в тази група относно хотели и тн - никой нищо не казва. И това също не мога да го разбера, при условие, че има някои хора, които са ходили по няколко пъти в Рим и би трябвало да са запазили приятни спомени от хотелите, в които са били. Дори и като локация...
Хайде да се успокоим малко.....
Доколкото помня питахте за разни търсачки, които използват италианците.
Нищо ориентировъчно не сте питали - район, цена на нощувка, хора - сигурно боб трябва да хвърляме да разберем.
Направете си труда да прочетете поне няколко теми - до края на април има доста време.
И не на последно място, никой тук с нищо не Ви е длъжен, ако ще и сто пъти да е ходил в Рим.
Ето хората питат за хотели, дайте да видим тези, които сте резервирали. Вие нали също сте били два пъти в Рим?

Общи условия

Активация на акаунт