След "МОЧА" предлагат да се премахне "Альоша"

• 13 000
  • 338
  •   1
Отговори
# 90
Паметника на Съветската армия, който е известен с името Альоша в град Пловдив.
Направих темата за да може всеки да напише мнението си за Монумента и със какво го свързваме когато го видим. Много интересни коментари се написаха, и ви благодаря за тях. Младото поколение в България израства с този паметник, всеки си е изградил своите спомени, които свързва с Паметника.
Всички Пловдичани израстват покрай Альоша, някои го свързват със преживяни моменти със своя любим/а, други го свързват със посрещането на зората рано сутрин, след като са отпразнували своя Бал. Трети го свързват със красивите гледки, които предлага мястото на което се намира. Разходки с приятели, добре прекарано време, чистият въздух и разнообразието.
Всичко това кара хората да не обръщат внимание на символиката на Паметника и за тях тя губи смисъл. Когато им се каже за какво е построен и им се напомни какво символизира започват да осъзнават и не им става приятно.
В България има 186 такива паметници, "Альоша" не е единственния!
Историята на България е много богата и тези Паметници въпреки, че са част от нея са скандални. Разделят обществото и предизвикват хората да спорят и да се карат.

# 91
Никога няма да сме нормално общество, докато съществуват хора, на които животът им се осмисля в борба със символи. Отричане на китайската комунистическа клавиатура кога?
Няма да сме нормално общество докато има такива, които се кланаят на враговете ни и защитават паметниците им.
Последно кое ви пречи - "режимът", от който все още благоприятно се възползвате с ток, вода и жилища/а напоследък и китайски клавиатури/, или "окупаторът", който изгони гнусния фашистки ботуш от нашите земи? Съветвам добре да премислите отговора си, защото немного отгавна се е състоял един съдебен процес в германски град с неособено добър край за част от обвинените.
Как точно се възползвам с вода, ток и жилише? Колкото до фашисткия ботуш, не познавам пострадали от него, докато от този на ватенките дори лично съм пострадал.

# 92
За младите може и да няма символика, ама старите ходят там на поклонение с руски знамена, съветски бойни песни и портрети на Путин.

# 93
  • София
И за младите има, защото старите водят внуци..

# 94
  • София
Доколкото разбрах от предните коментари не позволявате и на пловдивчани да имат мнение по въпроса за Альоша, защото са били от квартал Тракия и Кючук Париж или някакви други квартали? Кой има право на мнение в крайна сметка? Joy
Това са паметници, които са свързани с историята на цялата държава, а не само на Пловдив.
Доста жалко е, когато народът може да отдели внимание само по един казус, не говори доста добре за неговите способности. Joy

# 95
Ами, няма нужда цялата държава да решава за всеки местен паметник. Аз не свързвам МОЧА с нищо и нямаше да мога категорично да реша какво да го правят. Да си решават софиянци. Същото и с Альоша. А парите за референдум може да се спестят с едно обикновено интернет допитване. Аз вече разбрах ,че в Пловдив не се гледа с добро око да се взриви Альоша, защото демонтаж може да е невъзможен.
Специално Альоша спокойно може да бъде префасониран на паметник на Левски, а малкото паметниче на Апостола долу да се премести на друго място.
Ако такова преобразуване е невъзможно, може от паметника на руския войник с малко поправки да се направи паментик на българския войник. Колко загинали имаме във войните само.... Аз ще съм доволна. Моят прадядо е убит в Балканската война. Всеки има поне по един такъв близък роднина, незавърнал се от Балканската, Междусъюжническата или някоя от двете Световни войни.

# 96
Дядо ми се е върнал след 2 години плен.
 Вече били погребали дрехи.
 Във всяко селище има паметници  на загинали във войните. Чак такъв грамаден на наши войници няма.

# 97
Точно заради това "свързвам, не свързвам" решението за съдбата на тези паметници трябва да е на държавно ниво, а не на местно. Защото въпросът не е кой с какво свързва даден паметник, а какво символизира той.

Интернет допитване не мисля, че може да се организира така, че да има някаква гаранция за достоверност на резултатите.

# 98
  • Варна
Точно заради това "свързвам, не свързвам" решението за съдбата на тези паметници трябва да е на държавно ниво, а не на местно. Защото въпросът не е кой с какво свързва даден паметник, а какво символизира той.
И защо държавата трябва да решава това?
Ако се направи един повсеместен референдум дали да върнат МОЧА, може на софиянци да не им харесат резултатите .

# 99
Няма такова нещо като да не може да бъде демонтиран този или който и да е Паметник!

# 100
И защо държавата трябва да решава това?
Мисля, че в предишните си два поста давам отговор на този въпрос.
Кой да реши? Онзи, който е посрещал изгрева там, който е ходил с гадже, който смята, че е нередно в страната да има символи на окупаторска армия или който е пострадал от режима след изтеглянето на тази армия? Или може би хората, загърнати с руски знамена на Шипка на връх 3-ти март? Или онези, които са поддръжници на режима?
Чии доводи са по-тежки? Заради тази крайна поляризация и заради липсата на разбиране на елементарни факти е нужно да има единно държавно решение, каквото и да е то.

# 101
Цитат
Пловдивчанин: Огромна лъжа! Знаете ли какъв е надписът на Альоша?
Читател на Plovdiv24.bg се свърза с нашата медия, за да вземе отношение по една от най-коментираните теми в момента както в Пловдив, така и в цялата страна. Даваме му думата сега:

"Альоша в Пловдив е изграден върху хълм с много голяма фигура на войник с автомат и надпис, на който пише: "Слава на Червената армия-освободителка!“

В тези няколко думи има една голяма лъжа. Интересно е Червената армия от кого ни е освободила, след като до септември 1944 г. Царство България беше свободна държава?!".
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivchanin-Ogromna-lu … a-Alyosha-1957801

# 102
  • Пловдив
Да се маха. Тъпо е да си го сложил и да го махаш, да, по тази причина преди години бях против махането, изглежда някак като нагласяне по конюнктурата, но сега смятам, че по-унизително е да го оставиш. Ние не сме колония на Русия, бе, аман от русопоклонници. То не е МОЧА, не са Альоши във всеки голям град, не е патриаршеска катедрала с име на руски светец, не са през улица да носи името на нещо руско - тепето, на което е "Альоша", от две от общо четири страни е оградено с улица "Волга" и бул. "Руски".
Не съм против Русия като държава, но съм много против задушаващата близост с нея, както и против чуждопоклонничеството. Това е чужда държава за нас, точно толкова чужда, колкото Англия, САЩ или която друга там и противопоставят някои. Хем чужда, хем голяма и като такава - с мечешка обезличаваща прегръдка.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 14:14 от Магдена

# 103
Аз досега така и не прочетох една, единствена основателна причина заради която трябва да останат тези паметници в България!

# 104
  • Пловдив
Някой може ли да ми обясни с какво ще се оправи животът като се премахват паметници (без значение съветски, американски), та е това дърляне?
С нищо. Както беше писал един, подстригването не ми лекува диабета, но това не значи да не се подстригвам.
Ще се премахне едно унизително кланяне на чужда държава, останалото наистина няма да се оправи с това.

____
Цитат
Първо това не е най-високото място в Пловдив.
Така е, само второто най-високо е, което сериозно променя нещата. Ей на, МОЧА не беше на високо място, а го махнаха без никакви аргументи. Wink
Цитат
Второ ако някой толкова иска да се направи референдум и ако мнозинство реши да се демонтира, да си бръкне в джобчетата и да си събере пари за демонтаж. Аз като данъкоплатец не желая...
Добре, че никой не ги пита данъкоплатците за какво искат да се харчат парите им, че стой само и гледай...
Цитат
Трето имам чувството, че тези, които най-много рипат срещу Альоша изобщо не са от Пловдив.
Ако това, да си от Пловдив, дава право на глас, брой ме рипаща срещу Альоша, от Пловдив съм.

____
Цитат
Не познавам кореняк пловдивчани, които искат Альоша да бъде премахнат.
Да се запознаем. Кои са условията за кореняк? Трето поколение родена тук съм и четвърто - живееща за последните около 120 години. Две от тези поколения са родени тук преди паметника.
Като вземат хората да се изхвърлят... А, вярно, то е само между познатите, ама все пак не сте ги питали един по един. Аз с моите познати също рядко обсъждам такива теми, за да не се скараме. Wink

Цитат
Честно, не разбирам хората, които ожесточени скачат на съветските паметници и всичко руско. Все едно е битката, която осмисля живота им.
Аха, ако си против, значи ти е скачане на живот и смърт и осмисля живота ти, но ако те кефи да гледаш руски войник над града - то е най-нормалното нещо на света и изобщо не е на живот и смърт.

И да, няма да махат тепето и романтичните срещи и изгреви не вярвам да са били заради паметника и да секнат.

____

Олеле, сега пък от Тракия и Кючука не можело да решават. А ако някой живеещ на бул. "Руски" иска да му смени името?
И аз не харесвам много смени на имена и не само, ама ги сменят, бе, не ме питат само мен.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 14:54 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт