Избор на име за момче 2024г

• 6 291
  • 71
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Много странно ми звучат, въпреки че аз съм се наслушала на всякакви измислени и изкривени имена. Все по-рядко срещам традиционни и разбираеми и да не трябва н на брой пъти човек да се обяснява аджеба как точно му е името. На всичкото изброено бих казала единствено Йован щом и в Германия трябва да се използва, но ми е леко грубовато.

Двойни имена никога не съм харесвала. Нито мъжки, нито женски. Често се представят само с първото или някакъв микс между двете. Например познавам една Ана-Мария, която се представя като Ами.

# 46
Много странно ми звучат, въпреки че аз съм се наслушала на всякакви измислени и изкривени имена. Все по-рядко срещам традиционни и разбираеми и да не трябва н на брой пъти човек да се обяснява аджеба как точно му е името. На всичкото изброено бих казала единствено Йован щом и в Германия трябва да се използва, но ми е леко грубовато.

Двойни имена никога не съм харесвала. Нито мъжки, нито женски. Често се представят само с първото или някакъв микс между двете. Например познавам една Ана-Мария, която се представя като Ами.
Истината е ,че аз съм с традиционно име , но ми се налага да обяснявам по 5 пъти как ми е името защото не живеем в Бг. Така че не държа детето ми да е с такова за да не му се налага тук да обяснява както аз и баща му.Но искам и в бг да не е странно като кажа как се казва. От коментарите разбирам че българите сме повече традиционалисти 😊Всеки коментар е от значение и ви благодаря

# 47
  • София
Българите отдавна не сме традиционалисти. Много рядко вече в един клас в училище или в градина ще срещнете имена тип Иван, Красимир, Милена, Мария и т.н. Масово децата вече са Майкъл, Раян, Шанел, Кристъл и тем подобни.

Реално имената, които си изброила и за чужденци ще са странни и трудно произносими. Аз работя с всякакви чужденци (немци, австрийци, индийци, перуанци и т.н.) и за тях различните от стандартните английски са им трудни.

# 48
Зависи и за кой град на България иде реч.
Редовно срещам в училище Иван, Димитър, Георги, Никола, Николай, Кристиян, Мартин, Александър, Виктор, Стефан, Симеон, Максим. При момичетата на мода са Виктория, Александра, Никол, Рая, Дария, Йоана. Срещат се Габриела, Гергана, Мария, Мая.
Раян не съм срещала още, както и Шанел, и Кристъл и подобни.  Майкъл, Дейвид, но по-скоро изключение.

# 49
Не е вярно за Майкъл и Кристъл.....

Име номер едно за последните поне шест години е Александър
Често срещано е Никола, Теодор, Божидар....

При момичетата са по - завъртяните, сега трибуквените Теа, Деа...
Мария и в момента е едно от популярните сред децата.

Моите деца са почти на три и единия е просто Иван, няма друг в групата с това име и е супер
Другото е с интернационално име, не виждам нещо някой да е ощетен, и двете имена се приемат нормално, даже ни поздравяват за хубавите имена...

# 50
  • SF
Ние работим с деца и преобладават Никол, както и комбинации с Никол - Мари Никол, Ана Никол и от сорта. Повечето имена са международни и познати - Виктория, Стефани(я), Йоана и Йоан, Александър и Александра. Но има и много Емили, Евелин, Кристин, Дебора...
Мисля, че сме традиционалисти, но спазваме чуждите традиции.
Дали Евелин или Евелина, е все едно. Важното е, че и при двете не си кълчиш езика. При вашите  предложения обаче изговарянето е по-трудно. Ивиян ще бъде Иво, а най-често Иван. Язък, че сте се опитвали да избягате и от двете имена.

# 51
  • София
Мама, за София говоря за детската градина. Като взимам синът и почти няма име, което да можеш да изречеш правилно още от първия път.
За училище - от голям провинциален град от няколко учителки роднини и от класа на племенницата ми.

Само да погледнете няколко инфлуенсърски профила и ще видите в рамките на 5мин - Флориан, Макая, Матиас, Сиена, Беатрис (въпреки че последните са на една и съща), Авия, Амая (поне няколко пъти), Алек, Белла, Алис и това на прима виста от най-известните в България.

# 52
Александър и Виктория, мисля че бяха пак топ имената за миналата година. Следвани от Георги, а за момиче Мария. Нещо такова беше.
Йохан е добър вариант.

# 53
Май същата дама преди това обмисляше Антониас...

Иван-Александър ми харесва като съчетание. Може да го кръстите и Ян или Янис, което си е Иван. Успех!

# 54
Май същата дама преди това обмисляше Антониас...

Иван-Александър ми харесва като съчетание. Може да го кръстите и Ян или Янис, което си е Иван. Успех!

Е не не съм била аз 😃 Това вече дори и на мен ми е странно име . Благодаря ви,  ще го мислим имаме време .

# 55
Една дама преди няколко месеца тук написа, че също я наричат Вазелина. Също живее в чужбина.

Ето я темата. Някои от постовете й са изтрити: https://www.bg-mamma.com/?topic=1695724.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 23:02 от Radilena

# 56
Една дама преди няколко месеца тук написа, че също я наричат Вазелина. Също живее в чужбина.

Ето я темата. Някои от постовете й са изтрити: https://www.bg-mamma.com/?topic=1695724.
 Да видях , но то наистина е така .Просто много от Българските имена са трудно изговорими за Германците . Затова не искам Ивайло а Иван ми е вече банално .

# 57
В НСИ може да се видят най-популярните имена в България, а и много статии са ги написали също.

https://nsi.bg/sites/default/files/files/events/%D0%98%D0%BC%D0% … -2024-2025-02.jpg

# 58
Една българска плеймейтка кръсти синовете си Ивиан, Ианик и Ириан: https://-spam093-/liubopitni/asya-kapchikova-za-imenata-na-decat … an-vizh-tuk/41235.

Не ми харесват.

Срещала съм имената Ивац и Ирник: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D1%86;

https://historyofbg.com/vladetel/irnik/.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 23:45 от Radilena

# 59
  • София
Има разлика между най-популярни и все по-разпространени. Все пак е нормално голяма част да са си българските, но това не значи, че вече много голяма част не са. Аз споделям покрай мен каква е ситуацията и тя е масово да няма традиционни имена. Дъщеря ми е родена 2024 и в нейния набор отново преобладаваха нетипични и в болницата, и на познати (Офелия, Никослав, Миабел, Саймън и подобни).

Общи условия

Активация на акаунт